Huawei Freebuds 5 Review – Impresii despre o pereche de căști cu un design deosebit

Huawei s-a impus pe piață ca un producător important de smartphone-uri de ceva timp, cu terminale pentru toate buzunarele dar mai ales cu unele dintre cele mai capabile pe zona foto-video, doar v-am prezentat top-of-the-top Huawei Mate 50 Pro, care m-a încântat prin rezultatele sale foto.

Iată că de ceva timp a devenit un jucător important și pe zona de purtabile, atât cu ceasuri și brățări inteligente, cât și cu căști wireless. La fel, dispozitive de toate genurile, pentru toate bugetele, de la cele ieftine și până la altele de cea mai bună calitate, implicit mai scumpe.

V-am povestit de curând atât despre un smartwatch ieftin (Huawei Watch Fit 2), de dispozitivul medical cu tensiometru Huawei Watch D cât și de cel mai nou și mai mișto ceas Huawei Watch Ultimate, atât despre căștile Huawei Freebuds 5i, cât și despre cele Huawei Freebuds Pro 2, capabile să redea un sound de o calitate foarte bună.

Iată că, până o să mai am ocazia să utilizez vreun ceas Huawei, sau vreun smartphone Huawei, sau vreun laptop Huawei, sau vreo tabletă sau cine știe ce altă drăcie de la același producător, a venit rândul să vă împărtășesc impresiile mele despre căștile Huawei Freebuds 5 pe care le-am primit de curând spre review.

Căști, tot wireless, tot de genul in-ear, dar cu o formă deosebită și o poziționare în gama de mijloc, între Freebuds 5i și Freebuds Pro 2, atât din punct de vedere al prețului cât și al calității sound-ului redat.

Îmi place design-ul acestor căști Huawei Freebuds 5, sunt deosebite, au o formă fluidă, aparte, cum rar am văzut pe acest segment de piață. Producătorul spune că această formă a fost inspirată design-erilor săi de către picătura prințului Rupert, mai pe scurt, forma pe care o ia sticla topită când este răcită în apă rece. O tehnică de prelucrare a sticlei descoperită prin anii 1600 din câte am aflat de pe internet.

O formă aerodinamică, naturală, care poate fi asemănată cu multe alte obiecte, lucruri, mașinării, create de către om sau de mama natură, transpusă într-o simplă pereche de căști. Arată ca niște ciupercuțe imaculate pătate cu negru sau cu roboțica de care s-a îndrăgostit Wall-e… dacă vă mai aduceți aminte de acel drăguț personaj.

Calitatea constructivă este ireproșabilă, pe măsura design-ului deosebit al acestor căști Huawei Freebuds 5, după cum ne-a obișnuit de altfel Huawei.

Forma acestora este concepută pentru o utilizare cât mai confortabilă și vor fi cu siguranță pe placul celor care nu suportă dopurile înfipte adânc în ureche. Și, din câte am constatat, chiar așa și este, parcă nici nu le simți când le folosești, acesta fiind cu siguranță un atuu de necontestat.

Bineînțeles că și acestea vin cu o cutiuță de încărcare cu o formă rotunjită, din plastic, ca o piatră lucioasă, numai că deschiderea capacului și poziționarea căștilor în lăcașurile aferente se face pe verticală, nu pe orizontală, cum se întâmplă la căștile utilizate anterior. Iar fiecare dintre cele două mici căști se așează în intuitiv în lăcașul de hodină și reîncărcare, fiind fixate prin intermediul unui sistem magnetic, unul chiar eficient din câte am constatat.

Acestea sunt disponibile în trei variante de culoare, Coral Orange, Silver Frost și Ceramic White. Cred că v-ați dat seama până acum că am avut la dispoziție pentru review modelul Ceramic White. Poate că aș fi preferat un Silver Frost, mi se par mai masculine, deși forma lor cred că va fi mai degrabă pe placul publicului feminin.

La pachet sunt prezente și două perechi de manșoane din silicon, de pus pe micile căști pentru a nu aluneca din ureche, senzație pe care o poți avea de la plasticul lucios și pe care personal am experimentat-o. Așa că, m-am folosit de una dintre perechile de manșoane pentru confortul meu psihic cel puțin.

De mult timp nu am mai utilizat o pereche de căști fără acele doape care le fixează mai bine pe canalul urechilor și izolează cât se poate de bine timpanul, ciocănașul și scărița de zgomotul ambiental, pentru audiții cât mai curate și mai plăcute. Iar prin această formă specială Huawei vrea să demonstreze că se poate să ai parte de o calitate bună a sunetului și fără să înfigi efectiv căștile în ureche, doar să le atașezi, pentru o senzație cât mai confortabilă în utilizare.

Dar, în cazul meu personal, design-ul deosebit nu mi-a folosit prea mult pentru că, pur și simplu, forma urechilor mele nu este pe calapodul acestora, dacă mă pot exprima așa. În sensul că da, nu-mi cad din urechi, stau foarte bine acolo chiar și când merg mult pe jos, nu sunt deranjante deloc, mai ales după ce le-am pus și acel manșon anti-alunecare. Dar, pur și simplu, nu se fixează așa cum trebuie pentru a acoperi eficient canalul urechii. Situație care se traduce atât într-o pierdere a calității auditive, la pachet cu o mai scăzută eficiență a anulării active a zgomotului. Așa că, oricât mi-ar plăcea cum arată acestea, căștile wireless cu dop îmi sunt, personal, mai potrivite.

Conectarea acestora se realizează tot prin intermediul aplicației Ai Life, pe care o aveam deja instalată de la celelalte căști Huawei pe care am avut ocazia să le utilizez. Conectarea s-a efectuat aproape instant, nicio situație neplăcută din acest punct de vedere. De data asta am știut cum să găsesc micuțul buton de activare a conexiunii bluetooth, care este la fel de invizibil pentru ochiul neantrenat și necunoscător în tainele design-ului Huawei.

Interfața software prezintă nivelul de încărcare al fiecărei căști dar și a cutiuței, permite activarea/dezactivarea funcției de anulare a zgomotului (în trei moduri – Dinamic, Cozy/Confortabil, General) precum și alegerea sound-ului de audiție preferat. Mișto că există și un egalizator ce permite reglarea spectrelor de frecvență conform propriei preferințe, pe lângă modurile predefinite Default, Bass Boost, Treble Boost și Voices.

De asemenea, în ciuda faptului că sunt mici și compacte, au integrate în suprafața lor funcții tactile utile la preluarea anumitor comenzi pentru acceptare/refuz convorbire telefonică, play/pauză la muzică, activare/dezactivare noise cancelling precum și pentru ajustarea volumului.

Huawei Freebuds 5 sunt echipate cu un driver dinamic cu magneți cu inel dublu și o diafragmă cu diametrul de 11mm, sunt compatibile cu codec-urile L2HC și LDAC, ce-i permit transmisie audio HD de până la 960–990 kbps și o rată de eșantionare/adâncime de biți de până la 96 kHz/24 de biți, ceea ce nu sună deloc rău pe hârtie.

Din punct de vedere al calității audiției nu am a mă plânge, ba din contră, sound-ul redat în căști este unul echilibrat, plăcut, spațial, amplu, cald, cu un bass prezent, nu foarte adânc dar este acolo. Îmi place cum se aud aceste căști. E chiar o plăcere să te retragi cu ideile tale în lumea muzicii preferate, aproape de forfota biroului dar totuși străin de aceasta. Iar volumul redat este unul destul de puternic dar nu agresiv, atât cât trebuie la nivel maxim. Mai mult, chiar și la volum maxim nu au distorsionat, sunetul redat fiind clar și plăcut.

Numai că m-am bucurat de cea mai bună calitate auditivă în medii liniștite, la interior, la birou sau acasă, acolo unde zgomotul ambiental nu este chiar atât de agresiv. Cauza? Desigur faptul că aceste căști nu s-au mulat așa cum trebuie pe fizionomia urechilor mele, deloc conforme cu standardele implementate de către designerii și inginerii chinezi. Din același motiv funcția de anulare a zgomotului nu și-a dovedit eficiența, din păcate pentru mine.

Funcția de anulare a zgomotului se folosește de numai puțin de trei microfoane și de tot felul de algoritmi deștepți care anulează cât se poate de eficient zgomotul ambiental chiar și în timpul convorbirilor telefonice, momente în care am fost asigurat de către interlocutori că mă aud foarte bine.

La fel, utilizarea funcției ANC în timpul audițiilor muzicale este de preferat atât la birou cât și în mediul exterior, pentru ca diversele zgomote să nu interfereze cu ritmurile preferate. Chiar fără să ascult muzică, am activat/dezactivat funcția ANC și chiar se simte cum estompează ușor zgomotul ambiental. Parcă nu la fel de eficient ca la modelul Freebuds Pro 2 dar eu personal dau vina pe lipsa dopurilor.

În schimb, odată ce am dat drumul muzicii, deși dacă fac asta la birou atunci îi apucă pe unii și pe alții să mă întrebe una-alta, nu am mai auzit imprimanta, scârțâielile scaunelor, hăhăielile colegilor, practic toată “bucuria” lucrului în open space. Pe stradă lucrurile au stat altfel, din cauzele amintite anterior – anume incompatibilitatea formei acestora cu formele urechioaielor mele, așa că zgomotul traficului și sunetele sale aferente mi-au fost partenere chiar și când încercam să mă concentrez pe mers, muzică și floricelele de primăvară… Și poate că este mai bine așa, să fii conștient în permanență de ce se întâmplă în jurul tău.

Cât despre autonomia de utilizare mă declar satisfăcut, sunt genul de căști care țin cel puțin o săptămână de dus/întors la și de la serviciu, activitate pe care o fac mergând frumos pe jos și cu căștile înfipte în urechi, mă rog, nu acestea, că nu au dop ca să le înfingi așa cum trebuie.

Producătorul spune că dacă funcția ANC este activată, autonomia de utilizare este de până la 3.5 ore de ascultare pentru căști și de până la 20 de ore când acestea se încarcă și de la cutiuță. Fără ANC, valorile autonomiei sunt de 5 ore, respectiv până în 30 de ore.

Dar, după cum v-am spus, la cel puțin 2 ore și jumătate de ascultat pe zi, poate chiar 3 în funcție de trafic și opririle mele în drumul către și dinspre serviciu, sunt capabile să țină toate cele 5 zile ale săptâmânii lucrătoare. Pentru ca în weekend să le încarc și să fie pregătite pentru o nouă săptămână. Din păcate, nu pot asculta muzică la muncă pentru a vedea că țin spre cele 3.5 ore, job-ul nu îmi permite această comoditate.

Concluzii despre Huawei Freebuds 5

Pro

  • Design modern, fluid, deosebit chiar, construcție de calitate
  • Confortabile în purtare
  • Calitatea sound-ului redat, plăcut, echilibrat, cu bass
  • Autonomia de utilizare
  • Aplicația are egalizator pentru reglarea spectrelor de frecvență conform propriilor preferințe

Contra

  • Forma constructivă fără dopuri de atașare în ureche nu se pliază pe fizionomia oricui, așa că nu toată lumea se poate bucura de calitatea sound-ului și nici de performanțele reale ale sistemului de anulare a zgomotului

După cum ați putut afla de mai sus, aceste căști Huawei Freebuds 5 nu sunt pentru mine, datorită incompatibilității acestora cu fizionomia subsemnatului. Deși îmi plac cum arată, au un design deosebit, dar și performanțe pe măsură, capabile să redea un sound echilibrat, la pachet cu o funcție de anulare a zgomotului ambiental chiar ok și o autonomie foarte bună.

Căștile HUAWEI FreeBuds 5 se lansează în România, la precomandă, cu prețul pornind de la 699 lei și vor fi disponibile în magazinul online HUAWEI, de astăzi, 13 aprilie 2023. În plus, clienții care se abonează la newsletter-ul HUAWEI Store primesc automat un voucher care oferă o reducere de 100 lei din prețul noului produs. De asemenea, clienții noilor căști primesc dublu puncte de loialitate, ce pot fi transformate în discount-uri viitoare.

Și încă ceva, ce-mi place la magazinul online Huawei – produsul poate fi achiziționat în 6 rate fără dobândă si livrare gratuită. Și mă refer mai ales la faptul că pot fi achiziționate produse mai scumpe, cum ar fi un telefon bengos presupun, cu această facilitate, nu neapărat o pereche de căști.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Huawei Freebuds 5 Review – Impresii despre o pereche de căști cu un design deosebit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *