Ultraportabilul perfect în 2024, din punctul meu de vedere

Ultraportabilele sunt echipamentele portabile preferate de către cei care-și poartă sarcinile de birou, profesionale, de business, creative sau de studiu, oriunde s-ar duce. Și pentru a fi în permanență conectați la arealul profesional sau personal, preferă un atfel de echipament, compact, facil de transportat și de manevrat. Care, odată cu trecerea timpului și cu avansul tehnologic, au devenit tot mai compacte dar, în aceeași măsură mai performante și cu autonomie pentru o întreagă zi de utilizare.

Desigur, dimensiunile compacte vin de la sine cu dezavantaje – anume ecranul cu o diagonală destul de mică, 13 inchi sau, mai nou, 14 inchi, dar și cu performanțe ce le recomandă mai degrabă pentru sarcini de business, office, comunicare, prelucrare foto sau grafică și video în proiecte nu tocmai complexe.

De asemenea, pasionații de gaming nu vor apela la un astfel de echipament portabil, pentru că nu integrează soluțiile hardware necesare pentru vizualizarea titlurilor la rezoluții mari și cu o grafică complexă. Ca să nu mai spun că un procesor și o placă grafică mai potente induc necesitatea unui sistem de răcire mai voluminos, incompatibil cu o carcasă compactă.

La fel, carcasă mai compactă înseamnă și o posibilitate mai restrânsă de upgrade, atât la nivel de memorie RAM cât și de stocare.

Dar, chiar și așa, ultraportabilele își au rolul lor bine determinat în ritualul zilnic al multora, chiar și eu prefer să am un astfel de echipament alături oriunde m-aș duce, chiar și în vacanțe.

Cum ar trebuie să fie din punctul meu de vedere ultraportabilul perfect pentru anul 2024?

Să fie cât mai compact posibil!

Dacă designul este un element subiectiv în funcție de preferințele fiecăruia în parte, dimensiunile și greutatea sunt foarte importante pentru un utilizator mobil, așa că un astfel de echipament trebuie să fie cât mai compact posibil.

Am văzut deja ultraportabile cu o greutate de 990 de grame (cu ecran de 13 inchi) și grosime de 15mm, dar zic că un maxim de 1.2Kg și 17mm este chiar ok la ora actuală. Am văzut deja laptopuri de la ASUS, MSI și Lenovo care sunt atât de compacte, vor fi disponibile cu siguranță și de la ceilalți integratori importanți.

Carcasă rezistentă, făcută pentru o utilizare intensă!

De asemenea, pe cât de compact trebuie să fie, în aceeași măsură ar cam fi necesar să fie și rezistent, robust, construit pentru o utilizare intensă. Certificarea US MIL-STD 810H este un atuu care nu trebuie neglijat, mai ales pentru un echipament ce va fi transportat, manevrat și utilizat pe cine știe unde.

Practic, carcasă metalică, balamale metalice, structură metalică, pentru a fi cât mai rezistent posibil. Cu plastic nu poți avea pretenții de genul ăsta, credeți-mă, o văd tot timpul la muncă.

Tratamentul suprafeței carcasei împotriva amprentelor și a urmelor de grăsime!

Dacă tot suntem la construcție, o finisare mată a carcasei și un tratament special pentru ca amprentele și urmele de grăsime să nu fie atât de vizibile ar fi de preferat. Că nah, dacă trebuie să lucrezi în timp ce mai ronțăi ceva, acestea vor apărea instant și chiar sunt dizgrațioase. O carcasă vopsită într-o culoare deschisă le face mai puțin vizibile, aviz amatorilor.

Configurație performantă, cât mai performantă!

La acest capitol lucrurile sunt mai complicate sau delicate, pentru că nu oricine are nevoie de cea mai puternică configurație posibilă. Dar, cu cât mai puternic, cu atât mai bine din punctul meu de vedere, poți face ce ai nevoie dar și mai mult cu cât un ultraportabil este mai puternic, o rezervă de putere fiind întotdauna binevenită.

Tocmai ce au fost anunțate noile procesoare Intel Core Ultra pe platformă Meteor Lake, dedicate acestui gen de echipament, care promit un comportament superior, la pachet cu o autonomie pentru întreaga zi de utilizare. Nu mă îndoiesc că și AMD va aduce propria generație de procesoare pentru ultraportabile și, personal, m-aș uita cu interes și la acestea. Folosesc un ultraportabil cu procesor AMD și sunt chiar mulțumit de cum se comportă, chiar și după 2 ani de utilizare.

De asemenea, pentru performanțe grafice superioare, nu ar fi rău să aibă o placă grafică Intel Arc sau vreuna RTX de la Nvidia, chiar și entry-level. O astfel de componentă poate fi de folos pentru sesiuni pasagere de gaming, deși nu sunt echipamente concepute pentru așa ceva, dar și pentru prelucrări video sau grafice, totuși în proiecte nu foarte complexe.

Minim 16GB memorie RAM, 8GB consider că nu mai sunt de ajuns. 32GB ar fi perfect dar, sincer, nu cred că toată lumea are nevoie de o așa cantitate de memorie RAM.

Stocare de minim 1TB, mai ales pentru cei care folosesc fișiere voluminoase, cum ar fi cele foto, video sau proiecte grafice.

Soluția de stocare să fie upgradabilă!

Foarte important acest aspect din punctul meu de vedere, al unui profesionist care se lovește zilnic de această necesară facilitate. Atât pentru upgrade în caz că actuala soluție nu mai poate stoca cuantumul de date necesar dar și în cazul în care laptopul se deteriorează și trebuiesc salvate datele de pe acesta. Ce te faci când soluția de stocare este lipită de placa de bază?

Normal, ar fi perfect să mai poți adăuga și o plăcuță de memorie RAM la nevoie, dar sunt tot mai rare ultraportabilele care permit acest lucru. Deși nu au dispărut total iar cele din gama profesională facilitează și acest lucru.

Autonomie pentru o zi de utilizare!

Foarte important acest aspect din punctul meu de vedere. Iar tehnologia a ajuns într-un punct favorabil, în care majoritatea ultraportabilelor, pe Intel sau pe AMD, permit un minim de 6 ore de utilizare continuă. Și, după cum am văzut, cele din 2024 au extins valoarea acesteia către 10 ore (sau 15 după cum afirmă producătorii).

Așa că, te poți folosi liniștit pentru o întreagă zi de un ultraportabil, fără să cauți disperat o sursă de alimentare.

_cuva

Ecranul neapărat OLED, cu o diagonală de 14 inchi!

Următorul meu ultraportabil va fi dotat cu OLED, cu siguranță, pentru că totul se vede superb pe un astfel de ecran, plus că este capabil să afișeze o paletă largă de culori, neapărat necesară în aplicațiile profesionale sau creative.

De asemenea, prefer acum diagonala de 14 inchi în format 16:10, pentru a putea afișa pe acesta cât mai mult posibil dintr-un document sau pagină de internet.

O rată de refresh de minim 120Hz poate completa cu siguranță experiența vizuală, pentru imagini fluide și fără sacadări.

ASUS este promotorul acestui tip de ecran pe scară largă la ora actuală, de vreo 2 ani chiar, fiind integrat pe toate soluțiile lor portabile dar văd că recent și alți integratori îi urmează exemplul.

Conectică, cât mai multă pe milimetru pătrat!

Este o exagerare, desigur, pentru că nu poți pune n-șpe porturi conectoare pe un echipament atât de compact. Dar un minim de două porturi USB-C, poate și cu Thunderbolt, neapărat și cu DisplayPort, unul HDMI și unul USB-A pentru mouse sau orice alt accesoriu necesar, am văzut că se poate.

Personal aș prefera și un slot pentru carduri microSD sau SD, pentru a putea salva rapid pozele și filmările realizate cu camera foto și cu cea de acțiune.

De asemenea, utilizatorii profesionali și de business ar prefera ca adaptorul de rețea să vină la pachet, pentru conexiuni rapide la rețeaua companiei.

_cuva

Cameră web cu rezoluție Full HD!

Sincer, nu mai vreau să văd pe un echipament potent cameră web la rezoluție 720p, nu în anul de grație 2024. Și posibilitatea acoperirii acesteia pentru protejarea intimității ar fi binevenită.

Tastatură cu iluminare de fundal și bloc numeric virtual în touchpad!

Tastatura trebuie să aibă neapărat iluminare de fundal, pentru a putea fi utilizată și pe întuneric. Este o facilitate must-have și fără de care nu aș mai cumpăra un laptop.

De asemenea, pentru că un bloc numeric nu are loc din punct de vedere fizic într-un echipament atât de compact, integrarea acestuia în touchpad poate fi o soluție chiar utilă pentru cei care au nevoie în permanență de un astfel de accesoriu. Cum o face ASUS de exemplu.

Butonul de Power să nu fie în colț pe muchia laterală

Și aici vorbesc din experiență. Sunt niște ultraportabile Lenovo pe care le folosim de ceva timp în companie și care au butoanele de Power pe muchia laterală, în colțul acestuia. De ce mă deranjează? Pentru că, atunci când utilizatorul scapă laptopul din mână, sunt mari șansele ca acesta să cadă chiar pe acel colț în care se află poziționat butonul, carcasa să se deformeze chiar acolo și, ghici ce, acel buton să rămână blocat pe apăsat și laptopul să facă un boot continuu (pornește, se oprește, pornește, se oprește șamd). Am pățit-o cu vreo trei exemplare, toate lovite în același loc, de utilizatori diferiți. Așa că, nu vreau să mai văd butoane acolo, la niciun producător.

===========================================

Deci, cum ar arăta un laptop perfect în 2024 din punctul meu de vedere?

 • Greutate maxim 1.2Kg +/- 200 de grame
 • Grosime de până în 15mm
 • Carcasă metalică, rezistentă la eventualele șocuri și tratată anti-amprente
 • Configurație mnimă comparabilă cu un Intel Core i7 / Ryzen 7, mai mult, mai bine
 • O placă grafică suplimentară cu 8GB VRAM sau shared ar fi de folos
 • Minim 16GB memorie RAM
 • Stocare de minim 1TB, upgradabilă neapărat
 • Autonomie de minim 8 ore, la utilizarea cu conexiune de internet activă
 • Ecran OLED cu o diagonală de 14 inchi
 • Cameră web Full HD
 • Tastatură cu iluminare de fundal, bloc numeric integrat în touchpad
 • Porturi USB-C cu Thunderbolt sau măcar DisplayPort pentru conectarea la ecrane mai mari

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Ultraportabilul perfect în 2024, din punctul meu de vedere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *