ASUS ROG Flow X13 2023 Review – Ultraportabil convertibil, așa cum trebuie să fie – performant, compact și cu o autonomie generoasă. Pentru divertisment dar și aplicații profesionale și creative

Era o vreme când aproape că se renunțase la forma clasică de laptop, portabilele convertibile sau chiar cele ale căror ecran se detașa complet de corpul cu tastatură fiind promovate intens de către integratori. Între timp tsunami-ul de laptopuri-tabletă s-a mai domolit dar încă sunt producători care au serii dedicate și celor care doresc un ecran tactil pentru interacțiunea cu aplicațiile și funcțiile sistemului de operare. Credeți-mă, cunosc câțiva, chiar colegi care mă roagă să le achiziționez neapărat laptop cu ecran tactil, pentru că se simt mai confortabil cu acest stil de utilizare.

Trebuie să recunosc că nu sunt la prima întâlnire cu seria de ultraportabile convertibile ASUS ROG Flow X, fie că sunt cu ecran de 13 inchi sau mai generos, de 16 inchi. Și într-o configurație de top, ba chiar după o rețetă pe care personal o apreciez, cu procesor AMD de nouă generație și placă grafică Nvidia, pentru performanțe dintre cele mai bune.

Un ultraportabil capabil să mulțumească prin funcționalități dar și performanțe o plajă largă de utilizatori, atât din domeniile profesionale și creative, cât și din cele casnice. Fiind după părerea mea un ultraportabil bun atât pentru muncă, cât și pentru studiu sau divertisment, cum de altfel ar trebui să fie toate.

Specificațiile modelului ASUS ROG Flow X13 2023 (cod GV302XV) pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

  • Ecran – IPS de 13.4 inchi, rezoluție 2560×1600 pixeli, rată de refresh de 165Hz, 100% DCI-P3, G-Sync
  • Procesor – AMD Ryzen 9 7940HS (8 nuclee/16 fire de execuție, 16MB L3 cache, boost până la 5.2 GHz)
  • Sistem grafic – AMD + NVIDIA GeForce RTX 4060 ROG Boost: 1520MHz la 60W (1470MHz Boost Clock+50MHz OC, 45W+15W Dynamic Boost) 8GB GDDR6
  • Memorie RAM – 16GB LPDDR5
  • Stocare – 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD (2230)
  • Rețea – Wi-Fi 6E(802.11ax) (banda triplă) 2*2 + Bluetooth 5.2
  • Conectică – 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x HDMI 2.1 FRL suport HDMI switch, 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 1x Tip-C USB 3.2 Gen 2 cu Suport Alimentare si Display Port, 1x Interfata ROG XG Mobile, 1x Tip C USB 4 support DisplayPort / power delivery, Cititor card-uri (microSD) (UHS-II, 312MB/s)
  • Baterie – 75WHrs
  • Dimensiuni – 29.9 x 21.2 x 1.67 ~ 1.87 cm
  • Greutate – 1.3Kg
  • Altele – tastatură cu iluminare de fundal, cameră web full HD

Ce m-a frapat în primul rând este faptul că la nivel de construcție și design nu am sesizat nicio diferență majoră față de modelul pe care l-am avut la review cu 2 ani în urmă. Aceeași formă ultraportabilă, compactă, cu ecran ce se poate rabata la 360 de grade pentru a se transforma în tabletă, aceeași textură liniară pe suprafața carcasei care mă face și acum să ridic o sprânceană, nefiind neapărat pe gustul meu.

Dar, în aceeași măsură, aceeași construcție de calitate, cu finisaje fără cusur, cum îi stă bine unui ultraportabil convertibil adevărat. Și trebuie să recunosc că are un design cu o personalitate distinctă, deosebită, cum nu am mai întâlnit printre confrații săi yogini, adică convertibili.

Bineînțeles că, fiind un convertibil, permite utilizarea în mai multe poziții, cea clasică de laptop, tip cort sau de prezentare, precum și în mod tabletă. Și, fiind un echipament destul de ușor și de compact, poate fi transportat facil, astfel că permite utilizarea sa de oriunde ar fi nevoie. Este unul dintre acele echipamente portabile ce se pot califica în topul preferințelor personale pentru ultraportabilul perfect, despre care am amintit aici.

Nu este de neglijat nici faptul că la pachet vine cu stylus-ul necesar pentru utilizarea în mod tabletă, la activăți mai creative, schițe, desene etc sau chiar pentru luarea unor notițe de mână.

Și mai trebuie să remarc paleta sa coloristică, ce se încadrează în contextul actual de design. În sensul că laptopurile de gaming au renunțat la veșmintele colorate în nuanțe stridente, gen roșu și negru, portocaliu și argintiu etc, din acest punct de vedere având un look mai profesional, mai apreciat și de către cei trecuți de vârsta tinereții.

Pe cât de compact este, stă destul de ok la capitolul conectică, deși se putea o leacă mai bine. În sensul că are USB-C, dar doar un singur port, HDMI, USB-A. Aș mai fi preferat încă un USB-C, pentru că acesta deja existent va fi ocupat mai mereu cu alimentarea.

De remarcat și conectorul XG Mobile cu ajutorul căruia poate fi transformată într-un desktop replacement și mai performant, bun la sarcini și mai serioase, ba chiar și la gaming cu grafică mai complexă.

Nu trec cu vederea faptul că are cameră web cu rezoluție full HD, pentru imagini rezonabile în timpul conferințelor video online.

Tastatura este un accesoriu de nădejde, ce facilitează redactarea confortabilă într-o manieră rapidă. Îmi place și iluminarea de fundal, cu o luminoztitate puternică, pentru a distinge așa cum trebuie caracterele inscripționate pe taste și pentru a o putea utiliza facil și pe timp de noapte.

Touchpad cu o suprafață chiar generoasă pentru un echipament atât de compact, ce funcționează ireproșabil, astfel că nu am avut nevoie de serviciile unui mouse în aplicațiile uzuale. Din păcate, nu are și un bloc numeric virtual integrat în suprafața sa tactilă, cum sunt obișnuit la modelele Zenbook de exemplu, consider că ar fi fost util un astfel de accesoriu și în cazul de față.

Ecranul este unul dintre elementele principale ale oricărui echipament portabil, în sensul că trebuie să se vadă foarte bine. Și, în cazul de față, avem de-a face cu unul IPS de 13.4 inchi și o rezoluție de 2560×1600 pixeli, capabil să afișeze caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare, fiind chiar o plăcere să privești la filme, poze sau grafica jocurilor.

De remarcat că are o rată de refresh de 165Hz, ceea ce poate fi de folos pentru imagini fluide și fără sacadări în aplicații necesare. De asemenea, profesioniștii și creativii pot aprecia faptul că permite afișarea a 100% din gama de culori DCI-P3.

Iar dacă imaginea este prea mică pentru un film sau în jocuri, aceasta poate fi extinsă pe cel puțin două ecrane suplimentare, dacă există posibilitatea alimentării laptopului direct dintr-un monitor prin portul USB-C.

Sistemul audio integrat completează calitatea vizuală cu un sound echilibrat, spațial și destul de puternic pentru un echipament atât de compact. Clar, se putea mult mai bine, dar pentru o calitate superioară se poate apela la o pereche de căști sau un sistem audio extern.

FIșa tehnică integrată este concepută după una dintre rețetele preferate de mine, cu un procesor de top AMD Ryzen 9 7940HS, asistat de o placă grafică entry level dar chiar performantă Nvidia RTX 4060, plus 16GB memorie RAM.

O fișă tehnică chiar performantă pentru acest gen de echipament ultraportabil, capabilă să manevreze fără să crâcnească atât aplicații profesionale de editare grafică și web, editare foto, chiar și video la rezoluții înalte, precum și titluri noi de gaming, chiar dacă nu întotdeauna la cele mai complexe cote ale graficii. Dar, din câte am constatat, este unul dintre cele mai performante echipamente ultraportabile ale generației sale și care poate satisface prin comportamentul său o mare parte a utilizatorilor.

Sunt destui cei care ar prefera un cuantum de 32GB memorie RAM dar, în cazul de față, zic că majoritatea se pot mulțumi și cu 16GB, un minim necesar de altfel pentru un ultraportabil de top și nu doar.

Și, dacă performanțele sale nu sunt de ajuns, poate fi conectat la o soluție externă XGMobile, cu o placă grafică și mai potentă, care îi crește și mai mult performanțele. Din păcate, nu am avut niciodată ocazia să folosesc un astfel de accesoriu, deși chiar vreau să văd pe viu care sunt diferențele de performanță prin testele specifice de benchmark.

Soluția de stocare integrată este un Micron cu o capacitate de 1TB și destul de performant pentru a asigura un comportament rapid al sistemului de operare și aplicațiilor.

La interior se pătrunde relativ ușor și permite upgrade-ul soluției de stocare, nu și al memoriei RAM.

După cum se observă, sistemul de răcire este unul destul de serios pentru un echipament atât de compact, de altfel este și nevoie de așa ceva pentru a ține sub control cât mai eficient căldura degajată de procesor și placa grafică. Iar ventilatoarele acestuia își fac simțită prezența la nivel auditiv în momentele de solicitare hardware dar nu chiar la un nivel deranjant. De asemenea, am sesizat că se încing mai serios zonele din jurul grilelor de evacuare, la baza ecranului de exemplu.

La capitolul autonomie mulțumește, din orice punc de vedere l-ai privi. Dacă îl consideri ca fiind un laptop de gaming, atunci pot fi mai mult decât mulțumitoare cele până în 5 ore de utilizare în mod office, la redactare, eventual scurte sesiuni de youtube sau editare foto. Dacă îl consideri un ultraportabil, cum l-am tot comparat în testele de performanță (după cum puteți vedea mai jos), autonomia este sub cea a noilor modele echipate cu Intel Core 7 Ultra, ce pot fi folosite și până în 9-10 ore, atenție, cu placa grafică Nvidia activă. Normal, utilizat la gaming, când este solicitat hardware la maxim, autonomia de utilizare poate fi de maxim 2 ore. Atenție, cu placa grafică Nvidia activă.

Dacă dezactivăm placa grafica Nvidia și trecem în Eco Mode, situația se schimbă cu mult în bine la acest capitol.

Pentru că deveni un ultraportabil în adevăratul sens al cuvântului, cu o autonomie de până în 9 ore, practic pentru o zi de utilizare dacă este lăsat să intre în stand-by când nu este utilizat. De menționat că l-am testat cu luminozitatea ecranului la 30% din valoarea sa maximă și cu tastatura iluminată în prima sa treaptă, pentru a distinge așa cum trebuie tastele.

La fel, folosit cu conexiune internet activă la vizionarea unui serial, autonomia are o valoare de până în 9 ore, cu luminozitatea ecranului la 30% din valoarea maximă și volumul sistemului audio la 70%. Chiar ok, nu am de ce mă plânge la acest capitol.

Teste benchmark de performanță cu ASUS ROG Flow X13 2023

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, la nivel grafic este cel mai puternic ultraportabil pe care l-am avut la dispoziție pentru review până acum, care rivalizează cu modele de gaming mai potente.

Dacă ar fi să-i comparăm rezultatele cu ale unor laptopuri de gaming adevărate…

… trebuie să recunoaștem că nu este la același nivel.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 10. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

La fel, și în benchmark-ul pentru productivitate și creativitate a obținut cel mai bun scor dintre ultraportabilele pe care le-am avut la dispoziție pentru review.

Dar, rezultat sub cele obținute de echipamente portabile de gaming cu plăci grafice și procesoare mai performante, după cum este normal de altfel.

L-am pus la treabă și în Geekbench.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, procesorul are performanțe de top și în acest benchmark iar împreună cu grafica Nvidia surclasează toate celelalte echipamente ultraportabile pe care le-am avut la dispoziție pentru review în perioada recentă.

În Cinebench 2024 a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

La fel, performanțe de top pentru clasa sa, așa cum îi stă bine unui ultraportabil premium, construit pentru a face față unor cerințe superioare.

Concluzii despre ASUS ROG Flow X13 2023

Pro

  • Fișă tehnică performantă, utilă la o suită largă de activități productive, creative și pentru divertisment
  • Este convertibil, poate fi transformat în tabletă
  • Construcție robustă, de calitate
  • Ultraportabil adevărat ușor și compact
  • Permite conectarea la o placă video externă pentru performanțe superioare, prin intermediul XG Mobile
  • Are cameră web full HD
  • Tastatură confortabilă cu iluminare de fundal
  • Soluție de stocare cu o capacitate generoasă, de 1TB
  • Autonomie decentă, mai ales dacă se ține cont de fișa tehnică integrată, așa zisă de gaming, cu placa grafică Nvidia activă
  • Autonomia crește dacă se dezactivează placa grafică Nvidia și se trece în EcoMode, la aceste setări fiind un ultraportabil adevărat
  • La pachet vine cu stylus pentru utilizarea în mod tabletă

Contra

  • Aș fi preferat încă un port USB-C
  • Nu are bloc numeric integrat în suprafața tactilă a touchpad-ului
  • Era de preferat ca stylus-ul să aibă un lăcaș dedicat la interior

Sincer să fou, a fost chiar o reală plăcere să lucrez cu ajutorul acestui ultraportabil convertibil ASUS ROG Flow X13 ediția 2023, fiind un ultraportabil adevărat dintr-un punct de vedere, dar și un laptop de gaming chiar decent din celălalt. Practic două echipamente într-unul singur, pentru a mulțumi categorii diverse de utilizatori, de orice gen, pentru orice se dorește de un astfel de portabil.

Este ultraportabil, compact și ușor, este convertibil, în caz că este nevoie și de această facilitate, și are performanțe de top, la pachet cu o autonomie chiar generoasă.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *