Plăci de bază AsRock NUC Ultra 100 pentru mini pc-uri potente, cu procesoare Intel Meteor Lake

Pe vremuri eram fanul plăcilor de bază micro-ITX, cu procesor integrat, chiar mi-am făcut vreo două mini sisteme pc pe acasă și pe la muncă, unul folosit în rol de sistem multimedia (HTPC le ziceam atunci), altul pentru simple sarcini de office. Încă le mai am, sunt funcționale, dar nefolosite…

Între timp popularitatea acestora a mai scăzut, fiind disponibile o mulțime de mini sisteme pc tip NUC gata de pus la treabă, sau acele sisteme barebone, la care trebuie adăugată doar memoria RAM și stocarea pentru a le pune în funcționare.

Scăderea în popularitate cred că se datorează și faptului că serviciile de streaming s-au mutat prin intermediul aplicațiilor direct pe televizor, pe smartphone-uri sau pe tablete, plus că ai atât de mult conținut la dispoziție, la prețuri rezonabile, încât piratarea filmelor nu mai este atât de populară, încât să fii nevoit să le descarci offline pentru a le viziona. Nu a dispărut fenomenul, dar parcă nu mai este la fel de popular cum era acum 20 de ani.

De curând v-am prezentat noile modele NUC Ultra 100 Box și NUCS Ultra 100 de la AsRock, pe care le-aș testa cu mare plăcere dacă s-ar putea. Iată că AsRock merge mai departe și oferă spre comercializare doar plăcile de bază care dotează aceste mini pc-uri, normal, cu procesoarele  Intel Core Ultra 5 125H și Core Ultra 7 155H gata integrate. Mai este nevoie doar de o carcasă, de memorii RAM și de stocare, pentru a vă putea construi propriul HTPC (Home Theater PC) sau un performant mini sistem pentru lucru sau studiu.

Ambele suportă până la 96GB memorie RAM, pot reda imagini pe maxim 4 ecrane la rezoluție 4K, au și conectică pentru SSD-uri M.2 dar și pentru un ssd sau hdd SATA, sunt chiar potente din punctul meu de vedere. Și au destulă conectică atât pentru partea din față a carcasei, cât și pentru cea din spate, amintesc de 1x HDMI 2.1, 1x DisplayPort 2.1, 2x 2.5 GbE Ethernet. 1x Thunderbolt 4 ( cu DisplayPort 2.1), 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-C (DisplayPort 1.4a), 3x USB 3.2 Gen 2 Tip-A dar și de unul 1x 3.5mm audio.

Sunt curios și la ce prețuri vor fi comercializate. Mai că-mi vine să-mi fac alt mini sistem pc, așa, de fun.

Mai multe detalii, aici.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *