Huawei Nova 11 Pro Review – Smartphone de nivel mediu cu destule calități, de la design-ul premium și până la un comportament optim
Huawei are cele mai bune smartphone-uri cu capacități foto la ora actuală, dacă ar fi să ne ghidăm după unul dintre cele mai reprezentative topuri, dxomark, cu Huawei P60 Pro și Huawei Mate 50 Pro în primele cinci locuri. Am avut ocazia să folosesc modelele amintite și chiar le-am apreciat pe deplin, pe măsura calităților lor.
Dar Huawei are o gamă mult mai largă de smartphone-uri, pentru toate buzunarele, chiar și modele de nivel entry-level și mid-range. Smartphone-uri dedicate celor care nu doresc să cheltuie o mică avere pentru un model de top și care poate că nu au nevoie în ritualul zilnic de cele mai cele capacități hardware și foto-video. Și, să fim sinceri, pentru facebook, twitter, whatsapp, waze, instagram nu ai nevoie de un hardware impresionant, un smartphone de nivel mediu fiind pe cât se poate de potrivit.
Și cum acum acest gen de terminal are tot mai multe caracteristici împrumutate de la cele de top, cu siguranță nu are de ce să nu fie pe placul aproape oricui.

Iar acest Huawei Nova 11 Pro este cel mai recent model de nivel mediu lansat și la noi în țară, un smartphone cu destule caracteristici interesante și care definește o nouă tendință în această categorie atât de populară – cea a terminalelor cu un look de flagship, nuanțe premium și toate caracteristicile necesare pentru un comportament optim.

Specificațiile modelului Huawei Nova 11 Pro pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:
- Ecran – OLED de 6.78 inchi, rezoluție FHD+ 2652 × 1200 pixeli, rată de refresh de 120Hz
- Procesor – Qualcomm Snapdragon 778G 4G, Octa-core, 4 × Cortex-A78@2,4 GHz + 4 × Cortex-A55@1,8 GHz
- Chipset grafic – Adreno 642L
- Memorie RAM – 8GB
- Stocare – 256GB
- Rețea – 4G, wifi 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.2, NFC, GPS
- Sistem foto principal – o cameră de 50MPix Ultra Vision (apertură f/1.9) și o alta de 8MPix cu unghi ultra larg (apertură f/2.2). Filmare 4K/30fps, 1080p/60fps
- Sistem foto frontal – o cameră ultra-wide de 60MPix (apertură f/2.4) și o alta de prim-plan pentru portrete de 8MPix (apertură f/2.2). Filmare 4K/30fps, 1080p/60fps
- Conectică – USB-C 2.0
- Baterie – 4,500 mAh, încărcare pe 100W
- Dimensiuni – 164.24×74.35×7.88 mm
- Greutate – 188 de grame
- Interfață – EMUI 13
- Altele – senzor de amprentă integrat în ecran, sistem audio stereo
Huawei Nova 11 Pro impresionează încă de când îl scoți din cutie și îi dezlipești protecțiile, pentru că este un smartphone care arată chiar foarte, dar foarte bine. Normal că spatele său duce steagul, dacă mă pot exprima așa, pentru că este acoperit cu o imitație din piele cu monograme a la Louis Vuitton sau Gucci, ce îi dă un aspect luxury care va avea cu siguranță admiratorii sau admiratoarele sale.

Tendința este clară – terminale de nivel mediu cu un aspect premium, cu un look de flaghship cu pretenții. Nu este primul smartphone la care o sesizez și acesta este un lucru bun, pentru că terminalele din această categorie nu mai au acel look ieftin, cheap. Așa că, dacă nu ai nevoie de performanțe de top, de cea mai tare cameră foto, de cel mai uber procesor pentru gaming, dar vrei ca telefonul tău să arate foarte bine nu ai dispoziția pentru a cheltui chiar o mică avere, un Huawei Nova 11 Pro poate fi alegerea corectă.
Pe de altă parte, dacă tot se face efortul pentru a veni cu un design reușit, plăcut, elegant, cu un vino-ncoa natural, nu e păcat să-l acoperi cu o husă de protecție? E păcat, normal, dar ar trebui ca smartphone-ul să fie și super-rezistent la eventuale accidente nedorite pentru a nu păcătui, nu?

Iar Huawei Nova 11 Pro lasă impresia de robustețe, pare a fi un terminal destul de rezistent, este solid, bine construit. De exemplu, ecranul este protejat cu sticlă Kunlun, care ar fi printre cele mai rezistente la ora actuală, chiar de 10 ori mai rezistentă la căderile accidentale insistă producătorul (mă rog, cam de la un metru distanță și pe o suprafață plată). Chiar și așa, tot l-aș trata cu finețe și cu mare grijă…

Modulul foto iese cu siguranță pe spatele telefonului, în aceeași formă ca la modelul anterior, lentila camerei foto principale fiind evidențiată prin intermediul unui inel auriu, în aceeași nuanță cu a siglei Nova, scrisă ca un fel de acronim science fiction, modern.
Din partea mea, 10 cu felicitări pentru aspectul și design-ul său, pentru calitatea constructivă, cu finisaje fără reproș, fiind din acest punct de vedere unul dintre cele mai atrăgătoare smartphone-uri de nivel mediu la ora actuală, cu nicio diferență majoră față de un terminal cu mult mai scump, premium.
În aceeași măsură, deși are un ecran chiar generos cu o diagonală de 6.78 inchi, este destul de subțire pentru a fi ținut eficient în mână. Ajută la acest lucru și marginile curbate ale ecranului.

Modulul foto frontal, cu două camere, a fost integrat în ecran.

Tot în ecran, dar mai jos, se află senzorul de amprente, unul chiar eficient de altfel.


Slotul pentru SIM, portul USB-C și un difuzor sunt poziționate pe muchia inferioară. Butoanele de Power și cele de ajustare ale volumului sunt pe cea dreaptă, la îndemână.

Ecranul mare, generos, cu o diagonală de 6.78 inchi, OLED, se vede excelent, fiind capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, cu un constrast excelent și unghiuri largi de vizualizare. Un ecran pe care imaginile foto, filmele dar și jocurile se văd foarte bine. De asemenea, este destul de luminos pentru a fi lizibil într-un mediu ambiental însorit.
Nu este de neglijat nici faptul că are o rată de refresh de 120Hz, totul pentru un comportament cât mai fluid atât al interfeței, aplicațiilor sau jocurilor. Clar, un ecran de top, integrat într-un terminal de nivel mediu, cu un comportament de flagship. Rata de refresh este dinamică, în funcție de ceea ce esta afișat pe ecran. Și recomand să o lăsați așa, pentru că pe setarea maximă de 120Hz se va consuma mai repede bateria.
Sistemul audio integrat este stereo și destul de gălăgios și redă un sound chiar ok, destul de echilibrat, spațial deși parcă mi-aș fi dorit un pic mai mult bass. Mă rog, este chiar ok pentru vizionarea unor videoclipuri pe youtube pentru că la capitolul ascultat muzică prefer o pereche de căști bune, wireless.

Din punct de vedere al comportamentului nu am ce-i reproșa, ba din contră, este un terminal pe care te poți baza că funcționează corect în orice aplicație de uz general, fie că este pentru comunicare, socializare, informare, navigare, orientare, lecturare, shopping dar și pentru divertisment multimedia și gaming mobil.
Fișa tehnică integrată este una de nivel mediu, cu un procesor cu 8 nuclee Qualcomm Snapdragon 778G 4G, asistat de un chipset grafic Adreno 642L, de 8GB memorie RAM și de o capacitate internă de stocare de 256GB.
8GB memorie RAM este de ajuns pentru genul ăsta de telefon, chiar nu-mi dau seama ce poți face pe el pentru a o ocupa în întregime. Iar 256GB capacitate internă de stocare este de ajuns chiar și pentru un utilizator care captează mulțime de poze și filmulețe prin vacanțe. Mie mi-ar fi de ajuns.
Cât despre comportamentul general al acestei platforme de nivel mediu, nu am ce comenta negativ. Funcționează corect, optim, în toate aplicațiile pe care am obiceiul să le folosesc, ba chiar și în jocuri mobile.
Sigur, cum am am spus și cu alte ocazii, limitele acestei gen de platformă se văd la capacitatea de filmare, în cazul de față fiind capabilă să asigure fluxul de informații doar la rezoluție 4K cu 30fps, 60fps doar la rezoluție 1080p, până la urmă, ca pe orice alt terminal de nivelul său. Dar acestea sunt limitările clasei din care face parte, practic fiind în standardele acesteia.
L-am testat de curiozitate și în Geekbench 5 pentru a vedea cum stă la capitolul performanțe. Rezultatele mai jos.

Acestea, comparate cu ale unor alte terminale pe care le-am avut de curând la review.

Rezultatele sunt după cum mă așteptam, aproximativ la fel cu ale terminlului Huawei Nova 10 Pro care are același procesor și în limitele gamei sale.
O platformă hardware de nivel mediu are și un beneficiu pe care oricine îl poate aprecia, anume autonomia de utilizare. În cazul de față, bateria cu o capacitate de 4500mAh fiind capabilă să asigure până în 2 zile de utilizare, la un regim moderat. Normal, dacă este folosit mai mult la filme sau la jocuri, autonomia de utilizare va avea valori mai modeste.
Trebuie să remarc că Huawei Nova 11 Pro nu are conexiune telecom la standarde 5G, în caz că sunt doritori care folosesc acest gen de abonament. Din punctul meu de vedere, și nu este prima dată când îl exprim, la momentul actual nu cred că este neapărat necesară o astfel de conexiune. Nu are nici acoperirea necesară peste tot iar cea 4G zic că este în continuare destul de performantă pentru un transfer optim de date, cel puțin eu sunt mulțumit, nu am nevoie de 5G acum. În momentul în care 5G-ul va deveni cu adevărat util, poate îmi voi schimba opinia.

Cum face poze și cum filmează Huawei Nova 11 Pro
Modulul foto de pe spate este echipat cu două camere, una principală Ultra Vision de 50MPix (apertură f/1.9), focalizare cu laser și o alta de 8Mpix cu unghi de cuprindere de 112 grade și capacități de captare macro de la 2cm. Adică cam în standardele actuale ale gamei. Dar parcă mi-aș fi dorit și stabilizare optică pe camera principală, pe care o consider utilă atât la filmare cât și în condiții slabe de iluminare, când aplicația va expune mai mult scena respectivă și mâna ar putea tremura în acest timp.
Pe de altă parte, la Huawei Nova 11 Pro se pune mai degrabă accentul pe calitățile camerelor frontale, pentru că are două, nu doar una, cum sunt la toate celelalte telefoane. Practic, pentru selfie-uri, utilizatorii au la dispoziție o cameră ultra-wide de 60MPix (apertură f/2.4) și o alta de prim-plan pentru portrete de 8MPix (apertură f/2.2).
Aplicația foto-video are moduri de Photo, Video, Aperture, Night, Vlog, Pro, Slow-Mo, Panorama, Time-Lapse, Moving Picture, Stickers, Documents, Super-Macro, High-Res, Story-Creator și Multi-Cam. Regret lipsa modului Monochrome, unul dintre preferatele mele la terminalele Huawei.
Modul Aperture permite ajustarea în mod virtual a profuzimii câmpului, de la F/0.95 și până la F/16, chiar și în modurilee digitale de zoom 2x și 3x.
Modul Pro permite ajustarea sensibilității ISO, a timpului de expunere, a compensării la expunere, a tipului de focus (manual, continuu sau single), a balansului de alb și al modului de măsurare a scenei. De asemenea, permite captarea RAW.
Timelapse captează 4K/1080p/720p la 30fps și permite ajustarea parametrilor imaginii, alegerea vitezei de expunere sau a duratei de înregistrare. Vlog are diverse combinații de filmare cu ambele camere (față/spate) și captează la rezoluție 1080p.
Hai să vedem cum face poze Huawei Nova 11 Pro. Pe timp de zi.
După cum se observă, imagini clare, cu o paletă coloristică naturală, un albastru prea intens totuși, dar cu un nivel ok al detaliilor. Chiar ok în această situație, pe lumină bună. De asemenea, apreciez faptul că și la acel zoom digital 2x, la care se face un crop de fapt pentru a apropia subiectul sau scena, rezultatele fiind destul de clare și de corect focalizate.

Ce m-a dat gata de fapt a fost cum se descurcă la imaginile de tip close-up, macro.
Reușește să focalizeze destul de aproape de subiect, de la 2cm, moment în care intră în acțiune camera cu unghi larg de cuprindere, pentru că are o focală mai mică. La fel, imaginile rezultate sunt destul de clare, cu o paletă coloristică naturală și un nivel chiar ok al detaliilor. Atenție, imagini cum sunt cele de mai sus, ies după încercări repetate, pentru că lipsa stabilizatorului optic și dinamica micilor vietăți va avea ca rezultat și imagini neclare. Dar, cu răbdare și dibăcie, puteți capta și mici albinuțe, la fel cum am făcut-o și eu. Clar, la capitolul macro, cu SuperMacro, este unul dintre cele mai bune terminale ale categoriei sale.
Cam așa arată diferența unghiului de cuprindere între zoom-ul digital 2x, camera principală și cea ultrawide.



Rămăsesem dator cu niște imagini în condiții de iluminare slabă.
După cum se observă, modul Night este chiar eficient, cu rezultate foarte bune. Chiar mă miră, pentru că nu are stabilizare optică și totuși rezultatele sunt destul de clare.
L-am pus la treabă și un pic la filmare, tot printre floricele și albinuțe.
După cum se observă, imagini clare, cu o paletă coloristică frumoasă, destul de stabile, plus că am remarcat că focalizarea este destul de rapidă.
Dar altceva m-a frapat foarte tare și nu am mai întâlnit până acum pe un smartphone. Sincer să fiu nu știu dacă această funcție era activă pe Nova 10 Pro, poate nu am fost destul de atent la momentul respectiv.
Chestia este că în timpul filmării poți comuta între toate camerele existente, practic poți filma atât cu camerele de pe spate pentru ca imediat, fără să oprești înregistrarea, să treci pe cele frontale și invers. Este chiar mișto această funcție, nu mai trebuie să întorci telefonul ca să te vezi în caz că ai început filmarea cu modulul principal de pe spate. Trebuie doar să fii atent să nu vorbești în timpul comutării pentru că acele câteva cuvinte nu se vor înregistra (după cum se poate observa și pe filmare).
Și remarc că rezultatul video este destul de stabil, deloc tremurat, parcă ar avea stabilizare optică (deși nu are). Dar am încercat să țin și destul de ferm telefonul în mână.
Rămân dator cu fotografierea pe timp de noapte, capitol la care stă chiar ok dar trebuie să vă și demonstrez acest lucru prin câteva exemple. Și, pentru că în București a fost potop zilele trecute, nu prea am avut când să ies la pozat. Revin cât de curând cu câteva exemple.

Interfața de utilizare și aplicații. Avem și aplicații Google descărcabile direct din AppGallery!
Interfața de utilizare este una frumos desenată, dinamică, plăcută, chiar o plăcere să o utilizezi pe un ecran atât de mare și care se vede atât de bine, mai ales că are și o rată de refresh de 120Hz.
După cum v-am tot spun la recentele mele review-uri, de la Nova 10 Pro, Mate 50 Pro și P60 Pro, Huawei a reușit (nu știu cum dar a făcut-o) să creeze un ecosistem propriu cu grămadă de aplicații, unele ce pot fi găsite direct în propriul AppGallery, altele descărcabile din surse terțe dar tot din același AppGallery. Dacă îmi aduc bine aminte este al treilea ecosistem de aplicații la nivel mondial, după cele ale Google și Apple.
Ca să vă faceți idee de cât de mare a ajuns acest ecosistem Huawei, hai să vă dau niște cifre oficiale – peste 223.000 de aplicații la nivel global, peste 3000 la nivel local, creștere de 120% față de T3 din 2020. Iar numărul de aplicații ce pot fi descărcate din AppGallery a crescut cu 147% față de 2022. AppGallery are peste 580 de milioane de utilizatori activi
lunar în întreaga lume, creștere de 16% față de T3 din 2020.
Toate aplicațiile disponibile în AppGallery sunt testate de Huawei la nivel de securitate și funcționalitate. De exemplu, AppGallery are un sistem de securitate și protecție complet, ce include verificarea numelui real al dezvoltatorului, un proces de revizuire în patru pași, protecție la descărcare și instalare, precum și un mecanism de prevenire al unor elemente periculoase care pot pune în pericol funcționarea aplicației.
De menționat că există o mulțime de aplicații locale, de la cele de banking, de taximetrie, comandă de mâncare, adică cam tot ceea ce se utilizează la nivel general. Se caută aplicația în AppGallery și se instalează, simplu și ușor.
Mai interesant este că acum pot fi găsite direct în AppGallery și mai toate aplicațiile Google, cum ar fi – Gmail, Google Meet, Youtube, Google Maps, Uber, Google Chrome, Google Photos, Youtube Music, Google Translate, Google Drive, Google News, Google Slides, Google Docs, Google Classroom, Google One, Google Sheets sau Google Earth. Față de review-ul meu anterior la Huawei P60 Pro, acum există și aplicație de Gmail, ceea ce este chiar cool.
Le-am instalat extrem de simplu din AppGallery, la fel cum se instalează orice altă aplicație în orice alt ecosistem. De menționat că acestea funcționează prin intermediul Gbox, la a cărui activare trebuie să fiți de acord cu toate permisiunile necesare și, normal, să introduceți credențiale personale pentru serviciile Google. Iar de funcționat, nicio situație neplăcută pentru oricare dintre acestea nu am sesizat. Funcționează normal, ca pe orice alt telefon cu Android.
Dacă mai sunt nelămuriri, aveți un link aici.
La fel de bine și de simplu am instalat aplicații de booking online, de streaming video (HboMax, Amazon Prime, Disney+, SkyShowtime) sau de ascultat muzică (Spotify). Vorbesc de acest Huawei Nova 11 Pro, pentru că pe al meu Huawei P60 Pro le folosesc de la început și totul decurge optim, la fel ca pe orice alt telefon cu GMS nativ.
Și ca să am toate aplicațiile de pe telefonul vechi, plus poze, datele din whatsapp, mesagerie etc am folosit Phone Clone pentru transferul acestora. A mers din prima chiar și serviciul de banking de la ING.
Cât despre update-uri, în AppGallery ești anunțat că ai de făcut update-urile la aplicațiile instalate, când apar acestea, așa că trebuie doar să pornești procesele de update. Nimic complicat.
Normal că mă deranjează în continuare că vine cu destul de multe aplicații bloatware, jocuri pe care nu mi le-aș dori niciodată dar care totuși pot fi dezinstalate, dar și reclamele din AppGallery, prea multe, prea stridente, obturează experiența căutării din punctul meu de vedere.
Dar, ca o concluzie referitoare la aplicații, zic că nu mai este aproape niciun motiv pentru a nu te bucura de toate cele necesare pentru comunicare, informare, navigare, socializare, prelucrare foto etc etc etc, pentru streaming video sau audio, gaming mobil și ce altceva mai dorește măria sa, utilizatorul.

Concluzii despre Huawei Nova 11 Pro
Pro
- Construcție de calitate, design elegant, premium
- Fișă tehnică ce permite un comportament optim în orice aplicație uzuală
- Spațiu de stocare intern de 256GB, de ajuns pentru aproape oricine
- Autonomie chiar ok, până în 2 zile la o utilizare moderată
- Comportament ok al camerei foto, atât pe lumină bună cât și în situații macro. Se descurcă chiar ok și în condiții de iluminare precară
- La filmare permite utilizarea tuturor camerelor pe aceeași înregistrare, atât de pe spate cât și din față
Contra
- Nu are sistem de stabilizare optic pe camera principală
- Un pic cam scump versus concurența
Huawei Nova 11 Pro are destule calități pentru a fi pe placul celor aflați în căutarea unui terminal de nivel mediu – arată foarte bine, de zici că-i flagship, are un ecran foarte bun cu rată de refresh de 120Hz, protejat cu sticlă Kunlun, o fișă tehnică chiar ok pentru aplicațiile uzuale și la divertisment multimedia, plus un comportament decent al camerelor foto, cu accent pe zona de vlogging cum n-am mai văzut pe un smartphone până acum (și mă refer la faptul că are două camere frontale, dar și că pe filmare permite utilizarea celor patru camere, atât de pe spate cât și de pe față, pe aceeași înregistrare).
Ce mi-aș fi mai dorit de la el ține tot de zona foto-video, anume stabilizare optică pe camera principală, care nu trebuia să lipsească din punctul meu de vedere.
Huawei Nova 11 Pro are un preț în jurul a 3200 de lei. Mai multe detalii pe site-ul oficial al Huawei România.
Sunt de acord, face poze excelente. In plus merita stiut ca Huawei au propriul lor magazin, AppGallery, unde sunt foarte multe aplicatii faine disponibile, inclusiv unele bune pentru editare foto de exemplu Picsart.