ASUS BR1402FG Review – Laptop pentru office și studiu, dedicat în special școlarilor. Cu o configurație entry-level și o autonomie foarte bună

Au trecut doar trei luni de când ASUS a anunțat gama de laptopuri ASUS BR1402 dedicate școlarilor, elevilor din ciclul primar în special. Și, iată că, am avut ocazia să folosesc un model al acestei serii, mai exact pe cel convertibil BR1402FG, ce se poate transforma în tabletă. Un portabil cu o configurație entry-level, bună pentru aplicații uzuale, de altfel cea mai populară printre părinții în căutarea unui laptop pentru copilul lor, datorită prețurilor accesibile.

La fiecare început de an școlar sunt abordat de prieteni sau colegi care mă roagă să le recomand un laptop ieftin și bun pentru copilul care începe cursurile. Și, aproape în fiecare caz, este ales unul cu un raport performanță – preț cât mai favorabil, un procesor minim i3 fiind recomandarea mea de fiecare dată, dacă prețul unuia cu i5 este peste posibilitățile bugetate. Mimimum minimorum la ora actuală, din punctul meu de vedere, ar fi o configurație cu procesor Intel Core i3, 8GB memorie RAM, stocare de minim 256GB. Mai bine și mai bine ar fi cu Intel Core i5 sau echivalentul AMD, 16GB memorie RAM și stocare de minim 512GB, configurație care poate veni cu o diferență de preț de cel puțin 1000 de lei.

Iar acest ASUS BR1402FG este unul dintre acele laptopuri cu o configurație de buget și bun pentru aplicațiile uzuale, dar cu un atuu incontestabil – o carcasă solidă și rezistentă, făcută pentru o utilizare intensă.

Specificațiile modeluli ASUS BR1402FG pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:

 • Ecran – Tactil, 14.0 inchi, rezoluție FHD (1920×1080 pixeli), format 16:9, finisaj Glossy, protejat cu sticlă Corning, luminozitate 250nits
 • Procesor – Intel Core i3-N305 tactat la 1.8 GHz (6M Cache, Turbo până la 3.8 GHz, 8 nuclee)
 • Chipset grafic – Intel UHD
 • Memorie RAM – 8GB DDR4 SO-DIMM, max 16GB
 • Stocare – SSD M.2 NVMe PCIe3 Samsung de 256GB
 • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi 6(802.11ax) (Dual band) 2*2 + Bluetooth 5.3
 • Conectică – 1x USB 3.2 Gen 1 Tip-C support display / power delivery, 1x USB 2.0 Tip-C, 2x USB 3.2 Gen 1 Tip-A, 1x HDMI 1.4, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x RJ45 Gigabit Ethernet
 • Baterie – 50WHrs
 • Dimensiuni – 33.29 x 22.89 x 2.10 ~ 2.10 cm
 • Greutate – 1.7Kg
 • Altele – 1x webcam FHD pe ecran, 1x webcam 720p lângă tastatură, certificat la rezistență US MIL-STD 810H

Din punct de vedere al aspectului său exterior, ASUS BR1402FG nu iese cu ceva anume în evidență, acesta fiind mai degrabă unul clasic, simplu, anost chiar, deloc vopsit în vreo culoare fresh care să fie pe placul celor tineri, cărora le este dedicat. Din acest punct de vedere, ar fi fost bine să fie mai colorat, mai vesel, pentru a-i atrage pe tinerii învățăcei. Prea sobru pentru această categorie de vârstă, “citești” școală pe el de cum îl vezi, nu distracție, nu divertisment. 😀

Dar acest laptop are alte atuuri, în special din punct de vedere al rezistenței superioare și construcției robuste, pe care le simți încă de când îl scoți din cutie. Este cu adevărat un laptop construit pentru o utilizare intensă, mai ales de către cei mici, elevi la vârste fragede, care nu sunt tocmai îndemânatici sau atenți, astfel că accidente nedorite se pot întâmpla când de aștepți mai puțin.

ASUS BR1402FG este certificat conform standardelor militare US MIL-STD 810H, cu o carcasă din plastic dur, sănătos, o bandă de protectie din cauciuc de jur împrejur, o tastatură rezistentă la vărsările accidentale de lichid, stropi nu jeturi totuși, componente ranforsate, atât balamaua ecranului cât și porturile de conectivitate, plus un strat special împotriva amprentelor pe suprafața sa. Nu uit nici de faptul că ecranul este protejat cu o sticlă rezistentă Corning Gorilla.

Revin asupra scăpărilor accidentale de lichid. Orice laptop care ia contact cu o cantitate serioasă de lichid se poate deteriora. Un laptop nu poate fi scufundat în apă, nu este waterproof, iar tastatura previne pătrunderea la interior a picăturilor, nu a unei cantități importante dintr-un pahar sau sticlă de apă, cola, cafea, ceai etc. În caz că totuși se întâmplă o asemenea belea, ASUS recomandă întoarcerea laptopului cu tastatura în jos pentru a se scurge lichidul, ștergerea cu hârtie absorbantă și o pauză de cel puțin 24 de ore înainte de a încerca repornirea. Ceea ce fac și eu când vin colegi la mine cu genul ăsta de nefăcute. Câteodată laptopul funcționează după un astfel de accident, câteodată nu, depinde cât de mult a acționat lichidul la interior dar și cât de repede a fost oprit imediat după contactul cu lichidul respectiv.

Dar pare un laptop care ar rezista cu succes într-un ghiozdan plin cu cărți, caiete și alte diverse nimicuri necesare unui elev, dacă ar fi nevoie să-l poarte la școală. Sau, cine știe, dacă o clasă de școală ar fi dotată cu astfel de echipamente, unele rezistente de acest gen ar fi chiar potrivite.

Stă binișor la capitolul conectică, cu porturi USB-C, USB-A, HDMI 1.4 dar și RJ45 de rețea. Nu este echipat cu cele mai performante tehnologii și standarde la acest capitol dar are tot ceea ce este necesar pentru atașarea accesoriilor externe sau pentru conectarea la ecrane mai generoase.

_cuva

De remarcat că are un webcam cu rezoluție full HD deasupra ecranului, cu protecție pentru intimitate. Astfel că micuțul învățăcel va fi văzut așa cum trebuie de profesor sau învățător.

Poate fi upgradat destul de facil, cel puțin la nivel de memorie RAM. Nu am văzut vreun conector pentru soluția de stocare.

Și, pentru un echipament convertibil cu o structură atât de rezistentă, este destul de ușor, nu incredibil, dar îndeajuns pentru a putea fi manevrat și transportat relativ facil. Are o greutate de numai 1.7Kg, nu o valoare de ultraportabil deși are un ecran de numai 14 inchi. Dar ranforsarea superioară a dus la mărirea acestei valori.

Cum am spus anterior, este un echipament portabil convertibil, ce se poate transforma într-o tabletă, în caz că se dorește utilizarea în acest stil, pentru navigare pe internet, notițe, schițe etc. La interior chiar există lăcaș cu stylus pentru a putea fi utilizat la nevoie. Pe de altă partă parte, este o tabletă destul de groasă și mai dificil de manevrat.

De asemenea, poate fi utilizat și în poziție stil cort, pentru prezentări sau vizionarea de materiale video.

Fiind un laptop la un preț rezonabil, ecranul său de 14 inchi cu rezoluție full HD 1920×1080 pixeli nu este tocmai luminos dar îndeajuns pentru a fi lizibil într-un mod corespunzător într-o sală de clasă sau în camera de studiu. Afișează caractere text clare și o paletă coloristică rezonabilă, fără doar și poate este un laptop tipic de office din acest punct de vedere, la care se pune mai puțin accentul pe imagini vibrante sau standarde de afișare pentru profesioniști. Se vede bine, atât într-un program de editare foto cât și la vizionarea unui film sau material video pe internet.

Sistemul audio integrat nu este strălucit, poate fi de folos pentru audiția unui curs dar și acest lucru într-o cameră linistită din punct de vedere acustic, pentru că nici vreun volum puternic nu este capabil să redea. Așa că, recomand o pereche de căști cu fir sau wireless prin Bluetooth pentru o audiție mai de calitate.

Tastatura este de tip chiclet și permite redactarea rapidă, într-o manieră destul de confortabilă. Nu are nici bloc numeric, nici iluminare de fundal, astfel că pentru o utilizare facilă este nevoie de lumină în camera în care este utilizat. Touchpad-ul funcționează corespunzător, astfel că nu am avut nevoie de un mouse în toate aplicațiile uzuale.

ASUS BR1402FG are o configurație entry-level, cu un procesor Intel Core i3-N305, 8GB memorie RAM și o capacitate internă de stocare de 256GB. Din acest punct de vedere fiind capabil să manevreze aplicații tipice de office, pentru redactare, comunicare, informare, studiu, divertisment video la rezoluție full HD, prelucrare foto la nivel minimal etc, nu și gaming sau prelucrări grafice sau video avansate.

Practic, funcționează rezonabil la navigarea pe internet, la comunicarea scrisă sau video, în aplicații office gen Word, Excel, Powepoint, la citirea documentelor PDF, la accesarea platformelor de studiu pe internet. Dar nu cu foarte multe ferestre active în același timp, pentru că procesorul își poate arăta limitele și va îngreuna comportamentul general.

Este un laptop care se poate achita într-o manieră rezonabilă în sarcini de studiu și office, punct. Pentru acest lucru a fost conceput – să fie rezistent, să aibă un preț decent și să funcționeze onorabil.

L-am testat de curiozitate cu aplicația de benchmark PcMark 10.

Dacă ar fi să comparăm acest rezultat cu al altor portabile pe care le-am avut la dispoziție de curând pentru review…

… am constata că este așa cum ne-am fi așteptat, performanțe de nivel entry-level, fără pretenții de mai mult. Dar îndeajuns pentru ceea ce ar avea nevoie un tânăr școlar pentru studiu.

Modelul ASUS BR1402FG pe care l-am avut la dispoziție pentru review a venit cu o soluție de stocare internă cu o capacitate de 256GB, îndeajuns de rapidă pentru un comportament optim al aplicațiilor și sistemului de operare, dar și cu o capacitate îndestulătoare pentru documentele necesare studiului.

Iar configurația sa entry level vine cu un beneficiu major – anume autonomia de utilizare, care poate fi de până la o zi cu hibernare când nu este nevoie de el (până în 7-8 ore), folosit la aplicații office, navigare pe internet, scurte sesiuni pe youtube, cu luminozitatea ecranului la 50% din valoarea sa maximă.

Concluzii despre ASUS BR1402FG

Pro

 • Laptop rezistent, construit pentru o utilizare intensă
 • Poate fi transformat în tabletă și are stylus integrat
 • Autonomie foarte bună, pentru o zi de utilizare
 • Comportament decent în aplicațiile uzuale și de office
 • Are cameră web full HD
 • Are destule porturi conectoare pentru accesorii externe sau conectarea la ecrane mai mari
 • Preț rezonabil

Contra

 • Nu este un laptop pentru gaming cu o grafică complexă iar fișa sa tehnică își arată limitele când se deschid prea multe aplicații sau pagini de internet active

ASUS BR1402FG face, oferă ce promite – rezistență deosebită și un comportament decent, fiind în acest fel un echipament portabil ce se poate dovedi util unui școlar din ciclurile primare și nu doar, pentru studiu, informare dar și divertisment video în clipele de relaxare.

Din câte am înțeles, are un preț în jurul a 600 de Euro, legat de acest aspect sper să revin cât de curând.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *