2023 în cifre – 15, 50, 35, ~6.000.000

Nu, nu este un articol despre cifrele pe care le-a avut acest colțișor de internet în 2023, pe care atât de tare le apreciază pr-iștii companiilor. Este un articol despre cifrele mele personale în principal, dintr-un an cu bune și cu mai puțin bune, cu satisfacții personale și insatisfacții profesionale (dar frustările le voi ține doar pentru mine).

Cifre seci, traduse în melancolii și emoții personale.

15 – 15 ani de când am acest hobby mini-tehnic și de când scriu aici. 15 ani care au trecut parcă într-o clipită, așa cum de altfel trec toate.

15 ani în care am avut pe mână cele mai noi gadget-uri, fiecare la vremea sa, 15 ani în care am redactat aproape 8000 de articole și de review-uri, 15 ani în care am participat la unele dintre cele mai importante târguri de tehnologie ale lumii, IFA Berlin, Cebit Hanovra, MWC Barcelona, Computex Taipei (mai am CES pe listă, cine știe ) dar și la alte lansări internaționale, 15 ani în care am cunoscut oameni de calitate ai industriei și de a căror prezență mă bucur ori de câte ori îi întâlnesc pe la vreun eveniment sau pur și simplu pe stradă.

Aici sau pe blogul de călătorii, hailaplimbare.ro, unde puteți afla despre experiențele noastre personale de prin munți sau pe unde ne mai duc picioarele prin vacanțe.

50 – o nouă bornă de vârstă la care, culmea, din punct de vedere fizic mă simt mai bine decât acum 20 de ani, motivul fiind detaliat mai jos, de altfel unul de care sunt foarte mândru. Sper să mă și țină, să nu mă mulțumesc doar cu atât.

35 – 35 de kilograme (aproximativ și într-o dinamică plus/minus continuă) pe care le-am dat jos din motive ce nu mai trebuiesc explicate. Clar, dacă mă întrebai la începutul acestui an dacă voi reuși o așa performanță, nu prea credeam că avea sorți de izbândă, să nu mă mai recunoască lumea pe stradă (cel puțin cei care nu m-au mai întâlnit de ceva timp).

Aceasta fiind și principala mea satisfacție personală, pe care nu a fost deloc simplu sau ușor să o realizez. A trebuit să ies mult din zona mea de confort, să renunț la multe dintre bucuriile mele culinare (practic la toate), să fiu rezistent și să nu mai poftesc, să fac foamea practic, zero alcool pentru luni bune, mult, mult mers pe jos, am început să și alerg în fiecare weekend aproape (ceea ce n-am mai facut de la 18 ani). Trebuie să fii cu adevărat puternic mental să reziști când alții beau și mânâncă lângă tine toate bunătățile din lume și să nu-ți pese. Dacă nu reușești la nivel mental, nu o vei face niciodată.

Nu a fost deloc ușor, dar sunt mulțumit de mine, deși acum trebuie să cheltuiesc o groază de bani să schimb toată garderoba pentru că nicio haină nu-mi mai vine, stau ca pe gard (de fapt am cam aruncat tot). De la 3XL sau XXL am ajuns la XL sau chiar L (funcție de brand), de la blugii numărul 38-40 am ajuns la 34, cum n-am mai purtat de la 20 de ani.

Acum trebuie doar să mențin un echilibru, sper să-mi reușească.

6.000.000 – 6.000.000 (aproximativ) de pași pe care i-am făcut mergând pe jos în acest an și măsurați împreună cu ceasurile Huawei pe care le-am avut la dispoziție. Pe jos însemnând atât mersul zilnic către serviciu sau prin vacanțe, dar și sesiunile de alergare sau drumețiile montane. Așa că pot spune că un simplu gadget m-a ajutat în acest demers personal al meu.

Chiar ideea acestui articol a venit de la un comunicat de presă Huawei, cu un studiu comandat chiar de către ei la nivel european. Voiam să aduc în prim plan statisticile mele personale colectate în aplicația Huawei Health dar mi-am dat seama că mai am câteva cifre importante din viața sau activitatea mea de împărtășit.

Și voiam să dau drumul acestui articol înaintea Anului Nou, dar nu am mai avut răbdare…

Practic, concluziile acestui studiu sunt următoarele:

 • Doar 50% dintre cetățenii din Europa afirmă că sunt mulțumiți de condiția lor fizică; 91%
  dintre respondenți doresc să îmbunătățească cel puțin un aspect al stilului lor de viață legat
  de sănătate; Datele locale arată că 95% dintre români vor să-și îmbunătățească cel puțin un
  aspect din stilul lor de viață;
 • Cei mai mulți dintre utilizatorii de ceasuri inteligente (88%) susțin că dispozitivul lor îi poate
  ajuta să-și îmbunătățească sănătatea fizică; 87% au introdus cel puțin un obicei sănătos ca
  urmare a datelor furnizate de smartwatch; În România, 9 din 10 utilizatori de smartwatch
  folosesc cel puțin o funcție de sănătate pe acestea;
 • Sănătatea mintală este în prim-plan, problemele de somn și stresul fiind primele două
  preocupări; totuși, cunoașterea indicatorilor importanți de sănătate este foarte limitată;
 • Peste jumătate dintre europeni (54%) nu merg în mod regulat la examinări medicale; 63%
  dintre utilizatorii de ceasuri inteligente au fost în vizită la doctor după ce dispozitivul lor a
  înregistrat o valoare anormală. 95% dintre români spun că și-ar dori să facă cel puțin o
  schimbare legată de sănătate în stilul lor de viață.

Șocul determinării de a scade în greutate l-am avut tot purtând un ceas Huawei, anume modelul Watch D, cel capabil să măsoare și tensiunea arterială. Șoc și groază, valorile acesteia acum un an nefiind deloc optimiste pentru bătrânețile mele.

Așa că, am spus stop acelui stil de viață și din ianuarie am început să renunț la mâncare și la alcool, plus că am început să merg din nou mai mult pe jos, renunțând la mașină. Și s-au adunat niște statistici personale dacă nu spectaculoase chiar interesante în aplicația Huawei Health.

De exemplu, până acum am parcurs peste 5.9 milioane de pași, cu siguranță că până la finalul anului vor fi peste 6 milioane. Cel mai mult am mers în luna mai, media zilnică fiind de 21639 pași. Cam așa a fost și în luna octombrie.

În total am alergat peste 223 de kilometri, cel mai mult în luna iunie, peste 52km. Dar încă nu mă opresc, anul nu s-a terminat, chiar mâine voi încerca o tură la 2-3 grade să vedem ce iese.

Pe munte am mers aproximativ 92 de kilometri, cel mai mult în luna august când am fost în Munții Tatra. Iarna nu prea-mi place să mă afund prin zăpezi până la coate, așa că statisticile montane vor fi reluate abia la anul, poate din martie dacă vremea o va permite.

Update…

Între timp, am depășit cei 6.000.000 de pași!

==============================

Planuri pentru 2024?

Să scriu mai mult aici, sper să am și timpul necesar.

Să încerc să nu dau cu piciorul în numai 2 luni la tot ceea ce am îndurat pe parcursul unui an, deși acum în decembrie este chiar greu să refuzi un cozonac cald și aburind, un șoric, o cană de vin sau o ceașcă de țuică, fierte ambele… Nah, consider că este o lună în care trișez, în anumite limite sper, urmând ca din ianuarie să revin la o viață fără carbohidrați…

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *