ASUS ROG Strix Scar 17 (2023) G733PY Review – Laptop de gaming performant, într-o combinație de top AMD-Nvidia

Noul laptop de gaming ASUS ROG Strix Scar 17 (2023) G733PY vine într-o combinație hardware pe care personal am apreciat-o de fiecare dată când am avut ocazia să lucrez cu ea – anume procesor AMD și placă grafică Nvidia, una dintre rețetele de succes din punctul meu de vedere.

Dacă anul acesta am avut la dispoziție pentru review deja două modele ASUS de nouă generație, ambele cu procesor Intel Core i9 și plăci grafice Nvidia GeForce RTX 4090 și Nvidia GeForce RTX 4060, de această dată am avut ocazia să folosesc cel mai nou procesor AMD Ryzen 9 7945HX alături de o placă grafică Nvidia GeForce RTX 4090. Cât despre performanțele noilor plăci grafice de la Nvidia din seria 4000 nu mai are rost să le laud, pentru că o face tot internetul. Pe de altă parte, sunt curios să văd cum se descurcă noile chipset-uri grafice AMD, poate voi avea ocazia, cine știe…

Chiar eram curios să văd cum funcționează acest tandem hardware AMD-Nvidia și pot spune că nu m-a dezamăgit deloc, ba din contră, mi-a confirmat aproape pe deplin așteptările. În continuare consider că este o opțiune viabilă pentru cei care doresc o fișă tehnică super-performantă, bună la aproape orice.

Specificațiile modelului ASUS ROG Strix Scar 17 (2023) G733PY pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele

  • Ecran – IPS de 17.3 inchi, rezoluție WQHD (2560×1440 pixeli), format 16:9, rată de refresh de 240Hz, acoperire DCI-P3 100%, G-Sync, MUX Switch + NVIDIA Advanced Optimus, Dolby Vision HDR
  • Procesor – AMD Ryzen 9 7945HX (16 nuclee / 32 fire de execuție, 64MB L3 cache, boost până la 5.4GHz)
  • Sistem grafic – AMD Radeon 610M + NVIDIA GeForce RTX 4090 cu ROG Boost: 2090MHz la 175W (2040MHz Boost Clock+50MHz OC, 150W+25W Dynamic Boost), 16GB GDDR6
  • Memorie RAM – 32GB DDR5-4800 SO-DIMM x 2, maxim 64GB
  • Stocare – SSD 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2
  • Rețea – Ethernet 2.5G, Wi-Fi 6E(802.11ax) (Triple band) 2*2, Bluetooth 5.2
  • Conectică – 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x HDMI 2.1 FRL, 2x USB 3.2 Gen 1 Tip-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-C cu DisplayPort / power delivery/G-SYNC, 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-C cu DisplayPort/G-SYNC, 1x 2.5G LAN port
  • Baterie – 90WHrs, 4 celule, Li-ion
  • Dimensiuni – 39.5 x 28.2 x 2.34 ~ 2.83 cm
  • Greutate – 3Kg
  • Altele – Iluminare RGB, tastatură cu iluminare RGB, cameră web 720p, Windows 11 Home, sistem audio cu două speakere

Din punct de vedere al aspectului său exterior se încadrează în linia 2023 a laptopurilor de gaming ASUS Strix – carcasă mare, babană, în care să încapă un sistem de răcire performant, pe măsura fișei sale tehnice, vopsită în culoarea neagră, bandă de iluminare RGB pe muchia frontală, prelungită încă puțin pe cele laterale. Construcție din plastic ce pare destul de robustă, finisaje fără cusur, din acest punct de vedere neavând ce reproșuri să-i aduc.

Negrul absolut al carcasei, îndulcit pe alocuri de peticele colorate ale sistemului de iluminare RGB, îi dezvăluie cu siguranță categoria de echipamente portabile din care face, cea de gaming. Așa că, din punct de vedere al aspectului său exterior va fi pe placul publicului tânăr iar profesioniștii vor fi siguri că la interior se ascunde forța brută de care au nevoie pentru proiectele complexe, de aproape orice gen.

Nu-mi place că pe finisarea lucioasă a carcasei sunt vizibile toate petele de grăsime sau firele de praf. De aia personal prefer finisările mate și nuanțele de culoare mai deschise.

Grilele de evacuare ale aerului cald sunt prezente atât pe muchiile laterale cât și pe cea din spate, unde incadrează porturile conectoare.

Normal, având un generos ecran cu o diagonală de 17.3 inchi, plus o fișă tehnică de top la ora actuală, asezonată cu un sistem de răcire pe măsură, nu este deloc vreun ușurel sau subțirel, cel puțin conform standardelor actuale. Are o greutate de 3Kg și o grosime de aproape 3cm (2.83cm mai exact), așa că se încadrează mai degrabă în categoria sistemelor tip desktop replacement. Dar, la nevoie, poate fi transportat, că doar nu mai are peste 4Kg, cum aveau laptopurile de gaming de acum ceva ani. Atenție, la greutatea sa se mai adaugă și cea a încărcătorului, de 1.1 Kg.

De remarcat totuși, că are dimensiunile unui laptop de gaming de 15.6 inchi de acum câțiva ani, lucru demn de lăudat de altfel pentru actuala generație de laptopuri performante și nu numai. Acest lucru a fost posibil și datorită ramelor subțiri din jurul ecranului.

Nu mi-a plăcut la acest model, de altfel sper să fie o scăpare numai la cel pe care l-am avut la dispoziție pentru review, faptul că balamaua nu este destul de fermă pentru a ține ecranul într-o poziție stabilă. Dacă înclini laptopul, ecranul se va mișca, ceea ce nu este tocmai ok. Bănuiesc totuși că numai la modelul testat de mine se întâmplă acest lucru pentru că am mai avut la dispoziție laptopuri cu același tip de balama și nu am întâmpinat situații de genul ăsta.

Față de modelele ASUS ROG Strix pe care le-am avut la review acum în 2023, porturile conectoare se găsesc predominant pe muchia din spate la acest laptop. Mai există două porturi USB-A și mufa pentru jack-ul audio pe cea din stânga, pe muchia dreaptă nefiind prezent niciun conector.

Mă dezamăgește în schimb că nici la acest model nu am avut la dispoziție o cameră web cu rezoluție full HD, chiar mă întreb când se vor termina stocurile de camere web cu rezoluție 720p ca să folosească și ASUS unele cel puțin full HD. De asemenea, mi-a lipsit și cititorul de carduri SD, un accesoriu pe care personal pun preț chiar și acum. Pentru că încă mă folosesc de camera foto când plec în vacanțe și am nevoie de un cititor de carduri pentru a descărca pozele. Mă rog, mă folosesc de unul extern dar ar fi fost plăcut să fie unul integrat, că loc unde să fie pus este din belșug.

Dar îmi place că permite upgrade atât la memoria RAM cât și la soluția de stocare, cu încă un M.2. La interior se pătrunde destul de ușor dar atenție la deschiderea capacului să nu se smulgă cele două benzi subțiri conectate la iluminarea RGB.

Din câte se observă, sistemul de răcire are două ventilatoare, nu trei cum am văzut la modelul de 18 inchi. De asemenea, există o cameră de vapori pentru o răcire cât mai eficientă.

Fiind un laptop de gaming mare, s-a reușit integrarea unei tastaturi generoase, pe care te poți desfășura în voie atât când te joci dar mai ales când redactezi sau lucrezi. Redactarea se efectuează într-o manieră confortabilă, are și bloc numeric separat, ca să nu uit de iluminarea de fundal extrem de utilă pe întuneric. Normal, stilul de iluminare poate fi administrat conform preferințelor utilizatorului direct din aplicația Armoury Crate, ca multe alte caracteristici.

ASUS ROG Strix Scar 17 (2023) G733PY are un touchpad cu o suprafață generoasă și care răspunde corect și precis la comenzile tactile. Astfel că am avut nevoie de un mouse doar în sesiunile de gaming, nu și în aplicațiile pe care le folosesc zilnic.

Observ că actuala generație de laptopuri de gaming ASUS ROG Strix se diferențiază la diagonala ecranului în funcție de fișa tehnică integrată – anume modelele cu Intel și Nvidia au ecrane de 16 și 18 inchi, iar cele cu AMD și Nvidia au ecrane de 15 și 17 inchi.

Iar ecranul este cu siguranță unul dintre atuurile acestui laptop performant. Este IPS, are o diagonală mare, de 17.3 inchi, cu rezoluție 2560×1440 pixeli și se vede foarte bine, este capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. Un ecran foarte bun atât în sesiunile de gaming cât și la vizionarea filmelor, chiar este o adevărată plăcere să privești pe el. Nu uit să amintesc de rata de refresh de 240Hz, o referință standard la ora actuală pentru imagini fluide și fără sacadări în timpul momentelor dinamice din jocuri.

De remarcat că este capabil să afișeze 100% din gama de culori DCI-P3, fapt ce va fi apreciat cu siguranță de către videografi și alți profesioniști. Normal, dacă unui utilizator i se pare totuși prea mic, ha-ha, spațiul vizual poate fi extins pe încă două ecrane mai mari.

Sistemul audio integrat putea fi mai bun. Nu în sensul calității sound-ului redat, pentru că acesta este acceptabil, echilibrat, spațial, ci mai degrabă pentru că nu se aude mai tare, ci mai degrabă încet. Așa că, pentru o audiție mai de calitate, recomand o pereche de căști sau un sistem audio extern, în funcție de preferința fiecăruia.

Cât despre fișa tehnică integrată, este una chiar de top, ce poate mulțumi chiar și pe cei mai pretențioși utilizatori, atât pe cei care preferă jocurile cât și pe cei pentru care un laptop de genul acesta înseamnă în principal activitatea profesională.

Modelul ASUS ROG Strix Scar 17 (2023) G733PY pe care l-am avut la dispoziție pentru review are un procesor AMD Ryzen 9 7945HX cu nu mai puțin de 16 nuclee și 32 de fire execuție, cu boost până la 5.4Ghz, o placă grafică Nvidia GeForce RTX 4090 cu 16GB memorie video, 32GB memorie RAM ce poate fi extinsă până la 64GB, plus o soluție de stocare de 2TB de la Samsung. Ce-ți poți dori mai mult? De câtă forță și putere să mai ai nevoie? Pentru că la ora actuală aceasta cam ar fi treapta cea mai de sus pe care pot urca echipamentele portabile. Normal, limita e cerul dar observ că de la an la an performanțele acestora sunt tot mai superioare iar dimensiunile tot mai compacte.

Practic, este un laptop de gaming performant, de top la ora actuală, care permite accesarea oricărui gen de joc sau aplicație profesională, CAD/CAM, pentru editare video-foto sau grafică la nivel profesional, cât despre sarcinile uzuale nu are rost să le mai pomenesc, pentru că le mestecă pe o singură măsea. Normal, ca orice alt echipament are și el limitele sale, comparativ cu un sistem desktop cu o configurație asemănătoare scriptic, însă în categoria laptopurilor cam acestea sunt limitele superioare la ora actuală.

Bineînțeles că a fost pus la treabă și în câteva jocuri, treabă la care s-a descurcat fără probleme.

Am jucat pe el DOOM 2 Eternal, Divinity Original Sin 2, Deep Rock Galactic. Plus The Witcher 3, Death Stranding, toate cu grafică ultra, epică, high sau maximă, în funcție de joc, la rezoluția full a monitorului. După cum am spus, totul s-a desfășurat fluent, plăcut, fără probleme.

Normal, în timpul sesiunilor de gaming sau al randărilor din proiectele complexe, sistemul de răcire își face auzită prezența destul de insistent, iar zonele din jurul grilelor de evacuare ale aerului cald se încălzesc binișor.

Soluția de stocare integrată este de la Samsung și are o capacitate chiar generoasă, de 2TB. Și este chiar performantă, astfel că permite un comportament rapid atât sistemului de operare cât și aplicațiilor utilizate. Și trebuie remarcat faptul că, dacă nu sunt de ajuns ăștia 2TB, mai pot fi suplimentați cu încă un SSD M.2.

La capitolul autonomie aveam alte așteptări, pentru că eram obișnuit ca procesoarele AMD să performeze mai bine la acest capitol. Dar nici rău nu stă pentru un laptop de gaming. Însă, autonomia este sub cea a laptopului dotat cu procesor Intel. Și nu mă refer la autonomia în timpul jocurilor sau randărilor grafice, ci la vizionarea unui serial pe internet sau la sarcini uzuale de office. Aceasta fiind în ambele cazuri de până în 4 ore și 30 de minute, atenție, cu rata de refresh a ecranului setată la 60Hz, nu la 240Hz. Și cu iluminarea RGB activă, folosit fiind în special la redactare pe internet și scurte sesiuni de prelucrare foto și de vizionare pe youtube.

Ciudat totuși, acesta fiind singurul aspect la care mi-a înșelat așteptările. Poate, cine știe, cu vreun update software se va îmbunătăți situația și la acest capitol.

Teste benchmark de performanță cu ASUS ROG Strix Scar 17 (2023) G733PY

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Pentru că și acest laptop permite alegerea modurilor de performanță prin intermediul Armoury Crate, l-am testat în modurile Performance și Turbo.

Performance…

Turbo…

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

Și comparate cu ale laptopului ASUS ROG Strix Scar 18 dotat cu Intel Core i9-13980HX și Nvidia GeForce RTX 4090.

După cum se observă, la nivel grafic performanțele sale sunt de top, chiar comparabile cu ale sistemului dotat cu procesor Intel Core i9, diferențele fiind destul de mici în toate testele.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 10. Rezultatele, în continuare.

Performance…

Turbo…

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

Și comparate cu ale laptopului ASUS ROG Strix Scar 18 dotat cu Intel Core i9-13980HX și Nvidia GeForce RTX 4090.

După cum se observă, performanțe de top pentru aplicații de productivitate și creativitate. La fel, rezultatele sunt comparabile cu ale laptopului de gaming dotat cu procesor Intel Core i9 și aceeași placă video.

L-am pus la treabă și în Geekbench 5.

Performance…

Turbo…

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

Geekbench 6 Performance…

Geekbench 6 Turbo

După cum se observă, procesorul AMD are fără doar și poate performanțe de top la ora actuală, la nivelul celui de la Intel.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Performance…

Turbo…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

În schimb, Cinebench îi arată superioritatea la procesarea multicore.

Concluzii despre ASUS ROG Strix Scar 17 (2023) G733PY

Pro

  • Fișă tehnică performantă, bună atât la gaming cât și pentru aplicații profesionale
  • Ecran generos, care se vede foarte bine, cu o rată de refresh de 240Hz
  • Soluție de stocare cu o capacitate mare și performanțe superioare
  • Conectică bogată
  • Tastatură cu bloc numeric și iluminare RGB
  • Permite upgrade la memoria RAM și pentru stocare

Contra

  • Camera web este doar 720p
  • Nu are slot pentru carduri SD

ASUS ROG Strix Scar 17 (2023) G733PY este unul dintre cele mai performante laptopuri de gaming la ora actuală, fără doar și poate. Are integrată o fișă tehnică de top, într-o combinație AMD-Nvidia de succes, ce se poate dovedi utilă oricui, fie că este pasionat de gaming sau că are nevoie de un echipament performant pentru sarcini profesionale pe care să-l utilizeze de oriunde.

Spuneam la începutul acestui review că mi-a întrunit “aproape” toate așteptările. Mă așteptam la un pic mai mult la valoarea timpului de autonomie, deși nici cel obținut nu este foarte rău pentru un laptop de gaming, cu o așa fișă tehnică.

În configurația aceasta, are un preț în jurul a 18000 de Lei. Știu că la noi majoritatea preferă procesoarele Intel dar, după cum ați văzut în testele benchmark, performanțele acestui AMD Ryzen 9 în teste sunt comparabile, ba chiar superioare la anumite aspecte, în special la forța multi-core a procesorului.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *