Viewsonic X11-4K Review – Un video-proiector cu (aproape) de toate, la rezoluție 4K! Smart Home Theater!

Din punctul meu de vedere, experiența vizionării unui film bun pe un ecran cât tot peretele de lat o întrece pe cea creată de orice televizor, mă rog, dintre cele obișnuite. Într-o oarecare măsură, parcă ți-ai instala propriul cinematograf, acasă. Mă rog, un micro-cinematograf, dar tot e ceva. Împreună cu un sistem audio de calitate, nu-ți mai rămâne decât să bagi punga de popcorn la cuptorul cu microunde, pentru o seară plăcută în familie, alături de cei dragi.

Am utilizat ceva proiectoare până acum, dar ca acest model Viewsonic X11-4K, nu am avut ocazia. Practic este cel mai mișto și mai performant video-proiector din câte am avut ocazia să utilizez și cu ajutorul căruia să-mi creez, măcar pentru câteva săptămâni, propriul mini-cinema în modestul meu apartament de cartier. Chiar mi-era dor de seri de filme alături de ai mei, așa că am profitat la maxim de acesta cât timp l-am avut la dispoziție pentru review.

Trebuie să menționez că nu este primul video-proiector Viewsonic pe care am avut ocazia să-l folosesc, înainte de acesta fiind modelul M1 Pro Smart unul care mi-a plăcut atât din punct de vedere al experienței de vizionare cât mai ales pentru că are integrate aplicații, chiar și pentru servicii de streaming video online, cum ar fi Netflix.

Iar acest Viewsonic X11-4K vine cu aceleași funcții inteligente, experiența “smart” fiind total neschimbată, la care se adaugă o imagine net superioară cu rezoluție 4K dar și un sunet mai de calitate, fără baterie pentru că nu este un video-proiector conceput pentru portabilitate.

Specificațiile modelului Viewsonic X11-4K pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele

 • Tehnologie – LED
 • Rezolutie – 3840×2160 pixeli
 • Luminozitate – 2400 (LED Lumeni)
 • Contrast – 3000000:1
 • Viata sursa de lumina – 30000 de ore
 • Lentile – F=1.8, f=8.5mm
 • Diagonala imagine proiectata – 30″-200″
 • Distanta de proiectare – 0.5m-3.5m (100″ de la 1.77m)
 • Spatiu de stocare intern – 16GB, 12GB utili
 • Conectica – 2x 2 (HDMI 2.0, HDCP 1.4/2.2), 1x USB Tip C cu video, 2x USB-A, 1x audio in, 1x audio out, 1x S/PDIF, 1x Micro SD (256GB, SDXC), 1x RJ45
 • Retea – BT 4.2, WiFi AC
 • Audio – 8W Cube x2(tweeter + woofer) x2, Harman Kardon
 • Temperatura de operare – 0~40℃
 • Greutate – 4.5kg

Mai multe detalii sunt prezente în pagina de internet a producătorului.

În primul rând că este un proiector despre care pot spune că este elegant, arată chiar foarte bine, cu un look premium și o construcție fără cusur, de cea mai bună calitate. Carcasă gri mată, cu mâner de transport acoperit cu o imitație de piele, plus un capac tot din imitație de piele care acoperă porturile conectoare la transport.

Nu-l văd transportat cine știe pe unde, nici măcar pe la prezentări susținute la client, ci mai degrabă prezent permanent la locul său, gata să susțină oricând o experiență smart home theater. Dar, până la urmă, fiind un video-proiector, poate fi amplasat și într-o sală de consiliu cu pretenții a unei corporații.

Lentila nu are un capac separat pentru protecție, ci unul retractabil la pornire.

Am apreciat faptul că are destule porturi conectoare, pentru redarea imaginilor de pe aproape orice suport. Are nu mai puțin de două porturi HDMI, unul USB-C, audio-in dar și slot microSD.

Ca să nu mai amintesc de funcțiile sale inteligente, fiind un proiector cu adevărat Smart, vizualizarea imaginilor fiind posibilă atât prin intermediul aplicațiilor din ecosistemul său, cât și wireless, atât de pe un telefon cât și de pe un computer. Din acest punct de vedere fiind un proiector modern, pregătit pentru aproape orice provocare.

Controlul se face în totalitate prin intermediul telecomenzii sau al aplicației, în partea superioară fiind prezent un buton care la apăsare pornește proiectorul iar la rotire ajustează volumul. Iar dacă se dorește controlul prin intermediul aplicației de telefon, telecomanda va deveni inutilă.

Că tot am adus vorba de volum, pot spune că acest proiector Viewsonic X11-4K are un sistem audio cum nu am mai întâlnit și auzit pe un astfel de echipament, unul care întregește aproape pe deplin calitatea vizuală a imaginii proiectate. Pentru că este capabil să redea un sound destul de puternic, spațial și echilibrat, clar, atât cu sunete înalte și chiar și cu joase. Ce-i drept, cel mai bine se aude la 50% din volumul maxim, altfel sunetul redat fiind un pic cam strident, deranjant pentru urechile mele sensibile.

Un sistem audio capabil să asigure un sunet mai mult decât decent la vizionarea unui film dar foarte bun și pentru funcția de boxă externă. Moment în care imaginea proiectată se oprește iar acesta poate fi utilizat doar pentru audiții muzicale. Chiar cool! De amintit că permite, la rândul său, conectarea la un sistem audio extern, fie prin fir, fie prin bluetooth.

Instalarea acestuia nu a necesitat prea mult timp, doar l-am pus pe un scaun în cazul nostru, l-am conectat la curent și l-am pornit. Nimic complicat. La pornire ești întrebat de stilul de proiecție, adică poziția sa față de ecran, și cam atât.

Interfața de utilizare mi-a fost familiară, dar nu este deloc complicată pentru oricine are de-a face cu un video proiector marca Viewsonic. Există tab-uri pentru File Management, Aplicații, Setări, Blueetooth și Screen Mirroring. Setările sunt în general cele obișnuite pentru un proiector, pentru lan/wifi, imagine, focalizare, zoom, keystone (am folosit pe auto și face treabă bună) sunet, sleep, update-uri etc.

Meniul de aplicații este unul destul de stufos dar nu complet din punctul meu de vedere, în continuare, deși mă așteptam acum să văd mai multe aplicații, mai utile. Există aplicație de Netflix, Youtube TV, BBC etc dar nu am văzut și alte servicii de streaming video importante, cum ar fi Amazon Prime, SkyShowtime sau HBO Max. Există unele audio gen Spotify, Napster, Tune-in precum și VLC sau KMPlayer pentru controlul fișierelor video stocate intern sau pe usb-uri externe. Nimic nou față de ce am testat acum mai bine de 6 luni. Pare că nu au mai făcut deloc parteneriate cu alți dezvoltatori de servicii online. Păcat.

În orice caz, apreciez în continuare că are aplicație Netflix, pe care am utilizat-o fără reținere la vizionarea unor filme noi, atenție, cu ajutorul unui mouse wireless, pentru control și navigare. De remarcat că permite și descărcarea offline a filmelor și serialelor, dar cum nu este un videoproiector portabil această facilitatea nu prea va fi utilizată.

Introducerea parolelor pentru diferitele conturi online poate fi realizată cu ajutorul telecomenzii și a tastaturii virtuale de pe ecran. Poate fi dificil dacă parola este complicată. Așa că v-aș recomanda mai degrabă să instalați pe telefon aplicația Viewsonic vCaster pentru a controla interfața și tastatura virtuală direct de pe acesta. Este mai facil dar și mai rapid de completat credențialele necesare.

Normal că, dacă tot l-am avut la dispoziție pentru review, am creat propriul mini-cinematograf, acasă. Și m-am bucurat de cele mai noi producții de pe Netflix în special, pentru că are aplicația deja în ecosistemul său, dar și prin intermediul laptopului de pe alte servicii de streaming online. Nu am cui să fac prezentări acasă, așa că am ținut departe de acesta excel-urile și powerpoint-urile.

Totul se vede la o calitate superioară, cu o paletă coloristică chiar ok și cu imagini clare, la rezoluție 4K, cum nu am mai experimentat până acum pe un video proiector. Normal, pentru o calitate desăvâșită a vizionării este perfect de utilizat pe întuneric. Dar, pentru că are o putere luminoasă de 2400 LED Lumeni, poate fi pus la treabă și dacă în încăpere este lumină ambientală, pentru diverse prezentări de exemplu.

Și mai trebuie să spun că nu am avut la dispoziție un ecran de proiecție, alb, ci am proiectat direct pe galbenul nostru perete. Chiar și așa, a fost fascinant să privesc niște filme bune la rezoluție 4K, pe un ecran aproape cât tot peretele de lat.

Concluzii despre Viewsonic X11-4K

Pro

 • Rezoluție 4K, imagine care se vede foarte bine
 • Funcții smart, aplicație de Netflix și altele
 • Destule porturi conectoare
 • Are sistem audio integrat, unul care se aude chiar bine
 • Permite redarea imaginilor din surse wireless
 • Construcție de calitate, look premium, mâner de transport integrat

Contra

 • Era de dorit prezența și celorlalte servicii de streaming online importante

Viewsonic X11-4K este cel mai performant și mai mișto video proiector pe care am avut ocazia să-l utilizez până acum și, credeți-mă, am avut de-a face cu multe astfel de dispozitive, în special în interes profesional. Este un echipament pregătit să redea imagini la o calitate foarte bună din aproape orice sursă posibilă, fie că este conectată prin fir sau wireless.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *