Realme C51 Review – Un smartphone ieftin. Dar este și bun pentru accesarea măcar a aplicațiilor uzuale?
Realme este una dintre mărcile care aduce în atenția cumpărătorilor smartphone-uri la prețuri bune și foarte bune, nu însă fără a neglija experiența de utilizare, care trebuie să fie una pe cât se poate de optimă, de ajuns pentru accesarea aplicațiilor de uz general.
Iar Realme m-a impresionat deja plăcut anul acesta mai ales cu modelul Realme 11 Pro+, un smartphone de nivel mediu cu destule calități pentru prețul său, de altfel primul din categoria sa cu stabilizare optică pentru camera principală (cel puțin dintre cele pe care le-am avut la dispoziție pentru review) dar și stocare generoasă de 512GB.
Iată că acum am avut la dispoziție un model din categoria entry-level, de buget, dedicat celor care doresc să aibă la dispoziție un smartphone bun pentru aplicații uzuale, pentru informare, socializare online, comunicare scrisă și eventual divertisment multimedia. Un smartphone ieftin, pe la 600 – 700 de lei dar care e și bun de ceva? Rămâne de văzut, așa că hai să parcurgem împreună review-ul.

Specificațiile modelului Realme C51 pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:
- Ecran – IPS LCD de 6.74 inchi cu rezoluție HD+ (1600×720 pixeli), rată de refresh de 90Hz
- Procesor – Unisoc Tiger T612 pe 12nm, opt nuclee (2 x 1.8GHz Cortex-A75 + 6x 1.8GHz Cortex-A55)
- Chipset grafic – Mali-G57
- Memorie RAM – 4GB LPDDR4X +
- Stocare – 128GB UFS 2.2 + suport microSD de până la 2TB
- Rețea – 4G, Dual SIM, WiFi 802.11 ac, Bluetooth 5.0, GPS/AGPS/GLONASS
- Sistem foto principal – Cameră de 50Mpix, lentile f/1.8, filmare 1080p/30fps
- Cameră foto frontală – 5MPix, diafragmă f/2.22
- Baterie – 5000mAh, fast charging SUPERVOOC 33W
- Conectică – USB-C, jack de 3.5mm
- Dimensiuni – 167.2mm x 76.7mm x 7.99mm
- Greutate – 186 de grame
- Sistem de operare – Android 13, interfață realme UI T Edition
- Altele – senzor de amprente

Primul său atuu pentru un terminal din categoria de smartphone-uri ieftine – arată chiar bine, design-ul fiind unul modern, elegant, ce poate fi pe placul oricui. Normal, plastic peste tot, dar unul destul de calitativ, fără a avea pretenții totuși de rezistență superioară la diversele și neplăcutele accidente.

Așa că, recomand utilizarea și manevrarea sa cu grijă dar și protejarea acestuia cu o husă dedicată. Care vine la pachet împreună cu terminalul, așa cum am văzut de altfel la mai toate smartphone-urile actuale, fie că sunt entry-level sau mai de top.

Mă frapează totuși faptul că pe spate lasă impresia că ar avea nu mai puțin de trei camere, ceea ce ar fi oarecum inedit pentru un smartphone atât de ieftin. Dar este doar un artificiu de design, camera fiind doar una, sub celelalte două “lentile” fiind ascunse un senzor pentru măsurarea profunzimii de câmp și blitz-ul. Mă rog, așezarea camerelor este cumplit de asemănătoare cu cele de pe un smartphone de top la ora actuală.

La fel, forma sa, aproape perfect dreptunghiulară, rotunjită la colțuri, seamănă frapant cu a acelorași modele de top. Am avut la dispoziție pentru review un model vopsit într-o frumoasă culoare vernil, plăcută, fresh, tinerească, care personal îmi place.
Cert este că, față de modelele din aceeași categori de prețuri de acum ceva ani, acest Realme C51 arată chiar foarte bine, are un design curat, modern, simplu dar plăcut.

În schimb, mi se pare un pic cam lat, mai greu de ținut și folosit cu o singură mână, dimensiuni datorate până la urmă ecranului mare, extrem de generos.

Pe muchia inferioară este prezent portul USB-C de alimentare sau pentru conectarea la un computer, jack-ul de 3.5mm pentru căști și un difuzor.

Slotul pentru sim-uri și cardul microSD este prezent pe muchia din stânga, în partea sa superioară.

Butoanele de ajustare ale volumului și cel de Power sunt poziționate pe muchia din dreapta. De menționat că butonul de Power are integrat și senzor de amprentă, unul destul de responsiv din câte am constatat în perioada de utilizare.

Ecranul se distinge în primul rând prin dimensiunile generoase, are o diagonală chiar mare, de 6.74 inchi, pe care toate cele afișate se văd la dimensiuni confortabile pentru ochi. Are o matrice IPS, o rezoluție standard pentru clasa sa, de 1600×720 pixeli, care se vede decent, capabilă fiind să afișeze imagini cu o paletă coloristică rezonabilă și un contrast ok. Estomparea luminozității acestuia este vizibilă dacă este privit din lateral, ceea ce poate creea disconfort vizual când este utilizat în aer liber, mai ales într-o zi însorită.
Rata de refresh de 90Hz nu este de neglijat pentru această categorie, teoretic fiind de folos pentru tranziții fluide ale aplicațiilor, sistemului de operare și în anumite aplicații pentru vizionarea unor materiale video sau în gaming-ul mobil. Dar, așa cum am constatat și la alte terminale din această categorie, nu este ajutată și de puterea necesară din partea procesorului, așa că interfața sacadează la tranziții, la fel se întâmplă și la derularea paginilor de internet sau prin aplicații. Nu ceva atât de deranjant pentru a afecta experiența de utilizare dar nu puteam trece cu vederea peste acest aspect.
Sistemul audio integrat este mono si capabil să redea un sound destul de puternic dar la o calitate minimală, mai degrabă fiind util la vizionarea unui video pe tik-tok. Pentru audiții muzicale și un sound mai calitativ recomand utilizarea unei perechi de căști, chiar și cu fir, pentru că are conectorul necesar.

Din punct de vedere al puterii de procesare, Realme C51 este un terminal capabil să mulțumească pe cei cărora li se adresează. În sensul că își face treaba așa cum trebuie la informare pe internet, în aplicațiile sociale, la comunicare scrisă, pe scurt în aplicații uzuale, de orice gen ar fi acestea. Funcționează decent pe acesta și jocuri gen Asphalt 9, ba chiar și vizionarea filmelor pe aplicații de streaming gen Netflix funcționează corespunzător.
Are un procesor Unisoc Tiger T612 cu 8 nuclee, 4GB memorie RAM, de ajuns pentru ce a fost conceput zic eu, și o capacitate internă de stocare de 128GB, ceea ce nu prea vedeam până acum pe un terminal din categoria sa, ce poate fi extinsă și cu un card microSD, ca să fie, bogăție.
Puterea sa de procesare își arată cu adevărat limitele la funcțiile foto-video, acesta nefiind capabil să filmeze la rezoluție 4K, nici măcar 1080p/60fps, ci doar 1080p/30fps. De asemenea, după cum am menționat anterior, sacadează la tranziții, în aplicații și lasă impresia că se mișcă un pic mai greu, cel puțin în raport cu un terminal de top.
Este un terminal 4G, chiar nu aveam pretenții de 5G pe genul acesta de smartphone. Personal nu simt nevoia de 5G nici pe cel mai cel smartphone la categoria foto de care mă folosesc acum. Totuși trebuie menționat că este dual-sim, pentru a putea utiliza la telefonie două rețele telecom.

Încă o dată, la 600 de lei nu am pretenții de terminal de top, iar experiența de utilizare este una chiar decentă. Bunicii noștri ar fi chiar încântați să aibă un astfel de smartphone pentru comunicarea pe whatsapp la care au devenit maeștri. Bună dimineața la cafelutză…
L-am testat de curiozitate și cu Geekbench 6. Rezultatele, mai jos.

Acestea, comparate cu ale unor terminale pe care le-am avut la review de curând.

După cum se observă, rezultate din categoria entry-level, cu mult sub cele ale terminalelor de top, dar și la baza categoriei sale. Dar, după cum am constatat, performanțe de ajuns pentru asigurarea unei experiențe rezonabile în aplicațiile uzuale.
Dar un procesor de genul ăsta aduce cu sine un beneficiu major, cel al autonomiei de utilizare, ce poate fi în cazul de față de cel puțin 2 zile într-un regim moderat. Ceea ce este chiar ok. Are și încărcare rapidă ce-i permite încărcarea completă în aproximativ 70-75 de minute.

