ASUS Zenscreen MB16QHG – Monitor ușor și subțire cu ecran de 16 inchi, pentru un setup de birou portabil

Ultraportabilele au avantajul dimensiunilor ultra compacte, sunt ușoare și subțiri, astfel că sunt preferatele celor care au nevoie să-și desfășoare activitățile profesionale sau de business de oriunde s-ar afla. Dar forma compactă vine la pachet și cu dezavantaje, principalul fiind cel determinat de ecranul cu o diagonală mică, pe care nu poate fi afișată la nevoie cantitatea necesară de informație vizuală.

Iar acest monitor ASUS Zenscreen MB16QHG vine în sprijinul celor care au nevoie de mai mult spațiu vizual în activitățile lor obișnuite, putem spune că le permite să-și amenajeze un mini-birou portabil oriunde ar avea nevoie. Unii spun că este cel mai bun astfel de monitor din piață, nu-i contrazic, dar nici nu am cum să validez acest lucru, pentru că nu le-am utilizat chiar pe toate. Dar, peste tot și toate, este un monitor portabil chiar foarte bun și care se poate dovedi util într-o multitudine de situații… portabile.

Specificațiile modelului ASUS Zenscreen MB16QHG pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele

  • Ecran – IPS, finisare mată
  • Diagonală – 16 inchi
  • Rezoluție – 2560×1600 pixeli
  • Format – 16:10
  • Luminozitate – 500cd/㎡
  • Unghiuri de vizualizare – 178°/ 178°
  • Contrast – 1200:1
  • Timp de răspuns – 5ms
  • Rată de refresh – 120Hz
  • Paletă de culori (DCI-P3) : 100%
  • Conectică – 2x USB-C Display Port, 1x HDMI, 1x audio 3.5mm
  • Dimensiuni – 359.7 x 247.1 x (7~20.6) mm
  • Greutate – 1.2Kg

Pentru un monitor cu ecran de 16 inchi, ASUS Zenscreen MB16QHG ar fi destul de compact dacă nu ar avea și acea talpă de sprijin, ce-i permite și așezarea în diverse poziții de lucru. Tot prin intermediul acesteia se conectează și la sursele video.

Pe de altă parte, este cel mai compact monitor pe care am avut ocazia să-l utilizez, are o greutate de numai 1.2Kg, astfel că nu atârnă chiar foarte mult în geanta/rucsacul de transport. Cu tot cu ultraportabil, plus încărcătoarele adiacente, nu ar trebui ca greutatea totală să fie peste 3Kg, ba chiar mai puțin, funcție de fiecare model în parte. Nu perfect dar decent iar cei care au nevoie de un ecran extra s-ar putea să accepte această creștere în greutate, mai ales dacă se deplasează cu o mașină.

Arată întocmai ca un ecran de laptop, cu rame foarte subțiri, numai că… fără laptop, dacă înțelegeți aluzia. Și, din punct de vedere constructiv l-am apreciat pozitiv. Arată bine, are un look mai business, elegant, o construcție de calitate și finisaje fără reproș, dă bine oriunde, chiar și într-un mediu corporatist. De menționat că vine și cu o husă de protecție la transport, pentru ca ecranul acestuia să fie protejat așa cum trebuie de eventualele și inerentele zgârieturi.

La cât de compact este, la cât de bine arată, ar merge și în rol de monitor secundar permanent pe un birou de șef sau, de ce nu, pe al unui student sau elev. Mă rog, acolo unde spațiul sau amenajarea interioară nu permit amplasarea unuia mai generos, cu o diagonală cât a unui televizor. Elegant, drăguț, este un monitor portabil care arată foarte bine.

Sincer, fiind un monitor portabil, aș fi preferat să aibă și propria baterie integrată, ca să nu consume din cea a laptopului conectat la acesta. Așa, puteam spune că portabilitatea este absolută. Pentru că nu are acea baterie integrată, menționez că se alimentează prin intermediului portului USB-C care asigură și conexiunea video prin Display Port. Dacă utilizatorul are doar HDMI pe laptop, fără USB-C, atunci este nevoie să fie conectat separat la priză prin intermediului unui încărcător de telefon (și acesta prezent la pachet).

Să mai plusez? De ce nu… Era de preferat și integrarea unui sistem audio mai serios, doar este destul loc în talpa de susținere. Și, cum ultraportabilele nu excelează la redarea unui sunet prea calitativ, un sistem audio integrat pe acest monitor ar fi completat experiența vizuală, în momentele de relaxare și divertisment.

Punerea în funcțiune este pe cât se poate de simplă, îl scoți din cutie/husă, îl conectezi prin portul USB-C sau HDMI la laptop și aia e, imaginea este afișată imediat pe acesta, funcție de setările de pe laptop, duplicat sau extinsă.

Din punct de vedere al calității vizuale nu am ce reproșuri să-i aduc, este un IPS care permite afișarea unor imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast decent, foarte bun atât pentru foi de calcul tabelar, pagini de internet sau documente word, precum și pentru grafică/video. Putea fi un pic mai luminos, mai ales dacă ar putea fi utilizat în aer liber, dar la interior nu vor apărea situații neplăcute de lizibilitate.

De menționat că ar finisare mată, astfel că sursele puternice de lumină vor fi estompate într-o oarecare măsură.

De remarcat și rata de refresh de 120Hz, bună mai ales pentru jocuri, nicidecum pentru documente word/excel/powerpoint (deși interfața este mai fluidă cu o astfel de rată de refresh). De ce nu, mai ales dacă este conectat la o consolă portabilă de gaming, cum este noua ROG Ally.

ASUS pune la dispoziția utilizatorilor și aplicația Display Widget Center.

Prin intermediul acesteia pot fi alese diverse profiluri de culoare, gen Standard, Reading, Theater, Game, Scenery, sRGB, Darkroom sau NightView. Sau utilizatorul poate ajusta manual luminozitatea, contrastul, temperatura de culoare sau saturația. Există și tot felul de gadget-uri pentru jocuri (doar are o rată de refresh de 120Hz) dar și posibilitatea activării vizualizării în HDR.

Îmi place că imaginea se rotește în funcție de poziția acestuia, dacă este întors, dacă este în mod portrait, dacă este așezat în mod landscape, funcție de necesitățile fiecărui utilizator în parte. De exemplu, cei care activează în domeniul social-media, fie că dezvoltă aplicații sau sunt creatori de conținut, vor aprecia poziționarea pe verticală, pentru a vedea conținutul creat/dezvoltat pe toată suprafața ecranului, la fel cum l-ai vizualiza pe un ecran de telefon.

Concluzii despre ASUS Zenscreen MB16QHG

Pro

  • Afișează imagini de calitate, cu o paletă coloristică vibrantă, are o rată de refresh de 120Hz
  • Construcție de calitate, rame subțiri, este un monitor compact, facil la transport
  • Poate fi alimentat și în același timp să redea imagini doar printr-un simplu cablu USB-C de la un laptop
  • Poate fi utilizat în mai multe poziții, chiar și portrait
  • Simplitate în conectare și utilizare

Contra

  • Preferam să aibă și o baterie integrată, pentru o autonomie și mai bună

ASUS Zenscreen MB16QHG este un monitor portabil până la urmă, cu un ecran a cărui diagonală este limitată la 16 inchi pentru a păstra normele categoriei din care face parte, pentru că trebuie să fie ușor și subțire, implicit facil la transport. Iar pentru aceste situații și mai ales pentru cei care au nevoie de un astfel de accesoriu extern ultraportabilului este pe cât se poate de potrivit și de util.

Încă nu am aflat prețul său de comercializare și nici când va fi disponibil pe piața din România dar voi reveni cu detalii.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *