AOC U34G3XM Review – Monitor de gaming și office cu o diagonală imensă de 34 de inchi și rată de refresh de 144Hz

Alături de un computer performant, pe care dorești să te joci și să te bucuri de conținut multimedia, ba chiar să studiezi și să lucrezi având parte de o calitate vizuală superioară, ai nevoie cu siguranță de un monitor pe măsură, cu ecran cât mai mare posibil, cel puțin cât încape pe birou, plus caracteristici ce-i permit afișarea unor imagini care să încânte realmente privirea.

De ce nu, un setup adevărat implică tot un monitor și alături de un laptop sau ultraportabil performant, pentru a compensa spațiul vizual insuficient oferit de acestea, setup tot mai întâlnit atât în mediile profesionale și de business, cât și în cele casnice.

Iar acest monitor așa-zis de gaming, AOC U34G3XM pe numele său, dar pe care în aceeași măsură îl consider potrivit și pentru activități tipice de office și studiu, este unul dintre cele mai noi apariții pe piața românească, ba chiar la un preț atrăgător pentru categoria din care face parte.

Și are destule atuuri la nivel de calitate vizuală, și nu doar, pentru a atrage atenția celor aflați în căutarea unui astfel de echipament care să le ofere o experiență cât mai plăcută în timp ce lucrează, studiază, se joacă, socializează, comunică online sau se distrează.

Specificațiile monitorului de gaming AOC U34G3XM pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele

 • Diagonală ecran – 34 de inchi
 • Rezoluție – WQHD, 3440×1440 pixeli
 • Panou – VA
 • Format – 21:9
 • Rată de refresh – 100Hz prin HDMI, 144Hz prin DisplayPort
 • Timp de răspuns – 1ms GtG
 • HDR10, FreeSync
 • 100% acoperire din gama de culori sRGB, 93% acoperire din gama de culori DCI-P3
 • Tehnologie Multiview – PbP, PiP
 • Conectivitate – 2x HDMI 2.0, 1x DP 1.4, 1x Audio Out 3.5mm

Ce să mai, este un monitor care impresionează încă de când îi dai drumul, în primul rând datorită ecranului mare, cum îmi place mie să spun, cât tot biroul. Chiar este plăcut să privești la imagini la dimensiuni atât de generoase, mai ales dacă te uiți la un film sau te străduiești să mai treci un nivel într-un joc cu o grafică complexă și superbă.

Construcția nu lasă de dorit din câte am constatat, la fel, încă de când l-am scos din imensa cutie. Se montează extrem de simplu, în doi pași – prinzi cu un șurubel talpa de piciorul de susținere, apoi pe acesta prin intermediul sistemului VESA de ecran. Plastic pe spatele ecranului, vopsit în culoarea neagră și cu finisare mată, fără iluminare RGB sau alte briz-briz-uri.

Talpa de susținere este una destul de solidă și de robustă, deși arată de parcă ar fi niște bețe încrucișate. Poziția monitorului pe birou fiind una pe cât se poate de stabilă. Dar, datorită acestui design constructiv, aceste falange lungi ale tălpii ocupă o zonă utilă destul de semnificativă pe un birou, așa că, pentru amplasarea corespunzătoare acesta trebuie să fie cât de lat posibil, pentru a mai putea pune și un caiet pe care să scrii, de exemplu.

De menționat că ecranul permite ajustarea pe înălțime, aplecarea și pivotarea, pentru ca utilizatorul să-l privească din cea mai confortabilă poziție. O facilitate pe care până nu demult o întâlneam exclusiv la monitoarele profesionale, nu și la acestea pentru gaming și divertisment.

De asemenea, personal sunt mulțumit de soluțiile de conectare, pentru nu mai puțin de trei echipamente în același timp. Pentru că are două porturi HDMI și unul DisplayPort, adică pentru a conecta permanent atât un laptop, un computer și, de ce nu, o consolă de jocuri. Sau orice altceva mai are utilizatorul de conectat.

Pentru că nu are și un port USB-C cu suport DisplayPort mă lasă să cred că este un monitor conceput în special pentru computerele tip desktop.

Dacă tot am adus vorba de mai multe echipamente conectate în același timp, foarte important mi se pare că are tehnologie MultiView integrată, PiP Picture in Picture dar și PbP Picture by Picture. Și, cum ecranul are o diagonală chiar generoasă, cred că un Picture in Picture este chiar utilă în anumite scenarii de utilizare. La PbP imaginea este distorsionată pe verticală, după cum se poate observa de altfel.

Sincer să fiu, aș fi dorit să aibă și un HUB USB, pentru a conecta anumite accesorii prin intermediul său, o soluție de stocare te exemplu sau o cameră web montată în partea sa superioară. Sau, de ce nu, un conector USB-C cu suport Display Port.

Nu este de neglijat faptul că are sistem VESA ce-i permite montarea pe un perete de exemplu, dacă se dorește, în special pentru minimizarea spațiului utilizat pe birou. Numai că, în această situație, recomand utilizarea unui sistem de prindere cu un braț ce permite ajustarea în diverse poziții.

Din punct de vedere al calității vizuale și funcționalității sunt chiar mulțumit de cum se vede și ce poți face cu acest monitor de gaming AOC U34G3XM. Ecran mare, chiar generos, pe care pot fi afișate mai multe ferestre active în același timp, în caz că este folosit pentru studiu, productivitate sau creativitate. Cred că pot fi afișate optim chiar și trei ferestre active, ba chiar și patru dacă privirea utilizatorului este ageră.

Iar pentru multimedia, gaming și creativitate este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast foarte bun, pentru ca utilizatorul să se bucure de o calitate vizuală fără reproș. Este chiar o plăcere să privești la imaginile colorate ale unui joc sau să te uiți la un film cu scene uluitoare pe ecranul acestui monitor.

Nu trec cu vederea faptul că este certificat HDR10 dar și de faptul că are o rată de refresh de 144Hz (prin DP), pentru tranziții și imagini dinamice fluide, fără sacadări. Producătorul afirmă că este capabil să afișeze 100% din gama de culori sRGB, astfel că va fi cu siguranță potrivit și celor care lucrează în aplicații de creativitate și productivitate.

Un ecran atât de mare poate înlocui cu succes alte două cu diagonale mai mici, fapt ce induce mai puțin cabluri de conectare, mai mult spațiu util pe birou.

AOC U34G3XM nu are un sistem audio integrat dar, sincer să fiu, nici nu mi-aș fi dorit. Pentru că pe majoritatea monitoarelor acesta lasăm de dorit din punct de vedere al calității audio, așa că prefer să mă folosesc de un sistem audio extern sau de o pereche de căști, atât pentru audiții muzicale, cât și la vizionarea unui film sau, de ce nu, în jocuri.

Meniul de ajustare este unul chiar stufos, cu setări pentru luminozitate, contrast, culoare, activare/dezactivare HDR, PiP Picture in Picture, PbP Picture by Picture, la fel ca la orice alt monitor din gama sa. Meniul este controlat din butoanele poziționate la îndemână, frontal dreapta, pe rama inferioară a ecranului.

Concluzii despre AOC U34G3XM

Pro

 • Ecran mare, cu o diagonală de 34 de inchi, util atât pentru divertisment cât și pentru studiu, office și productivitate
 • Calitatea vizuală a afișării, cu HDR10
 • Are o rată de refresh de 144Hz, pentru imagini dinamice cât mai fluide posibil
 • Conectica necesară este prezentă, cu două porturi HDMI dar și unul DisplayPort
 • Ecranul poate fi ajustat pe înălțime, înclinat și pivotat, pentru o poziție cât mai confortabilă de vizualizare
 • Preț rezonabil pentru un monitor cu o diagonală atât de mare.

Contra

 • Elementele de susținere ale tălpii sunt cam lungi din punctul meu de vedere

Monitorul AOC U34G3XM are un atuu principal, cu siguranță, anume diagonala extra generoasă de 34 de inchi, pe care pot fi afișate mai multe ferestre active în același timp, când este utilizat în sarcini de productivitate și studiu, sau doar o imagine mare și frumoasă într-o sesiune de gaming sau la vizionarea unui film în format cinematic. Și, pe cât de mare este, are o rată de refresh de 144Hz, care garantează imagini fluide pentru o experiență cât mai optimă posibil.

Din câte am văzut pe internet, are un preț în jurul a 1500 – 1700 Lei, în funcție de comerciant, un preț rezonabil aș adăuga pentru un monitor cu o diagonală atât de generoasă.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *