Huawei Freebuds Pro 3 Review – Căști wireless pentru muzica cea de suflet, capabile să redea un sound de calitate și cu o funcție eficientă de anulare a zgomotului ambiental

De n-am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica“, spunea Emil Cioran. Pe când, mai bătrânul și filozoful Platon zice că “muzica este pentru suflet la fel cum exerciţiul fizic e pentru trup“, dacă ar fi să aleg doar două dintre citatele mele favorite despre muzică, exprimări diferite, aceeași legătură – sufletul, spiritul, pentru care muzica este unul dintre factorii vitali esențiali.

Atenție, acesta nu este un tratat despre muzică și despre influența acesteia în viețile și pentru sufletele noastre. Este doar un preambul pentru un modest review, mai degrabă experiența de utilizare a unei perechi de căști, de altfel una pe care se ascultă muzică bună și foarte bună. 😀

Din păcate nu am avut talentul de a cânta la vreun instrument muzical iar vocea mi-am pierdut-o după o viroză păcătoasă prin clasa a 8-a, urmare a unei disputate partide de fotbal într-o ploaie torențială pe terenul asfaltat din curtea școlii. Moment în care s-a terminat și carierea mea promițătoare din cadrul corului școlar.

Dar muzica, în toate formele și stilurile sale a fost aproape de mine încă de mic, pasiunea de a o asculta fiind la fel de puternică și acum. A fost, a rămas și va fi cu siguranță una dintre micile mele plăceri. Am trecut prin toate stilurile muzicale, am ascultat aproape orice, dar din adolescență și până acum predomină rock-ul în preferințele mele personale. Nu zic că nu mai aplec urechea și către o melodie pop bună, vreun hit de actualitate, către una dance, latino sau că melodiile disco ale tinereții noastre nu mă fac să mă simt la fel de bine. Ba și una de petrecere mai săltăreață merge atunci când vinul ghiurghiuliu curge din belșug, la un chef cu gașca noastră trecută cu mult de prima tinerețe.

De asemenea, ca suport pentru redarea melodiilor am folosit de-a lungul timpului cam tot ceea ce s-a putut. Am început cu pickup, apoi cu magnetofon, am trecut la casetofon, apoi la walkman, a urmat cd-playerul iar când muzica a trecut în format digital m-am folosit de calculator, playere digitale și de câțiva ani buni preponderent de smartphone. De altfel walkman-ul a reprezentat o revoluție la timpul său, în sensul că a făcut muzica portabilă, să o poți lua cu tine oriunde ai chef sa o asculți. Acum acesta a fost înlocuit definitiv și ireversibil cu smartphone-ul, one device to rule them all.

Iar la un smartphone trebuie neapărat o pereche de căști bune când vrei să asculți muzică în aer liber sau când te afli într-o încăpere cu mai multe persoane, ca să nu deranjezi și să nu fii deranjat. Căștile, cu fir și mai nou wireless, au devenit accesorii de nelipsit pentru orice utilizator de smartphone, asta e clar. Și dacă înainte râvneam la cine știe ce dublu-cass cu niște boxe monstruoase, acum îmi atrag atenția la fel de mult căștile intra-auriculare, cât mai mici și mai confortabile dar care să se audă cât mai bine. Cam așa a miniaturizat tehnologia tot și toate, chiar și în domeniul audio.

Ascult destul de multă muzică în fiecare zi, în special în drumul către serviciu și înapoi, dar e musai ca audiția să fie la o calitate cât mai bună, altfel nu ar mai fi plăcerea adevărată, nu mi-ar mai rezona sufletul la ritmurile preferate. La fel de pretențios sunt și când ascult în mașină la drum lung, la fel și acasă, când mai pun ceva pentru suflet pe sistemul audio mai potent (în timp ce dau cu aspiratorul de obicei). Nu sunt vreun audiofil, nu am pretenții de acest gen, dar detest ca sound-ul pe care-l ascult să nu fie clar, echilibrat, cald, într-un cuvânt, calitativ.

De ceva timp folosesc o pereche de căști intra-auriculare Huawei Freebuds Pro 2, de care sunt chiar mulțumit la nivel calitativ, de altfel unele dintre cele mai bune gadget-uri de gen pe care am avut ocazia să le bag în urechiușele mele sensibile. Și primele din categoria lor care mi-au stat așa cum trebuie în ureche, fix și confortabil mai exact.

Iată că de curând am avut ocazia să folosesc cele mai noi modele de căști wireless Huawei Freebuds Pro 3 și chiar eram curios să văd, pardon, să ascult, cât de mult mai poate fi îmbunătățită calitatea audio, mai ales dacă țin cont că modelele anterioare sunt chiar foarte bune la acest capitol, plus la cel al anulării active a zgomotului ambiental.

Și, după primele ore de acomodare, în care am fost un pic reticent la sound-ul ușor diferit de cum eram obișnuit, pot spune că da, Huawei Freebuds Pro 3 vine cu îmbunătățiri, chiar dacă nu majore, dar de ajuns pentru a fi o pereche pe gustul meu și al urechilor mele.

Construcție de calitate, design premium, Huawei Freebuds Pro 3 arată foarte bine

Din punct de vedere al design-ului și aspectului exterior, nu par a fi schimbări fundamentale față de modelul anterior. Căștile au aproximativ aceeași formă, dar sunt un pic mai ușoare, un ochi versat distingând doar zona de comenzi tactile, acum hașurată.

De asemenea, cutiuța de încărcare este un pic mai compactă și mai ușoară, nu ceva fenomenal de altfel, trebuie să le pui pe cântar ca să verifici. De remarcat totuși că deschiderea capacului este un picuț mai largă, atât cât trebuie de altfel pentru ca scoaterea căștilor din lăcașurile lor să fie o operațiune mai facilă.

Din câte am înțeles, utilizatorii s-au plâns că la Freebuds Pro 2 ar scoate mai greu căștile de acolo, situație pe care personal nu am constatat-o. Prinderea acestora în lăcașuri fiind tot magnetică, tot fermă.

Tot pe cutiuță a apărut și un mic speaker care ar scoate un sound specific după ce s-a încărcat. Nu l-am auzit, poate nu am fost lângă acestea la finalizarea procesului de încărcare. Cum ar fi fost să fie și cutiuța o boxă portabilă?

În rest ce ar mai fi de comentat? Calitate constructivă fără reproș, sunt fără doar și poate căști din categoria premium, drăguțe, arătoase. Personal aș fi preferat ca și căștile să fie acoperite cu un plastic în finisare mată, nu lucioasă, cum este și cutiuța de încărcare. Dar nah, așa au preferat designerii Huawei, așa le băgăm și noi în urechi.

Am avut la dispoziție modelul verde, deși personal numai verde adevărat nu mi se pare, mă rog, este până la urmă o nuanță de verde. În orice caz, este nuanța care-mi place cel mai tare dintre cele disponibile comercial. Mai aveți la dispoziție o variantă albă, Ceramic White, dar și una argintie, Silver Frost.

De menționat că la pachet găsiți cu nu mai puțin de patru perechi de dopuri, pe lângă cele deja atașate (mărimea M presupun) fiind disponibile și modele mărimea XS, S și L. Micuțele dopuri sunt făcute dintr-un silicon prietenos cu pielea din câte am înțeles.

M-am împăcat foarte bine cu mărimea gata pusă, s-au acomodat excelent în canalele urechiușelor mele gingașe și sensibile de urmaș al lui Burebista, confortul la purtare îndelungă fiind chiar satisfăcător, fie doar că pur și simplu am mers sau le-am folosit la alergările mele de weekend.

Apropos, sunt certificate IP54, așa că pot fi utilizate fără reținere și în timpul antrenamentelor.

Conectarea cu un smartphone Huawei s-a făcut instant, acestea au fost detectate imediat prin intermediul aplicației AI Life.

Prin intermediul acesteia poate fi vizualizată starea bateriei, atât a cutiuței cât și a căștilor, dar și admistrată anularea zgomotului ambiental (Noise Cancelling – Dynamic, Cozy, General, Ultra, precum și Off, Awarness), calitatea auditivă (cu moduri predefinite gen Bass Boost, Treble Boost, Voices, Symphony, Hi-Fi Live și Egalizor), gesturile pentru comenzile tactile direct de pe căști (ciupire sau glisare pentru preluarea apelurilor, play/stop sau pentru schimbarea modurilor de anulare a zgomotului).

De menționat că permit conectarea în același timp cu două dispozitive, un smartphone și un laptop de exemplu. Termini de ascultat pe smartphone, le poți folosi imediat și la redarea sunetului de pe laptop, fără a mai fi nevoie de conectare.

Huawei Freebuds Pro 3 sunt căști capabile să ofere un sound de o calitate foarte bună

Cât despre calitatea audiției, care contează pentru mine mai mult decât cea a aspectului, numai cuvinte de laudă deși nu este perfectă, se putea un pic mai bine, doar un pic.

Nu mă înțelegeți greșit, Huawei Freebuds Pro 3 se aud chiar foarte bine. Am simțit diferența încă de când le-am utilizat prima dată, după ce am setat în prealabil egalizorul conform propriilor preferințe (frecvențe joase și înalte la maxim, cele medii mai estompate).

Sunet mai clar, cu îmbunătățiri la nivelul frecvențelor medii și înalte, prea clar aș puncta, mi-a trebuit câteva zile să mă obișnuiesc cu o așa claritate auditivă, în care percepi și distingi toate instrumentele. Frecvențele joase, bașii, sunt acolo, se disting pe orice ritm, dar parcă al fi preferat să fie un pic mai adânci, mai pătrunzătoare, mai tăioase, aceasta fiind și umila mea doleanță.

Volum destul de puternic, pentru că sunt cam surd de felul meu (moștenire genetică cred, semăn cu tata) și îmi place să ascult muzica la un volum cât mai tare, nu sunt adeptul audițiilor în surdină. Și nu distorsionează la volum maxim, sound-ul fiind unul pe cât se poate de confortabil și de plăcut.

Sunt căști foarte bune pentru muzică de aproape orice gen, slow-uri (blues-uri cum le spuneam când eram tineri și alergam fetele prin discoteci ca să ne lipim de ele), pop-rock, disco, dance, ba chiar și soft-rock, acordurile unei chitări reci se aud fenomenal, la fel ale unui pian sau clape, iar vocile soliștilor sunt pe cât se poate de naturale. La rock-ul mai zgomotos am oarece probleme, situații un pic neplăcute să zicem, în sensul că mediile au tendința de a fi prea agresive și estompează din puterea bașilor. Dar nu la toate formațiile, nu la toate albumele, nu la toate melodiile.

Dar, overall, mă declar chiar satisfăcut de calitatea sound-ului redat, din acest punct de vedere fiind căștile de care m-aș folosi cu plăcere pentru propria… plăcere de a asculta muzica de suflet.

La capitolul tehnic, HUAWEI FreeBuds Pro 3 sunt echipate cu speakere Ultra-Hearing Dual, separate pentru medii și pentru înalte, cu un răspuns în frecvență cu o plajă destul de largă, de la 14Khz și până la 48 kHz, plus un algoritm digital care coordonează inteligent pentru cea mai bună calitate auditivă posibilă.

De asemenea, HUAWEI FreeBuds Pro 3 sunt compatibile cu codecurile de înaltă rezoluție L2HC 2.0 și LDAC, capabile de o rată maximă de transmisie audio de 990 kbps/96 kHz/24 biți și sunt certificate HWA și Hi-Res Audio Wireless. Personal consider că se aude mai bine la folosirea codecului L2HC.

Huawei Freebuds Pro 3 au funcție de anulare activă a zgomotului îmbunătățită

O altă caracteristică de top a acestor căști Huawei Freebuds Pro 3 este anularea activă a zgomotului ambiental, mai eficientă din punctul meu de vedere față de cea existentă pe modelul anterior.

Această funcție a fost upgradată la versiunea ANC 3.0 în cazul acestor căști, acum fiind și inteligentă, în sensul că ajustează zgomotul ambiental recepționat de către cele trei microfoane integrate și calibrează sound-ul redat în conformitate cu acesta. O prea profundă anulare a zgomotului ambiental într-un mediu liniștit poate creea disconfort, senzația de presiune în urechi. În timp ce o anulare a zgomotului insuficientă într-un mediu activ, cu zgomot ambiental puternic, deranjează cu siguranță calitatea audiției.

Practic, Huawei a dezvoltat un algoritm care oferă o anulare adaptivă a zgomotului ambiental în timp real, peste ceea ce avea fosta generație de căști cu cele trei moduri de presetare. Totul atât funcție de parametrii fizici ai canalului urechii fiecăruia cât și de zgomotele recepționate din exterior. Ce să mai, anulare personalizată, oriunde și oricând.

Iar la utilizarea de zi cu zi, în special în trafic sau în mijloacele de transport în comun, am constatat pe pielea mea, pardon, în urechile mele, eficiența acesteia. Practic m-au izolat 90% de zgomotul ambiental, fiind capabil să percep din exterior, de exemplu, doar un slab fășăit al mașinilor care treceau pe lângă mine sau mult mai puțin zgomot de hurducătură dintr-un tramvai ce mai avea puțin și se dezmembra. De asemenea, un cântăreț ambulant cu acordeonul în tramvai nu mi-a deranjat deloc audiția.

Acum, să fiu sincer, am preferat să folosesc permanent modul Ultra de anulare a zgomotului, ca să rămân doar eu cu gândurile și cu muzica mea. Pe scurt, eu cu sufletul meu.

Chiar sunt mulțumit de cum anulează zgomotul ambiental, sunt căști care te lasă să te bucuri cu adevărat de muzica preferată. Deși, atenție, trebuie să caști ochii stânga-dreapta când mergi pe stradă și mai ales când o traversezi.

Convorbiri telefonice la fel de calitative cu Huawei Freebuds Pro 3

HUAWEI FreeBuds Pro 3 m-a mulțumit și din punct de vedere al convorbirilor telefonice, mai bine față de versiunea anterioară. Au capacitate de captare a vocii utilizatorului prin vibrații în craniu în timp ce vorbește. În plus, unitatea sa de procesare este poziționată mai aproape de canalul urechii, astfel că este capabilă să izoleze eficient zgomotul, pe mai multe benzi de frecvență, pentru ca vocea să fie redată în celălalt capăt al firului cât mai bine posibil, practic mai clar. Huawei spune că și pe vânt convorbirile sunt mai clare.

Nu am avut unde să le folosesc pe vânt dar i-am întrebat pe interlocutori cum mă recepționează și mi-au confirmat că foarte bine.

Autonomie foarte bună, pentru destule zile de utilizare în cazul meu

Huawei Freebuds Pro stă foarte bine și la capitolul autonomie. Producătorul se laudă că aceste căști sunt capabile de până la 31 de ore timp de ascultare cu carcasa de încărcare cu ANC dezactivat și de până la 22 de ore cu ANC activ, iar căștile de până la 6.5 ore la o singură încărcare cu ANC dezactivat și de 4.5 ore cu ANC activ, desigur, în anumite condiții de volum și de complexitatea audiției.

Practic, la stilul meu, cu volumul mereu la maxim și pe mod Ultra de activare al anulării zgomotului ambiental, mă pot folosi de acestea cam 5 zile, aproximativ 150 de minute pe zi de ascultare (pe drumul către muncă și înapoi), ceea ce este chiar foarte ok.

De asemenea, am observat că se încarcă destul de repede, au încărcare rapidă. Cam în 40-45 de minute se încarcă total de la zero procente.

Concluzii despre Huawei Freebuds Pro 3

Ce ar mai fi de spus despre aceste căști wireless? Ce e de reținut – consider că sunt căști capabile să redea un sound la o calitate deosebită, clar, cu un volum puternic, au o funcție de anulare activă a zgomotului chiar eficientă și o autonomie mai mult decât rezonabilă, pentru multe zile de utilizare, plus încărcare rapidă. Adică cam tot ceea ce-ți poți dori de la un astfel de accesoriu pentru a fi chiar o plăcere utilizarea sa în ritualul zilnic.

Cât despre doleanțele mele, aș fi preferat ca bass-ul să fie un pic mai pătrunzător iar legat de design aș fi dorit ca și micuțele căști să fie acoperite cu un plastic finisat mat, nu lucios, ca al carcasei de încărcare.

Sunt disponibile pentru achiziție pe HUAWEI Store, la pretul de 999 lei –  https://consumer.huawei.com/ro/headphones/freebuds-pro-3/buy/. Cu livrare gratuită și posibilitatea plății în 12 rate fără dobândă.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *