Noua digitală compactă Fujifilm X100VI arată bine de tot
De ceva vreme cochetez cu ideea achiziționării unei camere foto compacte, dar performante, pentru vacanță, turele pe munte etc. Pentru că, oricât de bune ar fi devenit smartphone-urile la captarea imaginilor, rezultatele acestora nu pot fi comparate cu ale unei camere foto. Fără dubii din partea mea, imaginile realizate cu o cameră foto sunt mult mai calitative, mult mai naturale, mult mai reale (că tot a fost un scandal legat de acest subiect pe internet, Samsung fiind în centrul atenției).
Personal sunt fan Olympus, atât datorită calității rezultatelor cât și al look-ului retro, ca al camerelor foto cu film din secolul trecut. Dar, camere compacte nu am mai văzut de la ei, nici de la Nikon (vă mai aduceți aminte de seria Coolpix P7xxx?), nici de la Canon (cu ale lor G-uri). Sony nu mă fezandează, nu știu, nu e chimie între noi, în schimb Fujifilm face niște compacte deosebite, care au și look-ul care mă stimulează corespunzător, dar și performanțele necesare.
Iar această nouă Fujifilm X100 VI m-a lăsat cu gura cască, mă cam face să bag cardul de credit din nou în acțiune, normal, imediat ce va fi disponibilă comercial și pe la noi.
Cu același atrăgător look clasic, noua cameră integrează un sistem de stabilizare a imaginii cu până la șase trepte de reducere a tremurului, ceea ce este foarte important mai ales în condiții dificile de iluminare. Are, de asemenea, un nou senzor de 40 de megapixeli și permite înregistrarea video la rezoluție 6.2k cu 30fps dar și 4K/60fps.
Datorită unui procesor mai puternic (X-Processor 5), sistemul său de autofocalizare este mai performant ca niciodată, iar sistemele sale inteligente pot recunoaște și focaliza pe o varietate de subiecte, inclusiv animale și mașini.
Are lentile fixe, luminoase, cu o diafragmă f/2.0 și o focală de 23mm, sensibilitate ISO extinsă până la 25600, permite expunerea într-un interval de la 30 secunde până la 1/4000 secunde (mecanic) și, normal de altfel, te lasă să setezi manual parametri de fotografiere pentru rezultatele dorite. Nu-i lipsesc conexiunile moderne gen wifi și bluetooth, pentru transmiterea pozelor pe dispozitivele compatibile.
Ecranul este rabatabil pe înălțime, pentru captarea imaginilor din diverse poziții, mai incomode să zicem, facilitate pe care personal o consider mai utilă la filmare. Iar vizorul este hibrid, ba chiar permite comutarea între electronic și optic, pentru mai multă flexibilitate la captarea unui anumit cadru.
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial Fujifilm. Sunt curios la ce preț astronomic va fi disponibilă în România.