Realme C55 Review – Smartphone de buget cu un look modern și destule atuuri pentru prețul său
Realme C55 este o nouă și interesantă apariție în zona terminalelor de buget, cu destule atuuri pentru prețul său de comercializare, de doar 1100 lei pentru configurația cu 8GB memorie RAM și stocare internă de 256GB și de 1000 de lei pentru cea pe care am avut-o la dispoziție pentru review, cu 6GB/128GB RAM/stocare.
Cert este că acest segment de piață este cel mai dinamic dintre toate, cu o mulțime de modele de la toți producătorii telecom. De remarcat este faptul că Realme, deși este o marcă destul de tânără (wiki spune că a fost înființată în 2018), are la ora actuală cea mai mare creștere în vânzări, totul datorită acestor smartphone-uri de buget, bune în aplicațiile uzuale și la prețuri decente, pe buzunarul oricui. Ca să nu mai spun că aceste terminale de buget sunt tot mai performante de la generație la generație dar și mai arătoase, cum este și cazul acestuia.
Iar acest Realme C55 este o surpriză chiar plăcută, atât din punct de vedere al aspectului său cât și al celorlalte caracteristici importante, după cum puteți afla în continuare.

Specificațiile modelului Realme C55 pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:
- Ecran – IPS de 6.72 inchi, rezoluție FHD+, rată de refresh de 90Hz
- Procesor – MediaTek Helio G88, cu opt nuclee, până la 2.0GHz
- Chipset grafic – ARM Mali-G52
- Memorie RAM -6GB
- Stocare – 128GB, plus card microSD de până la 1TB
- Rețea – dual-sim, 4G, Wi-Fi AC, Bluetooth 5.2, GPS / GLONASS / GALILEO / Beidou
- Sistem foto principal – cameră de 64Mpix, filmare 1080P/60fps
- Cameră frontală – 8Mpix, filmare 1080P/30fps
- Conectori – USB-C, Audio 3.5mm
- Baterie – 5000 mAh, încărcare pe 33W
- Dimensiuni – 165.6×75.9×7.89 mm
- Greutate – 189.5 grame
- Sistem de operare – Android 13, realme UI 4.0
- Altele – Senzor de amprentă integrat în butonul de Power

Cum am constatat și la alte smartphone-uri actuale din aceeași categorie entry-level, acest Realme C55 arată chiar foarte bine, are un look cu rezonanțe premium, dichisit, care poate fi pe placul oricui. Bineînțeles că metalul este străin acestuia, plasticul fiind prezent atât pe spate cât și pe muchiile laterale.
Dar un plastic cu o finisare de cea mai bună calitate, arată de parcă ar fi un metal șlefuit, plus că îmi place și această culoare aurie, precum și celelalte nuanțe în care mai este disponibil. De asemenea, apreciez că este un material pe care se văd mai greu amprentele și urmele de grăsime, plus că nu este deloc alunecos.

Carcasa are colțurile ușor rotunjite iar spatele și ecranul sunt plate, fără nicio o urmă de curbură, de altfel o formă simplă, plăcută, de efect. Un look modern, plăcut, cu pretenții de clasă superioară din punct de vedere vizual. Și atât, nu este rezistent la apă, după cum nici nu m-aș aștepta să fie de la unterminal din categoria sa.

Pe capacul din spate ies cu siguranță în evidență cele două camere, rotunde, mari, prea mari chiar, de parcă ar vrea să convingă pe oricine că acolo se ascunde un sistem foto principal de excepție. Din păcate nu este chiar așa, în sensul că doar una dintre camere este vedeta, cealaltă fiind utilizată doar la măsurarea profunzimii de câmp. Așa că, din punctul meu de vedere, dispunerea a două lentile la fel de mari, ca să nu mai zic la cât de mare este sticla lor (sau plasticul) de protecție, este oarecum înșelătoare.

Butonul de Power și cele de ajustare ale volumului sunt poziționate pe muchia din dreapta, la îndemână. În butonul de pornire a fost integrat și senzorul de amprente, unul care recunoaște în general rapid datele biometrice ale degetului înregistrat, deși au mai fost momente când am încercat și a doua oară.

Pe muchia inferioară sunt poziționate conectorul USB-C pentru alimentare și conectare la computer, un difuzor dar și un conector pentru căști.

Slotul pentru SIM-uri este poziționat pe muchia stângă. De remarcat că are și suport pentru carduri microSD, pentru extinderea spațiului de stocare.

Cert este că este un terminal destul de masiv, normal, datorită generosului ecran cu o diagonală de 6.72 inchi. Dar în aceeași măsură este și subțire, cu o grosime de doar 7.89mm, astfel că poate fi manevrat destul de facil.

Cât despre ecran, acesta este unul dintre atuurile principale ale acestui smartphone Realme C55, în primul rând datorită diagonalei sale generoase. Nu, nu este un OLED sau AMOLED, nici nu aveam pretenții la prețul său de comercializare. În schimb este un IPS LCD decent, cu o diagonală mare, capabil să afișeze o paletă coloristică frumoasă, vibrantă chiar, cu un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare. Un ecran chiar ok pentru gaming mobil cât și pentru vizualizarea unui film, a unor videoclipuri sau pentru interminabilele sesiuni de socializare, comunicare sau de shopping online. Am remarcat că este destul de luminos pentru a fi lizibil și în mediul exterior.


Nu este de neglijat nici faptul că are o rată de refresh de 90Hz, valoare care cel puțin teoretic induce un comportament fluid al interfeței și aplicațiilor. În teorie așa este, în practică procesorul entry-level are limitele sale și în momentele de încărcare interfața mai sacadează, agață dacă ar fi să folosesc un termen mai general, nu foarte deranjant, dar o face. Părerea mea că fără a afecta experiența de utilizare.
Normal, rata de refresh este adaptivă în funcție de aplicația afișată pe ecran. Poate fi aleasă rata de refresh maximă permanent dar acest lucru va avea un impact negativ asupra autonomiei de utilizare.
Sistemul audio integrat este mono și nu excelează la capitolul calitate, fiind capabil să redea mai degrabă zona frecvențelor medii. Nu e niciun capăt de țară, pentru asta există căști iar acest smartphone are și conector de jack fizic, ceea ce va fi apreciat de către cei care vor să-și folosească în continuare căștile alea over-ear pe care le au de ani buni.

Din punct de vedere al performanțelor, Realme C55 este un smartphone chiar decent, capabil să asigure o experiență optimă în majoritatea aplicațiilor uzuale, atât pentru informare, comunicare, socializare, orientare sau divertisment în jocuri sau la vizionarea unor filme sau videoclipuri online. Adică practic la cam orice ar face un utilizator obișnuit cu ajutorul său.
Clar, procesorul MediaTek Helio G88 nu este capabil să ajute la filmarea 4K/60fps dar nici nu cred că este cazul pentru acest lucru în categoria utilizatorilor cărora se adresează. Însă filmează la rezoluție 1080p cu 60 de cadre pe secundă, ceea ce este chiar de apreciat.


În rest, nu am mă plânge din punct de vedere comportamental, se descurcă onorabil în aplicațiile uzuale. Chiar am instalat și două jocuri pe el, Asphalt 9 și Call Of Duty Mobile și pe care le-am folosit din aplicația specială Games.




Asphalt 9 l-a jucat la 28-30 de cadre pe secundă în timp ce CoD a funcționat pe la 60cps. Chiar ok pentru un smartphone care nu este dedicat sesiunilor de gaming intensive.
Normal, în aplicații uzuale pentru socializare, informare, comunicare, shopping, travel etc nu are nicio problemă, le poate manevra fără succes.
Eu am avut la dispoziție pentru review modelul cu 6GB memorie RAM și 128GB capacitate de stocare internă. Dar pentru 100 de lei în plus aș cumpăra modelul de 256GB, ceea ce pare a fi o premieră pentru un terminal la un așa preț, plus 8GB memorie RAM, mai mult decât i-ar trebui oricărui utilizator obișnuit. Cert este că pe acești 256GB încap o mulțime de poze și de filmulețe captate atât în ritualul zilnic cât mai ales prin vacanțe (apropo, unde se poate descurca chiar onorabil, după cum o să vedeți în continuare).
Să mai spun că, deși consider spațiul de stocare intern suficient pentru aproape oricine mai face și curățenie prin poze din când în când, acesta poate fi suplimentat și cu un card microSD de până la 1TB? Ce-ți poți dori mai mult din acest punct de vedere?
L-am testat de curiozitate și cu aplicația Geekbench 5, ca să văd cum stă la puterea de procesare în comparație cu alte terminale.

Acestea comparate cu rezultatele altor terminale ale căror review-uri le-am făcut de curând.

Din punctul meu de vedere, rezultate din zona entry-level. Dar, de ajuns pentru un comportament decent în aplicațiile uzuale din câte am constatat în perioada de utilizare.
Nu este de neglijat faptul că are o baterie cu o capacitate de 5000mAh, ceea ce garantează cel puțin două zile de utilizare într-un ritm moderat, ceea ce este chiar ok. Mai mult, în pachet vine și cu un încărcător de 33W, ceea ce nu este de neglijat mai ales dacă ținem cont că la unele terminale cu mult mai scumpe nu mai primești acest accesoriu. O încărcare completă durează puțin peste o oră.

Și cum este un smartphone, înseamnă că poți face și poze sau filmulețe cu ajutorul său, nu? Orice smartphone poate fi de folos în acest sens, însă depinde și cum o face. Iar eu sunt unul dintre utilizatorii exigenți la acest capitol, mai ales că fac o grămadă de poze atât în vacanțe, dar nu numai. Fiind un terminal de buget, așteptările mele erau la un nivel minim spre moderat, mai ales datorită faptului că nu are stabilizare optică, cum nu are de fapt niciun terminal din această categorie.
Deși pe spate sunt plasate două lentile mari, cum vezi poate doar la terminalele de top, practic în cazul de față este vorba doar de o cameră, una cu senzor de 64Mpix. Cealaltă, de 2MPix, fiind de folos doar la măsurarea profunzimii de câmp. Pe de altă parte, decât șapte camere cu o rezoluție slabă și cu rezultate pe măsură, mai bine una și bună, așa cum era pe vremuri, înainte să se înmulțească senzorii pe spatele telefoanelor noastre. Pentru că, nu de puține ori am spus că cel mai bun zoom sunt pașii. Mă rog, într-o oarecare măsură, dar înțelegeți ideea.
Iar această cameră principală are un senzor de 1/2 inchi, rezoluție de 64Mpix și focalizare PDAF. Cu rezultate chiar decente pe lumină bună, mai ales la exterior, clare, cu un nivel decent al detaliilor și cu o paletă coloristică frumoasă, naturală. Trebuie să remarc că față de generațiile Realme de buget de acum vreo 2 ani, calitatea imaginilor captate a crescut simțitor. Desigur, rezultatele nu sunt la nivelul unui camera-phone dar sunt destul de ok din punctul meu de vedere.
Câteva exemple, în continuare. Făcute pe timp de zi, în drumul spre serviciu, prin centrul Bucureștiului.
Am vrut să fac cât mai multe poze colorate, chiar dacă anumite subiecte sunt neinteresante. Dar voiam să văd cum captează culorile și mă declar mulțumit. Mă rog, mulțumitor din punct de vedere comportament foto la prima sesiune mi-am declarat eu însumi. Asta până să-l scot și la Muzeul Satului în Duminica Floriilor, pentru a ne bucura puțin de vremea frumoasă de afară. Unde mi-a depășit total așteptările, pentru un telefon de 1000 de Lei. Chiar nu mă așteptam să iasă poze atât de ok, chiar și cele de tip close-up, cu floricele și ouă încondeiate.
Nu mă credeți? Aveți mai jos câteva exemple realizate la Muzeul Satului din București, în timpul evenimentului anual Târgul de Florii, la care mi-era dor să particip.
Din punctul meu de vedere, la banii ăștia, se descurcă chiar ok la pozarea pe timp de zi. Pe timp de noapte sau în condiții de iluminare slabă, rezultatele au pierderi în detalii și lipsa unui stabilizator optic recomandă o prindere cât mai fermă pentru ca instantaneele să nu iasă “mișcate”. Dar, după cum se observă și mai sus, captarea unor imagini într-o cameră întunecoasă este la un nivel chiar decent, așa că poate fi utilizat fără reținere și într-un muzeu sau în alte situații de acest gen.
De remarcat că utilizarea nivelurilor de zoom din interfața foto induce o pierdere a detaliilor, mai ales la nivel maxim și mai ales în condiții de iluminare precară. Așa că nu recomand utilizarea acestuia.
De asemenea, stabilizatorul ar fi fost mai util la filmare, deși rezultatele video la rezoluție 1080p cu 60fps sunt destul de clare și cu o paletă coloristică frumoasă. după cum se poate vedea mai jos.
Pentru ca imaginile să nu fie tremurate, recomand prinderea pe un suport stabil, trepied sau gimbal.
Interfața de utilizare se bazează pe Android 13 și este dinamică, colorată și veselă, cu multiple posibilități de administrare a iconițelor, fundalurilor, fonturilor etc. Există serviciile Google și toate aplicațiile necesare pot fi instalate atât din PlayStore cât și dintr-un AppMarket proprietar în care am văzut numai jocuri. Îmi place, este intuitivă, simplă în utilizare.
Destul de puține aplicații bloatware dar acestea nu lipsesc cu desăvârșire. Există câteva jocuri preinstalate, Amazon Shopping, Bolt, Booking, Joom, TikTok pe care le poate dezinstala imediat oricine nu le dorește.

Nu este de neglijat faptul că este primul smartphone cu Android la care văd acea Dynamic Island de la Apple, în cazul de față numită Mini Capsule. Adică o animație dinamică în formă de capsulă care se extinde de o parte și de alta a camerei frontale, pentru a afișa diverși parametri, cum ar fi starea bateriei, distanța parcursă și pașii făcuți sau consumul de date. Eu am reușit să văd pe această mini capsulă doar starea bateriei, sper ca pe viitor să facă mai multe.

Concluzii despre Realme C55
Pro
- Ecran mare, cu o diagonală generoasă și care se vede foarte bine
- Construcție de calitate, cu un look modern și plăcut
- Spațiu de stocare intern generos, plus capacitate de extindere prin intermediul unui card microSD
- Autonomie chiar ok, are o baterie de 5000mAh. Are și încărcător de 33W în pachet.
- Camera foto principală oferă rezultate chiar ok pe timp de zi. Plus că filmează la rezoluție fullHD cu 60fps
- Are senzor de amprentă integrat în butonul de Power
- Preț chiar ok pentru ceea ce oferă
Contra
- În categoria asta de prețuri nu prea ai ce comenta, mai ales dacă comportamentul său este unul onorabil, așa cum mi-a dovedit-o
După cum spuneam și la început, Realme C55 a fost o surpriză chiar plăcută, ținând cont de prețul său de comercializare. Arată chiar bine, are un look atrăgător, un ecran mare, bun la vizionarea filmelor sau clipurilor primite pe whatsapp, o capacitate de stocare internă chiar generoasă, expandabilă prin carduri microSD, plus un comportament onorabil la fotografierea pe timp de zi, peste așteptările mele, de ce să nu o recunosc.
Un smartphone din categoria entry-level cu un comportament mulțumitor pentru majoritatea, bun pentru aproape orice aplicație uzuală, totul la o autonomie de cel puțin două zile de utilizare într-un regim moderat.
Pentru mine, cel mai bun e Huawei, mai ales P50 Pro, se compara foarte bine cu multe alte marci.
pai nu poti compara P50 Pro care a costat pe la 1000 de euro cu un telefon de 200 de euro… zic si eu
Pingback: Oferte de Black Friday 2023 de la Realme – ImiDoresc.ro