Cât despre calitățile sale foto, că pe partea de video nu am ce să laud, ba chiar dimpotrivă, se descurcă chiar ok în condiții bune de lumină, cu rezultate peste așteptările mele. Cu mențiunea că interfața foto-video se mișcă un pic mai lent, trebuie să ai răbdare când faci o poză, atât la nivel de interfață cât și la focalizare sau la captarea efectivă.
Dar rezultatele foto pe lumină bună, chiar sunt ok, clare, cu o paletă coloristică naturală, pot mulțumi din punct de vedere calitativ o bună parte a utilizatorilor acestui gen de terminal. Cert este că pozele sunt ok atâta timp cât sunt captate pe lumină bună, la exterior sau la interior.



În condiții slabe de lumină, noaptea pe stradă de exemplu, rezultatele nu sunt de lăudat, mai ales dacă de dorește cuprinderea unui spațiu mai larg. Dar, dacă nu ești foarte exigent, poți fi mulțumit și de acestea.
Filmarea nu-i face cinste, mă rog, poate sunt eu prea pretențios. Filmează la rezoluție 1080p/30fps dar lipsa unui stabilizator de imagine eficient induce rezultate “tremurate”, așa că trebuie o mână forte pentru compensarea mișcărilor necontrolate. Sau un gimbal, numai că pentru un telefon atât de ieftin, nu prea merită să cumperi și un astfel de accesoriu.
Realme C51 vine cu sistem de operare Android 13 iar sa Interfața de utilizare este curată, clasică am putea spune. Nu lipsesc serviciile Google iar ceea ce este nevoie de instalat se poate face prin intermediul magazinului dedicat Google Play. Vine cu câteva aplicații bloatware preinstalate, cum ar fi Amazon, Tik-Tok, Spotify, Linkedin, Booking.com și WPS Office care, până la urmă, se pot dovedi utile oricui. Există și un AppMarket propriu, cu tot felul de joculețe și aplicații recomandate.

Concluzii despre Realme C51
Pro
- Ecran mare, generos
- Design modern, este un terminal arătos pentru categoria sa de prețuri
- Are slot pentru carduri microSD, plus o capacitate internă de stocare de 128GB
- Este dual-sim
- Are senzor de amprentă integrat în butonul de Power
- Are jack de 3.5mm pentru căști cu fir
- Autonomie chiar ok, de cel puțin două zile de utilizare
- Comportament foto chiar ok în condiții bune de lumină
- Se descurcă decent în aplicațiile uzuale
Contra
- La banii ăștia, nu prea am ce comenta negativ, atâta poate, atâta face. Dar trebuie să vă așteptați că nu poate filma la rezoluție 4K și nici măcar 1080p/60fps, că nu este cel mai performant în jocuri cu o grafică complexă și că interfața sau aplicațiile pot rula un pic mai lent
Realme C51 are un atuu incontestabil, anume prețul său de comercializare, fiind unul dintre cele mai ieftine la ora actuală din punct de vedere al raportului performanțe – preț, fiind estimat pe la 600 de lei.
Dacă este bun, acesta decide fiecare în parte, în funcție de rutina și de nevoile sale. Dacă nu prea ești interesat de fotografie sau filmare și tot ceea ce dorești este să poți accesa internetul și niște aplicații sociale la nevoie, sau să-ți faci plățile online și să vizualizezi contul bancar, eventual să te uiți la un video pe youtube, la un film pe Netflix și să petreci timpul în mijloacele de transport cu un joculeț tâmpițel anti-plictiseală, Realme C51 te poate ajuta să o faci, este capabil să asigure o experiență la nivelul rezonabilului, chiar mulțumitoare.
Poate fi un upgrade pentru bunici și copiii până la vârste școlare, în sensul că experiența de utilizare oferită este cu mult peste cea a terminalelor disponibile la același preț de acum câțiva ani. Cred că mama sau socrela ar fi încântate să folosească un smartphone cu un ecran atât de mare, care se mișcă mult mai bine decât telefoanele lor ieftine cumpărate acum câțiva ani.
Nu știu ce concurență are în piață la banii ăștia dar cred că este unul dintre cele mai reușite terminale ale categoriei sale.