Noua serie Samsung Galaxy S24 vine cu funcții inteligente chiar interesante

Noua serie de smartphone-uri de top Samsung Galaxy S24, compusă din trei modele cu diverse configurații și caracteristici, este aici. Cu siguranță toate performante, cu funcții foto-video de top, construcție de cea mai bună calitate, așa cum ne-am obișnuit de la gama de top a coreenilor.

Nu o să mai punctez și eu specificațiile, configurațiile și prețurile de comercializare, sunt disponibile deja pe tot internetul, la toți confrații mei de breaslă, mai ales că au fost invitați la evenimentele de lansare și le-au văzut pe viu acolo. Eu o să le văd și o să le pipăi pesemne în shop-urile operatorilor telecom cât de curând. Nu contează.

Pe de altă parte, toți producătorii de smartphone-uri au propria gamă de top, mai toate bazate pe aceleași procesoare de la Qualcomm, aceleași soluții de stocare UFS 4.0, aceiași senzori Sony pe camerele foto, aceleași ecrane Amoled cu diverse rate de refresh etc, înțelegeți unde vreau să ajung. Iar smartphone-urile arată mai toate la fel, cu geam curbat sau drept, muchii metalice, titan mai nou, sticlă sau mai nou piele vegană pe spate ș.a.m.d.

Așa că, părerea mea, că diferența între toate aceste terminale de top se face la ora actuală mai degrabă prin facilitățile software, prin algoritmii speciali de prelucrare, denumite generic AI mai nou, pe care fiecare producător le pune la dispoziția utilizatorilor. Cum am detaliat de curând și eu despre funcțiile foto-video pe care aș dori să le văd pe orice smartphone dar care sunt specifice fiecare în parte unui anumit producător.

Iar Samsung are câteva funcții AI, deștepte adică, chiar interesante și pe care le-aș folosi la greu mai ales în călătorii și vacanțe, plus că mi se par chiar utile și în ritualul zilnic de nivel profesional.

Live Translate este una dintre cele mai interesante funcții ale Galaxy AI de departe, perfectă pentru călătoriile în țări în care limba vorbită ți-e străină la propriu. Sau când interlocutorul este de o altă nație. Este disponibilă ca parte a aplicației Telefon și folosește AI pentru a genera în timp real traduceri vocale și text, atenție, cică bidirecțional, pentru apelurile telefonice, chiar în timpul acestora.

Mai interesant este faptul că nu are nevoie de un dispozitiv Samsung la celălalt capăt pentru a funcționa. Iar Samsung subliniază faptul că această funcție se bazează pe algoritmii AI de pe dispozitiv pentru traduceri, astfel încât toate conversațiile rămân private.

Cam în aceeași notă este și funcția Interpreter, ce permite traducerea și transcrierea conversațiilor între două limbi. Adică ceea ce vorbești, este tradus în text pentru a fi citit de cealaltă persoană. La fel, algoritmii acestei funcții sunt offline, nu este nevoie de o conexiune la internet pentru a putea fi utilizată.

Chat Assist este o funcție a tastaturii care utilizează AI pentru a fi de ajutor la “coafarea” mesajelor scrise într-un anumit context sau situație. Funcționează în diferite aplicații și există diferite scenarii în care puteți beneficia de ea, cum ar fi schimbarea tonului într-o discuție sau crearea unui post mai simplu și concis în site-urile sociale. De asemenea, permite traducerea textului în 13 limbi.

Note Assist, după cum sugerează și numele, oferă asistență la crearea notițe, adică tot felul de șabloane și coperți generate automat, precum și generarea unor rezumate.

Transcript Assist permite rezumarea notelor vocale și generarea unor transcrieri și traduceri pentru ele. Vorbiți, transcrieți, traduceți, simplu și foarte util din punctul meu de vedere.

Circle to Search este o funcție care permite încercuirea unui obiect sau a unei zone dintr-o poză/site pentru a afla mai multe informații despre ceea ce vă interesează. Adică un fel de Google Lens dar mai deștept, cu rezultatele afișate în aceeași fereastră.

Și nu în ultimul rând, mi-a făcut cu ochiul funcția Generative Edit, disponibilă în Galeria Samsung. Aceasta permite mutarea obiectelelor din fotografii, redimensionarea acestora, editarea fundalurilor etc. Normal, aceasta va sugera ajustările necesare pentru fotografii cât mai spectaculoase. Asta chiar o doresc… poze și mai spectaculoase pentru blogul meu de călătorii.

Instant Slo-mo este o caracteristică similară, dar pentru videoclipuri. Cu ajutorul acesteia poate fi încetinită acțiunea în orice filmare, cică într-un mod pe cât se poate de simplu și de intuitiv.

======================

Ce să mai, funcții pe care orice posesor de smartphone și le-ar dori, cel puțin din punctul meu de vedere. Și, cu siguranță că mai toți producătorii vor veni cu proprii versiuni și funcționalități, pentru a se diferenția de ceilalți.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *