ASUS Vivobook S 14 OLED (K5404VA) Review – Ultraportabil performant, bun la aproape orice și cu un ecran care se vede foarte bine

ASUS este una dintre cele mai prolifice companii dacă este să ne referim la abundența de laptopuri și de ultraportabile, pentru orice gen de activități, pentru orice buget. Numai în 2023 am utilizat, până acum, vreo șase laptopuri ale acestei mărci, trei ultraportabile și trei laptopuri de gaming, dacă am contorizat bine. Iar cele mai recente modele care m-au impresionat au fost ultraportabilul ASUS Zenbook S 13 OLED, cu un design deosebit și o formă extra-compactă, dar și laptopul de gaming ASUS ROG Strix Scar 17, printre cele mai performante din gama sa.

Iar acest ASUS Vivobook S 14 OLED (K5404V) este un echipament ultraportabil ce nu se lasă mai prejos, ba chiar redefinește prin performanțele sale gama din care face, astfel că se poate dovedi util unor categorii largi de utilizatori, atât din mediile profesionale cât și din cele casnice, având toate atuurile pentru un comportament ireproșabil în majoritatea aplicațiilor uzuale și nu doar.

Specificațiile modelului ASUS Vivobook S 14 OLED (K5404VA) pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:

 • Ecran – OLED de 14.5 inchi, rezoluție 3K (2880×1800 pixeli), aspect 16:10, timp de răspuns de 0.2ms, rată de refresh 120Hz, luminozitate de 600nits HDR peak, 100% acoperire din gama de culori DCI-P3, certificare VESA CERTIFIED Display HDR True Black 600, validare PANTONE, afișaj glossy
 • Procesor – Intel Core i9-13900H tactat la 2.4GHz (24MB Cache, până la 5.0GHz, 14 nuclee, 20 de fire de execuție)
 • Sistem grafic – Intel Iris Xe Graphics
 • Memorie RAM – 16GB LPDDR5
 • Stocare – 1TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD
 • Rețea – Wi-Fi 6E(802.11ax) (Dual band) 2*2 + Bluetooth 5.3
 • Conectică – 1x USB 2.0 Tip-A, 1x USB 3.2 Gen 1 Tip-A, 1x Thunderbolt 4 cu suport display / power, 1x HDMI 1.4, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x DC-in
 • Baterie – 75WHrs, 4 celule Li-ion
 • Dimensiuni – 32.28 x 22.59 x 1.79 ~ 1.79 cm
 • Greutate – 1.50 kg
 • Altele – Cameră web 1080p, tastatură cu iluminare de fundal

Din punct de vedere al aspectului său exterior, pot spune că este un echipament pe gustul meu, cu un design simplu, practic, fără elemente stilistice extravagante. Carcasă din plastic vopsită negru, cu finisare mată și finisaje de cea mai bună calitate, este fără doar și poate un ultraportabil care arată bine.

Din câte cunosc, gama Vivobook se dorește a fi adresată publicului tânăr, așa că nu m-ar mira să apară în comerț și în culori mai vesele.

Trebuie să recunosc totuși că amprentele și urmele de grăsime sunt vizibile în toată splendoarea lor pe negrul mat al acestei carcase, tocmai de aceea parcă era de preferat o nuanță mai deschisă.

De remarcat că este un echipament destul de compact, cu o grosime de 1.8cm și o greutate de 1.5Kg, astfel că eu zic că face parte din gama ultraportabilelor. Poate fi transportat și manevrat destul de facil, astfel că poate fi utilizat fără reținere și în condiții de portabilitate.

Ba chiar este primul echipament cu un ecran OLED a cărui diagonală este de 14.5 inchi, totul într-o formă ce până acum câțiva ani integra unul de 13 inchi, ramele subțiri din jurul acestuia având rolul lor bine definit la capitolul portabilitate.

Stă destul de bine la capitolul conectică, cu aproape tot ceea ce este necesar unui utilizator modern. Și aș pune accentul pe porturile USB-C cu Thunderbolt dar și pe cel HDMI, utile în special la extinderea spațiului vizual. Din punctul meu de vedere, resimt lipsa unui slot SD pentru carduri, ce poate fi totuși completată prin intermediul unui adaptor dedicat.

De remarcat că are o cameră web full HD, ceea ce mă bucură, încep să dispară ușor ușor cele 720p, cel puțin de pe echipamentele performante. Are și clapetă ce permite obturarea camerei, pentru protejarea intimității.

Tastatura este un accesoriu de bază pentru acest ultraportabil, capabilă să asigure redactarea rapidă și într-o manieră confortabilă. Foarte bună pentru cei care redactează documente stufoase și are iluminare de fundal, pentru a putea fi utilizată și în condiții slabe de lumină.

Nu are bloc numeric integrat în tastatură dar, la cum ne-a obișnuit ASUS, acesta a fost poziționat în touchpad și poate fi activat la nevoie. Cât despre touchpad, acesta se comportă ireproșabil, răspunde corect și precis la comenzile tactile, astfel că nu am avut nevoie de un mouse în aplicațiile uzuale.

Ecranul OLED de 14.5 inchi este cu siguranță unul dintre atuurile forte ale acestui ultraportabil, fiind capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast excelent și unghiuri largi de vizualizare. O adevărată plăcere să privești imagini, foto sau video, pe acesta.

Profesioniștii vor aprecia că este validat Pantone dar și că este capabil să afișeze 100% din gama de culori DCI-P3, pentru vizualizarea culorilor cât mai realistic posibil. Rata de refresh de 120Hz permite imagini fluide atât ale interfeței cât și în titlurile de gaming capabile să ruleze pe acesta, nu cu grafica cea mai complexă pentru că nu este un laptop de gaming, cu o placă video puternică. Dar, un Counter Strike la 120Hz cred că arată foarte bine. La fel, este destul de luminos pentru a fi lizibil chiar și în mediul exterior.

Iar dacă spațiul vizual al ecranului său nu este de ajuns, acesta poate fi extins pe încă două ecrane, atât prin intermediul portului Thunderbolt cât și prin cel HDMI.

Sistemul audio integrat este… wow. Sincer să fiu, a fost chiar o reală surpriză. Nu mă înțelegeți greșit nu este perfect, cel puțin la nivelul bașilor pe care i-aș fi dorit un pic mai prezenți, dar este destul de puternic iar sunetul redat este clar, spațial, destul de amplu, chiar plăcut la vizionarea unui film dar și când te uiți la un videoclip muzical online. Clar, un sistem audio care completează așa cum trebuie calitatea vizuală oferită de ecranul OLED.

Din punct de vedere al performanțelor, ASUS Vivobook S 14 OLED (K5404VA) are o fișă tehnică de top pentru gama din care face parte, cea a ultraportabilelor. Modelul pe care l-am avut la dispoziție pentru review a venit echipat cu un procesor Intel Core i9-13900H cu 14 nuclee și 20 de fire de execuție, top of the top pe un ultraportabil la ora actuală, cu o placă grafică Intel Iris Xe, cu 16GB memorie RAM LPDDR5, plus un SSD de 1TB pe interfață PCIe 4.0.

Practic, o fișă tehnică care garantează acces optim în orice aplicație office, de informare și navigare pe internet, clienți ERP și CRM pentru acces la resursele companiei, comunicare, normal, multimedia și divertisment la rezoluții înalte. Poate fi utilizat la fel de bine în aplicații de grafică 2D, chiar și 3D în proiecte nu foarte complexe, prelucrare foto la nivel profesional dar și video full HD, ba chiar și 4K, la fel, în proiecte nu foarte complexe.

Din acest punct de vedere fiind un echipament ce se poate dovedi util atât în anumite departamente ale companiilor, dar și în mediile casnice, mai ales pentru un elev sau un student.

Trebuie să menționez că în momentele în care procesorul Core-i9 este solicitat la maxim, se va simți la nivel auditiv prezența ventilatoarelor sistemului de răcire dar nu foarte deranjant, ca la un laptop de gaming de exemplu.

Soluția de stocare integrată este un SSD Micron cu o capacitate de 1TB, pe interfață PCIe 4.0 și destul de performant a asigura un comportament optim al sistemului de operare și al aplicațiilor, precum și la transferul datelor din diverse surse.

Autonomia de utilizare, la fel, m-a impresionat într-un mod pe cât se poate de plăcut. ASUS Vivobook S 14 OLED (K5404VA) are o baterie cu o capacitate de 75Whr, ce îi poate asigura până la 9 ore de autonomie, cu luminozitatea ecranului la 50% din valoarea maximă, tastatura iluminată în prima treaptă, utilizat la sarcini tipice de office, de redactare și comunicare pe internet, navigare, scurte sesiuni de youtube precum și prelucrare foto la nivel minimal. Adică cam la ce fac eu când lucrez pentru blogurile mele, din acest punct de vedere fiind un ultraportabil perfect pentru un blogger care are nevoie să lucreze de oriunde s-ar afla.

Dacă nu mă înșel, este primul laptop/ultraportabil cu ecran OLED care stă atât de bine la capitolul autonomie, ba chiar este comparabilă cu ale laptopurilor cu ecrane IPS. Normal, dacă este utilizat la prelucrare video la nivel profesional, cu luminozitatea ecranului la maxim, autonomia de utilizare va scădea destul de drastic.

În aceeași notă, la un maraton de seriale pe un serviciu de streaming, este capabil de autonomie de până la 8 ore, cu luminozitatea ecranului la 50% din valoarea maximă și sunetul ascultat printr-o pereche de căști. Ceea ce este chiar foarte ok.

Teste benchmark de performanță cu ASUS Vivobook S 14 OLED (K5404VA)

Urmează testele benchmark de performanță pentru productivitate și creativitate realizate cu PcMark 10. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, platforma bazată pe un procesor Intel Core i9-13900H este cea mai performantă la ora actuală în categoria ultraportabilelor, cel puțin dintre cele pe care le-am avut la review. Normal, performanțele sale nu se compară cu ale laptopurilor de gaming, care au și o placă grafică dedicată mult mai potentă. Dar, la categoria ultraportabile, este cea mai performantă platformă la ora actuală, pentru activități de productivitate și creativitate.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

Concluzia poate fi doar una – și anume că acest Intel Core i9-13900H este cel mai performant procesor utilizat de mine până acum pe un ultraportabil.

Concluzii despre ASUS Vivobook S 14 OLED (K5404VA)

Pro

 • Fișă tehnică performantă pentru categoria sa, utilă într-o gamă largă de aplicații, poate chiar cea mai puternică platformă hardware disponibilă pe un ultraportabil la ora actuală
 • Ecran OLED care se vede foarte bine, cu o rată de refresh de 120Hz
 • Soluție de stocare rapidă și cu o capacitate generoasă
 • Tastatură confortabilă și cu iluminare de fundal
 • Are bloc numeric integrat în touchpad
 • Are cameră web cu rezoluție full HD
 • Este destul de compact și de ușor pentru a fi manevrat și transportat facil
 • Sistemul audio integrat este puternic și redă un sunet clar, spațial și destul de amplu
 • Autonomie foarte bună pentru un echipament cu ecran OLED și nu doar

Contra

 • Nu are slot pentru carduri SD
 • Sincer, mai mult nu am ce comenta din acest punct de vedere, este un ultraportabil chiar ok

ASUS Vivobook S 14 OLED (K5404VA) are destule atuuri pentru a fi pe placul unor categorii largi de utilizatori, atât din mediile profesionale cât și din cele casnice – cea mai puternică fișă tehnică disponibilă la ora actuală pe un ultraportabil, bună pentru accesarea unei palete vaste de aplicații, un ecran excelent, o soluție de stocare rapidă și cu o capacitate generoasă, plus o tastatură confortabilă și cu iluminare de fundal, la pachet cu o autonomie chiar foarte ok și totul într-o formă compactă, facilă la transport și la manevrare.

Este un ultraportabil bun atât pentru un profesionist din cadrul departamentelor de marketing, financiar, contabilitate, pentru un om de vânzări, dar și pentru un elev sau student, mai ales că în curând vor începe și campaniile de Back To School. La fel de bine, arhitecții și inginerii se pot bucura din plin de capacitățile sale native.

Din câte am văzut pe internet, ASUS Vivobook S 14 OLED (K5404VA) are un preț în jurul a 6600 – 6700 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “ASUS Vivobook S 14 OLED (K5404VA) Review – Ultraportabil performant, bun la aproape orice și cu un ecran care se vede foarte bine

 • September 12, 2023 at 10:59 am
  Permalink

  Bai ce super ecran are acest laptop, foarte compact si usor de transportat.
  Imi place din mult!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *