ASUS ROG Strix G16 G614JV Review – Laptop de gaming performant, cu procesor Intel Core i9 și placă grafică Nvidia GeForce RTX 4060

Laptopurile de gaming dotate cu noile tehnologii de la Intel și AMD vor face deliciul pasionaților de tehnologie în această primăvară, pentru că au început să fie deja disponibile comercial. După ce v-am prezentat modelul super-performant ASUS ROG Strix Scar 18 dotat cu noua placă grafică Nvidia GeForce RTX 4090, este rândul altuia din aceiași familie, ASUS ROG Strix G16 G614J, echipat cu același procesor Intel Core i9-13800HX și cu o mezină a seriei de plăci grafice Nvidia RTX 4000, mai precis Nvidia GeForce RTX 4060. Pe hârtie tot o configurație de top, însă rămâne să vedem cât de top în review-ul de mai jos.

Cert este că toți integratorii vor aduce pe piață modele dotate cu aceste noi tehnologii cât de curând dar trebuie să vă așteptați și la prețuri superioare față de modele echivalente din seriile anterioare.

Și încă de la început pot spune despre acest ASUS ROG Strix G16 că este un laptop de gaming performant care mi-a plăcut din mai toate punctele de vedere, atât al comportamentului și performanțelor, cât și din cel al caracteristicilor și accesoriilor, fiind un echipament ce poate fi pe placul oricui. Ba chiar m-a surprins în testele de benchmark, rezultatele fiind peste așteptările mele.

Specificațiile modelului ASUS ROG Strix G16 G614JV-N4120W pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

  • Ecran – IPS de 16 inchi, rezoluție 2560×1600 pixeli, acoperire DCI-P3 100%, validat Pantone, G-Sync, suport Dolby Vision HDR, luminozitate de 500nits
  • Procesor – Intel Core i9-13980HX, tactat la 2.2GHz(36M Cache, până la 5.6GHz, 24 core-uri: 8 P-cores și 16 E-cores)
  • Sistem Grafic – + NVIDIA GeForce RTX 4060 Laptop GPU, ROG Boost: 2420MHz la 140W (2370MHz Boost Clock+50MHz OC, 115W+25W Dynamic Boost), 8GB GDDR6
  • Memorie RAM – 16GB Dual Channel DDR5 4800MHz
  • Stocare – 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD
  • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi 6E(802.11ax) (bandă triplă) 2*2 + Bluetooth 5.2
  • Conectică – 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x HDMI 2.1 FRL, 2x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-C, suport DisplayPort/alimentare energie / G-SYNC, 1x Port LAN RJ45, 1 x Tip-C USB 4 cu suport DisplayPort /Thunderbolt 4
  • Baterie – 90WHrs, 4S1P, 4 acumulatori Li-ion
  • Dimensiuni – 35.4 x 26.4 x 2.26 ~ 3.04 cm
  • Greutate – 2.5Kg
  • Altele – Tastatură chiclet cu iluminare RGB, cameră web 720p

Din punct de vedere al aspectului său exterior parcă îmi place mai tare decât modelul ASUS ROG Strix Scar 18 pe care l-am utilizat de curând. Pentru că acesta are o carcasă din plastic vopsită în gri, o culoare pe care o prefer celei negre, mai ales pentru că firele de praf sunt mai greu vizibile pe aceasta.

Design-ul este unul modern, practic, cu elemente stilistice ce îi trădează orientarea spre gaming și distracție, chiar dacă nu sunt atât de extravagante. Dar, când te uiți la un astfel de laptop, îți dai seama din prima că este un echipament performant. Cel puțin așa s-a întipărit în concepția colectivă, un laptop cu performanțe superioare are și un look pe măsură.

Și în cazul de față există o bandă RGB dispusă pe muchia frontală și care se prelungește încă puțin pe cele laterale. De remarcat că aceasta se rezumă doar la muchia frontală, iluminarea RGB nefiind disponibilă pe proeminenta grilă de evacuare din spate nici pe sigla ROG, așa cum am văzut la modelul cu ecran de 18 inchi Scar Strix.

Asta nu înseamnă că tastatura nu are la rândul său iluminare RGB, ba din contră. Și, în cazul de față, transparența este vizibilă la tastatură, tastele Q, W, E, R, A, S, D, F și space-bar-ul fiind acoperite cu un astfel de material de plastic transparent, prin care se văd elementele mecanice ale acestora. Interesantă abordare, îmi place cum arată. Cu remarca că litele de pe acestea sunt mai greu lizibile când iluminarea este activă, așa că utilizatorul trebuie să viseze dispunerea lor, ceea ce nu a fost o problemă în cazul meu și nu cred ca vă fi la majoritatea pasionaților de gaming și de performanță.

Tastatura s-a dovedit a fi confortabilă în utilizare iar touchpad-ul are o suprafață generoasă, plus că răspunde corect la comenzile tactile, astfel că am folosit un mouse doar în jocuri.

ASUS ROG Strix G16 nu este deloc vreun subțirel, ba chiar l-aș cataloga drept corpolent printre laptopurile de gaming ale actualei generații. Dar acest lucru are și o scuză, anume sistemul de răcire sănătos, complex, capabil să țină eficient sub control căldura degajată atât de procesor cât și de placa video.

Are o grosime de 3cm și o greutate de 2.5kg, astfel că poate fi transportat fără un efort substanțial când este nevoie de acesta cine știe pe unde, în interes profesional sau doar pentru gaming.

În rest, am apreciat carcasa robustă, sănătoasă, din acest punct de vedere consider că este un laptop bine făcut, construit pentru o utilizare intensă. De menționat că are o carcasă preponderent din plastic, unul cu finisare mată atât pe zona tastaturii și de sprijin a palmelor cât și pe capac, pe zona de contact cu biroul fiind ales un plastic rugos cu multe grile de absorție a aerului proaspăt.

Fiind un echipament generos în suprafață, acesta dispune de o grămadă de porturi conectoare – 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x HDMI 2.1 FRL, 2x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-C, suport DisplayPort/alimentare energie / G-SYNC, 1x Port LAN RJ45, 1 x Tip-C USB 4 cu suport DisplayPort /Thunderbolt 4. De ajuns pentru aproape oricine.

Totuși, personal simt lipsa unui slot pentru carduri SD. De asemenea, era de preferat o cameră web full HD, nu doar la rezoluție 720p.

Eram curios să văd cum arată la interior, așa că am pus șurubelnița cele 11 șurubele și am desfăcut capacul fără prea muktă bătaie de cap.

Iese în evidență sistemul de răcire, cu nu mai puțin de 3 ventilatoare, radiatoare pe toată lungimea grilelor de evacuare, multe conducte pentru evacuarea căldurii, de parcă le-au țesut acolo, metal lichid pentru transfer (ăsta nu se vede dar este acolo), complexitate în toată regula, pentru performanțe superioare. Cert este că și aceste sisteme de răcire devin tot mai complexe și mai eficiente de la o generație la alta, țin pasul cu tehnologia, nu de alta, dar altfel nu s-ar putea.

De asemenea, văd că permite amplasarea unei soluții suplimentare de stocare M.2, pentru extinderea spațiului, ceea ce este chiar ok.

Ecranul lui ASUS ROG Strix G16 este pe măsura performanțelor sale. IPS cu o diagonală de 16 inchi și o rezoluție de 2560×1600 pixeli, pe care toate cele afișate se văd foarte bine, este chiar o reală plăcere să privești pe el atât grafica colorată a jocurilor cât și un film sau o poză, iar caracterele text sunt clare.

Este capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. Profesioniștii vor aprecia cu siguranță faptul că este validat Pantone dar și că este capabil să afișeze 100% din câmpul de culori DCI-P3, pentru vizualizarea unor nuanțe cât mai aproape de realitate.

La rândul lor, gamerii vor aprecia rata de refresh de 240Hz dar și suportul G-Sync, ceea ce se transpune în imagini fluide și fără sacadări în momentele dinamice ale jocurilor.

Dacă diagonala de 16 inchi nu este de ajuns, spațiul vizual poate fi extins pe încă două sau trei ecrane, în funcție de preferințele și necesitățile utilizatorului.

La cât de bine se vede ecranului acestui laptop de gaming, cred că avea nevoie de un sistem audio și mai bun decât cel existent. Nu mă înțelegeți greșit, nu este deloc rău dar se putea mai bine. Cel integrat reușește să redea un sound clar, echilibrat, spațial, cu doar un pic de sunete joase. Aș fi preferat să fie totuși un pic mai amplu, mai cald și să fie capabil să redea la un volum mai puternic.

Din punct de vedere al comportamentului și performanțelor, toate la superlativ despre acest ASUS ROG Strix G16, fiind un laptop ce se poate dovedi util atât pentru divertisment, jocuri cât și pentru sarcini profesionale în proiecte complexe. Pentru că are o configurație de top, cu un procesor Intel Core i9-13980HX cu nu mai puțin de 24 de nuclee, o placă video NVIDIA GeForce RTX 4060 cu 8GB VRAM și 16GB memorie RAM. La o așa configurație, parcă era de preferat un 32GB dar acest lucru se poate rezolva printr-un upgrade, pentru că acest laptop permite așa ceva (are două sloturi).

Practic, o configurație bună la orice, chiar și pentru editare video la nivel profesional, grafică, editare foto, programare etc. Cât despre sarcinile uzuale, de informare, office, comunicare, nici nu mai are rost să vorbim, jonglează cu acestea fără să respire.

Iar partenerul meu mai tânăr l-a pus la treabă în câteva dintre titlurile momentului – Doom Eternal, Halo, Scorn și Deep Rock Galactic.

Și în toate s-a descurcat admirabil, la rezoluție maximă și cu setările cele mai complexe, High sau Ultra, după caz. Din acest punct de vedere cred că poate muțumi pe majoritatea gamerilor, fie că o fac ocazional sau în mod frecvent.

Până acum, o placă grafică din seria 1060, 2060, 3060 era una de buget, cu performanțe entry-level, decente dar nu extraordinare. Iată că această Nvidia GeForce RTX 4060 reușește să schimbe percepția despre această serie, chiar ridică standardele și pretențiile utilizatorilor. Clar, prețul este și acesta pe măsură, un motiv pentru care și laptopurile acestui an sunt mult mai scumpe decât generațiile trecute.

Soluția de stocare integrată este un Micron cu o capacitate de 1TB, destul de ok la început, performant și capabil să asigure un comportament rapid al sistemului de operare și aplicațiilor instalate. De menționat că se poate adăuga încă o soluție de stocare M.2 dacă este nevoie de spațiu suplimentar.

La capitolul autonomie se descurcă ca orice alt laptop de gaming, în sensul că aceasta este decentă dar nu strălucită. De exemplu, la vizionarea serialului Halo pe skyshowtime, cu placa Nvidia activată, autonomia a fost de până în 3 ore. La jocuri, vă cam dați seama că nu depășește 2 ore. Iar cu placa Nvidia dezactivată, la urmărirea aceluiași serial, autonomia a crescut pe la un 4 ore. Atenție, am făcut aceste teste de autonomie cu luminozitatea ecranului la 30% din valoarea maximă, fără iluminare de fundal la tastatură și cu volumul sistemului audio la 100%.

La utilizarea în regim de office, cu simple prelucrări foto, comunicare online, scurte sesiuni de youtube, autonomia poate crește până la 5 ore. La fel, cu luminozitatea ecranului la 30% din valoarea maximă, fără iluminare de fundal la tastatură.

Trecerea între regimurile de performanță Silence, Performance, Turbo și Manual se face prin intermediul aplicației Armoury Crate. De menționat că dacă se dorește trecerea pe placa video Intel, pentru o autonomie mai bunicică, va fi nevoie de restart.

Teste benchmark de performanță cu ASUS ROG Strix G16 G614J

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Și cum vreau să văd diferența de performanță dintre modurile Turbo și Performance, ce pot fi alese din aplicația Armoury Crate, am repetat testele benchmark de două ori, pentru fiecare mod în parte.

Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Performance.

Turbo.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

Configurație de top, pentru un conportament grafic de excepție spun rezultatele. După cum se observă, acestea sunt la nivelul unui i9 cu RTX 4090, cele de pe modelul ASUS ROG Strix Scar 18.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Performance.

Turbo.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, nu este cu nimic mai prejos față de niciun alt sistem portabil de top în materie de productivitate și creativitate.

Testele de productivitate cu PcMark 10, mai jos.

Performance.

Turbo.

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme testate cu PcMark 10, mai jos.

După cum se observă, performanțele în aplicații de productivitate și creativitate sunt de top. Mai mult, în Modul Turbo, are rezultate comparabile cu ale lui ASUS ROG Strix Scar 18 în modul Performance, acesta fiind dotat cu i9 și RTX 4090.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Performance.

Turbo.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

Rezultatele sunt asemănătoare, cum era de așteptat, pentru că laptopurile sunt dotate cu același procesor Intel Core i9-13980HX.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Performance.

Turbo.

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

Nicio surpriză, utilizatorii vor avea la dispoziție cel mai puternic procesor mobil la ora actuală, Intel Core i9-13980HX, cel puțin dintre cele pe care noi am avut ocazia să le utilizăm.

Concluzii despre ASUS ROG Strix G16 G614J

Pro

  • Fișă tehnică performantă, bună la aproape orice
  • Ecran de 16 inchi care se vede foarte bine și are o rată de refresh de 240Hz
  • Design robust, practic și cu iluminare RGB
  • Permite upgrade la stocare și memorie RAM
  • Tastatură de calitate cu iluminare de fundal
  • Conectică bogată
  • Soluție de stocare performantă

Contra

  • Nu are slot pentru carduri SD
  • Camera web are o rezoluție de doar 720p

ASUS ROG Strix G16 G614JV, în această configurație, este un laptop performant care se poate dovedi util oricui, atât pentru gaming cât mai ales pentru sarcini serioase, profesionale. Are o fișă tehnică de top, un ecran cu o diagonală mare, generoasă, care se vede foarte bine, o tastatură de calitate cu iluminare RGB dar și destule porturi conectoare pentru atașarea accesoriilor necesare.

În această configurație poate fi achiziționat la un preț de aproximativ 10.500 de Lei.

Sincer să fiu aș fi dorit și versiuni echipate cu Intel Core i5 sau Intel Core i7, normal, pentru prețuri mai atractive. Nu de alta, dar cred că nu toți gamerii au nevoie de un procesor Core i9, acesta fiind mai degrabă util zonelor profesionale.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *