Realme 11 Pro+ 5G Review – Un smartphone de nivel mediu care arată foarte bine și nu doar atât

Realme este unul dintre producătorii cu o creștere semnificativă în vânzări de la an la an, chiar și la noi în țară. Pentru că este capabil să vină în atenția utilizatorilor cu terminale de buget, la prețuri chiar foarte bune, dar și cu tot ceea ce este necesar unei experiențe plăcute de utilizare în aplicațiile uzuale.

Dacă de curând am apreciat pozitiv modelul entry-level Realme C55, care arată chiar foarte bine pentru prețul său de doar 1000 de lei și are tot ceea ce trebuie unei experiențe decente, a venit rândul acum unui alt model de la aceeași marcă să mă impresioneze plăcut. Realme 11 Pro+ 5G este un terminal din categoria de mijloc, cu destule caracteristici împrumutate de la modelele mai scumpe și cu tot ceea ce trebuie pentru o experiență optimă în aplicațiile de uz general și nu doar.

Iar prețul său de comercializare este de aproximativ 2200 de lei, așa că, hai să vedem împreună ce oferă în acești bani și, credeți-mă, are cu ce se lăuda.

Specificațiile modelului Realme 11 Pro+ 5G pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:

  • Ecran – OLED de 6.7 inchi, rezoluție 1080×2412 pixeli, format 20:9 (~394 ppi), HDR10+, rată de refresh la 120Hz, luminozitate de 800nits, maximă 950nits (peak)
  • Procesor – Mediatek Dimensity 7050 (6 nm), cu opt nuclee (2×2.6 GHz Cortex-A78 & 6×2.0 GHz Cortex-A55)
  • Chipset grafic – Mali-G68
  • Memorie RAM – 12GB + 12GB Dinamic RAM
  • Stocare – 512GB
  • Rețea – Dual-SIM, 5G/4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Blueetooth 5.2, A2DP, LE, aptX HD, GPS, GALILEO, GLONASS, BDS, QZSS
  • Sistem foto principal – Cameră principală de 200MPix (f/1.7, 23mm, senzor Samsung Isocell HP3 de 1/1.4 inchi, pixel de 0.56µm, PDAF, OIS), cameră ultrawide de 8MPix (f/2.2, 16mm, unghi de cuprindere de 112˚), cameră macro de 2Mpix ( f/2.4). Filmare 4K@30fps, 1080p@30/60/120/480fps, 720p@960fps, gyro-EIS.
  • Cameră frontală – senzor Sony IMX615 de 32Mpix, f/2.5, 22mm, filmare 1080p/40fps
  • Conectică – USB Tip-C 2.0
  • Baterie – Li-Po 5000 mAh, încărcare pe 100W
  • Dimensiuni – 161.6 x 73.9 x 8.2 mm
  • Greutate – 189 de grame
  • Sistem de operare – Android 13, interfață Realme UI 4.0
  • Altele – senzor de amprentă integrat în ecran, sistem audio stereo

În primul și în primul rând că este unul dintre cele mai frumoase și mai atrăgătoare terminale din categoria sa la ora actuală, cu un look elegant, stilat, dichisit, cu un feeling premium, chiar luxos aș putea spune, modern și plăcut, ce poate face cu ochiul oricărui gen de utilizator, chiar și celor pretențioși.

Îmi place tare cum arată spatele lui Realme 11 Pro+, acoperit cu o imitație de piele sintetică, luxury style, cu imitație de cusături, plăcută la atingere. Eu am avut la dispoziție varianta verde, un vernil mai degrabă, dar, din câte am înțeles, nu va fi comercializată în Europa iar în România vor fi disponibile la început nuanțele bej și neagră. Bej, la fel cu imitație din piele, negru din plastic.

Din câte am înțeles, a fost realizat împreună cu un designer italian ce a lucrat pentru Gucci, adică după moda italiană. Până la urmă, design-ul italian este în continuare unul dintre cele mai apreciate, a fost întrecut, a rămas și acum. De aceea și mulți dezvoltatori din industria de electronice apelează la specialiști și artiști italieni pentru a lansa tot felul de produse cu un design deosebit. Iar ce a ieșit la acest smartphone este cu adevărat remarcabil.

De asemenea, pe spatele terminalului se distinge modulul principal de camere, mare și rotund, poziționat central, ce vrea să pună accent și pe capacitățile foto-video ale acestuia. Cum se comportă la acest capitol puteți afla de mai jos.

Nu are muchii metalice, nici nu aveam pretenții de așa ceva în categoria asta de prețuri, dar are ecran curbat pe laterale și finisaje de cea mai bună calitate. Insist, un look premium, un design deosebit, demn de sfere mai înalte. Arată foarte bine acest smartphone Realme 11 Pro+ 5G, nu am nimic de comentat negativ la acest capitol, fiind unul dintre cele mai atrăgătoare terminale din categoria sa.

De asemenea, deși are un ecran generos de 6.7 inchi, stă foarte bine în mână, așa că poate fi utilizat și manevrat destul de facil. Recomand totuși să fie manevrat cu grijă, să nu vă așezați pe el din greșeală, pentru că am dubiile mele referitoare la structura sa de rezistență.

Pe muchia inferioară este prezent portul USB-C, slotul pentru SIM și un difuzor iar butoanele de ajustare ale volumului și cel de Power sunt așezate la îndemână pe muchia din dreapta.

De remarcat că are și senzor de amprentă integrat în ecran, unul care recunoaște rapid și precis datele biometrice ale degetului înregistrat.

Camera frontală este poziționată central în partea superioară a ecranului.

Ecranul lui Realme 11 Pro+ este un alt atuu forte al acestuia. Are o generoasă diagonală de 6.7 inchi, este Amoled, certificat HDR10+, astfel că este capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, un contrast foarte bun și cu unghiuri largi de vizualizare. De remarcat că are o rată de refresh de 120Hz, pentru un comportament fluid și fără sacadări atât al interfeței de utilizare, aplicațiilor dar și în momentele dinamice ale jocurilor.

Normal, dacă se alege permanent rata de refresh de 120Hz, acest lucru va avea un impact negativ asupra autonomiei de utilizare. Eu folosesc pe automant, las algoritmul sistemului de operare să afișeze rata de refresh necesară fiecărei aplicații active.

De asemenea, este un ecran chiar luminos, astfel că este lizibil și într-un mediu ambiental puternic luminat, însorit. Cert este că se vede foarte bine, atât în jocurile mobile cât și la vizionarea unor filme online.

Sistemul audio integrat este stereo și destul de gălăgios, reușind să redea un sound destul de echilibrat, chiar ok pentru vizionarea unor materiale video pe internet. Normal, pentru audiții muzicale de calitate recomand o pereche de căști wireless bune.

Din punct de vedere al fișei sale tehnice, integrează una de nivel mediu, cu un procesor cu opt nuclee Mediatek Dimensity 7050, un chipset grafic Mali-G68, nu mai puțin de 12GB memorie RAM, plus încă 12GB virtuali în spațiul de stocare la nevoie, și o impresionantă capacitate de stocare internă de 512GB.

Sincer să fiu, nu mai avut niciun telefon la review cu 512GB capacitate internă de stocare, din punctul meu de vedere mai mult decât necesar chiar și pentru un pasionat de fotografie cum sunt eu, care mă întorc din vacanțe cu mii de instantanee.

Practic, o fișă tehnică capabilă să asigure un comportament optim atât în aplicațiile uzuale, de orice gen ar fi acestea, la vizionarea unor filme în aplicațiile de streaming online, cât și în titlurile mobile de gaming. Dar, în aceeași notă, nu la fel de capabilă pentru asigurarea fluxului de informație electronică necesar unei filmări 4K/60fps, așa că această opțiune îi lipsește. Până la urmă, și aceste terminale la preț bun au limitările lor, dar unele nu atât de importante pentru categoria de utilizatori cărora li se adresează.

L-am testat și cu Geekbench 6, pentru a vedea diferența de putere în raport cu alte terminale pe care le-am avut la review. Rezultatele, mai jos.

Acestea, comparate cu rezultatele altor smartphone-uri, mai jos.

După cum se observă, rezultate sub cele ale terminalelor de top dar peste ale celor entry-level, după cum era normal de altfel.

De remarcat că, din punct de vedere al conectivității, oferă tot ceea ce este necesar la ora actuală – conectivitate mobilă 4G dar și 5G, wi-fi 6, Bluetooth 5.2, GPS și toate variantele sale, astfel că este de folos la navigare, orientare, comunicare, transfer rapid de date dar și pentru conectarea la device-uri externe, gen căști bluetooth, smartwatch-uri etc. Complet și din acest punct de vedere.

Are și 5G, în caz că sunt doritori, din punctul meu de vedere nefiind o conexiune must-have, cel puțin nu în acest moment, poate mai încolo. Pentru că rețeaua 5G încă nu are acoperirea necesară la nivel național și nici măcar internațional dar și pentru că nu simt nevoie unui upgrade, cea 4G fiind de ajuns nevoilor mele cotidiene.

Cert este că pe toată perioada în care l-am avut la dispoziție pentru review s-a comportat impecabil, la tot ceea ce am avut de făcut cu el în materie de informare, comunicare, navigare, socializare etc, adică cam la tot ce ar face un utilizator obișnuit. Pentru aceste lucruri, uzuale și de necesitate, cu siguranță nu ai nevoie de un terminal de top, unul de nivel mediu de genul acestui Realme 11 Pro+ achitându-se cu succes de acest gen de sarcini.

De asemenea, apreciez autonomia de utilizare a acestui smartphone. Are o baterie de 5000mAh, ce-i permite o autonomie de până în două zile la o utilizare moderată, ba chiar la stilul meu poate prinde și a treia zi.

Mai mult, vine cu alimentare rapidă pe 100W ce permite încărcarea totală a bateriei în aproape 30 de minute, ceea ce este mai mult decât ok pentru un smartphone cu un preț atât de atrăgător. Normal, există tot felul de circuite speciale care monitorizează stabilitatea încărcării și o întrerup dacă se întâmplă ceva anormal, pentru protecția telefonului.

Cum face poze Realme 11 Pro+ 5G

Acesta este un aspect important la un smartphone, cel puțin din punctul meu de vedere, un utilizator căruia îi place să capteze o grămadă de instantanee, în special prin vacanțe. La acest capitol, recunosc că-mi face cu ochiul doar camera principală din sistemul foto de pe spate, cea cu senzor de 200MPix (deși am mai punctat în trecut că acești 200MPix nu sunt nepărat necesari pentru rezultate foto de calitate și că la rezoluție maximă se pot face poze ok doar în condiții bune de lumină) dar care are și stabilizare optică OIS, un accesoriu rar până acum în această categorie de smartphone-uri dar care va fi tot mai prezent după părerea mea.

Mai are și una ultrawide de 8Mpix la care, sincer, aș fi preferat un minim 13Mpix, dar și o alta de 2Mpix macro pe care nu aș fi dorit să o mai văd pe un telefon atât de dichisit, pare o glumă proastă pe un smartphone ce se dorește privit cu seriozitate. Sincer să fiu, în locul camerei foto de 2MPix mai bine integrau una cu zoom măcar de 8Mpix, așa ar fi fost un terminal de nivel mediu complet și la acest capitol, ar fi fost cu adevărat deosebit. Ar fi făcut o adevărată revoluție pe acest segment de piață.

Dar, oricât de chițibușar aș fi, nu trec cu vederea că are poate cea mai tare cameră principală la ora actuală pe un smartphone din categoria sa. Acest Samsung Isocell HP3 de 200Mpix este teoretic capabil să ofere rezultate foarte bune în condiții slabe de lumină, unind mai mulți pixeli într-unul singur, 4-în-1 sau 16-în-1, adică din mai mulți pixeli de 0.56μm (rezoluție 200Mpix) face unul de 1.12μm (rezoluție 50MPix) sau un altul de 2.24μm (rezoluție 12.5MPix), în funcție de condițiile de lumină ambientală. Dacă este chiar așa, puteți vedea în continuare.

La fel, nu cred că am mai văzut o deschidere a diafragmei de 1/1.69 în acest segment de preț, plus stabilizare optică OIS. Și, pentru că nu are o cameră cu zoom optic, apropierea de subiect se face prin crop digital din senzorul mare, nu neapărat preferatul meu, asta o spun din experiența acumulată cu zecile de smartphone-uri pe care le-am utilizat.

Normal, oricât de bun ar fi senzorul, în această industrie este la fel de important algoritmul de post-procesare. Și la acest capitol Realme 11 Pro+ 5G se laudă cu QuickShot Acceleration Engine, Image Engine, Anti-shake Engine și Color Boost Engine, toate astea pentru imagini cât mai reușite. La fel, vedem mai jos dacă chiar dau rezultate toți algoritmii ăștia cu nume pompos. De care utilizatorul obișnuit nu are habar, important pentru el sunt rezultatele, ceea ce nu este de mirare.

Interfața foto-video de utilizare este cât de cât una clasică, intuitivă și destul de complexă, cu butonașe de control destul de lizibile. Există modurile Photo, Video, Night, Street, Portrait, Pro dar și Movie, Pano, Macro, Slow-Mo, Time-Lapse, Long Exposure, Dual-View Video, Text Scanner, Starry Mode, Group Portrait, Tilt-Shift și HighRes.

Modul Pro permite ajustarea sensibilității ISO (100-6400), a timpului de expunere (1/8000 sec – 30 sec), a compensării la expunere, a clarului și a balansului de alb.

În modul principal de fotografiere pot fi alese camera ultrawide (0.6), cea principală și încă două niveluri de zoom digital, crop din senzorul principal, 2x și 4x. Un fel de crop dar nu chiar așa, în sensul are o tehnologie de zoom “în-senzor” care folosește pixelii mari când este necesar. De exemplu, în modul 2×, comută mai întâi la modul 4-în-1 50MPix, apoi selectează modul de 12.5MPix din zona de mijloc a senzorului pentru a obține o fotografie de 12.5MPix. În modul 4×, trece la modul de 200MPix și selectează cei 12.5MPix din zona sa centrală. Practic, promite rezultate foarte bune. Rămâne să decidem împreună mai jos.

De asemenea, permite o ajustare a imaginilor captate, diverse filtre, funcții pe care eu personal nu le folosesc, activare/dezactivare captare în HDR, are și Google Lens.

Filmarea 4K este activă doar la 30fps, la 60fps rezoluția fiind de 1080p, destul de ok spun eu, pentru un smartphone din categoria sa. Permite pauză pentru reîncadrare pe filmare dar și captarea de fotografii. Camera ultrawide nu poate filma la rezoluție 4K, însă dacă se dorește un zoom digital 2x la cea principală, se poate filma 4K/30fps. Timelapse filmează la rezoluție 1080p și, ceea ce este mișto, permite pauză pentru reîncadrare.

Interesant că atât pe filmare cât și în funcția Potrait există posibilitatea ajustării virtuale a profunzimii câmpului captat, f/0.95-f/16, normal, prin intermediul algoritmului de procesare.

Apreciez pozitiv sistemul de focalizare, unul eficient în condiții bune de iluminare, dar și sistemul de stabilizare optic de pe camera principală, util în special la filmare.

Meniul extins de setări permite controlul gridului de încadrare, a activării/dezactivării nivelei, sunetului la declanșare, a funcției de oglindă la selfie (chiar utilă părerea mea), a tag-urilor pentru locație, păstrării setărilor (gen tipul de captare, efectele creative și setările pro), activării recunoașterii automate a funcției AutoNightscape sau pentru păstrarea clarității pe un anumit subiect (focus lock).

Când văd așa specificații și caracteristici pe un smartphone recunosc că mă entuziasmez și înainte de a-l testa am impresia că este unul care dărâmă norii de pe cer, comparabil cu altele de top. Pentru ca apoi, după ce fac o grămadă de poze să le privesc și să-mi dau seama că, de cele mai multe ori, multe dintre promisiuni rămân la stadiul bombastic declarativ de marketing. Pe de altă parte, la rece, îmi dau seama că trebuie să evaluez un smartphone care costă de cel puțin de două sau chiar trei ori mai puțin decât unul de top și situația se schimbă în favoarea acestuia, în raport cu terminale din aceeași categorie.

Pentru că, da, Realme 11 Pro+ 5G are un super-senzor de 200Mpix dar, pentru a avea un comportament cu adevărat de top, mai ar avea nevoie și de o optică mai serioasă, mai de calitate, precum și de un algoritm de post-procesare mai special, ceea ce i-ar crește fără doar și poate prețul de comercializare. Dar, după ce l-am zgândărit destul de tare și pe zi dar și pe noapte, am ajuns la concluzia că este capabil să ofere rezultate chiar ok pentru categoria sa, ba poate chiar printre cele mai bune.

Hai să vedem și cum se descurcă Realme 11 Pro+ la o tură obișnuită prin oraș. Pe zi…

Clar, dacă le privești la microscop, sunt vizibile artefacte și pierderi ale detaliilor, mai ales în plan îndepărtat. Dar pozele privite în ansamblul lor arată bine, au o paletă coloristică naturală, sunt chiar foarte ok pentru un terminal din categoria sa. De asemenea, chiar și camera cu unghi larg de cuprindere se descurcă onorabil în condiții bune de iluminare.

Avem și câteva exemple de poze realizate în condiții slabe de iluminare, când se lasă seara dar și la venirea nopții, prin centrul Bucureștiului. Aici chiar eram curios cum se descurcă acest Night Mode și pot spune că nu m-a dezamăgit.

De menționat că în astfel de condiții camera principală oferă cele mai bune rezultate, cu cât lumina ambientală scade, cu atât recomand numai utilizarea acesteia, fără zoom-uri digitale, care pot duce la o pierdere deloc plăcută a detaliilor și apariția unui zgomot de imagine deranjant. Dar, în aceeași idee, se descurcă rezonabil și în astfel de condiții, raportat la categoria din care face parte. Cu recomandarea să fie cât mai stabil ținut în mână, pentru că va expune câteva secunde, funcție de lumina ambientală disponibilă.

Cum am văzut modul Street de fotografiere cu al său filtru alb-negru mi-a activat latura mea sensibilă și poetică, așa că mi-am zis că trebuie să-l pun la treabă.

De menționat că acest mod Street are și o secțiune de virtualizare a distanțelor focale – 16mm, 23mm, 46mm și 92mm, care se face, cum altfel decât digital folosind doar senzorul principal. Numai că, cu cât intensitatea luminoasă ambientală scade, utilizarea acestui zoom digital induce un raport tot mai serios de artefacte și de zgomot de imagine. Așa că, recomand utilizarea acestuia mai degrabă în condiții bune de lumină și pe cât se poate nu la focală virtuală maximă de 92mm, la care pierderea în detalii este chiar deranjantă pentru un ochi dibace. Oricâți pixeli 16-în-1 ar face, tot nu e ce trebuie.

Mă rog, cu un astfel de mod de fotografiere, chiar și cu acest smartphone, așa cum este de nivel mediu, un artist poate creea adevărate opere vizuale în alb și negru. Părerea mea. Nu e cazul meu dar înțelegeți ideea.

Atât cât l-am pus eu la treabă, pentru că încă nu l-am avut la dispoziție cât ar fi trebuit pentru a face și mai multe poze, ba chiar multe dintre cele expuse mai sus le-am făcut între două reprize de ploaie torențială de am ajuns ciuciulete acasă, pot spune că m-a mulțumit, este un smartphone capabil de rezultate foto rezonabile spre foarte bine, atât în condiții de iluminare bună cât și când lumina nu prea mai ajută. Încă o dată, pentru categoria din care face parte și în zona sa de prețuri.

Pe scurt, este unul dintre cele mai bune terminale din categoria sa la acest capitol, poate chiar cel mai bun dintre cele pe care le-am avut la review. În aceeeași notă, este cel mai bun smartphone marca Realme din acest punct de vedere, la fel, dintre cele pe care am avut ocazia să le utilizez.

Desigur, insist asupra faptului că rezultatele foto pot fi mult mai bune dacă se mai ajustează algoritmul de post-procesare. Ar fi chiar indicat, normal, pe cât se poate. Chiar aștept niște update-uri în acest sens.

Rămân dator, sper că nu pentru mult timp, cu niște exemple de filmare.

Interfața de utilizare a lui Realme 11 Pro+ 5G

Interfața de utilizare Realme UI 4.0 se bazează pe sistemul de operare Android 13 și este chiar mișto, dinamică, colorată și plăcută, permite administrarea temelor, wallpaper-urilor, iconițelor, fundalurilor, fonturilor etc. Există serviciile Google și toate aplicațiile pot fi instalate atât din PlayStore cât și dintr-un AppMarket proprietar în care, ca și la celălalt telefon Realme C55, am văzut mai mult jocuri, adică nimic nou. Clar, sunt ceva aplicații și în AppMarket dar acestea pot fi găsite în Playstore, nu știu de ce aș folosi magazinul Realme pentru a le descărca.

Vine cu câteva instrumente gen Recorder, Compass, Clone Phone, Screen Lock, Notes și Keep Notes, din ce mi s-a părut mai util. Vine și cu aplicații bloatware, nu foarte multe de altfel. Există câteva jocuri preinstalate, gen Genshin Impact, Woodoku, Royal Match sau Bolt, Booking, Linkedin, Snapchat, Amazon Shopping și TikTok, pe care le poate dezinstala imediat oricine nu le dorește.

Experiența de utilizare generală este foarte ok, la fel ca la un smartphone cu pretenții, ecranul foarte bun, pe care interfața funcționează ireproșabil.

Concluzii despre Realme 11 Pro+ 5G

Pro

  • Este un terminal care arată foarte bine, design elegant, feeling premium
  • Ecran de calitate, care se vede foarte bine, cu o rată de refresh de 120Hz
  • Fișă tehnică capabilă să asigure o experiență optimă în aplicațiile uzuale și nu doar
  • Comportament foto ok al camerei principale în aproape toate condițiile, are și stabilizare optică
  • Capacitate de stocare internă chiar generoasă, de 512GB, cum nu am mai văzut în această categorie
  • Are baterie de 5000mAh, ce permite o autonomie de aproape două zile la un regim moderat de utilizare. Încărcare rapidă pe 100W
  • Senzor de amprentă integrat în ecran și care funcționează corespunzător
  • Are conexiune mobilă 5G

Contra

  • Nu știu de ce mai există camera de 2Mpix pe un smartphone în 2023, preferam una de zoom în locul acesteia

După cum am scris și în titlu, Realme 11 Pro+ 5G este un smartphone care-și depășește categoria din care face parte la anumite aspecte, pentru că arată foarte bine și nu doar.

Pentru că, pe lângă aspectul său parcă din alte sfere telecom, are o fișă tehnică ce permite un comportament chiar ok în orice aplicație, cu o autonomie de utilizare în standardele superioare actuale și cu încărcare pe 100W, pentru că vine cu un impresionant spațiu de stocare intern de 512GB, cum nu prea am mai văzut la această categorie, dar și pentru că reușește să mulțumească la capitolul foto cum prea puține terminale concurente o fac.

Este disponibil pe emag.ro. Tot aici am văzut și modelul cu 256GB capacitate internă de stocare, la un preț de aproximativ 1800 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.