Huawei Watch 4 Pro Review – Un smartwatch așa cum trebuie să fie toate, cu un cadran rotund, bine construit, elegant și cu multe funcții de monitorizare a activităților fizice și indicatorilor de sănătate

Cel mai mișto smartwatch pe care l-am utilizat anul acesta este fără doar și poate noul Huawei Watch Ultimate, unul cu toate calitățile necesare unei experiențe complete, atât din punct de vedere al aspectului cât și al funcțiilor de monitorizare integrate. Ba chiar l-am luat la prima noastră tură pe munte de anul acesta precum și la primele mele sesiuni de jogging pe faleză la Marea Ionică.

Iată că, prin acest model Huawei Watch 4 Pro lansat la comercializare în România, Huawei îi face concurență cu un model aproape la fel de arătos, la fel de bine construit, cu la fel de multe funcții de monitorizare și cu un comportament general la fel de bun.

Pe Huawei Watch 4 Pro l-am văzut în premieră în cadrul evenimentului de la Munchen, mi-a lăsat o impresie excelentă încă de atunci și de-abia așteptam să-l văd la treabă, prins frumos și elegant de mâna mea. Iar așteptările nu mi-au fost deloc dezamăgite, ba din contră, consider că este unul dintre cele mai complete și mai performante ceasuri inteligente la ora actuală, capabil să mulțumească o categorie largă de utilizatori.

Specificațiile modelului Huawei Watch 4 Pro pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele

 • Ecran AMOLED LTPO de 1.5 inchi, rezoluție 466×466 pixeli, 310ppi
 • Carcasă din titan de grad aerospațial
 • Curea din titan sau din piele
 • Conectică – 2,4 GHz, suportă BT5.2 și BR+BLE, NFC, eSIM
 • Dimensiuni – 47,6 mm × 47,6 mm × 12,9 mm
 • Microfon – Da
 • Difuzor – Da
 • Greutate – 65 de grame fără curea
 • Încărcare wireless
 • Impermeabil 5 ATM, scufundare (până la 30 metri adâncime)
 • Temperatura ambientală de funcționare -20℃–+55℃

Trebuie să o spun încă de la început că îmi place cum arată. Cadran rotund, așa cum trebuie să fie un ceas după părerea mea, cu o carcasă din titan de grad aerospațial, adică ușor și rezistent, geam din safir ușor curbat, și acesta rezistent la zgârieturi, curea din piele, ecologică presupun.

Are un design simplu, fără elemente extravagante, cu un look clasic și elegant, deși la interior nu se află nimic analog, totul fiind electronică. Construit din materiale de cea mai bună calitate, rezistente la zgârieturi, pentru a putea fi purtat fără reținere în orice mediu, pe munte sau la mare, pentru aproape orice gen de activitate sportivă sau recreativă.

Apropo de cum trebuie să fie un ceas, adică rotund. Un coleg mi-a destăinuit că-și va cumpăra primul model de Huawei Watch D, cel capabil să monitorizeze și tensiunea arterială, care va fi cu un cadran rotund și nu dreptunghiular. I-am dat dreptate, ar arăta cu siguranță mult mai bine. Sigur, gusturile altora pot fi la polul opus, însă eu prefer mai degrabă această formă circulară.

Sincer, pe gustul meu ar fi mai degrabă modelul care are și brățară din titan dar, trebuie să recunosc, că acesta cu o curea din piele este o idee mai ușor, mai purtabil. Am simțit imediat diferența când l-am schimbat pe Huawei Watch Ultimate cu acesta, parcă este ușor mai confortabil la purtare. Pe de altă parte, o brățară metalică este mai comodă la prindere pe mână, părerea mea.

Nu pot să nu fac comparație cu Huawei Watch Ultimate, best smartwatch Huawei la ora actuală după părerea mea, dacă ar fi să mă exprim a la grec. Deși are același ecran ca Ultimate, Watch 4 Pro este un pic, doar un pic, mai compact, dar și mai simplu în design. Însă arată bine, este altfel, dar are un look deosebit, elegant, premium.

Pe cadran sunt imprimate liniuțe mai groase pentru ore și mai subțiri pentru minute, de altfel nu sunt foarte evidente, parcă le-aș fi dorit mai pronunțate, mai evidente.

Pe corpul ceasului sunt prezente două butoane – cel superior cu rotiță, pentru accesarea meniului și zoom sau derulare, și cel de jos pentru accesarea funcțiilor sau cu rol de electrod pentru funcția de electrocardiograma EKG.

Pe spatele acestuia este prezent grupul cu senzori necesari pentru monitorizarea pulsului, nivelului de oxigen, al temperaturii etc.

Ecranul, ca și în cazul lui Watch Ultimate, este un Amoled LTPO de 1.5 inchi, cu rata de refresh variabilă, ba chiar nu m-ar mira să fie același model. Se vede foarte bine, capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, este destul de luminos deși în soare puternic s-ar putea să fie un pic mai greu lizibil, în funcție de interfața cadranului afișată.

Apropo de cadran și de interfață, apreciez funcția Allways-On-Display, ce permite afișarea unei interfețe minimale, eventual a orei, pentru ca ecranul să nu fie complet negru, cum de altfel urăsc. Iar funcțiile sale tactile apreciez că funcționează impecabil, nu am pățit nicio situație neplăcută. De menționat că pentru economisirea energiei va fi afișată totuși o interfață minimalistă a cadranului dar măcar este afișat ceva și nu este negru total.

Desigur, utilizarea acestei funcții are un impact asupra autonomiei de utilizare dar, din câte am constatat, aceasta este în jurul a 3-4 zile, cu ceasul purtat permanent și funcțiile de notificare pentru serviciile de mesagerie active, plus frecat destul de mult ca să văd ce fac funcțiile principale de măsurare. Ceea ce nu este perfect, aș fi preferat să o autonomie cam de 7 zile, dar nici rău nu este.

O încărcare completă a bateriei durează cam o oră și jumătate, more or less, adică cu aproximație.

Există și un mod Ultra-Battery ce poate extinde durata de utilizare până la 21 de zile dar aceasta vine cu un schepsis – oprește toate funcțiile de conectare la internet, wlan sau eSIM. Și, după ce am activat această funcție, a dispărut și cadranul virtual pe care îl foloseam, plus că și alte funcții au fost dezactivate.

Par example, în modul Ultra-Long nu mai sunt active widget-urile, cadranele virtuale 3D, hărțile, Health Glance, verificarea respirației, memento-urile, pe lângă wi-fi și e-sim. Dar sunt active în continuare funcția AOD, Always on Display, modurile sport, toate cele peste 100, monitorizarea indicatorilor de sănătate, Health Trends dar și cele uzuale de genul Alarm/Stopwatch/Compass/Flashlight/Find phone/Weather.

Sincer să fiu, preferam o cale de mijloc, cu dezactivarea e-sim și atât. 😛 Dar pentru asta avem Watch 4, nu? 😀

Interesant că în mod Ultra Long nu mai există meniul pentru baterie și nu mai știam cum să trec înapoi, la abundența aplicațiilor și cadranelor virtuale de pe internet. 😀 Până am avut inspirația să apăs pe primul buton din interfață, aleluia! 😀

Pe de altă parte, dacă este activată și funcția eSIM, fie cu number sharing, fie cu un număr propriu, autonomia va scădea, cu siguranță. Personal nu sunt fan al acestei facilități, tocmai din cauza valorii autonomiei. Dar, Huawei Watch 4 Pro are și așa ceva, aviz amatorilor. Până la urmă, este o caracteristică ce se poate dovedi utilă în anumite situații dar, insist, defavorabilă autonomiei.

Conectarea cu telefonul se face prin intermediul aplicației Huawei Health, cea în care pot fi vizionate ulterior și toate rapoartele de monitorizare, pot fi făcute planuri de antrenament și de exerciții fizice sau prin intermediul căreia pot fi descărcate cadrane virtuale (cică ar fi vreo 20.000, gratis sau pe bani) și alte aplicații dedicate.

În cazul de față, pentru că o foloseam deja pentru Huawei Watch Ultimate pe un telefon Huaweei P60 Pro, conectarea s-a făcut extrem de simplu. După ce am inițializat interfața de conectare pe ceas și am deschis aplicația Huawei Health, am și fost întrebat dacă doresc împerecherea, păi cum să nu doresc eu împerecherea. Fără să mai caut manual ceasul, fără cod QR, pesemne că există un protocol special de comunicare între device-urile Huawei pentru a se recunoaște rapid între ele prin Bluetooth sau WiFi. Cea mai simplă conectare ever a unui dispozitiv prin intermediul Bluetooth la un telefon. Chapeau bas, cum zice francezul, mă înclin.

Există funcții de monitorizare a activităților sportive, cum ar fi alergare, afară și la interior, mers, afara sau la interior, ciclism, afara sau la interior, înot, în piscină sau în mare/râuri/lacuri, golf, saritura coardei, hiking, alergat pe munte, schi, snowboarding, triatlon, exerciții pe bicicletă eliptică, tras la rame. Cam acoperă nevoile unor game extinse de posibili utilizatori.

Normal, numără pașii parcurși zilnic, rapoartele fiind disponibile pe aplicația Huawei Health din telefon, ca toate celelalte rapoarte înregistrate în timpul activităților fizice. De asemenea, monitorizează calitatea somnului și cum te trezești dimineața îți prezintă raportul detaliat, cât ai dormit, cât de adânc ai dormit, de câte ori te-ai trezit pe timpul nopții. Poate vă interesează să știți cât de bine dormiți pe parcursul nopții.

Îmi place de asemenea că săptămânal îmi oferă un raport cu ceea ce am făcut pe parcursul a șapte zile anterioare, practic îmi spune cu o grafică frumoasă dacă am fost puturos sau din contră.

Ce aplicații mai îmi sunt de folos – cea pentru presiunea atmosferica și altitudinea, harta Petal Maps (mai ales dacă are și un eSIM, pentru a fi utilizată independent de telefon) și busola, mai ales pentru drumețiile pe munte. De asemenea, folosesc destul de frecvent pe cea pentru monitorizarea pulsului, a temperaturii corpului, a nivelului de oxigen din sânge, mai nou și pentru detectarea rigidității arteriale.

Interesanta si aplicația Health Glance, care analizează în aproape 60 de secunde, nu mai puțin de șapte funcții fiziologice – face EKG și măsoară pulsul, nivelul de oxigen din sânge SpO2, rigiditatea arterială, nivelul de stres, temperatura pielii, plus că analizează respirația. De menționat că pentru verificarea respirației trebuie ales un loc fără zgomot ambiental, pentru că se folosește de microfon și trebuie să recunosc că nu mi-a reușit, poate din cauză că am folosit-o în ambiente gălăgioase.

De asemenea, interesant de urmărit pe termen lung cu Health Trend aceste funcții și indicatori, cum ar fi calitatea somnului, nivelul de stres sau nivelul de oxigen din sânge. Și nu sunt de neglijat nici memento-urile prin care ești anunțat de câtă activitate fizică ai făcut, sau ești încurat să o faci, sau dacă vreun indicator de sănătate a luat-o razna.

Are și o funcție Fall Detection, care sesizează căderea și te întreabă dacă vrei să apelezi la un număr de urgență pe care l-ai setat în aplicația Huawei Health.

La fel, folosesc zi de zi Activity Rings, care monitorizează practic activitățile fizice zilnice, cum ar fi pașii făcuți, cât de mult mă mișc, cât timp am stat în picioare și calculează caloriile consumate. Mă rog, nu știu cum face aceste calcule de calorii consumate, bănuiesc că în urma unor statistici.

Ba chiar sunt anunțat de fiecare dată când am atins cei 15.000 de pași propuși să-i fac zilnic, restul fiind bonus. 😀

Normal că l-am pus la treabă atât la turele mele deja obișnuite de alergare din weekend-uri, ca nivel al informațiilor colectate fiind la fel ca Huawei Watch Ultimate. În timp real îmi arată distanța parcursă, anunță la terminarea fiecărui kilometru tempo-ul, ba chiar și vocal, arată pulsul, chiar mă avertizează când depășește o anumită valoare, toate informațiile colectate fiind transmise către smartphone după terminarea sesiunii, pentru a putea fi consultate și analizate.

De asemenea, l-am folosit și cu funcția de Outdoor Walk, chiar dacă nu a fost una obișnuită ci m-am oprit de multe ori să fac poze. De-abia aștept să îl folosesc și la o tură pe munte dar informațiile colectate nu mă îndoiesc că sunt la fel ca pe Huawei Watch Ultimate. Pentru acest lucru rămâne doar să avem vreme bună, pentru că văd că tot se anunță ploi în weeekend-uri, când aș avea timpul și dispoziția necesare pentru drumeții montane.

Interesant că permite și afișarea unei hărți Petal Maps în timp real, numai că, pe un ecran atât de mic nu cred să fie de mare folos, mă rog, poate am eu ochii prea obosiți. Dar prefer să văd harta pe smartphone, se vede mai bine.

Nu este de neglijat nici faptul că permite preluarea convorbirilor telefonice, ceea ce poate fi mai convenabil în anumite situații. De asemenea, are tastatură virtuală pentru a putea răspunde direct de pe ecranul ceasului la anumite mesaje, la fel, poate fi de ajutor în anumite situații.

_cuva

Tare și aplicația foto, care permite controlul camerei telefonului de la distanță. Ar putea să-mi fie de folos în anumite situații.

Concluzii despre Huawei Watch 4 Pro

Pro

 • Construcție de cea mai bună calitate, look clasic, elegant
 • Este un smartwatch rezistent, bun de luat aproape oriunde
 • Are o mulțime de aplicații și funcții de monitorizare a indicatorilor de sănătate și a activităților fizice
 • Ecranul se vede foarte bine
 • Are eSIM, pentru a putea fi utilizat independent de smartphone
 • Este certificat IP68 de rezistență la apă și praf, poate fi scufundat până la o adâncime de 30 de metri
 • Autonomie foarte bună în modul Ultra-Battery (dar sunt dezactivate conexiunile e-sim și alte caracteristici)

Contra

 • Cu eSIM activ, autonomia de utilizare este prea mică din punctul meu de vedere

Huawei Watch 4 Pro este unul dintre cele mai reușite smartwatch-uri ale momentului, cu destule atuuri pentru a se face remarcat și dorit. Este fără doar și poate un smartwatch cum ar trebui să fie toate, adică cu un cadran rotund, elegant și bine contruit dar și cu o grămadă de funcții de monitorizare a activităților fizice și indicatorilor de sănătate.

Sincer să fiu, aș fi preferat un model tot la fel, cu carcasă și brățară din titan dar fără e-sim, pentru a mă bucura de toate funcțiile și caracteristicile sale la pachet cu o autonomie de cel puțin șapte zile. Dar, acest e-sim și toate beneficiile de conectivitate oferite prin intermediul său poate fi de folos anumitor utilizatori. Până la urmă, nu le poți avea chiar pe toat, deși așa ar fi ideal.

Modelul Huawei Watch 4 Pro pe care l-am avut la dispoziție pentru review costă aproximativ 2700 de lei, la pachet cu o pereche de căști Huawei Freebuds 5i.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Huawei Watch 4 Pro Review – Un smartwatch așa cum trebuie să fie toate, cu un cadran rotund, bine construit, elegant și cu multe funcții de monitorizare a activităților fizice și indicatorilor de sănătate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *