Razer Blade 14 2023 Review – Pe cât de compact, pe atât de performant. Ultraportabil de gaming și nu doar, cu procesor AMD
Razer, marcă ce până nu demult făcea doar accesorii de gaming, a intrat și pe piața laptopurilor de gaming (prin 2012 dacă nu mă înșel). Încă de la prima apariție au fost echipamente cu un design deosebit și performanțe de top, chiar am salivat la propriu de fiecare dată când le-am văzut pe internet. Între timp au devenit disponibile comercial și la noi în țară.
Și chiar am avut ocazia să folosesc de curând un astfel de echipament portabil, Razer Blade 14 2023, de fapt un ultraportabil cu ecran de 14 inchi echipat cu una dintre cele mai peformante combinații actuale – procesor AMD Ryzen 9 și placă grafică Nvidia RTX 4070.
Razer Blade 14 face parte din noua categorie de ultraportabile de gaming, cu performanțe de top și care, din punctul meu de vedere, sunt capabile să asigure accesul și în aplicații profesionale, dedicate creatorilor de conținut, nu doar în cele pentru divertisment și distracție. Pe scurt, este un echipament compact și performant, bun de luat oriunde ar avea nevoie utilizatorul de serviciile sale.

Specificațiile modelului Razer Blade 14 2023 pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:
- Ecran – IPS de 14 inchi cu rezoluție QHD+ (2560×1440 pixeli), format 16:10, rată de refresh de 240Hz, timp de răspuns 3ms, acoperire 100% DCI-P3, luminozitate de 500 nits
- Procesor – AMD Ryzen 9 7940HS (8 nuclee /16 fire de execuție, 16MB L3 Cache, până la 5.2GHz max boost)
- Sistem grafic – AMD Radeon 780M Graphics + NVIDIA GeForce RTX 4070 cu 8GB GDDR6
- Memorie RAM – 16GB DDR5-5600MHz
- Stocare – 1 TB SSD (M.2 NVMe PCIe 4.0 x4), Samsung
- Rețea – Qualcomm WCN6856 v2.1 Wi-Fi 6E, IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth® 5.2
- Conectică – 2x USB4 Tip-C cu Power Delivery și Display Port 1.4 via iGPU, 2x USB-A 3.2 Gen 2, 1x HDMI 2.1, 1x 3.5mm audio
- Baterie – 68.1WHr
- Dimensiuni – 310.7x228x17.99 mm
- Greutate – 1.84kg
- Altele – Webcam 1080p, sistem audio stereo
- Sistem de operare – Windows 11 Home

Din punct de vedere al design-ului său pot spune că am rămas puțin dezamăgit, mă așteptam să arate mult mai bine, mult mai spectaculos, cel puțin așa mi-au lăsat impresia imaginile oficiale de pe internet. Poate că varianta argintie este mai spectaculoasă, eu am avut la dispoziție pentru review un model vopsit în culoarea neagră, cu un look total atipic pentru un echipament din categoria sa, prea “cuminte” după părerea mea.
Linii de o simplitate debordantă în design, singurele elemente extravagante fiind atât sigla luminată de pe capacul ecranului cât și iluminarea RGB a tastaturii. Atât.

Pe de altă parte, această atât de aparentă simplitate și eleganță poate fi pe placul profesioniștilor, celor care nu apreciază briz-brizurile sau elementele extravagante. Clar, un ultraportabil care nu își dezvăluie prin design capacitățile sale hardware native, doar cunoscătorii știu ce-i poate pielea.
Și mi-am readus aminte de ce nu apreciez culoarea neagră pe laptopuri – pentru că amprentele și firele de praf sunt vizibile în toată “splendoarea” lor, mai ales că în cazul de față suprafața echipamentului nu a fost tratată cu un strat special anti-amprente.

Dar admit că are o construcție de cea mai bună calitate, fără doar și poate, solidă, sănătoasă, cu o carcasă metalică, așa cum trebuie să fie orice portabil din gama sa, este un echipament făcut pentru o utilizare intensă, oriunde.
Construcția metalică, șasiul metalic, sistemul de răcire necesar pentru fișa sa tehnică de top, induc o creștere destul de substanțială a greutății în raport cu ultraportabilele actuale, Razer Blade 14 cântărind peste 1.8Kg. Chiar nu mi-a venit să cred cât de greu se simte în raport cu dimensiunile sale compacte, mă așteptam să fie mai ușor.
Dar este destul de compact și, până la urmă, nu cântărește cât o piatră de moară, pentru a fi manevrat și transportat facil, fără un efort fizic considerabil. Să ne aducem aminte de laptopurile de gaming de acum vreo 6-7 ani care cântăreau aproape 5 kilograme? Păi ăsta e pană de fulg pe lângă ele…

Apropo de tastatură, aceasta este un accesoriu de nădejde pentru redactarea rapidă, într-o manieră confortabilă. Tastele au o cursă plăcută, răspund la atingeri fine și are iluminare RGB de fundal pentru a putea fi utilizate și pe întuneric. Bună la office dar și la gaming.
Touchpad mare, chiar generos în raport cu dimensiunile sale compacte, capabil să răspundă corect și precis la comenzile tactile. Astfel că nu este nevoie de serviciile unui mouse în aplicațiile uzuale.


Stă binișor și la capitolul conectică, chiar dacă este un echipament compact, cu nu mai puțin de două porturi USB-C cu funcție DisplayPort, alte două USB-A 3.2, unul HDMI 2.1 dar și port audio de 3.5mm. Astfel că permite conectarea accesoriilor necesare unui utilizator modern, precum și extinderea spațiului vizual pe ecrane mai mari, în caz că utilizatorul său are nevoie.
Din punctul meu de vedere simt lipsa unui slot SD pentru carduri, ce poate fi compensat până la urmă prin accesoriul dedicat. Dar apreciez faptul că are o cameră web cu rezoluție full HD, un standard care începe în sfârșit să fie prezent pe laptopurile de top.
Și nu înțeleg de ce Razer alege să folosească un conector proprietar pentru încărcare, mai ales acum, când mai toți integratorii folosesc porturile standard USB-C.

Ecranul poate fi pe placul oricărui pasinat de jocuri electronice dar și pe al unui creator de conținut, pentru că se vede chiar foarte bine. Este un IPS de la AU Optronics, are o diagonală de 14 inchi și o rezoluție QHD+ (2560×1440 pixeli), în format 16:10 și este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast foarte bun și unghiuri bune de vizualizare.

Nu este de neglijat faptul că are o rată de refresh de 240Hz, ceea ce se traduce în fluiditate și tranziții fără cusur atât în jocuri cât și în alte aplicații. Profesioniștii și creativii vor aprecia, de asemenea, că este capabil să afișeze 100% din gama de culori DCI-P3.
Sistemul audio integrat nu completează pe deplin calitatea vizuală oferită de ecran, din punctul meu de vedere. În sensul că asigură o calitate echilibrată, la un volum destul de puternic, chiar spațial, dar nu atât de cald și de amplu pe cât aș fi dorit. Se putea mai bine, asta e clar.
De remarcat că permite upgrade destul de facil.



Desfaci 8 șurubele și ai acces imediat la memoria RAM și soluția M.2 de stocare.

Fișa tehnică integrată se bazează pe una dintre combinațiile mele preferate din punct de vedere al performanțelor – un procesor AMD Ryzen 9 7940HS (8 nuclee /16 fire de execuție, 16MB L3 Cache, până la 5.2GHz max boost) și o placă grafică NVIDIA GeForce RTX 4070 cu 8GB GDDR6, ajutate de 16 GB DDR5-5600MHz memorie RAM (ce poate fi completată la nevoie).
O configurație chiar performantă pentru categoria sa de laptopuri, compacte adică, ce permite acces fără restricții atât în titluri de gaming cu o grafică complexă, cât și în aplicații profesionale de prelucrare grafică, CAD/CAM, editare video, programare etc. Practic, o configurație cu ajutorul căreia poți face aproape orice, oriunde te-ai afla.
Practic mi-a confirmat încă o dată, deși nu mai era nevoie, că platforma hardware AMD este una de nădejde, bună la aproape orice, mai ales dacă este combinată cu o placă grafică Nvidia RTX. Folosesc de câțiva ani un ultraportabil pe platformă exclusiv AMD și sunt extrem de mulțumit de comportamentul său, atât din punct de vedere al performanțelor cât și al autonomiei. Oricând aș avea nevoie de un upgrade sau să schimb laptopul/ desktopul este prima combinație pe care o voi lua în considerare.

Ajutorul meu de nădejde l-a pus la treabă și în câteva jocuri… mai precis în Borderlands 3, Control, Metro și Prey.
După cum se observă, se descurcă foarte bine din punctul meu de vedere, la rezoluția sa nativă, ținând cont totuși că formele sale extracompacte impun anumite limite de performanță. Și nu am îndoieli că se poate descurca la fel de bine în aproape orice alt titlu actual cu o grafică complexă. La nevoie, poate fi scăzută rezoluția la un full HD, nu cred să scadă calitatea vizuală prea mult.
Normal, pentru ca răcirea componentelor principale să fie cât mai eficientă, sistemul aferent pune la treabă cele două ventilatoare integrate, care își vor simți prezența la nivel auditiv în sarcină maximă. La fel ca la orice alt laptop sau ultraportabil din aceeași categorie, cel puțin dintre cele pe care le-am avut la review. Dar nu mi s-a părut că s-ar încinge excesiv în zona tastaturii și a touchpad-ului.
Pe de altă parte, la utilizarea în regim office, sistemul său de răcire este pe cât se poate de silențios, din câte am constatat.

Soluția de stocare integrată este un Samsung cu o capacitate de 1TB (M.2 NVMe PCIe 4.0 x4), rapid, performant și cu o capacitate generoasă, capabil să asigure comportamentul necesar atât sistemului de operare cât și aplicațiilor sau jocurilor.
Autonomia de utilizare este una decentă pentru un laptop din categoria sa, cu performanțele sale, de până în 6 ore într-un regim strict de office, clipuri pe youtube, navigare pe internet. Are o baterie de 68Whr, producătorul afirmă că poate duce chiar până în 10 ore, dar la mine, cu iluminarea tastaturii active, luminozitatea ecranului la 40% din valoarea maximă, conexiune activă wifi, cam atât a funcționat, până în 6 ore. Normal, autonomia scade drastic dacă este folosit la gaming sau prelucrări video sau grafice. Decent până la urmă, pentru un echipament atât de puternic.
Aplicația de configurare la Razer se numește Synapse. Aceasta permite configurarea profilelor necesare, a regimului de funcționare a ventilatoarelor sistemului de răcire, a iluminării RGB, al profilului de performanță precum și a macro-urilor necesare. De exemplu, permite comutarea automată pe frecvența de 60Hz a ecranului când funcționează doar pe baterie. Și permite optimizarea duratei de viață a bateriei, cu încărcarea până 80% (sau o altă valoare) din capacitatea sa maximă, cum am văzut și la alte mărci.

Teste benchmark de performanță cu Razer Blade 14 2023
Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.
Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, performanțe de top pentru categoria sa, dar sub a echipamentelor dotate cu procesoare și plăci grafice mai potente.
Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 10. Rezultatele, în continuare.


Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, la acest capitol rezultatele sunt la nivelul clasei de gaming din care face parte, peste cele ale ultraportabilelor obișnuite.
L-am pus la treabă și în Geekbench 6.


Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, procesorul AMD se bate de la egal la egal cu aproape oricare altul din categoria sa.
În Cinebench a obținut următoarele rezultate…


Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.


La fel, un procesor potent pentru această categorie de echipamente portabile.
L-am testat și cu noul Cinebench 2024 dar încă nu am cu ce alte rezultate să compar. Așa că, le pun momentan doar așa.



Testele benchmark pentru Razer Blade 14 confirmă faptul că este un echipament performant, pregătit să facă cu succes față unor sarcini solicitante la nivel hardware, după cum mă așteptam de altfel.

Concluzii despre Razer Blade 14 2023
Pro
- Fișă tehnică performantă cu un procesor AMD și placă grafică Nvidia RTX 4070, bună atât pentru gaming cât și pentru aplicații profesionale
- Soluție de stocare performantă și cu o capacitate generoasă
- Ecran superb de 14 inchi, cu o rată de refresh de 240Hz
- Conectică bogată, permite extinderea spațiului vizual pe mai multe monitoare/ecrane
- Construcție sănătoasă, de calitate, formă compactă
- Tastatură confortabilă în utilizare, touchpad generos
- Webcam Full HD
Contra
- Sistemul audio integrat putea fi mai bun
- Nu are slot pentru carduri SD
Razer Blade 14 2023 este cu siguranță un ultraportabil performant, cu un procesor AMD Ryzen 9 de top și o placă grafică Nvidia RTX 4070, bun nu doar pentru gaming cât și în aplicații profesionale pentru productivitate și creativitate, după cum a demonstrat-o în perioada de utilizare.
Într-o carcasă compactă, ultra-compactă în raport cu performanțele sale superioare, de top aș puncta, mai au avut loc un ecran care se vede foarte bine, cu o rată de refresh de 240Hz, o tastatură confortabilă în utilizare și cu iluminare RGB de fundal, dar și destule porturi conectoare pentru accesoriile externe necesare oricărui utilizator.
Bineînțeles că prețul unui astfel de ultraportabil nu este pe buzunarele oricui, performanțele sale native costă, cum se întâmplă de altfel la orice alt echipament din categoria sa, de la orice alt integrator. Peste 2500 de Euro am impresia în cazul de față.
Cert este că în anul de grație 2023 este mai vizibil ca niciodată avansul tehnologic, echipamentele ultraportabile fiind mai peformante dar și mai compacte. Iar Razer Blade 14 2023 este unul dintre cele mai interesante echipamente ale categoriei sale.