Motorola Edge 40 Neo Review – Un smartphone de nivel mediu chiar reușit, arătos și capabil să asigure o experiență optimă
Terminalele de nivel mediu ale anului 2023 arată mai bine ca niciodată, din câte am constatat la toate modelele recente pe care le-am avut la dispoziție pentru review. Practic, tendințele actuale aduc un design unic pentru fiecare în parte, cu accente premium, împrumutat de la modelele de top, dar și caracteristici de genul spațiu de stocare intern de cel puțin 256GB, chiar 512GB am văzut, stabilizare optică pe camera principală (la majoritatea modelelor), încărcare rapidă, ce până nu demult nu dotau această categorie, mai de buget să zicem.
Cert este că nu toți posibilii cumpărători doresc să cheltuie o mică avere un smartphone sau, pur și simplu, nu au ce face cu un sistem foto performant, sau nu se joacă, practic nu au nevoie de o fișă tehnică de top, o experiență optimă pentru informare, navigare, eventual socializare online sau vizualizarea unor filme fiind tot ceea ce au nevoie. Iar în anul de grație 2023, pentru aplicații uzuale la pachet cu o experiență rezonabilă, fluentă, chiar desăvărșită, terminalele de nivel mediu sunt chiar ceea ce trebuie.
Iar acest nou Motorola Edge 40 Neo nu este mai prejos decât concurența, ba zic că are toate atuurile necesare pentru a se duela de la egal la egal cu orice smartphone actual din categoria sa – look-ul, performanțele de ajuns pentru o experiență optimă, un sistem foto-video bunicel, cu stabilizare optică pe camera principală, un ecran foarte bun, capacitate de stocare generoasă, totul la pachet cu un preț imbatabil, de numai 1599 Lei.

Specificațiile modelului Motorola Edge 40 Neo pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:
- Ecran – pOLED de 6.55 inchi, rezoluție FHD+ (2400×1080 pixeli), 402ppi, rată de refresh de 144Hz, HDR10+, luminozitate maximă 1300 nits
- Procesor – MediaTek Dimensity 7030
- Chipset grafic – Mali-G610 MC3
- Memorie RAM – 12GB LPDDR4X
- Stocare – 12GB uMCP
- Sistem foto principal – o cameră principală cu senzor de 1/1.5″ și rezoluție de 50MPix, diafragmă f/1.8, pixel de 1.0μm, tehnologie Ultra Pixel de 2.0μm, Omni-directional PDAF, Optical Image Stabilization OIS + o cameră cu unghi larg de cuprindere cu senzor 13MPix , 120° FOV, funcții macro, lentile f/2.2, pixel de 1.12μm. Filmare 4K UHD (30fps), FHD (60/30fps), Slow motion HD (240/120fps)
- Cameră frontală cu senzor de 32MPix, lentile f/2.4, pixel de 0.7μm, tehnologie Quad Pixel 1.4μm
- Rețea – dual-sim, 4G/5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.4, NFC, GPS, AGPS, LTEPP, SUPL, Glonass, Galileo
- Conectică – USB-C USB 2.0
- Baterie – 5000 mAh, încărcare rapidă pe 68W
- Dimensiuni – 159.63×71.99×7.89mm
- Greutate – 172 de grame
- Altele – Android 13, certificare IP68, sistem audio stereo
Un scurt clip video cu toate cele trei variante de culori, de la evenimentul de lansare.

Încă de la început pot spune că Motorola Edge 40 Neo este un smartphone de nivel mediu care arată chiar foarte bine. Are un look modern, elegant, premium, cu un design fresh, colorat, materiale de calitate și finisaje fără cusur, după cea mai nou tendință amintită anterior. Cert este că are un look de terminal de top, care poate fi pe placul oricui, chiar și a celor mai pretențioși.
Mai mult, capacul din spate este acoperit cu un strat din piele vegană, plăcută la atingere și vopsită în două nuanțe chiar atrăgătoare. Eu am avut la dispoziție modelul vernil, Soothing Sea este denumită mai pretențios, dar este disponibil comercial și pe un albastru mai intens, Caneel Bay. Ambele îmi plac cum arată, sunt culori atrăgătoare. Modelul pe negru este din plastic.



Nu este de neglijat faptul că Motorola mai vine cu ceva nou pentru utilizator în pachet, anume o husă de protecție dintr-un material mai dur, nu din banalul silicon transparent pe care l-am întâlnit la toate smartphone-urile, până acum, ba chiar vopsită în aceeași culoare cu a terminalului.

De remarcat că este un smrtphone chiar subțire, cu o grosime de până în 8mm, care poate fi manevrat destul de facil. Nu am pretenții de rame metalice în gama aceasta de prețuri, așa că mare grijă la manevrare. Dar nu trec cu vederea faptul că este certificat IP68 pentru rezistența la praf, murdărie, nisip dar și la scufundarea în apă puțin adâncă timp de până la 30 de minute, ceea ce, de ce să nu o recunosc, este o caracteristică deloc de neglijat și care până de curând nu era disponibilă la această categorie.

Pe spate se remarcă modulul foto cu două camere, într-o formă clasică, dreptunghiulară.

Camera frontală este dispusă central, în ecran.


Butoanele de Power și cele de ajustare ale volumului sunt prezente pe muchia dreaptă, la îndemână. Portul USB-C, un difuzor și slotul pentru SIM-uri se găsesc pe muchia inferioară.

Normal că are și senzor de amprentă pentru autentificare rapidă integrat în zona inferioară a ecranului, unul chiar eficient din câte am constatat.

Ecranul pOLED de 6.55 inchi este un alt atuu pentru acest Motorola Edge 40 Neo. Are o rezoluție FHD+ și este capabil să afișeze caractere text clare dar și imagini cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. De asemenea, este destul de luminos pentru a fi lizibil și în aer liber, într-o zi puternic însorită.

De remarcat rata de refresh de 144Hz, ajustabilă dinamic în funcție de conținutul afișat. Astfel, tranzițiile interfeței dar și scenele dinamice ale jocurilor portabile se văd fluent, este chiar o plăcere să privești, orice, pe acesta.
Rata de refresh este dinamică dar poate fi setată și fix, la 60Hz, 120Hz și 144Hz, numai că acest lucru va avea un impact asupra autonomiei.

Sistemul audio integrat este stereo și gălăgios. Atât. Pentru că nu m-a dat pe spate la capitolul calitate, acesta fiind mai degrabă util la vizionarea unui tik-tok sau al unui video trimis pe whatsapp. Pentru audiții muzicale mai de calitate recomand utilizarea unei perechi de căști. Chiar ar fi fost mișto ca imaginile frumoase de pe ecran să fie completate și de un sunet mai cald dar, la cât costă acest smartphone, nu poți să le ai pe toate.
Fișa tehnică integrată se bazează pe serviciile unui procesor Mediatek Dimensity 7030 cu opt nuclee (2×2.5 GHz Cortex-A78 + 6×2.0 GHz Cortex-A55), construit pe tehnolgie de 6nm, asistat de un chipset grafic Mali-G610 MC3, plus 12GB memorie RAM. O platformă hardware de ajuns pentru orice gen de activitate uzuală, fie că vorbim de informare, comunicare, navigare, socializare sau de divertisment multimedia și gaming mobil.
Limitele acesteia se văd, ca la toate terminalele din categoria sa, la capacitatea de filmare (maxim. 4K/30fps), acesta nefiind capabilă să asigure un flux mai consistent de date, necesar la filmarea 4K/60fps de exemplu.



În schimb am instalat pe acesta fără probleme jocuri de genul Asphalt 9, Call of Duty Mobile, PUBG Mobile care au rulat foarte bine. La fel, serviciile de streaming online gen Netflix funcționează impecabil din câte am constatat.
Nu mare mi-a fost mirarea să văd de curând în această categorie mid-range stocare de 512GB. Nu este cazul aici dar cei 256GB disponibili zic că sunt de ajuns pentru aproape oricine, chiar și pentru micii japonezi, care fac nenumărate poze cu telefonul, oriunde s-ar duce.

L-a testat de curiozitate cu Geekbench 6, ca să văd cam de ce este capabil acest Mediatek Dimensity 7030, în raport cu alte platforme ale unor smartphone-uri pe care le-am avut la review.

După cum se observă, rezultatele sunt comparative cu ale terminalelor din clasa sa, cu mult sub cele ale platformelor hardware care motorizează telefoanele tip flagship.
Autonomia de utilizare rămâne și ea în standarde acceptabile. În sensul că bateria cu o capacitate de 5000mAh poate fi de ajuns pentru până în două zile de utilizare, într-un regim moderat. Normal, dacă este utilizat mai mult pentru vizionarea unor filme sau pentru jocuri mobile, nu va fi capabilă să ofere aceeași autonomie. Nu este de neglijat faptul că vine cu un încărcător de 68W la pachet, ce permite încărcarea totală în aproximativ 49 de minute (de la 0% la 100%).

Interfața de utilizare a lui Motorola Edge 40 Neo
Încă de la Motorola Edge 40 Pro am sesizat schimbarea interfeței, care arată acum mai bine ca oricând, pe un smartphone al acestei mărci. Dacă acum câțiva ani Motorola avea cele mai plictisitoare interfețe de utilizare din industrie, acum nu prea mai este cazul. E frumos desenată și colorată, dinamică, plăcută, intuitivă, cu toate serviciile Google la dispoziție. Normal, permite administrarea iconițelor, a fonturilor, a mărimii și formei acestora, a pozelor de pus pe ecran, a temelor etc, la fel ca la orice alt smartphone cu sistem de operare Android, un Android 13 în acest caz.
Apreciez că la inițializarea terminalului am fost întrebat ce aplicații doresc a fi instalate, din cele cu care Motorola are parteneriate, joculețe, aplicații etc. Mi se pare mult mai decent așa, decât să stai să dezinstalezi toate bălăriile de jocuri sau aplicații de care nu ai nevoie și pe care oricum le-ai găsi în Playstore.
Nu lipsește nici în cazul de față aplicația Moto Secure, ce permite administrarea interfeței telefonnului dar și securizarea acestuia, cum ar fi la nivel de conectare într-o rețea wireless, de introducere a pin-ului, de securizare a unui folder etc. V-am povestit mai multe desprea aceasta, aici.

Cum face poze și cum filmează Motorola Edge 40 Neo
Un subiect sensibil și care mi-a drag să-l tratez la orice smartphone pe care îl am pentru review, fie că este unul de top dar și unul de nivel mediu, categorie tot mai potentă și la acest capitol. Iar la acest Motorola Edge 40 Neo sistemul foto principal sună chiar foarte bine pe hârtie, pentru categoria din care face parte.
Acesta este compus din două camere
- Una principală cu senzor de 1/1.5″ și rezoluție de 50MPix, diafragmă f/1.8, pixel de 1.0μm, tehnologie Ultra Pixel de 2.0μm, Omni-directional PDAF, Optical Image Stabilization OIS
- O a doua cu unghi larg de cuprindere cu senzor 13MPix , 120° unghi de cuprindere, funcții macro, lentile f/2.2, pixel de 1.12μm
- Filmare 4K UHD (30fps), FHD (60/30fps), Slow motion HD (240/120fps)
De remarcat sistemul optic de stabilizare de pe camera principală, extrem de util din punctul meu de vedere la filmare dar și la fotografiere în condiții de iluminare precară.
Interfața foto-video vine cu moduri SlowMotion, Video, Photo, Portrait, Pro, Spot Color, Night Vision, Panorama, Ultra-res, Scan, Dual Capture, Photo Booth, TimeLapse.
Ce am constatat în perioada de utilizare
- Modul Pro permite ajustarea manuală a tipului de focalizare, a balansului de alb, timpului de expunere, sensibilității ISO și a compensării la expunere
- Modul Video permite pauză pentru reîncadrare dar și realizarea de instantanee
- Modul Timelapse filmează la rezoluții FHD sau 4K, permite pauză pentru reîncadrare dar și realizarea de instantanee. De asemenea, permite ajustarea manuală a vitezei de captare, 4x-32x
- Modul Photo Booth realizează diverse colaje cu selfie-uri
- Focalizează rapid și precis în aproape toate condițiile
- Focalizează și destul de aproape de subiect, de la vreo 10cm, situație în care se activează automat camera cu unghi larg de cuprindere
Hai să vedem cum face poze.
L-am pus mai întâi la treabă într-o sesiune de close-up, prin grădina de la țară.
Dacă se dorește mai mult, acestea pot fi prelucrate cu snapseed, cum am făcut mai jos, am mai pus ceva culoare, am mai făcut niște crop-uri.
Prin oraș, câteva cadre.
Noaptea, o situație în care și terminalele de nivel mediu se descurcă tot mai bine. Pentru rezultate cât mai calitative recomand numai utilizarea camerei principale și o prindere cât mai stabilă.
Clar, fiind un smartphone din categoria de mijloc nu are pretenții de camera-phone, așa că rezultatele nu pot fi comparabile cu ale terminalelor mai scumpe. Dar. Dar reușește să se achite chiar ok în majoritatea condițiilor de iluminare.
În lumină bună, rezultatele sunt clare, nu foarte saturate (ceea ce va fi pe placul unora și vor displace altora), dar cu o paletă coloristică naturală și un nivel rezonabil al detaliilor, acceptabil pentru capacitățile sale native. Recomand utilizarea rezoluției maxime de 50Mpix doar în lumină foarte bună, în rest tehnologia UltraPixel reușind să capteze imagini chiar ok. Am remarcat că umbrele sunt un pic mai întunecate dar mie îmi place așa, pentru că nu au acel efect vizual gen HDR care induce pierderea naturaleței unui instantaneu. Și, ca la orice alt smartphone din categoria sa, albastrul cerului este un pic cam agresiv, poate se mai umblă puțin pe la algoritm.
Modul 2x zoom, de fapt un crop din senzorul principal, oferă imagini cu un nivel mai redus al detaliilor și este de utilizat pe lumină bună și atât, pentru ca rezultatele să fie cât de cât mai ok. Este de remarcat faptul că tehnologia evoluează și că rezultatele obținute cu aceste zoom-uri digitale sunt mult mai bune decât cele de acum câțiva ani.
Camera cu unghi larg reușește instantanee de o calitate rezonabilă în condiții bune de lumină, cu o paletă coloristică naturală și un nivel rezonabil al detaliilor. Pe întuneric rezultatele lasă de dorit la nivelul detaliilor dar și al paletei coloristice captate.
De asemenea, camera ultrawide se transformă într-un macro în situațiile de gen, cu rezultate, la fel, decente, clare în special după ce te antrenezi ca să te obișnuiești cu distanța minimă de focalizare. De folosit în lumină bună pentru rezultate cât mai bune.
Noaptea, o situație în care acest Motorola Edge 40 Neo se descurcă chiar foarte bine, dacă este folosită aplicația Night Vision, care va expune mai multe secunde, așa că recomand o prindere cât mai stabilă. Și doar cu camera principală, fără zoom, fără cea cu unghi larg de cuprindere, rezultatele în urma utilizării acestora nefiind la același nivel.
Cert este că se descurcă foarte bine în aproape toate situțiile de fotografiere, cu rezultate de o calitate rezonabilă, mai ales dacă ținem cont și de prețul său de comercializare.
La filmare parcă se putea un pic mai bine, deși nici în acest caz rezultatele nu sunt deloc rele. După cum se poate vedea mai jos.
Am filmat numai la rezoluție 1080p cu 60fps, pentru ca imaginile video să fie cât mai fluide posibil. Mai puțin la macro, unde camera cu unghi larg se descurcă doar la 1080p/30fps.
Dar se descurcă chiar bine, cu o paletă coloristică naturală, cu un nivel rezonabil al detaliilor, cu obiecția că imaginile video sunt puțin cam întunecate, preferam să fie mai luminoase.
La fel, culori naturale, imagini video clare. La fel, parcă le doream mai luminoase.
Noaptea, chiar sunt mulțumit de cum se comportă, imaginile video sunt chiar rezonabile, chiar dacă am activat și zoom-ul digital 2x.
Și câteva imagini video de la un concert în aer liber.
Îmi place că reușește să capteze un sound chiar ok chiar și în astfel de condiții. De remarcat stabilizarea optică, care are un rol important în calitatea finală a videoclipului.
Pentru un telefon din această gamă de prețuri sunt chiar mulțumit de cum se descurcă la capitolul foto-video, peste așteptări din punctul meu de vedere.

Concluzii despre Motorola Edge 40 Neo
Pro
- Design premium, fresh, calitatea constructivă
- La pachet are o husă în aceeași culoare cu a capacului de pe spate
- Ecran foarte bun, care se vede foarte bine, cu o rată de refresh de 144Hz
- Fișă tehnică cu performanțele necesare unei experiențe optime
- Spațiu de stocare intern de ajuns, de 256GB
- Camera principală are stabilizare optică iar rezultatele foto sunt chiar ok, atât pe timp de zi cât și noaptea
- Autonomie pentru două zile de utilizare, într-un regim moderat. Încărcare rapidă.
- Este certificat IP68 de rezistență la praf și la apă
- Preț atrăgător
Contra
- Nu am ce-i reproșa dacă ar fi să comparăm toate caracteristicile și capacitățile sale native cu prețul său de comercilizare
Motorola Edge 40 Neo este unul dintre cele mai reușite smartphone-uri ale categoriei sale în acest moment, cu un design fresh și modern, o construcție de calitate, o fișă tehnică capabilă să asigure o experiență optimă în orice aplicație uzuală, plus un sistem foto a cărui cameră principală are stabilizare optică și rezultate chiar rezonabile, totul la pachet cu o autonomie ok.
L-am văzut online la prețuri în jurul a 1600 de Lei.
Salut!
Am achiziționat și eu un smartphone motorola edge 40 Neo, dar nu sunt mulțumit de cum se aude în timpul convorbirii. Se aude foarte încet comparativ cu un Samsung. Pe stradă trebuie să-l dau pe handsfre. Tu ce părere ai? Mulțumesc!
n-am sesizat situatia asta… si nici samsung nu am ca sa compar )))
Edge 40 are “Volum sonerie” și “Volum apel”. Nu știu dacă Neo e la fel ,dar trebuie verificat. Legat de difuzoare, la Edge40 simplu nu am problemă la redare muzică.
Atât Edge40 cât și Edge40 Neo cred că sunt peste ce oferă concurența la 1500/1600 lei.
Ca sa nu mai spun de Edge 40 Pro… 😀