Motorola Edge 40 Pro Review – Smartphone de top, cu tot ceea ce este necesar pentru o experiență completă
Motorola este un nume în industria telecom, printre cele mai cunoscute la ora actuală. Doar este compania care a inventat practic telefonul mobil, chiar au aniversat de curând 50 de ani de la primul apel de acest gen. Între timp, compania a trecut sub tutela celor de la Lenovo care văd că nu au lăsat baltă linia de smartphone-uri, ba din contră, pe măsură ce trece timpul devin tot mai performante și mai capabile.
După ce am avut la review modelul Motorola Edge 30 Ultra, care nu m-a lăsat deloc nepăsător, acum tocmai ce utilizez noul Motorola Edge 40 Pro, care-l și întrece, dacă mă pot exprima în aforisme populare. Pentru că este unul dintre cele mai bune și mai performante smartphone-uri din câte am avut eu la review.

Specificațiile modelului Motorola Edge 40 Pro pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:
- Ecran – OLED de 6.67 inchi, rezoluție FHD+ (2400×1080 pixelei), 394ppi, HDR10+, rată de refresh de 165Hz, format 20:9, protejat sticlă 3D Corning Gorilla Glass Victus
- Procesor – Snapdragon 8 Gen 2, cu opt nuclee (1×3.2GHz Cortex-X3 + 2×2.8GHz Cortex-A715 + 2×2.8GHz Cortex-A710 + 3×2.0GHz Cortex-A510)
- Memorie RAM – 12GB LPDDR5X
- Stocare – 256GB UFS 4.0
- Rețea – 4G/5G, Wi-Fi 6e AX, Bluetooth 5.3, NFC, GPS (GPS, AGPS, LTEPP, SUPL, Glonass, Galileo)
- Conectică – Port USB Tip-C (compatibil cu USB 3.2)
- Sistem foto principal – Cameră principală cu un senzor de 1/1.5 inchi și rezoluție de 50MPix, lentile cu diafragmă de f/1.8, dimensiunea pixelilor de 1.0 μm cu tehnologie Quad Pixel pentru 2.0μm, focalizare PDAF omni-direcțional, sistem de stabilizare optic OIS
- Sistem foto principal – Cameră secundară cu unghi lard de 114°, senzor de 50Mpix, Macro Vision, diafragmă de f/2.2, dimensiunea pixelilor de 0.64μm cu tehnologie Quad Pixel pentru 1.28μm
- Sistem foto principal – cameră zoom de 12MPix pentru portrete (teleobiectiv 2x), diafragmă de f/1.6, dimensiunea pixelilor de 1.22μm
- Sistem foto principal – Filmare cameră principală 8K UHD (30 fps), 4K UHD (60/30 fps), FHD (60/30 fps), 4K UHD, HDR10+ (30 fps), slow motion: FHD (960/240/120 fps)
- Sistem foto principal – Filmare cameră secundară 4K UHD (60/30 fps), FHD (60/30 fps), Slow motion: FHD (240/120 fps)
- Sistem foto principal – Filmare cameră zoom 4K UHD (30 fps), FHD (60/30 fps)
- Cameră selfie – 60MPix, diafragmă de f/2.2, dimensiunea pixelilor de 0.61μm cu tehnologie Quad Pixel pentru 1.22μm
- Baterie – 4600 mAh, încărcare pe fir la 125W și wireless la 15W
- Dimensiuni – 161,16 x 74 x 8,59 mm
- Greutate – 199 grame
- Altele – Senzor de amprente integrat în ecran, certificat IP68 la protecție împotriva apei
- Sistem de operare – Android 13

Ce mi-a plăcut la acest smartphone Motorola Edge 40 Pro, în afară de faptul că m-a mulțumit la capitolul foto-video, fiind unul dintre smartphone-urile pe care m-aș baza fără reținere oriunde aș avea nevoie să pozez sau să filmez, chiar și în vacanțe?
Pe scurt, în afară de faptul că m-a convins la capitolul foto-video, vreau să punctez ce mi-a plăcut la acest smartphone dar și la ce ar mai fi fost de lucru. Dacă nu ați văzut deja articolul despre cum face poze și cum filmează acest smartphone, îl puteți găsi aici.
Sincer să fiu, mi-ar plăcea să am un așa smartphone cu mine în vacanța grecească care se întrevede deja la orizont, pentru că știu că mă pot baza pe calitățile sale. Dar nu numai, mi-ar fi de folos atât la serviciu, cât și pe la evenimentele de tehnologie la care particip și la care nu prea am mai mers de mult timp cu camera foto, pentru că telefoanele au devenit între timp atât de capabile.

Să revenim, ce am apreciat la acest smartphone?
Motorola Edge 40 Pro este un smartphone care arată foarte bine, cu un aspect premium și o construcție de cea mai bună calitate!
Fără doar și poate, acesta este un terminal premium, cu o construcție de cea mai bună calitate, așa cum sunt și modelele concurente din clasa sa.
Sticlă 3D Corning Gorilla Glass Victus cu margini curbate și înveliș protector împotriva amprentelor pe față, sticlă 3D Corning Gorilla Glass Victus cu margini curbate și antireflex pe spate, iar între acestea, ca la un sandwich, o muchie din aluminiu sablat. Materiale premium, construcție pe măsură, cu finisaje de cea mai bună calitate.
Are un look modern, plăcut, elegant, stilat, de bun gust, ce poate fi pe placul oricui. Îmi place că modulul principal de camere are o formă dreptunghiulară, cumva ca la modelele anterioare ale acestei serii.

De asemenea, arată foarte bine și capacul de spate, într-un negru ușor mat cu inserții sclipicioase care, din păcate, va fi acoperit cu tot felul de huse pentru protecție.
Deși are ecran cu o diagonală generoasă, de 6.67 inchi, nu pare masiv și poate fi ținut eficient în mână, tocmai datorită marginilor curbate. Dar este destul de greuț, tocmai datorită materialelor premium integrate, că doar nu este din plastic.
Dar este un terminal chiar frumos, ce poate fi pe placul oricui, chia și al celor pretențioși.

Butoanele de ajustare ale volumului și cel de Power sunt poziționate pe muchia din dreapta.

Pe muchia inferioară sunt prezente portul USB-C pentru alimentare și un difuzor. Dar și slotul pentru SIM-uri.
Pe muchia superioară mai există un difuzor.

Senzorul de amprentă este integrat în ecran și am sesizat că răspunde corect și rapid la datele biometrice înregistrate.

Este certificat IP68! Nu are frică de ploaie și de apă!
Nu este de neglijat această caracteristciă, mai ales dacă vrei să accezi în categoria terminalelor premium. Practic, nu-ți mai este frică dacă îl uzi din greșeală cu vreun lichid sau dacă îl scapi în apă (de mică adâncime, nu în groapa Marianelor) timp de maxim 30 de minute. Atenție, protejarea IP68 este certificată doar pentru apă dulce, nu și pentru cea sărată, dacă ai vreo idee să filmezi peștișori în Marea Caraibilor cu ajutorul său. Pentru mine, cât l-am avut la review, a însemnat că am pozat cu el fără reținere în ploaie.

Motorola Edge 40 Pro are o fișă tehnică de top! Printre cele mai performante la ora actuală!
După se observă din lista de la începutul acestui scurt review, Motorola Edge 40 Pro dispune de una dintre cele mai performante configurații la ora actuală, bazată pe un procesor Snapdragon 8 Gen 2, a nu mai puțin de 12GB memorie RAM tip LPDDR5X și o capacitate de stocare internă de 256GB, ba chiar una rapidă, tip UFS 4.0.
Practic, o fișă tehnică ce permite accesarea oricărei aplicații de Android, de orice gen, orice ai avea chef să vezi și să faci pe superbul său ecran OLED. Informare, comunicare scrisă sau video, lecturare, navigare, socializare, editare foto/video în aplicații mobile, vizionare filme ba chiar și gaming.
Mai mult, o astfel de fișă tehnică, pursânge, care mustește de performanță, induce un comportament pe măsură funcțiilor foto-video, tocmai de aceeea acest smartphone este capabil să filmeze la rezoluții 8K/30fps sau 4K/60fps, dar și să fie capabil să manevreze eficient algoritmii de prelucrare când folosești funcții mai speciale, gen Night Vision, una dintre preferatele mele după cum puteți vedea mai jos.
În Geekbench 6 a obținut rezultatele de mai jos.

Acestea, comparate cu ale unor terminale testate de curând.

După cum se observă, platforma hardware bazată pe Snapdragon 8 Gen 2 este cea mai puternică la ora actuală. Și devine cel mai performant smartphone pe care l-am avut la review până acum.
Are un spațiu de stocare intern suficient pentru stilul meu de utilizare!
Sincer, pentru mine un spațiu de stocare intern de 256GB este chiar suficient, chiar dacă fac o tonă de poze și de filmulețe prin vacanțe. Nu am nevoie de mai mult și bănuiesc că sunt mulți ca mine. Sigur, era mai spectaculos un 512GB sau chiar 1TB dar personal sunt mulțumit și cu 256GB. În momentul în care voi avea atât de multe aplicații consumatoare de spațiu instalate și voi face mult mai multe poze și filmulețe iar capacitatea internă nu-mi mai ajunge, o voi spune. Însă, momentan, adică de vreo 4 ani încoace, 256GB îmi sunt pe deplin suficienți.
Mai mult, stocarea din pachet este de tip UFS 4.0, ce permite un transfer rapid al fișierelor către un computer, prin intermediul conexiunii USB-C tip 3.2.

Motorola Edge 40 Pro are un ecran foarte bun!
Ecranul OLED cu o diagonală de 6.67 inchi și o rezoluție FHD+ (2400×1080 pixeli) este cu siguranță unul dintre atuurile principale ale acestui smartphone. Pentru că se vede al naibii de bine, este capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare.
Nu este de neglijat faptul că are certificare HDR10+ și că este chiar luminos, pentru a putea fi vizibil chiar și într-o zi puternic însorită. Da, se “întunecă” puțin dacă este expus strălucirii directe a soarelui dar tot rămâne lizibil, ceea ce este foarte important mai ales la utilizarea interfeței foto-video.

De asemenea, are o rată de refresh de 165Hz, ceea ce se traduce într-o mișcare fluidă și fără sacadări atât a interfeței, cât și a aplicațiilor sau jocurilor. Este chiar o plăcere să-l privești și să te bucuri de un comportament al aplicațiilor și interfeței.

Rata de refresh este dinamică, în funcție de aplicația activă pe ecran, dar doar până la 120Hz. Poate fi setată permanent o rată de refresh de 165Hz dar acest lucru va avea impact asupra autonomiei de utilizare. Eu am preferat să las algoritmii să-și facă de cap și să o ajusteze în funcție de ce am făcut de el și mă pot declara chiar mulțumit.
Practic, un ecran pe care toate cele afișate se văd excelent, plăcut ochiului dar mai ales jocurile, pozele și filmele.
Motorola Edge 40 Pro are o autonomie bună și încărcare pe 125W!
Vine cu o baterie de 4600mAh, de ajuns pentru o zi de utilizare intensă, ba chiar pentru două la stilul meu nu foarte agresiv, mai spre moderat adică. Mai important este faptul că vine cu încărcare rapidă pe 125W, care permite încărcarea completă a bateriei de la 0% la 100% în numai 25 de minute.
Mai mult, vine și cu încărcare wireless pe 15W dar permite și încărcarea altori dispozitive, în caz că ar dori cineva să-și lase telefonul fără baterie, ceea ce nu cred.

Are o interfață modernă și plăcută!
O altă caracteristică care îmi place la acest smartphone este interfața de utilizare, mai frumoasă ca oricând pe un smartphone marca Motorola. E altceva, e frumos colorată, dinamică, plăcută, intuitivă, cu toate serviciile Google la dispoziție.
Am apreciat faptul că la inițializare am fost întrebat ce aplicații doresc a fi instalate, din cele cu care Motorola are parteneriate. Normal că nu am vrut niciuna, pentru că am descărcat tot ce am avut nevoie din PlayStore.
Și acest smartphone vine cu aplicația Moto Secure, ce permite securizarea pe mai multe nivele, de interactivitate cât și la conectarea într-o rețea wireless. V-am povestit mai multe desprea aceasta, aici.
Apreciez mai ales faptul că, la conectarea prin fir la un computer, permite utilizarea camerelor sale în rol de webcam, ceea ce poate fi chiar util, mai ales dacă țin cont că mai toate laptopurile actuale au în continuare camere web destul de slăbuțe. Iar rezoluția permisă pe laptop este full HD, un plus față de cea 720p. Cât despre calitate, nu are rost să mai insist.
Are un preț sub cel al categoriei premium din care face parte!
La cât de potent este acest smartphone, la cât de bine arată și în ce fel este construit, la cum se comportă din punct de vedere foto-video, la cât de performant este, zic că are un preț chiar rezonabil, în jurul a 4200 de lei. Substanțial mai puțin decât terminalele concurente, cu prețuri de peste 5000 de Lei, ca să nu mai zic de 6000 Lei.

Ce nu mi-a plăcut la Motorola Edge 40 Pro?
Sincer, nu prea am ce chichițe să-i găsesc acestui smartphone, pe care îl consider unul dintre cele mai reușite la ora actuală. Cu foarte puțini rivali, din toate punctele de vedere.
Dar trebuie să subliniez faptul că husa de protecție din plastic dur care vine la pachet, destul de mișto ca design, nu se așează eficient pe corpul smartphone-ului, în sensul că scapă în zona butoanelor.
De asemenea, sistemul audio integrat putea fi un pic mai bun. Nu mă înțelegeți greșit, este stereo și destul de puternic, gălăgios chiar, sunetul este spațial, destul de echilibrat, clar, dar parcă era de dorit un pic mai mult bass, ca să fie mai amplu și mai cald. Mă rog, personal nu sunt fan în a asculta muzica pe speakerele unui telefon, prefer o pereche de căști de calitate.
================================================
Ca o concluzie de final, pot spune că mi-a făcut o reală plăcere întâlnirea cu acest smartphone Motorola Edge 40 Pro, chiar și pentru o așa perioadă scurtă de timp. Îl consider un adevărat camera-phone, capabil de rezultate excelente în mai toate condiții de fotografiere și filmare, are una dintre cele mai puternice fișe tehnice la ora actuală, un ecran superb, o autonomie chiar decentă în raport cu performanțele sale, încărcare rapidă pe 125W, totul la pachet cu o construcție și un look cu adevărat premium.
Pingback: Motorola Edge 50 Pro a fost prezentat oficial. Și este un smartphone chiar interesant dar nu pe măsura modelului anterior – ImiDoresc.ro
Pingback: Motorola Edge 60 Pro anunțat oficial – Mid-range cu capacități foto superioare – ImiDoresc.ro