Huawei Watch GT 4 Review – Un ceas inteligent și elegant, cu un look clasic și funcții de monitorizare complexe
Huawei este una dintre cele mai prolifice companii în zona de purtabile, fie că vorbim de ceasuri inteligente sau de căști wireless, cu modele performante și cu un design premium, după cum am constatat personal în perioada recent trecută. Ba chiar, din punctul meu de vedere, are cele mai mișto ceasuri inteligente utilizate de mine până acum și, credeți-mă, am avut destul de multe pe mână, pardon, la mână, 😀 încă de când și-au făcut apariția pe piață.
Dacă ar fi să menționez modele care mi-au plăcut recent, și care mai sunt în continuare disponibile comercial, sunt cel mai nou Huawei Watch 4 Pro dar și cel mai mișto ceas inteligent din toată galaxia, Huawei Watch Ultimate. Mai mult, de curând i-am achiziționat și doamnei mele un Huawei Watch GT 3 Pro Ediția Ceramică, de care este chiar foarte încântată.
Iată că tocmai ce am avut la dispoziție un altul abia lansat, Huawei Watch GT 4, care face și el din aceeași categorie preferată – cea a ceasurilor inteligente așa cum trebuie să fie ele, cu un cadran rotund, clasic, un design elegant și premium, o autonomie de cel puțin 7 zile plus o puzderie de funcții inteligente pentru monitorizarea activităților fizice și a indicatorilor de sănătate.
De menționat că am avut la dispoziție atât o ediție dedicată doamnelor și domnișoarelor, pentru scurt timp de altfel, dar și un model dedicat sexului puternic. Deși au aceleași funcții și caracteristici, cele dedicate doamnelor diferă atât prin design și mărimea cadranului, cât și prin capacitatea bateriei.
Pe scurt, specificațiile modelelelor Huawei Watch GT 4 pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele.

Modelul pentru doamne
- Ecran AMOLED de 1.32 inchi, rezoluție 466×466 pixeli, 352ppi
- Carcasă din oțel inoxidabil cu ramă metalică
- Conectică – BT5.2, BLE/BR/EDR, NFC, GPS
- Dimensiuni – 41.3 x 41.3 x 9.8 mm
- Baterie de 323mAh
- Microfon – Da
- Difuzor – Da
- Greutate – 37 de grame fără curea
- Încărcare wireless
- Certificare IP68
- Temperatura ambientală de funcționare -20℃–+45℃

Modelul pentru bărbați.
- Ecran AMOLED de 1.43 inchi, rezoluție 466×466 pixeli, 326ppi
- Carcasă din oțel inoxidabil cu ramă metalică
- Conectică – BT5.2, BLE/BR/EDR, NFC, GPS
- Dimensiuni – 46 x 46 x 10.9 mm
- Baterie de 524mAh
- Microfon – Da
- Difuzor – Da
- Greutate – 48 de grame fără curea
- Încărcare wireless IP68
- Temperatura ambientală de funcționare -20℃–+45℃
Mi-am dat seama că articole pentru ceasurile inteligente de damă sunt foarte rare, pentru că, majoritatea celor care fac review-uri sunt bărbați. Iată că, acum am ocazia să-mi exprim părerea despre un smartwatch dedicat în exclusivitate doamnelor și domnișoarelor.
În primul rând că pe piață sunt disponibile trei modele Watch GT 4 de damă – White, cu o curea din piele albă, White Gold, cu o curea cu magnet chiar mișto, Milanesse cică se cheamă, Silver, cu o curea metalică cu striații aurii.
Eu, noi mai exact, pentru că l-a purtat mai mult doamna mea (pe mâna mea dolofană fiind cu neputință să-l ajustez), am avut la dispoziție modelul Silver, cel ma mișto dintre toate după părerea mea.
Care, după cum se observă, are un design chiar deosebit, aparte, elegant, de parcă ar fi o bijuterie cu o lucrătură fină, un accesoriu fashion. Într-o combinație argintiu-aurie chiar atrăgătoare, ce poate fi pe placul oricărei reprezentante a sexului frumos.
Construcție de cea mai bună calitate, look premium, finisaje fără reproș, arată întocmai ca un ceas analog, de la cei mai renumiți producători, numai că la interior are un suflet eminamente digital.
De asemenea, este de apreciat că este destul de compact și de ușor, aproape că nu-l simți când îl porți (îmi zice doamna). Dar, pe cât de compact este, pe atât de compactă este și bateria, astfel că autonomia acestuia nu este la același nivel cu a ceasurilor pentru bărbați, așa că trebuie încărcat mai des, cam la 3-4 zile.

De altfel, îmi place abordarea celor de la Huawei, atât pentru edițiile masculine cât și pentru cele feminine, în sensul că smartwatch-urile lor au un look clasic, familiar, ca al ceasurilor mecanice de odinioară. Un atuu incontestabil după părerea mea, mai ales pentru cei care vor să facă trecerea de la ceasurile clasice la cele inteligente, pentru toate beneficiile acestora. Pentru că, de ce să nu o recunoaștem, acestea vin cu beneficii incontestabile pentru orice persoană activă, care dorește să-și monitorizeze activitățile fizice dar și indicatorii de sănătate.

Iar modelul bărbătesc Grey, pe care l-am avut la dispoziție nu se dezice, pentru că arată întocmai ca un ceas clasic. De menționat că mai există trei modele – Black, cu curea neagră din silicon și cadran negru, Brown, cu curea din piele în culoarea maro și Green, cu o curea din plastic reciclabil în culoarea verde dar și cu cadranul colorat pe jumătate în aceeași culoare.
După cum am menționat anterior, am avut la dispoziție modelul Grey, cu o brățară metalică care parcă face parte din corpul ceasului, dintr-un întreg, deși se detașează ca orice curea. Ceasul și cureaua sunt realizate din oțel inoxidabil cu o finisare mată și care arată chiar foarte bine.
Și, față de modelele de damă care sunt perfect rotunde, cele bărbătești au un corp în formă octogonală, nu foarte pronunțată și mai subtilă, cât să nu denatureze vizual forma sa circulară.
Look clasic, elegant, aparent de o simplitate debordantă dar totuși cu elemente moderne, cu materiale de calitate și finisaje fără reproș, este fără doar și poate un ceas inteligent ce poate fi apreciat de o mare parte a posibililor săi cumpărători. Un smartwatch perfect din punct de vedere al design-ului pentru tranziția de la analog la digital.

Pe corpul ceasului sunt prezente două butoane – cel superior cu rotiță, pentru accesarea meniului și zoom sau derulare, și cel de jos pentru accesarea funcțiilor sportive.

Pe spatele acestuia este prezent grupul cu senzori necesari pentru monitorizarea pulsului, a nivelului de oxigen, al temperaturii etc.


Ecranul este un Amoled de 1.43 inchi capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, caractere text clare, unghiuri foarte bune de vizualizare (când geamul nu reflectă lumina). De asemenea, este destul de luminos pentru a fi lizibil și în aer liber, deși în soare puternic mai poate da bătăi de cap… ochilor, ca toate ceasurile de acest gen de altfel.

Și, ca la orice ediție de smarttwatch-uri lansate, Watch GT 4 vine cu nu mai puțin de 12 noi cadrane virtuale. Mai mult, unele dintre acestea permit ajustarea la nivel de culoare dar și la ce valori să afișeze. De exemplu, se pot alege diverse culori pentru cadrane și pentru caracterele afișate (cifre sau text), poziționarea acestora precum și valorile căror funcții să fie afișate (ora, vremea, altitudinea, nivelul bateriei, presiunea atmosferică, numărul de pași, fazele lunii, etc).

Apropo de ecran, mereu am apreciat funcția Allways-On-Display și la fel o vo face în continuare, pentru că nu-mi place să văd un ecran negru, chiar dacă acest lucru va avea impact asupra autonomiei. Prin acest AOD pe ecran este afișată o interfață minimală a cadranului virtual, cât să nu fie complet negru și fad, cum de altfel “non mi piace”.
Desigur, utilizarea acestei funcții are un impact asupra autonomiei de utilizare, în sensul că bateria nu va ține niciodată acele 14 zile promovate de către producător. Și personal îmi asum acest lucru. Practic, cu ceasul purtat permanent și funcțiile de notificare pentru serviciile de mesagerie active, plus că l-am frecat destul de tare în primele zile de utilizare pentru că voiam să testez diverse și l-am dus și la două ture de alergare, Watch GT 4 a trebuit pus la încărcat după 4 zile. La o utilizare normală, după ce te-ai obișnuit cu el și după ce ai definitivat setările, autonomia de utilizare este de minim 7 zile. Ceea ce este chiar ok din punctul meu de vedere, îl încarc doar o dată pe săptămână, nu zilnic cum o fac utilizatorii știm noi cui.
Singurul element care mă neliniștește din punct de vedere constructiv este faptul că ecranul nu este protejat cu sticlă rezistentă din safir. Așa că, mai multă atenție la cum dați cu mâna pe lângă colțurile contondente. Dar este un ceas certificat IP68, așa că nu trebuie dat jos de la mână când faci un duș. Sunt curios dacă poate fi scufundat și în apă de mare, deși nu cred că ar trebui să fie o problemă.
Conexiunea celor două ceasuri cu smartphone-urile, pentru că le-am conectat pe amândouă, atât al doamnei mele la un telefon cu Android non-Huawei, cât și pe cel bărbătesc la un Huawei P60 Pro, s-a realizat imediat și fără impedimente nedorite, fără să fie nevoie de o conexiune manuală prin cod QR. Cum am dat scan din aplicația Huawei Health au apărut cele două ceasuri iar împerecherea s-a efectuat în câteva secunde, după ce am aprobat-o.
De menționat că permite convorbiri prin conexiune bluetooth la telefon pentru că are difuzor dar și microfon, iar acestea se desfășoară la o calitate rezonabilă. O funcționalitate chiar utilă din punctul meu de vedere, mai ales în momentele când nu poți folosi din varii motive telefonul.

Despre aplicațiile disponibile direct pe cadranul lui Huawei Watch GT 4
Normal că există destule aplicații pe acest Huawei Watch GT 4, puzderie chiar. Utilizatorii au la dispoziție aplicații pentru măsurarea pulsului, a nivelului de oxigen din sânge, a temperaturii (la cerere sau după o anumită rutină), aplicații pentru altitudine și presiunea atmosferică, ceas deșteptător, cronometru, pentru măsurarea deficitului de calorii funcție de scopul dorit al reducerii greutății, busolă, temperatura exterioară dar și pentru acționarea camerei telefonului la care este conectat.
Să nu trecem cu vederea managementul caloriilor. Seria HUAWEI WATCH GT 4 introduce noua aplicație Stay Fit, care are
funcții de numărare a caloriilor, monitorizarea deficitului caloric, la pachet cu măsurarea greutății introduse manual de utilizator în aplicație, dacă nu are cumva și un cântar șmecher de la același producător. Practic, această aplicație ajută la urmărirea deficitului caloric în funcție de activitățile fizice și chiar poate genera planuri personalizate de slăbit. Nu am încercat, am observat la mine că foamea face minuni. 😀
Permite și introducerea manuală a caloriilor consumate la mese dar mi se pare un pic cam complicat de utilizat, în sensul că este o activitate consumatoare de timp pentru mine. Prefer să alerg decât să stau să completez gramajul și caloriile la fiecare mâncare degustată. Trebuie găsită o metodă mai deșteaptă de înregistrare a caloriilor.

Nu lipsesc cercurile de activitate, care la acest model afișează alte valori – numărul de calorii arse calculat de algoritm (funcție de activitatea fizică), timpul de mers sau de activitate fizică și de câte ori te-ai sculat de la birou (sau ai fost activ). Personal îmi displace că nu mai arată numărul de pași, m-am obișnuit așa.
Așa că, adresez o rugăminte dezvoltatorilor Huawei – Put the steps ring back! 😀 Mă rog, sunt eu mai conservator din fire și vreau să fie totul cum m-am obișnuit dar, cine știe, poate este mai bine cu noua filozofie Huawei de monitorizare a activității fizice.
Dar, după îndeplinirea oricărui dintre cele trei scopuri, ceasul de avertizeză și te felicită. Normal, pot fi setate valorile ce se dorește a fi atinse.
Pentru că profilul meu este bărbătesc, nu mi-a apărut și funcția de urmărire a ciclului menstrual, pe care partea feminină a familiei o folosește de ceva timp. De exemplu, mă anunță din timp că atunci când mi-am propus eu o tură pe munte nu prea se poate… 😀 🙁
Dar, se pare că acum, la versiunea 3.0, această funcție de gestionare a ciclului menstrual ține atât evidența menstruației la nivel calendaristic dar și estimează data ovulației prin analiza indicatorilor fiziologici ai utilizatoarei. Cum ar fi ritmul cardiac în timpul somnului, temperatura corpului, ritmul respirator iar, cu ajutorul algoritmilor și statisticilor, trimite apoi memento-uri pe baza stării de sănătate monitorizate. Nu știu cât de eficientă este această funcție pentru o rată cât mai mare de succes reproductiv, dacă mă înțelegeți, dar cred că poate fi într-o oarecare măsură de ajutor.
De asemenea, se pare că și funcția de analiză a somnului a fost îmbunătățită, acum cu indicatori la nivel de respirație ce ar putea detecta chiar și apneea, în acest sens utilizatorului fiindu-i recomandat un consult de specialitate.

Normal că l-am pus la treabă și la două ture de alergat prin parcul Carol, de altfel sesiunile mele obișnuite deja din fiecare weekend când nu hălădui pe munte sau pe cine știe unde.


Nicio diferență la nivel de raportare față de ceea ce am obținut până acum și cu celelalte ceasuri Huawei. Rapoartele finale sunt disponibile imediat după terminarea sesiunilor așa-zis sportive și utilizatorul are la dispoziție o groază de indicatori – harta parcursă, cadența, pulsul, ba chiar și diferența de altitudine. Eu am constatat că au fost cele mai bune ture ale mele de până acum, sper să o țin tot așa.
De asemenea, GPS-ul se conectează destul de repede pentru a porni sesiunea de antrenament. Doar că, față de cum sunt obișnuit la Watch Ultimate, în timpul acesteia interfața live a indicatorilor (puls, viteză, distanță etc) a fost schimbată. Și, cum sunt chior din cauza vârstei înaintate, mi-a fost mai dificil să le urmăresc. 😀
Cert este că dezvoltatorii de la Huawei încearcă să se axeze tot mai tare pe starea de sănătate a utilizatorului, cel puțin a celui care dorește să fie conștient de aceasta, prin tot felul de algoritmi avansați și rapoarte tot mai complexe, amănunțite.

Huawei Health și niște statistici personale
Pentru că folosesc deja pentru Huawei Watch Ultimate, pe un telefon Huawei P60 Pro (cu ajutorul căruia am făcut poze chiar mișto atât la mare în Grecia cât și prin Munții Tatra polonezi), conectarea s-a realizat pe cât se poate de simplu.
Am pornit ceasul, am deschis aplicația Huawei Health, am și fost întrebat dacă doresc să-i împrietenesc și gata, prieteni pe viață (mă rog, pe perioada de testare), fără să fie nevoie de vreun cod QR, după cum am menționat anterior.
Huawei Health este aplicația de smartphone prin intermediul căreia se interacționează cu smartwatch-ul Huawei Watch 4 GT, de altfel cu orice alt smartwatch al acestei mărci. Prin intermediul acesteia pot fi administrate cadranele virtuale (vreo 10.000, gratis sau pe bani, din păcate trebuie să-i cred pe cuvânt pentru că nu am cum să le număr), aplicațiile instalate, update-urile, pot fi create planuri de exerciții fizice și, bineînțeles, pot fi vizualizate toate informațiile colectate de smartwatch.
Normal, la fel ca la modelele testate până acum și după cum am tot menționat, există funcții de monitorizare a activităților sportive, cum ar fi alergare, afară și la interior, simplu mers, afara sau la interior, ciclism, afara sau la interior, înot, în piscină sau în mare/râuri/lacuri, golf, saritura coardei, hiking, alergat pe munte, schi, snowboarding, triatlon, exerciții pe bicicletă eliptică, tras la rame. Cam tot ceea ce are nevoie oricine, oriunde și oricând.
Și așa ajungem la capitolul statistici personale. Pentru că, din întâmplare sau nu, anul acesta am folosit în exclusivitate smartwach-uri marca Huawei, unele dintre ele pentru review-uri. Și, tot din întâmplare, sau nu, mi-au fost de mare folos la monitorizarea activităților fizice, că sportive nu le pot numi, fie că pur și simplu au numărat pașii făcuți zilnic sau au colectat toate informațiile necesare la alergare sau în turele de pe munte.
Pe rând sau intercalat, în funcție de cum le-am folosit, în 2023 am avut la mână Huawei Watch Fit 2, Huawei Watch D, Huawei Watch Ultimate, Huawei Watch 4 Pro dar și pe acest Huawei Watch GT 4.
Pot spune că, din întâmplare, sau nu, 😀 m-au ajutat să devin noul eu, cum spun ăștia în engleză “a better version of myself”, deși mai este mult de lucru și de îndurat, atât din punct de vedere culinar cât și fizic. 😀
Și, de pe la final de ianuarie și până acum, s-au adunat niște statistici chiar interesante, pe care țin morțiș să vi le împărtășesc.
De exemplu, în 2023 am făcut aproape 4 milioane de pași (la momentul publicării acestui review pesemne că am depășit borna de 4.000.000), cu o medie de peste 17.000 de pași zilnic (mi-am setat minim 15.000). Și cică am parcurs aproape 3000 de kilometri, pe jos! Dintre toți pașii contorizați, 88% i-am făcut la mers normal, 9% în alergare și 3% pe munte.
Cel mai mult am mers pe jos în luna mai, cu o medie de peste 21.000 de pași. Eram la început, aveam mai mult avânt cred.
Cel mai mult într-o singură zi am făcut 47704 pași și am parcurs aproape 35 de kilometri (Întâmplător, sau nu, era chiar ziua în care am făcut 28km pe munte în Tatra polonezi). Se pune la antrenament pentru El Camino? 😀 Cel mai mult am alergat 10km, rația mea din fiecare weekend fiind de 5km pe tură. 10km am încercat să văd dacă pot, chiar dacă mai încet, mai bătrânește.
Pe munte am mers aproape 92km până acum în 2023, ce au însumat aproximativ 35 de ore. Iar de alergat, mi-am dat sufletul și picioarele pe aproape 139km, pe care i-am alergat cam în 17 ore. Pentru mine chiar înseamnă ceva, mai ales că nu mai am alergat din liceu, de când am dat probele sportive la BAC (cândva în mileniul trecut).
Dar anul încă nu s-a terminat, revin cu alte statistici la finele lui. În orice caz, este chiar complex nivelul de monitorizare Huawei Health și poate fi de folos oricui, fie că este sportiv de performanță sau doar un simplu trecător grăbit, ca mine.

Concluzii despre Huawei Watch GT 4
Pro
- Design-ul clasic, construcție de calitate
- Autonomie pentru cel puțin 7 zile de utilizare, cu funcția Always On Display activă
- Multe funcții de monitorizare a activităților sportive
- Aplicația Huawei Health, complexă și cu multe rapoarte
- Este certificat IP68 de rezistență la apă și praf
- Permite realizarea de convorbiri telefonice pentru că are microfon și difuzor
- Preț atrăgător
Contra
- Ecranul nu este protejat cu sticlă rezistentă din safir
Interacțiunea mea personală cu acest Huawei Watch GT 4 a fost una chiar plăcută, cu nimic mai prejos la capitolul funcționare și funcționabilitate față de predecesorii săi mai scumpi. Este un smartwatch care arată foarte bine, cu un look asemănător ceasurilor mecanice de odinioară și are integrate destul de multe funcții de monitorizare a exercițiilor fizice dar și a indicatorilor de sănătate, totul la pachet cu o autonomie chiar foarte ok.
=============================================================
Prețurile de comercializare pe care le-am aflat momentan, pentru toate noile modele, sunt următoarele.
WATCH GT4 pentru barbati:
- Black (curea din fluoroelastomer) – 1199 lei
- Brown (curea din piele) – 1299 lei
- Green (curea verde din material reciclat) – 1299 lei
- Grey (curea metalica, design tip unibody) – 1599 lei
WATCH GT4 pentru femei:
- White (curea de piele alba) – 1199 lei
- Light Gold (curea tip Milanese) – 1399 lei
- Silver (curea metalica) – 1899 lei
Există chiar și o ofertă de precomandă interesantă, între 14 sept – 1 oct. Adică:
- Bundle cu FreeBuds SE 2 cadou
- 2% din valoarea produsului înapoi în puncte HUAWEI – până la 37 lei în puncte HUAWEI, care pot fi transformate în discount la următoarele comenzi
- varianta WATCH GT4 Green este comercializată în exclusivitate pe HUAWEI Store
- Livrare gratuită și rapidă
- 12 rate fără dobândă
Mai multe detalii pe pagina dedicată a Huawei România.