ASUS Expertbook B5 OLED B5602CVN Review – Laptop de business adevărat, cu ecran generos de 16 inchi

Laptopurile de business și profesionale sunt o categorie aparte în această industrie IT&C iar cei mai importanți integratori au serii dedicate exclusiv companiilor și personalului celor care activează în cadrul lor. Față de cele dedicate mediului casnic, laptopurile profesionale trebuie să fie mai fiabile, mai bine construite, mai rezistente la o utilizare intensivă și excesivă, inclusiv la nivel de tastatură și alte componente, mai facil de upgradat la nevoie, plus că trebuie să beneficieze de servicii gen garanție extinsă cu repararea în cel mai scurt timp posibil.

Iar ASUS, unul dintre cei mai importanți integratori prezenți pe piața românească, are ofertă și pentru această categorie de utilizatori. Am avut la dispoziție pentru review unul dintre modelele cele mai interesante ale acestei companii la ora actuală, cu o configurație performantă, o construcție așa cum trebuie să fie, arătoasă și rezistentă, plus un ecran OLED care se vede excelent pentru că, de ce nu, utilizatorul de business trebuie să se bucure și de imagini de cea mai bună calitate, nu doar de performanțe superioare.

Practic un laptop de business aproape complet, disponibil în diverse configurații, pentru diverse bugete și nevoi profesionale. Iar specificațiile modelului ASUS Expertbook B5 B5602CVN pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:

 • Ecran – 16.0 inchi, OLED, rezoluție WQUXGA (3840×2400 pixeli), format 16:10, finisare mată, luminozitate de 400nits, afișare paletă coloristică DCI-P3: 100%, validat Pantone (dar sample-ul pe care l-am avut la dispoziție a venit, nu știu din ce motiv, cu un ecran IPS cu rezoluție 4K)
 • Procesor – Intel Core i7-1360P processor 2.2 GHz (18M Cache, până la 5.0 GHz, 12 nuclee)
 • Sistem grafic – Intel Iris Xe Graphics + INTEL Arc A350M Graphics cu 4GB GDDR6 VRAM
 • Memorie RAM – 24GB  DDR5 SO-DIMM (maxim 40GB)
 • Stocare – 1TB M.2 2280 NVMe PCIe 4.0 SSD Micron
 • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi 6E(802.11ax) (Dual band) 2*2, Bluetooth 5.3
 • Conectică – 1x USB 3.2 Gen 1 Tip-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 2x USB-C Thunderbolt 4, USB4, support display / power delivery, 1x HDMI 2.1, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x RJ45 Gigabit Ethernet, 1x Micro SD card reader
 • Baterie – 84WHrs, 4S1P, 4-cell Li-ion
 • Dimensiuni – 35.82 x 26.12 x 1.99 ~ 1.99 cm
 • Greutate – 1.50 kg
 • Altele – Camera web 720p, certificare de rezistență US MIL-STD 810H 

Și o spun de la început, nu este o fișa tehnică perfectă din punctul meu de vedere, în sensul că nu are o cameră web cu rezoluție Full HD și nici iluminare de fundal la tastatură. Dar, pe site-ul oficial ASUS, văd că sunt disponibile și aceste accesorii, chiar utile pentru un utilizator de business din punctul meu de vedere.

Din punct de vedere al aspectului său exterior, ASUS Expertbook B5 B5602CVN este un laptop pe placul meu. Cu o construcție de cea mai bună calitate, un look profesional, elegant și modern, cu o carcasă din aliaj de magneziu vopsită într-o nuanță mată de negru pe care amprentele și urmele de grăsime nu-și prea găsesc locul. Cu siguranță este un laptop care arată foarte bine, din acest punct de vedere fiind pretabil în orice companie multinațională, în aproape orice departament în care configurația sa tehnică își poate găsi locul.

Mai mult, are o greutate de numai 1.5Kg, fiind în acest fel printre cele mai portabile laptopuri cu ecran de 16 inchi la ora actuală, simplu și facil de manevrat și de transportat oriunde ar avea nevoie de serviciile sale un utilizator modern. Aș putea spune că este un adevărat ultraportabil cu ecran mare.

Mai mult, lasă impresia unui echipament bine construit, sănătos, solid, construit pentru o utilizare intensă zi de zi, ceas de ceas. ASUS chiar ne asigură că a fost conceput și construit conform standardelor de rezistență US MIL-STD 810H, pentru utilizarea în diverse condiții și cu rezistența garantată împotriva accidentelor minore nedorite, plus că tastatura este rezistentă la scurgerile de lichide, mă rog, într-o oarecare măsură, funcție de volumul de lichid vărsat.

De remarcat că grila de evacuare este poziționată la baza ecranului, pentru ca fluxul de aer cald să nu deranjeze utilizatorul. De asemenea, chiar și la încărcare hardware maximă, zgomotul ventilatoarelor de răcire nu este unul deranjant.

Stă foarte bine și la capitolul conectică, cu mai tot ce ar avea nevoie un utilizator modern – porturi Thunderbolt cu suport display-port dar și alimentare, USB 4 chiar, cu HDMI, cu port USB-A, slot microSD dar și jack audio și port ethernet gigabit. Practic cam orice ai avea nevoie pentru atașarea accesoriilor externe și a unor ecrane mai mari.

De menționat că butonul de Power prezent pe muchia dreaptă integrează și un senzor de amprente, pentru acces rapid și securizat la interfața sistemului de operare.

Din punctul meu de vedere aș fi preferat un slot SD, pentru că era destul spațiu pentru a fi amplasat, plus o cameră web full HD, nu cea 720p, un standard care nu ar mai trebui să existe pe un laptop serios, mai ales pe unul de business care va fi utilizat și la multe videoconferințe cu clienți sau la ședințele zilnice. De menționat că există și această opțiune la configurare, doar sper că vor fi importate în România și modele cu cameră web full HD.

Camera are și protecție pentru intimitate, un mic accesoriu chiar util în aceste vremuri.

Tastatura de tip chiclet permite redactarea confortabilă într-o manieră rapidă și are bloc numeric, un accesoriu extrem de util pentru departamentele financiar-contabile. Modelul pe care l-am avut la dispoziție nu are și iluminare de fundal, la fel, un accesoriu care nu ar trebui să lipsească pe un laptop din această categorie. Mă rog, în funcție de bugetul de achiziție și de nevoile utilizatorului se poate jongla la configurare cu acest gen de accesoriu.

Interesantă funcția ASUS Expert Widget care permite configurarea unor comenzi rapide pentru butoanele 1, 2,3 și 4 pentru când sunt folosite împreună cu tasta Fn. De exemplu pentru controlul led-ului de pe capac, pentru activare/dezactivare wifi sau bluetooth, pentru schimbarea între regimurile de performanță (Balanced, Efficiency sau Performance). Era mișto să permită și configurarea de macro-uri, nu?

Touchpad cu o suprafață generoasă, care răspunde excelent la comenzile tactile, astfel că nu am avut nevoie de un mouse în aplicațiile uzuale.

Așa cum mă așteptam, este un laptop care permite upgrade la nivelul soluției de stocare, în sensul că se mai poate adăuga încă una, dar și la al memoriei RAM. La interior se pătrunde relativ simplu, după ce se desfac 10 mici șuruburi. Se poate observa și sistemul de răcire cu două ventilatoare, capabil să asigure schimbul de căldură necesar atât procesorului cât și plăcii grafice suplimentare, pentru o funcționare cât mai silențioasă și mai eficientă posibil.

De ce nu, aș fi preferat ca în zona de upgrade pentru stocare și memorie RAM să fie prezent o ușiță specială, ca să nu mai trebuiască scos tot capacul. Mă rog, nu este un capăt de țară, dar ar fi fost mișto să fie așa.

Ecranul OLED de 16 inchi este unul dintre atuurile principale ale acestui laptop ASUS Expertbook B5 B5602CVN, de altfel prima matrice de acest gen pe care o văd la un laptop din categoria sa. Ideea ASUS este una chiar excelentă, pentru că și utilizatorul profesional trebuie să se bucure de imagini de calitate, iar acest OLED, din câte am văzut la laptopurile ASUS până acum, este capabil să le ofere – afișează imagini cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast excelent, cu unghiuri largi de vizualizare, totul cu o rezoluție de 3840×2400 pixeli, utilă la afișarea unei cantități importante de informații. De asemenea, este certificat că poate afișa 100% din gama de culori DCI-P3, lucru ce poate fi apreciat de către profesioniști, graficieni, editori foto-video și dezvoltatori.

Și nu este de neglijat nici faptul că emit mai puțină lumină albastră, ceea ce se traduce într-un vizualizare mai confortabilă pe timp lung. Iar ecranul are o balama ce îl poate roti la 180 de grade, în caz că este nevoie de această facilitate pentru prezentări de exemplu.

Iar dacă este nevoie de o cantitate și mai importantă de informații vizuale, există posibilitatea conectării la cel puțin încă două ecrane 4K, ba chiar trei dacă insistați, prin intermediul porturilor HDMI și USB-C cu Thunderbolt.

Trebuie să menționez totuși că modelul de test a venit echipat cu un ecran IPS, nu cu unul OLED, care ar trebui să aibă finisare glossy din câte am întâlnit până acum. În cazul de față are finisare mată, astfel că va reflecta mai puțin sursele luminoase și, sincer să fiu, nu m-ar deranja nici o astfel de matrice pe un laptop de business, pentru că se vede chiar foarte bine dar și pentru o autonomie ușor mai mare. Se vede foarte bine și acest IPS, este luminos, capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă.

Mai mult, din câte am înțeles, în 2024 vor fi disponibile modele cu ecran OLED cu finisare mată.

Sistemul audio integrat completează calitatea vizuală oferită de ecran, fiind capabil să redea un sound echilibrat, spațial și la un volum destul de puternic, mai rar la această categorie de laptopuri de business. Păcat, după cum am spus mai sus, că nu are și o cameră web full HD, dar există și această opțiune la configurare.

Referitor la fișa sa tehnică, modelul ASUS Expertbook B5 B5602CVN pe care l-am avut la review vine cu un procesor tipic de ultraportabil, Intel Core i7-1360p, cu nu mai puțin de 24GB memorie RAM și cu un sistem grafic compus din două plăci – una Intel Iris Xe plus încă una Intel ARC 350M, adică best of Intel la ora actuală în materie de video.

O configurație performantă fără doar și poate pentru categoria de ultraportabile, capabilă să manevreze fără să crâcnească aplicații de business, financiar contabile, clienți ERP/CRM, pentru office, de comunicare scrisă și video, de editare foto, dar și video sau grafică în proiecte nu foarte complexe.

De menționat că această serie este disponibilă și cu procesoare Intel Core i5-1350P vPro, i7-1370P vPro sau i5-1340P, astfel că poate fi calibrat în funcție de nevoile utilizatorului. La fel, se poate jongla și cu echiparea chipset-urilor grafice, că poate nu toată lumea are nevoie de serviciile unuia ARC 350M. De altfel, bună în special pentru aplicații grafice, gen CAD/CAM, dar în proiecte nu foarte complexe.

De menționat și tehnologia Intel Deep Link, care permite utilizarea celor două plăci grafice Intel Iris și Intel ARC în același timp sau cu trecerea către cea mai puternică în funcție de nevoile de computing, pentru performanțe grafice superioare în aplicațiile dedicate.

În funcție de nevoile utilizatorului, cei 8GB ai memoriei RAM de pe placa de bază pot fi completați cu încă 32GB prin slotul dedicat, maximul de memorie RAM admis fiind de 40GB.

Și, din câte am înțeles, există garanție extinsă de 3 ani pentru această categorie de laptopuri, chiar și pentru baterie tot atâția ani, un beneficiu neîntâlnit la laptopurile de uz casnic.

Modelul pentru review a venit echipat cu o soluție de stocare cu o capacitate de 1TB de la Micron, una chiar performantă și care permite un comportament rapid atât al sistemului de operare cât și al aplicațiilor utilizate. După cum am menționat anterior, aceasta poate fi completată cu încă una dacă se dorește, dacă este nevoie. Plus că pot fi configurate în RAID la nevoie, pentru o protecție mai bună a datelor stocate.

Iar surprizele nu s-au terminat, pentru că ASUS Expertbook B5 B5602CVN vine cu o autonomie de invidiat pentru un laptop cu ecran atât de mare și de generos. Modelul de test a venit cu o baterie de 84Wh, capabilă să asigure o autonomie de cel puțin 7 ore, la o utilizare normală gen office, cu internet activ și luminozitatea ecranului la 50% din valoarea sa maximă. Iar la vizionarea unor seriale pe Netflix, că nah, la o călătorie cu avionul se mai uită și corporatistul la un film ca să treacă mai repede timpul, autonomia se duce până la 8 ore de utilizare cu internet activ, ceea ce este chiar foarte bine. Fără internet activ, cu filmele descărcate offline, autonomia poate crește semnificativ.

_cuva

Teste benchmark de performanță cu ASUS Expertbook B5 B5602CVN

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. De curiozitate mai mult, pentru că nu este un laptop de gaming sau cu performanțe grafice de top.

Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, rezultatele grafice sunt comparabile cu ale unor echipamente portabile dotate cu o placă grafică entry-level Nvidia 1650, ceea ce nu este perfect dar nici rău pentru un laptop de business, care nu este conceput pentru gaming dar care poate accesa cu ajutorul acestei plăci grafice ARC 350M și aplicații mai complexe la nivel de grafică.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 10. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, scoruri așteptate la capitolul productivitate și creativitate, în media clasei sale, de ultraportabil de business, sub cele ale laptopurilor de gaming.

L-am pus la treabă și în Geekbench 6.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

La fel, rezultatele așteptate, din clasa sa de procesor dedicat ultraportabilelor, sub cele ale unor echipamente de gaming, dotate cu componente mai potente.

În Cinebench 2024 a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

Fiind un test benchmark destul de nou, nu am apucat încă să creez o bază de date consistentă cu rezultatele acestuia. Momentan pot spune doar că se vede performanța ușor superioară a procesorului Intel la nivel de single-core, de altfel ceva cunoscut de către toți. Din screenshot-urile de mai sus se vede că acest Intel Core i7-1360 nu este un procesor rău deloc.

Concluzii despre ASUS Expertbook B5 B5602CVN

Pro

 • Laptop de business adevărat, cu o configurație de top, bun pentru aplicații de office dar și business/financiare
 • Ecran OLED cu o diagonală generoasă dar nici acest IPS pe care l-am avut la dispoziție nu este deloc rău
 • Autonomie foarte ok pentru un laptop cu ecran OLED de 16 inchi
 • Sistemul audio se aude chiar foarte bine pentru un laptop din categoria sa
 • Tastatură confortabilă la utilizare, cu bloc numeric (dar fără iluminare de fundal)
 • Construcție de calitate, look profesional, chiar compact pentru un laptop cu ecran de 16 inchi
 • Permite upgrade la nivel de stocare și memorie RAM
 • Are senzor de amprente

Contra

 • Camera web nu este full HD
 • Tastatura nu are iluminare de fundal

Într-o formă elegantă și rezistentă de ultraportabil cu ecran generos de 16 inchi, ASUS Expertbook B5 B5602CVN este unul dintre cele mai reușite laptopuri de business și profesionale la ora actuală. Dispune de o fișă tehnică performantă, bună pentru orice activitate de business, configurabilă în funcție de nevoile profesionale ale utilizatorului, cu toate cele necesare pentru ca experiența de lucru să fie una pe cât se poate de optimă.

Chiar sunt curios la ce prețuri, în funcție de configurație, va fi disponibil comercial în România.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *