Xiaomi Redmi Note 12 4G Review – Smartphone-ul de buget a revenit, mai bun, mai arătos. Dar prețul este la fel de avantajos

Mai există vreo familie în România care nu a avut sau nu are un smartphone Xiaomi? De altfel una dintre mărcile de buget populare printre utilizatorii de la noi din țară, pentru că încă de când au pătruns pe piață au oferit terminale la un preț bun și cu specificații chiar rezonabile, de ajuns pentru accesarea aplicațiilor uzuale. Am un prieten care odată la 2 ani își schimba și schimbă în continuare smartphone-ul cu o versiune nouă de Xiaomi, este chiar un fan al mărcii și folosește multe gadget-uri din ecosistemul acestora. Sigur, și acum îmi aduc aminte cum se chinuia să schimbe interfața pe Europa, nu găsea și se enerva, dar acum nu mai este cazul.

De ce să nu o recunosc, chiar și noi am avut un terminal Xiaomi mai acum ceva ani, achiziționat pentru puști de la un operator telecom. Un smartphone care funcționează și acum dar care a fost înlocuit între timp cu unul mai modern și un pic mai capabil, în special la stocare și sistemul foto-video.

De curând v-am arătat toate modelele Xiaomi prezentate în cadrul unui eveniment oficial și iată că acum am la dispoziție unul dintre acestea, anume cel mai ieftin dintre cele disponibile actualmente – Xiaomi Redmi Note 12 4G. Poate fi achiziționat acum pe la 1000 de Lei din câte am văzut pe site-urile de profil.

Un smartphone de buget, din gama ieftine și bune după părerea mea, cea mai îndrăgită printre conaționalii noștri, cu destule atuuri ce îl recomandă doritorilor, după cum veți putea afla în continuare în review-ul nostru.

Specificațiile modelului Xiaomi Redmi Note 12 pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:

  • Ecran – Amoled de 6.67 inchi, rezoluție FHD+ (2400×1080 pixeli), rată de refresh de 120Hz, protejat cu Corning Gorilla Glass 3, luminozitate maximă 1200 nits
  • Procesor – Qualcomm Snapdragon 685 (8 × Kryo, viteză procesor de până la 2.8 GHz)
  • Chipset grafic – Adreno 710
  • Memorie RAM – 8GB LPDDR4X
  • Stocare – 128GB UFS 2.2 + suport microSD de până la 1TB
  • Sistem foto principal – 50MPix (ƒ/1.8, 0.64μm-1.28μm 4-in-1 Super Pixel) + 8MPix (ƒ/2.2, 120° unghi de cuprindere) + 2MPix Macro
  • Cameră selfie – 13Mpix, f/2.45
  • Rețea – Dual SIM, 4G, Wi-Fi AC, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, Glonass, Beidou
  • Conectică – USB-C, jack de 3.5mm
  • Baterie – 5000mAh, încărcare la 33W
  • Dimensiuni – 165.66×75.96×7.85mm
  • Greutate – 183.5 grame
  • Altele – telecomandă cu infraroșu, senzor de amprentă integrat în butonul de Power,
  • Sistem de operare – Android 13, interfață MIUI 14

Față de modelul pe care l-am avut la dispoziție pentru review, văd că disponibile comercial sunt numai variante cu 4GB memorie RAM, ceea ce este de ajuns din punctul meu de vedere, mai ales că prețul lor de comercializare este de numai 1000 de lei.

După cum am tot remarcat de curând, după ce am avut la dispoziție smartphone-uri de buget, modelele acestei categorii încep să arate tot mai bine, deși nu au integrate materiale premium gen metal, sticlă pe spate, ceramică etc. Cum este și cazul acestui Xiaomi Redmi Note 12, un smartphone care îmi place cum arată.

Are un design modern, plăcut, colorat și vesel, într-o simplitate debordantă ce poate fi pe placul oricui. Capacul din spate și ramele acestuia sunt construite din plastic, vopsit într-o nuanță plăcută de albastru, cu finisare mată. Finisaje fără reproș, construcție de calitate, din acest punct de vedere fiind un concurent de seamă în clasa din care face parte.

Mai mult, este certificat IP53, în sensul că rezistă la stropirile accidentale cu lichide, nu și că poate fi scufundat în acestea. Iar husa acoperă pentru protecție și portul USB-C, cum nu am mai văzut niciodată până acum la un astfel de accesoriu inclus în pachetul comercial.

Îmi place că este și destul de subțire, astfel că poate fi manevrat destul de facil. Fără doar și poate, este un smartphone care arată foarte bine, poate fi pe placul oricui.

Pe spate se remarcă modulul foto principal, compus din două lentile mai mari și două mai mici, camerele și flash-ul adică.

Butonul de Power și cele de ajustare ale volumului sunt prezente pe muchia dreaptă. De remarcat că senzorul pentru amprentă este integrat în butonul de Power iar, din câte am constatat, răspunde rapid când detectează datele biometrice ale degetului înregistrat.

Pe muchia inferioară sunt prezente portul USB-C pentru alimentare, precum și un difuzor.

Pe muchia superioară se observă mufa pentru jack-ul audio precum și lentila de infraroșu. Pentru că, după cum poate știați, multe smartphone-uri Xiaomi pot fi utilizate și care rol de telecomandă. Același prieten avea marea plăcere de a se distra prin restaurante oprind televizoarele cu ajutorul unui astfel de smartphone… Vaii, ce distractiv. Copilării de oameni în toată firea. 😀

Slotul pentru SIM-uri și cardul microSD este prezent pe muchia din stânga.

Ecranul acestui smartphone poate mulțumi pe majoritatea utilizatorilor prin calitatea afișării sale. Este un Amoled cu o generoasă diagonală de 6.67 inchi și o rezoluție FHD+ (2400×1080 pixeli) capabil să afișeze imagini vibrante, cu un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare. Am constatat că este destul de luminos pentru a fi lizibil și în mediu exterior. Un ecran foarte bun atât pentru aplicațiile uzuale cât și la vizionarea filmelor online, a videoclipurilor sau în jocuri.

De asemenea, nu uit de rata de refresh de 120 Hz, care induce un comportament fluid interfețeie, fără sacadări. De asemenea, aceeași valoare are un cuvând de spus și în jocuri sau la vizionarea filmelor. Este plăcut să te uiți la toate cele pe acest ecran.

Din păcate, rata de refresh nu este dinamică, în sensul că poate fi setată ori la 120Hz, ori la 60Hz, nu variază în funcție de aplicația afișată, ca la alte ecrane cu o astfel de rată de refresh. Dar nah, și prețul este de 1000 de Lei…

Sistemul audio integrat este gălăgios și atât. Mono, capabil să redea în principal spectrul frecvențelor medii. Așa că, pentru audiții mai de calitate recomand o pereche de căști, chiar și pe fir, pentru că are mufă pentru jack.

Din punct de vedere al fișei tehnice integrate, aceasta este una la granița dintre entry-level și mid-range, cu un procesor cu 8 nuclee, 8GB memorie RAM (dar eu consider că și cei 4GB RAM de pe modelele disponibile comercial sunt de ajuns pentru majoritatea) și o capacitate internă de stocare de 128GB. Destul spațiu de stocare, zic eu, pentru un terminal din categoria sa iar dacă nu este cumva de ajuns acesta poate fi extins cu un card microSD de până la 1TB.

Din punct de vedere comportamental, lui Xiaomi Redmi Note 12 4G nu am ce reproș să-i fac, funcționează decent și onorabil în toate aplicațiile uzuale. Nu s-a blocat, nu am sesizat nimic în neregulă la acest capitol.

L-am testat și în Geekbench 5 și Geekbench 6, rezultatele mai jos.

Acestea comparate cu rezultatele altori terminale ale căror review l-am făcut în perioada anterioară.

Geekbench 5.

Geekbench 6.

După cum se observă, rezultate comparabile cu ale unor terminale din clasa sa dar, normal, sub cele ale smartphone-urilor mai scumpe.

După cum am spus și cu alte ocazii, performanțe de ajuns pentru o experiență decentă în majoritatea aplicațiilor uzuale.

Ba chiar am instalat câteva jocuri pe el – CoD Mobile, Diablo Immortal și Asphalt 9, toate funcționând fără probleme și într-un mod rezonabil (chiar dacă Diablo m-a avertizat că nu este calibrat pentru acest telefon). Deci, aplicații uzuale, jocuri, filme… poți face cam orice pe acest smartphone ieftin. Mă rog, nu la fel de repede ca pe unul de top dar înțelegeți ideea.

Plusează și la capitolul autonomie, având o baterie cu o capacitate de 5000mAh. De ajuns pentru 2 zile de utilizare într-un regim moderat, ba la stilul meu obișnuit m-ar prinde și a treia zi. Ceea ce este chiar ok.

Cum face poze și cum filmează Xiaomi Redmi Note 12? Cert este că și categoria cumpărătorilor acestor genuri de smartphone-uri, ieftine și bune, se pot bucura acum de captarea unor imagini mai calitative decât ce reușeau cu generațiile anterioare. Și acesta este un plus, cu siguranță, chiar dacă în continuare nu au stabilizare optică sau vreun hardware care să pe permită performanțe și mai bune.

Xiaomi Redmi Note 12 vine cu un sistem triplu de camere, mă rog, dual, pentru că refuz să folosesc un senzor de 2Mpix în anul de grație 2023. Chiar nu înțeleg de ce producătorii chinezi insistă asupra acestuia. Mai bine renunțau la el și puneau un senzor mai bun pentru camera cu unghi larg de cuprindere. Zic și eu.

Mă rog, să revenim. Camera principală este vedeta, cu un senzor de 50Mpix cu lentile f/1.8, pixel de 0.64μm cu tehnologie 4-in-1 Super Pixel care face un pixel de 1.28μm din alți 4, dar mai există și o cameră cu unghi de cuprindere de 120°, un senzor modest de 8Mpix și lentile cu o diafragmă ƒ/2.2. Rezonabil sistem foto, încă o dată, pentru prețul său de comercializare. Nu primeai așa ceva la banii ăștia acum vreo 2-3 ani.

Hardware-ul din dotare îl recomandă doar pentru filmare 1080p/30fps. Aș fi preferat un 1080p/60fps dar atâta s-a putut în cazul de față.

Câteva exemple foto realizate pe timp de zi, mai jos.

După cum se observă, imagini clare, cu un nivel ok al detaliilor la camera principală, dar nici cele realizate cu ajutorul celei ultra-wide nu sunt de lepădat. Îmi plac și culorile captate, sunt naturale.

Desigur, dacă le pui sub microscop mărite 100%, se văd tot felul de artefacte dar și un zgomot de imagine, ținut totuși sub control. Însă imaginile privite în ansamblul lor sunt chiar ok, personal sunt mulțumit de cum face poze un terminal la prețul de 1000 de Lei.

O altă serie, făcută pe ploaie, în drumul spre casă de la serviciu. Nu mi-a fost frică să se stropească puțin pentru că, teoretic, este rezistent la stropii accidentali.

Și, sincer, nu mă așteptam să iasă poze atât de ok, condițiile de iluminare nefiind tocmai ideale, ba din contră.

L-am pus la treabă și în condiții de iluminare slabă, seara și noaptea pe stradă.

Cu modul Night se descurcă chiar onorabil pentru un smartphone la prețul său. Sigur, nivelul detaliilor scade în raport cu al luminii ambientale, la fel și zgomotul de imagine. Dar, e chiar ok, merge să fie folosit și în astfel de condiții, atenție, cu o prindere cât mai stabilă.

Cert este că este un smartphone cu un comportament chiar ok, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Iată că, smartphone-urile ieftine se descurcă mai bine la poze decât o făceau cele de top de acum mai mulți ani. Așa că, și cei cu bugete reduse se pot bucura de o calitate mai bună pentru instantaneele captate.

La filmare zic că se putea un pic mai bine. Filmează 1080p/30fps iar imaginile rezultate sunt ok, dar parcă puteau fi un pic mai clare. Mă rog, compensează cu realizarea fotografiilor.

Interfața MIUI 14 se bazează pe sistemul de operare Android 13 și este plăcută, frumos colorată, plus că utilizatorii au la dispoziție o grămadă de teme și fundaluri statice sau active pentru a-l personaliza conform propriilor preferințe. Vine cu câteva aplicații bloatware preinstalate dar nimic deranjant. Oricum permite acces la serviicile Google și toate aplicațiile necesare oricui pot fi descărcate din PlayStore.

Concluzii despre Xiaomi Redmi Note 12 4G

Pro

  • Design plăcut, modern, vesel, construcție de calitate
  • Fișă tehnică chiar ok pentru aplicații uzuale dar și pentru divertisment
  • Ecran care se vede foarte bine, cu o rată de refresh de 120Hz
  • Spațiu de stocare intern generos, extensibil prin carduri microSD
  • Autonomia de utilizare, de aproape două zile într-un regim moderat
  • Camera foto principală se descurcă onorabil în condiții bune de lumină, ba chiar și în condiții slabe de iluminare
  • Are senzor de amprentă integrat în butonul de Power
  • Preț chiar rezonabil

Contra

  • În gama asta de prețuri și la ce calități are acest smartphone, nu prea am ce chichiță să-i găsesc

Xiaomi Redmi Note 12 4G atrage în primul rând prin prețul său de comercializare, de numai 1000 de lei. Acum, pentru că dacă vor fi cine știe ce promoții mai peste câteva luni, prețul său va scădea și mai tare.

Apoi, vezi că la banii ășția primești destul de multe – un smartphone care arată bine, cu un design modern, cu un ecran chiar ok, cu o diagonală generoasă, un spațiu de stocare de ajuns pentru cei mai mulți, o autonomie de până în două zile de utilizare, un sistem foto onorabil, capabil de rezultate foto peste așteptări, totul la pachet cu un comportament decent, de care majoritatea utilizatorilor pot fi mulțumiți.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *