ASUS Zenfone 10 Review – Smartphone-ul performant și compact se întoarce. Cu aceleași atât de apreciate calități și caracteristici cool (prima parte)

Atât de așteptatul ASUS Zenfone 10 este aici și nu se dezice de valorile impuse de înaintașul său, ASUS Zenfone 9, cel mai apreciat terminal compact cu Android. Mic și-al dracu’, dacă ar fi să mă exprim mai colocvial, sau compact dar cu tehnologii din cele mai performante integrate dacă ar fi s-o fac mai elegant. Oricum aș da-o, concluzia rămâne, ASUS Zenfone 9 a fost și este apreciat în continuare datorită calităților sale multiple integrate într-un corp pe cât se poate de compact, de facil la manevrare și transport.

Iar ASUS Zenfone 10 este un urmaș demn al acestuia, la fel de compact, ba chiar leit tasu’ din punct de vedere al aspectului său exterior, dar dotat cu cea mai nouă și mai performantă platformă Snadragon la ora actuală. După aceeași rețetă dar la a doua generație.

Acum, dacă aș fi sincer până la capăt, duc dorul modelelor cu Flip Camera, gen Zenfone 6, Zenfone 7 Pro sau Zenfone 8 Flip, adevărate gadget-uri cum nu s-au mai făcut până acum de alți producători. Tot sper să mai apară astfel de modele dar se pare că strategii ASUS sunt de altă părere și merg pe această nouă linie – cea a unui smartphone pe cât de compact se poate și, în aceeași măsură, cât mai performant posibil.

Să revenim la oițele noastre și să luăm la puricat acest nou model. Specificațiile modelului ASUS Zenfone 10 pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:

 • Ecran – Amoled de 5.92 inchi, rezoluție FHD+ (2400×1080 pixeli), rată de refresh de 120Hz dar și de 144Hz în jocuri
 • Procesor – Snapdragon 8 Gen 2 (1 × Prime core X3, până la 3.2GHz, 2 × core A710, până la 2.8GHz, 2 × core A715, până la 2.8GHz, 3 × core A510, până la 2.02GHz)
 • Chipset grafic – Adreno 740
 • Memorie RAM – 16GB (până la 16GB LPDDR5X)
 • Stocare – 512GB (până la 512GB UFS4.0)
 • Rețea – 4G/5G, Wi-Fi 7 ready, Bluetooth 5.3, GPS / GNSS / GLONASS / Galileo / Beidou / QZSS / NavIC, NFC
 • Sistem foto principal – o cameră principală de 50MPix. stabilizare tip gimbal hibrid pe 6 axe, senzor de 1/1.56 inchi, apertură f/1.9 + cameră ultrawide de 13MPix, apertură f/2.2、unghi de cuprindere de 120°
 • Cameră frontală – senzor de 32MPix, RGBW, pixel binning 1.4μm 4-în-1
 • Baterie – 4300mAh, încărcare pe fir de 30W, Wireless 15W Qi
 • Conectică – USB-C, jack audio de 3.5mm
 • Dimensiuni – 68.1×146.5×9.4 mm
 • Greutate – 172 grame
 • Sistem de operare – Android 13
 • Altele – sunet stereo, senzor de amprentă integrat în butonul de Power, certificare IP68

Din punct de vedere al aspectului exterior nimic nou sub soare, pentru că arată la fel ca modelul de anul trecut. Este același smartphone cu un look modern, design simplu dar de efect, cu o construcție de cea mai bună calitate și finisaje fără reproș.

Atrage cu siguranță atât prin simplitatea constructivă cât mai ales pentru că este foarte compact, cum nu prea mai vezi printre terminalele dotate cu cea mai performantă platformă hardware. De fapt și de drept, chiar nu am mai văzut alte modele la fel de compacte, la modă fiind acum cele cu ecran în jurul valorii de 6.7 inchi. Din acest punct de vedere fiind mai apreciat de către cei care își doresc un smartphone cât mai mic posibil dar cu ajutorul căruia să se bucure de toate facilitățile posibile. Și care să încapă natural într-un buzunar de pantalon.

Hai să vi le arăt și pe cele două împreună, ASUS Zenfone 9 și ASUS Zenfone 10, pozate unul lângă celălalt, tatăl și fiul…

După cum se observă, diferențe minore din punct de vedere constructiv și al design-ului exterior.

Eu am avut la dispoziție modelul colorat în nuanța neagră dar parcă mi-ar fi făcut mai tare cu ochiul unul pe verde sau pe roșu, culori mai vibrante, mai fresh, mai tinerești. Nah, la suflet încă sunt tânăr…

Pe spate ies în evidență cele două camere, una principală și mai bună, asistată de una cu unghi larg de cuprindere. Nu există o cameră de zoom, acesta realizându-se prin crop din senzorul principal.

Pe muchia inferioară este prezent portul conector USB-C, slotul pentru sim și un difuzor. Pe cea dreaptă găsim butoanele de ajustare ale volumului și pe cel de Power, care are integrat și senzorul de amprentă (la fel ca la generația anterioară). Conectorul jack de 3.5mm pentru căști este prezent pe muchia superioară.

Cât despre senzorul de amprentă, am constatat că recunoaște rapid datele biometrice ale degetului înregistrat.

Nu este de neglijat nici faptul că este certificat IP68, astfel că este rezistent la apă și poate fi utilizat fără reținere chiar și pe malul mării sau la o piscină. Mă rog, nu e de scufundat în mare…

Mititelul ecran de 5.9 inchi are o rezoluție FHD+ și se vede chiar foarte bine. Este capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, cu un constrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare.

Are o rată de refresh dinamică de până la 120Hz, pentru un comportament fluid atât al interfeței cât și al aplicațiilor. Aceasta poate fi ajustată și fix la 60Hz, 90Hz sau 120Hz, dar recomand utilizarea modului dinamic, pentru economisirea bateriei, mai ales că aceasta nu are o capacitate ieșită din comun, doar este un terminal compact.

Se vede foarte bine dar limitările sunt de ordin fizic, că toate vor apărea mai mici, așa că ai nevoie de o privire ageră, mai ales pentru text.

Sistemul audio integrat surprinde plăcut prin calitatea auditivă, ceea ce este chiar impresionant pentru un smartphone atât de compact. Nu, nu este hi-fi, dar este capabil să redea un sound plăcut, echilibrat și la un volum rezonabil. Normal că pentru o calitate auditivă superioară recomand o pereche de căști conectate ori wireless, ori prin fir (pentru că are jack).

Acesta a fost calibrat în colaborare cu specialiștii de la Dirac. Există și o aplicație dedicată, Audio Wizard, ce permite alegerea profilului preferat sau ajustarea a până la 10 spectre de frecvență pentru calibrarea sound-ului conform propriilor preferințe.

Cât despre performanțele sale, nimic de comentat, ba din contră, este chiar de lăudat. Modelul ASUS Zenfone 10 pe care l-am avut la dispoziție pentru review este motorizat de cel mai cel procesor la ora actuală, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, asistat de un chipset grafic Adreno 740, de 16GB memorie RAM și de o capacitate internă de stocare impresionantă, de 512GB.

Habar nu am ce poți face pe un telefon ca să-i ocupi toată memoria RAM, mai ales când are 16GB, dar ASUS Zenfone 10 este dotat la fel ca un terminal de gaming. Cât despre soluția de stocare, este ceea ce trebuie pentru cei care fac multe poze și filmulețe prin vacanțe, pun multe filme de vizionat la călătoriile cu avionul sau care au o impresionantă colecție de muzică, pentru a o asculta și fără conexiune la internet. Să mai zic că este de tip UFS 4.0, adică ce e mai performant la ora actuală?

Practic, o fișă tehnică cu ajutorul căreia poți orice ai chef în materie de aplicații mobile, de la cele uzuale de informare, comunicare, socializare, navigare și orientare, shopping, lecturare etc și până la cele dedicate divertismentului, fie că este audio, video prin servicii de streaming online sau gaming mobil, atâta timp cât ești confortabil să te uiți la un ecran mic în timp ce te joci sau te uiți la un film. Iar dacă preferi un smartphone compact, în cazul ASUS Zenfone 10 aceasta fiind una dintre cele două limitări, cealaltă fiind lipsa unei camere dedicate pentru zoom (pentru că nu prea mai aveau unde să o pună).

Funcționează impecabil, experiența de utilizare fiind pe cât se poate de optimă.

L-am testat și cu Geekbench 6 pentru a vedea cum stă la capitolul performanțe în raport cu alte terminale pe care le-am avut la review. Rezultatele, mai jos.

Acestea, într-un grafic comparativ.

După cum se observă, ASUS Zenfone 10 este cel mai performant smartphone cu Android pe care l-am avut la dispoziție la review până acum. Chiar nu mă așteptam la un așa rezultat.

Dacă ar fi să pun accentul pe ceea ce mă interesează la fel de mult la un telefon de top, fișa tehnică super-performantă permite filmarea la rezoluție 8K/24fps sau 4K/60fps, în sensul că poate manevra fluxul mare de informație vizuală captată fără să crâcnească dar și prelucrarea în timp real și cât mai rapid când se folosesc diverse efecte.

Controlul comportamental în jocurile mobile se face prin intermediul aplicației Game Genie, ce permite crearea de profile pentru fiecare joc în parte, macro-uri și afișează informații funcționale cum ar fi temperatura procesorului, starea bateriei sau gradul de ocupare al procesorului și chipset-ului grafic. Prin intermediul acestei aplicații poate fi dusă rata de refresh a ecranului în 144Hz, normal, în jocuri care suportă așa ceva.

A treia limitare din punct de vedere constructiv (pe lângă lipsa camerei cu zoom și a diagonalei ecranului), este integrarea unei baterii cu o capacitate de numai 4300mAh, nu de 5000mAh cum sunt standardele actuale. Dar, la un ecran atât de mic, care consumă mai puțină energie, bateria este capabilă să ofere o autonomie de până în două zile, la un regim moderat de utilizare. Dacă ar fi avut un 5000mAh, ducea ca popa spre trei zile. Normal, dacă este folosit la gaming autonomia va scădea.

De menționat că telefonul vine cu încărcare pe fir de 30W și wireless de 15W, decent aș putea spune.

De asemenea, pe cât de compact este, la nivel de conectică este dotat cu cele mai performante tehnologii la ora actuală – 5G, în caz că sunt utilizatori care au deja astfel de abonamente telecom, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, GPS și NFC, adică tot ce trebuie pentru performanțe optime la informare, navigare și orientare, socializare, divertisment etc.

Interfața de utilizare păstrează nota de simplitate totală a terminalului ASUS Zenfone 10, plăcută, intuitivă, cu tot ceea ce trebuie.

Vine cu sistem de operare Android 13, permite personalizarea interfeței conform propriilor preferințe la nivel de wallpaper, temă, layout, font etc, are Edge Tool pentru accesarea rapidă a anumitor aplicații, dar și tot felul de gesturi pentru activarea/dezactivarea unor funcții sau pornirea unor aplicații.

Am remarcat că nu are deloc aplicații tip bloatware. Normal, vine cu suport GMS și toate aplicațiile pot fi instalate din Google Play.

Concluzii despre ASUS Zenfone 10

Pro

 • Fișă tehnică de top, bună la orice în materie de aplicații mobile
 • Formă compactă, facilă la purtare și la manevrare
 • Ecran Amoled care se vede foarte bine
 • Spațiu intern de stocare chiar generos dar și rapid, 512GB tip UFS4.0
 • Autonomie rezonabilă, de până în 2 zile la o utilizare moderată. Are încărcare wireless
 • Sistemul audio integrat este stereo și se aude chiar ok pentru un terminal atât de compact
 • Certificare IP68 de rezistență la apă

Contra

 • La un telefon compact ecranul este mai mic și forma sa nu permite integrarea celei de-a treia camere pentru zoom (dar despre cum se comportă pe foto-video, într-un articol viitor)

ASUS Zenfone 10 este unicat în tagma sa, a smartphone-urilor de top cu Android, în primul rând datorită formei ultra-compacte, apreciată de o anumită parte a utilizatorilor. În aceeași măsură, are integrată cea mai performantă fișă tehnică la ora actuală, cu procesor Snapdragon 8 Gen 2, nu mai puțin de 16GB memorie RAM și o capacitate de stocare internă de 512GB UFS 4.0, un ecran care se vede foarte bine cu rată de refresh de până la 144Hz (120Hz în mod normal) dar și tot ceea ce este necesar în materie de conectivitate.

Rămân dator pentru un articol viitor la comportamentul foto-video, pentru că îl consider extrem de important pentru un smartphone de nivelul său și trebuie să-l pun la treabă în cât mai multe situații. Așa că, stați pe aproape…

Modelul acesta are un preț în jurul a 930 de Euro. Prețurile încep de la 799 Euro, în funcție de configurație.

Update legat de disponibilitatea în România.

ASUS Zenfone 10 poate precomandat și va fi disponibil în România începând cu 31 iulie 2023, în trei configurații hardware. Prețurile vor porni de la aprox. 3999 lei (taxe incluse) pentru echiparea cu stocare de 128GB și 8GB RAM. Configurația intermediară – cu 8GB RAM și 256GB stocare – va putea fi achiziționată la prețuri de la aprox. 4199 lei (taxe incluse), în timp ce modelul de top – cu 16GB RAM și 512GB stocare – va fi disponibil la prețuri de la aprox. 4699 lei.

Pe plan local, ASUS organizează o campanie promoțională Early Bird. Astfel, pentru precomenzile din perioada 29 iunie – 31 iulie 2023 cumpărătorii de pe eShop-ul oficial ASUS vor benefica de o reducere de 200 lei pentru modelul cu 8GB RAM și 256GB ROM (Aurora Green, Midnight Black, Comet White, Eclipse Red și Starry Blue) și de o reducere de 300 lei în cazul configurației maximale (16GB RAM/512GB ROM, Midnight Black și Aurora Green).

Mai multe detalii găsiți aici: eShop ASUS România.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *