Utopie. Caracteristici și moduri foto-video pe care doresc să le văd pe orice smartphone de top sau camera-phone

Smartphone-urile sunt cele mai folosite la captarea de instantanee și imagini video, asta este pe cât se poate de clar. Și sunt tot mai bune la acest lucru odată cu trecerea timpului, în detrimentul camerelor foto care sunt utilizate tot mai puțin de către marea masă, chiar și într-o vacanță. Prea puțini mai sunt cei care au în bagaje și o cameră foto. Sau, vă mai aduceți aminte de cele video?

Pentru că sunt capabile de rezultate din ce în ce mai bune, în toate condițiile și situațiile, care mulțumesc pe majoritatea și care pot fi partajate imediat pe rețelele sociale, eventual după ce au fost prelucrate în aplicații dedicate. Pentru că au tot felul de moduri foto-video, pentru o varietate de situații. Pentru că sunt la îndemână, la purtător, ușor manevrabile și simplu de utilizat.

Cert este că fiecare model în parte, fiecare producător în parte, aduce proprie viziune asupra comportamentului la acest capitol, pentru a se diferenția față de concurență. Majoritatea funcțiilor principale se găsesc la toate dar mai sunt anumite moduri, mai speciale să zicem, calibrări de culoare diferite, algoritmi de procesare altfel, care diferențiază fiecare model în parte.

Și, cum am avut la dispoziție în perioada recentă smartphone-uri de top de la Huawei, Motorola sau Xiaomi, adevărate camera-phone-uri până la urmă, am zis să fac un colaj, dacă mă pot exprima așa, cu toate funcțiile și modurile foto-video care mi-au plăcut de la fiecare în parte și pe care mi le-aș dori în oricare altul pe care-l voi mai utiliza în continuare. Pentru că nu am avut la review terminale Samsung, Apple, Oppo, Vivo etc, mă voi rezuma doar la cele cu care am experiență de utilizare, pentru că nu-mi place să-mi dau cu părerea despre ceea ce nu cunosc.

Deci, ce funcții și carateristici îmi doresc să am pe orice smartphone tip camera-phone? Care să-mi satisfacă toate pretențiile așa-zis creative?

Nu o să vă mai fac teoria senzorilor, a megapixelilor, a lentilelor, în general despre ce este important la un smartphone pentru a se descurca excelent pe foto și video. Pentru că am făcut-o aici.

Un fel de listă utopică de altfel, pentru că nu cred că se va face vreodată smartphone-ul care să le aibă pe toate. Nu mă voi referi la calitatea rezultatelor foto-video, pentru că acest lucru este de la sine înțeles și toate noile modele se comportă excepțional din câte am constatat.

Îmi doresc un sistem foto-video complet, cu trei camere, senzori buni pe toate, plus stabilizare optică pentru camera principală și cea cu zoom

Cert este că pentru ca un smartphone să fie complet la acest capitol trebuie să permită realizarea de instantanee și de aproape, și de departe, și cu unghi larg de cuprindere, și de foarte aproape (macro gen). Nu vreau să mai văd smartphone-uri de top doar cu o cameră principală și eventual una cu unghi larg de cuprindere, zoom-ul fiind realizat prin crop din senzorul principal. Cum văd că s-a renunțat la ideea unui obiectiv cu zoom continuu ca la camerele foto compacte, atunci nu ar trebui să lipsească cele trei camere – principală, ultra-wide și zoom.

De asemenea, îmi doresc senzori serioși, de calitate, pe toate cele trei camere. Nu vreau senzori de 8Mpix sau 13Mpix pentru camerele ultrawide și cu zoom, vreau să fie capabili să realizeze instantanee de calitate la fel cum o face camera principală.

De asemenea, stabilizarea optică nu ar trebui să lipsească nici de pe camera principală, nici de pe cea cu zoom. Este o caracteristică utilă atât la filmare cât și în situațiile de fotografiere în condiții de iluminare precară, noaptea pe stradă de exemplu, când aplicația dedicată poate expune mai multe secunde pentru captarea scenei.

_cuva

Stabilizare optică gen gimbal ca la ASUS Zenfone 10

Și, dacă tot a venit vorba de stabilizare, vreau ca pe toate smartphone-urile să fie una tip gimbal ca la ASUS Zenfone 10, comparabilă cu a unei camere de acțiune din punctul meu de vedere.

Cam așa arată o filmare din mână, cu ASUS Zenfone 10.

Funcție macro pe camera de zoom ca la Huawei P60 Pro

În general producătorii folosesc camera ultra-wide pentru funcțiile macro. Numai că apropierea la numai câțiva centimetri de insecte de exemplu le va face să fugă imediat din cadru. Așa că mi s-a părut mult mai eficientă funcția de macro de pe camera cu zoom a lui Huawei P60 Pro, cu ajutorul căreia poți capta micro-viața insectelor și gâzelor mult mai eficient.

Cam așa ies pozele…

Sistem de focalizare inteligent ca la Xiaomi 13 Pro

Nu mică mi-a fost mirarea când în timp ce încercam să fac câteva instantanee gen macro cu Xiaomi 13 Pro ca acesta să focalizeze chiar acolo unde trebuie, pe albinuțe în acel caz. Eu nici nu le vedeam la cât de chior sunt și la cât de încărcată era scena respectivă, cu floricele peste tot, noroc cu sistemul său de focalizare care-mi arăta practic ce-mi doresc.

Modul foto alb-negru ca la Huawei P60 Pro și Huawei Mate 50 Pro

Nu mi se pare mod alb-negru mai expresiv decât cel care echipează telefoanele Huawei de top, Mate 50 Pro și P60 Pro dacă ar fi să mă refer la ce am utilizat de curând la review. Îmi plac aceste instantanee cu un contrast puternic între alb și negru, sunt pe sufletul meu.

Ca să nu mai spun și de filmarea în alb și negru, tot pe un telefon Huawei.

Modul Waterflow ca pe ASUS Zenfone 10, pentru captarea cursurilor și căderilor de apă

Iar modul Waterflow de pe ASUS Zenfone 10 este cel mai potrivit pentru captarea cursurilor și căderilor de apă, cu un efect cum vezi numai la fotografiile realizate de un profesionist.

Funcție timelapse cu posibilitatea de pauză pentru reîncadrare, ca la Motorola Edge 40 Pro

La noile smartphone-uri Motorola am întânit această facilitate, care personal mi se pare extrem de utilă. Practic, în timpul captării imaginilor timelapse, poți face pauză pentru reîncadrare. Poți face un videoclip din prima, fără să mai pierzi ulterior timpul cu editarea unui colaj video din mai multe.

Dar cel mai mișto și mai clar video timelapse l-am făcut cu noul Huawei P60 Pro.

Filmare video cu folosirea tuturor camerelor – principale și frontale, ca la Huawei Nova 10 Pro

Am întâlnit această facilitate, culmea, la un smartphone de nivel mediu. Și mi se pare o funcție extrem de utilă mai ales pentru vloggeri – practic, în timpul filmării poți comuta nestingherit între camerele de pe spate și cea frontală. Cool, nu?

Ca mai jos…

Stabilizare optică și pentru camera frontală, pentru ca rezultatele modului DualCapture să fie cât mai calitative

Modul Duo Capture mi se pare foarte bun, mai ales pe video și în special pentru vloggeri. Numai că, dacă se dorește utilizarea acestuia în special în situații mai dinamice, în mers pe jos, cu mașina, cu bicicleta, înțelegeți voi, cadrele camerei frontale vor fi tremurate, nu fluide.

Cum sunt imaginile de mai jos, adică nu tocmai calitative din punct de vedere vizual, faceți abstracție de subiect și de subiecte.

Moduri de culoare calibrate special, cum ar fi cele de pe OnePlus cu Hasselblad sau de pe Xiaomi 13 Pro cu Leica Authentic

Practic moduri de culoare calibrate special pentru ca imaginile să nu fie prea vibrante, ci autentice, cu o paletă cât mai naturală posibil. Nu tuturor ne plac imaginile cu o paletă coloristică vibrantă, de zici că-s fosforecente culorile, nu alta.

===============================

Cam atât momentan, cam așa ar arăta smartphone-ul meu utopic, cam aceste funcții și caracteristici, toate însumate în același terminal, mi-ar face experiența de utilizare completă, plăcută, așa cum mi-aș dori să fie. Nu se va întâmpla acest lucru, sunt conștient de asta, dar suntem niște visători până la urmă, nu?

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *