ASUS Expertbook B3 Detachable – Impresii despre o tabletă cu sistem de operare Windows 11 și tehnologie ARM

Toate sistemele PC cu sistem de operare Windows, laptopuri, computere, hibride etc. se bazează pe tehnologii de la Intel și Amd, în genere arhitectură x86.

Mă rog, majoritatea covârșitoare, pentru că mai au fost lansate de-a lungul timpului și modele bazate pe tehnologie ARM, cu procesoare de la Qualcomm. Fără a fi un real succes până acum și, după părerea mea, nu neapărat datorită tehnologiei implementate, cât mai ales datorită lipsei suportului pentru aplicații valide și utile din partea Microsoft și a colaboratorilor sau dezvoltatorilor săi.

Însă, după succesul de care se bucură noile generații de MacBook-uri dotate exclusiv cu tehnologie ARM, performantă și mai ales cu o autonomie de invidiat, se pare că lucrurile evoluează și din partea Microsoft. Ba chiar am văzut un Surface marca Microsoft dotat cu procesor Snapdragon anunțat de curând. Clar este că Microsoft trebuie să ia calul de frâie și să facă ceva și în această direcție, normal, dacă consideră că este oportun pentru business-ul său.

Interesant este faptul că Microsoft a testat terenul înaintea celor de la Apple. Care au venit mai târziu dar cu succes de la început, de la primele echipamente portabile și non-portabile dotate cu procesoare pe tehnologie ARM. Poate că Microsoft nu și-a concentrat atenția cuvenită asupra acestei piețe dar, odată cu succesul Apple, vor fi obligați să o facă. Sau sunt obligați.

Windows-ul este adaptat pentru arhitectură x86 de când a fost inventat, așa a fost dezvoltat până acum și așa va fi multă vreme de acum încolo. Momentan, adaptarea lui la o platformă ARM se face prin intermediul unui layer convertor sau emulator care traduce codul sursă x86 pentru a fi înțeles de arhitectura ARM.

Și MacOS-ul Apple face același lucru. Cert este că Apple a reușit să facă un emulator x86-to-ARM performant, Rosetta parcă se numește, care nu afectează major experiența de utilizare, în cazul în care sunt folosite aplicații tipice de x86 pe o arhitectură ARM. Nu sunt utilizator de Mac dar am mai citit diverse și am cunoscut destule persoane care laudă performanțele noilor echipamente marca Apple.

Bineînțeles că și Windows se folosește de un astfel de convertor/emulator, care traduce pentru ARM algoritmii tipici x86. Iar acest lucru înseamnă o pierdere nativă a puterii hardware. Normal, cu cât mai bine este programat acest convertor, emulator, cum vreți să-l denumiți, cu atât mai minor va fi impactul asupra hardware-ului și implicit a performanțelor.

Windows făcut special pentru arhitectura ARM nu se știe când va fi lansat. Chiar și așa, cu aceste convertoare-emulatoare, mai mult sau mai puțin eficiente, tot vor mai exista diverse aplicații care nu vor funcționa corespunzător. Iar utilizarea unor astfel de emulatoare poate afecta performanțele în aplicații cu o grafică complexă de exemplu, fie că sunt noile generații de jocuri AAA sau suite software profesionale CAD/CAM/3D. Cel puțin pe Windows, pentru că pe MacOS situația actuală pare fi serios îmbunătățită.

Dar de ce se dorește trecerea către ARM? Care ar fi avantajul principal al acestor platforme – se pare că autonomia de utilizare, cu mult peste cea oferită de tehnologiile Intel și AMD. Plus conectivitate 4G și 5G integrată, plus mobilitate sau portabilitate, în sensul că procesoarele ARM nu au nevoie de sisteme de răcire complexe deci, în teorie, sunt mai compacte.

După cum spuneam, nu este prima dată când folosesc un portabil cu sistem de operare Windows și procesor pe platformă ARM. Se întâmpla prin 2018, când am utilizat modelul ASUS NovaGo, pe care îl consideram atunci un început promițător dar pe care nu puteau fi instalate prea multe aplicații terțe, de la alți dezvoltatori.

Sincer, chiar eram curios să văd dacă s-au mai făcut îmbunătățiri la sistemul de operare și dacă acum pot fi instalate și alte aplicații în afara afara celor câteva de acum câțiva ani, 5 ani mai exact. Eram curios dacă convertorul/emulatorul x86-to-Arm este mai eficient la această ediție.

Și de cum am văzut acest surface-like ASUS Expertbook B3 Detachable (B3000) am rugat reprezentanța din România să-mi faciliteze o întâlnire cu dânsul, ca să văd cum au mai evoluat lucrurile în această zonă pentru Windows.

Dar, să o luăm cu începutul, deși nu este un review așa cum sunt obișnuit să fac. Specificațiile modelului ASUS Expertbook B3 Detachable (B3000) pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

  • Ecran – IPS de 10.5 inchi, rezoluție 1920×1200 pixeli, luminozitate 320 nits, tactil
  • Procesor – Qualcomm Snadragon 7c Gen 2, 8 nuclee, până la 2.55Ghz
  • Chipset grafic – Adreno 618
  • Memorie RAM – 8GB
  • Stocare – 128GB eMMC
  • Rețea – Wi-Fi AC, Bluetooth 5.1
  • Conectică – 1x USB-C 3.2, 1x audio
  • Camere foto – 5MPix frontal, 13Mpix pe spate
  • Baterie – 38Wh
  • Dimensiuni – 26.03×17.21×0.89 cm
  • Greutate – Tableta 595 grame, tastatura 244 grame, suportul 172 grame
  • Altele – stylus integrat, sistem audio stereo

Practic, o formă gen Surface, o tabletă cu Windows la care se atașează magnetic atât o tastatură cât și un suport ce-i permite poziționarea pentru lucrul pe un birou sau pe o suprafață stabilă. Normal, un echipament portabil extrem de ușor de manevrat și transportat cu același amendament pe care l-am exprimat de fiecare dată – anume faptul că este dificil dacă nu imposibil să lucrezi pe el ținul în poală, când stai într-un fotoliu sau un scaun. În comparație cu un laptop clasic, o formă pe care personal o prefer tocmai din acest motiv, al ergonomiei în utilizare.

Dar, portabilitatea conceptului nu poate fi contestată și nici faptul că poate fi utilizată întocmai ca o tabletă, numai că una la care beneficiezi de toată puterea sistemului de operare Windows și de toate aplicațiile pe care le folosești uzual. În teorie… pentru că aici Windows-ul rulează pe o platformă ARM, o combinație aflata încă în stadiul de pionierat.

La acest model apreciez faptul că atât tastatura cât și suportul de pe spate au fost acoperite cu un material textil care, pe lângă protecția necesară la transport, o face să arate ca o agendă, ceea ce personal îmi cam place. Lasă o impresie de eleganță.

Nu trec cu vederea faptul că se putea integra un ecran de 12 inchi în această tabletă, nu doar unul de 10.5 inchi. Dar poate că ramele groase din jurul ecranului își au rostul lor. Poate că nu s-a dorit integrarea unor tehnologii mai scumpe într-un echipament ce se vrea a fi cât de cât accesibil. Pe de o parte. Pe de alta poate că este mai bine așa pentru a nu atinge din greșeală cu degetele suprafața tactilă, ar fi o idee, nu?

În rest, pe lângă look-ul elegant, ASUS Expertbook B3 Detachable are un design practic, fără alte elemente stilistice sau extravagante. Un look mai business să zicem.

Minimum minimorum la conectică, doar portul USB-C de încărcare și un altul audio, pentru căști. Personal parcă aș mai fi dorit posibilitatea extinderii capacității de stocare internă, măcar prin intermediul unui slot microSD. Dar cum este o tabletă ce poate fi de folos mai degrabă unui regim office și informare, poate că nu este nevoie.

Ecranul, un IPS foarte bun de 10.5 inchi cu o rezoluție chiar mișto pentru o așa diagonală, capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, un contrast decent și unghiuri largi de vizualizare, atenție, dacă nu cumva sticla de protecție reflectă vreo sursă de lumină. Se vede foarte bine pe acest ecran, mai ales filmele.

Sistemul audio integrat nu excelează în calitate, nu l-am putut folosi nici la vizionarea unor filme, pentru că se aude foarte, dar foarte, încet.

Tastatura integrată în husa de protecție este destul de ergonomică și permite o redactare rapidă, doar că trebuie să apeși pe taste cu milă, nu cum ai face-o pe un laptop. Dar, după o perioadă de adaptare, te poți obișnui cu ea. Nu are iluminare de fundal și cred că ar fi fost de folos, mai ales dacă doreși să o folosești în orice condiții.

Touchpad-ul are o suprafață utilă minimală dar am remarcat că se comportă decent, răspunde corect la comenzile tactile. Mouse? Doar pe bluetooth mititeilor, nu-l puteți conecta altfel, poate doar prin intermediul unui adaptor special.

Din punct de vedere al performanțelor, combinația de Windows și Snapdragon 7c Gen 2 se adresează regimului de office, navigare pe internet, comunicare scrisă și video, vizionarea unor filme online, atât pentru utilizare la birou sau pentru studiu.

Iar comportamentul său este comparabil, în cel mai bun caz, cu al unui Intel Core i3, dacă nu mai degrabă cu al unui Celeron mai recent. Pentru că interfața sacadează, aplicațiile se încarcă destul de greoi dar, de remarcat că după ce se încarcă se poate lucra decent în acestea. În orice caz, este un șoc pentru oricine lucrează sau a lucrat pe echipamente dotate cu Intel Core i5 sau i7, comportamentul fiind în acest caz destul de anevoios.

În sensul că poți lucra foarte bine pe acest echipament, numai că vor fi momente în care va trebui să ai puțină răbdare, atât la deschiderea documentelor, a paginilor de internet, mai ales dacă sunt active mai multe în același timp.

De mentionat totusi ca am avut la dispozitie un engineering sample, nu o versiune comerciala.

Dar trebuie să recunosc că am scris mare parte din acest articol cu ajutorul său, deci, ceea ce este chiar ok.

Poate că sunt eu obișnuit cu echipamente super-performante dar, din punct de vedere comportamental, îmi aduce oarecum aminte de acele netbook-uri cu procesor Intel Atom. Cu ajutorul cărora te puteai descurca în aplicațiile uzuale de oriunde ai fi avut nevoie, numai că aveau limitele lor tehnologice. Dar cu ajutorul cărora îmi făceam treaba de la birou de oriunde mă aflam, pe vreo plajă sau pe munte. Avantajul lor fiind cu siguranță portabilitate, ca și în cazul acestei ASUS Expertbook B3 Detachable.

În plus, are integrat în corpul carcasei un stylus cu ajutorul căruie se pot lua notițe sau chiar desena în aplicații dedicate.

Dar nu neapărat performanța mă interesa la un astfel de echipament, pentru că acest aspect se poate rezolva prin integrarea unor soluții hardware mai capabile. Ci mai degrabă dacă situația s-a mai îmbunătățit la nivelul compatibilității cu aplicații diverse, nu doar cu un Office marca Microsoft, Paint, Notepad etc., aplicațiile de casă ale acestui sistem de operare.

Și încă de la început pot spune că da, este altceva acum, situția s-a schimbat în mai bine.

De remarcat că Windows are câteva aplicații native care lucrează direct cu arhitectura ARM, cum ar fi Edge și bănuiesc că majoritatea celor dezvoltate de Microsoft, integrate în acest sistem de operare. Mai sunt și aplicații terțe uzitate la nivel general compatibile din câte am aflat de pe internet – Firefox, Zoom, Photoshop, Netflix sau VLC.

Normal, este de preferat utilizarea aplicațiilor native pentru performanțe cât mai bune, dar cum aflăm care sunt acestea? Normal, Microsoft îndeamnă utilizatorii să descarce aplicațiile de care au nevoie din propriul Store, ca acestea să fie cât mai compatibile posibil. Iar în Microsoft Store sunt destule aplicații utile cum ar fi Corel Draw, Adobe Lightroom, Adobe Reader și multe, multe altele.

Dar vor fi întodeauna și dezvoltatori independenți care nu folosesc acest ecosistem de aplicații. Și majoritatea utilizatorilor se folosesc și de aplicații care nu sunt nativ dezvoltate pentru această combinație de Windows cu ARM și care poate că nu vor fi poate niciodată adaptate. Așa că, importantă este calitatea emulatorului, pentru o experiență optimă de utilizare, atât din punct de vedere al funcționabilității cât și al rapidității.

Din prima, după ce mi-am configurat userul și profilul, am instalat aplicațiile uzuale pe care le folosesc zi de zi – Libre Office și Open Office (voiam altceva decât office-ul Microsoft care nu are voie să nu funcționeze, cel puțin așa cred), Irfan Viewer pentru minime prelucrări de poze, Chrome, Firefox, Winrar și 7zip, Foxit-reader, Zoom. Toate s-au instalat și au funcționat, după cum am menționat și anterior, cu răbdarea de rigoare din partea mea.

Între timp tableta ASUS Expertbook B3 a primit și un update major de Windows și comportamentul parcă s-a mai îmbunătățit. Iar pentru navigare pe internet am preferat să utilizez nativul Edge, pentru că mi s-a părut că este mai fâșneț decât Chrome sau Firefox pe aceasta platformă, nu este de mirare de altfel.

Per general, din punct de vedere al utilității și funcționalitătii pot spune că sunt mulțumit de acest Experbook B3, cu amendamentul că are un comportament benefic doar aplicațiilor uzuale, de uz general. Dar, din punct de vedere al compatibilității cu aplicații uzitate de acest gen pot spune că este mult mai bine, emulatorul este mai eficient, experiența este una superioară față de acum 5 ani.

Normal că am încercat să o testez cu aplicațiile de benchmark uzuale, PcMark 10, Geekbench etc. Dar acestea nu funcționează pentru că nu au integrat codul necesar pentru procesoare ARM. A funcționat doar PcMark Applications și Cinebench dar cu rezultate modeste.

Din punct de vedere al autonomiei nu sunt extraordinar de satisfăcut, dar nici foartă rău nu stă. Pentru că nu este capabilă să ofere una pentru întreaga zi, ci doar pentru maxim 6 ore la vizualizarea unui serial pe HBO Max, Big Bang Theory mai exact, una dintre comediile mele preferate, pe care o revăd de fiecare dată cu mare plăcere. Asta cu tastatura conectată. Fără tastatură, autonomia crește spre 7 ore. Și testat pe Chrome.

De menționat totuși că are și un acumulator destul de mic, de 38Wh. Cu un acumulator mai mare, de 50Wh, cred că situația era alta, de fapt cu siguranță așa ar fi fost.

Iar acest Snapdragon 7c Gen 2 este unul mid-range așa că unul mai performant va induce și un comportament superior sistemului de operare și aplicațiilor, unul prin care să simți că lucrezi cu adevărat pe un portabil din 2023.

Pe de o parte, această ASUS Expertbook Detachable mi s-ar dovedi utilă tocmai prin prisma portabilității sale, pentru remote-uri sau alte sarcini uzuale efectuate de la distanță, un mail, un videocall, ceva informare, ceva editare minimală a unor documente. Ușoară, portabilă, nu cântărește foarte mult într-un rucsac, așa că poate fi însoțitor permanent.

Pe de alta, cum situația este net superioară pentru tandemul Windows-ARM la ora actuală, sunt curios care este comportamentul unui astfel de echipament dar dotat cu un procesor mai puternic și o baterie mai sănătoasă. Rămâne de văzut…

Recomandare – în caz că achiziționați o astfel de tabletă, utilizați pe cât posibil aplicații din Store-ul Microsoft, pentru un comportament cât mai optim.

Și mai este de remarcat faptul că ASUS este întodeauna printre primele companii care integrează soluții și tehnologiii noi, adevărată companie pionieră în multe dintre piețele ITC și Telecom pe care funcționează. Au inovat de fiecare dată, în toate categoriile de echipamente portabile pe care le produc și cu siguranță nu se vor opri aici.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *