ASUS Vivowatch 5 Aero – Brățară inteligentă cu destule funcții utile, chiar prima care poate măsura indicele PTT. Dar cu un ecran foarte mic
ASUS produce de ceva timp ceasuri și brățări inteligente dar nu am avut ocazia să folosesc niciun model până acum. Așa că, eram destul de curios să văd cum se comportă un astfel de gadget marca ASUS, deși modelul Vivowatch 5 Aero recunosc că este unul prea compact pentru a fi cu adevărat pe gustul meu.
Dar, deși atât de compact și de ușor, are destule funcții inteligente ce se pot dovedi de folos oricui, la fel ca orice alt device din categoria sa. Și, în anumite situații, pentru un anumit tip de utilizator, tocmai pentru că este atât de compact poate fi atuul său principal.
Principalele caracteristici ale lui ASUS Vivowatch 5 Aero sunt următoarele:
- Ecran OLED de 0.96 inchi
- Cântărește aproximativ 30 de grame
- Are senzori ECG și PPG de calitate medicală încorporați pentru monitorizarea permănentă a funcțiilor vitale
- Monitorizare completă a datelor de sănătate 24/7: Măsoară indicele timpului de tranzit al pulsului, ritmul cardiac, oxigenul din sânge (SpO2), nivelul stresului
- Monitorizează calitatea somnului: durata somnului, etapele somnului, ba chiar și sforăitul și mișcarea corpului
- Monitorizează 9 moduri de sport populare (alergare, alergare pe bandă, mers, înot, ciclism, yoga, stretching, dans, exerciții de forță)
- Numărarea pașilor și a caloriile consumate, urmărirea antrenamentelor și vizualizarea hărților și statisticilor activităților
- Are chipset GPS încorporat. Măsoară viteza, distanța parcursă, altitudinea și durata activității fizice
- Rezistență la apă 5ATM
- Autonomie de până la 8 zile (cu modul de economisire a energiei activat)
- Conexiune Bluetooth 4.2
- Baterie de 140mA
Din punct de vedere constructiv și al aspectului exterior, ASUS Vivowatch 5 Aero nu se diferențiază foarte tare de o brățară de fitness, până la urmă fiind parte a aceastei categorii atât de populare la ora actuală. Corp din plastic, curea din silicon, totul cu o greutate de numai 30 de grame, astfel că nu o simți la mână, fiind extrem de confortabilă la purtare, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, permanent. Mă rog, trebuie dată jos de la mână când este pusă la încărcare, adică o dată cam la 4 zile.
Oricât ar fi de mică și de drăguță, așa ciudățel cum arată ea, confortabilă la purtare, personal nu-mi place că ecranul este foarte, dar foarte mic. Cum am o vârstă onorabilă și nu prea mai văd cum trebuie de aproape fără ochelari, ca să disting meniurile ecranului cu ochii fără lentile în fața lor este chiar dificil, mai ales în soare puternic. Așa că, din acest punct de vedere, are un minus din partea mea.
Acest lucru se datorează și prezenței senzorilor necesari pentru măsurarea PTT-ului (timpul de tranzit al pulsului), a EKG-ului, nivelului de oxigen pe suprafața sa frontală. Practic, pentru măsurarea acestor parametri, trebuie pus un deget peste și ținut cât mai fix în timpul măsurării (cam 1 minut).
Pe spate există atât senzorii de fotopletismografie (PPG) cât și electrozii pentru electrocardiogramă. Acești senzori optici PPG folosesc roșul, infraroșul și lumina verde pentru a înregistra semnalele necesare pentru măsurarea nivelului de oxigen din sânge dar și ritmul cardiac. Iar electrozii folosesc semnalele electrice pentru realizarea electrocardiogramelor. Împreună, senzorii și electrozii, calculează timpul de tranzit al pulsului PTT.
Iar în partea frontală sunt senzorii necesari, PPG și ECG, pentru măsurători în timp real.
Cei de pe spatele brățării sunt folosiți pentru monitorizarea continuă iar cei frontali, de sub ecran, pentru măsurătorile punctuale.
Ce m-a frapat – practic, când se măsoară acest PTT, timp de tranzit al pulsului, la finalul acesteia sunt afișate pe ecran atât tensiunea arterială (cel puțin așa cred, că sunt valorile tensiunii arteriale), o electrocardiogramă dar și pulsul. Din câte am înțeles, cu ajutorului acestui senzor care măsoară PTT se poate afla indirect tensiunea arterială, acestea fiind oarecum proporționale. Tot din ce am mai citit pe internet, se pare că nu este o metodă la fel de exactă, comparativ cu cea mecanică, când se strânge brațul sau antebrațul pentru măsurare. Dar este o metodă modernă prin care se poate evalua oarecum starea de sănătate generală a purtătorului.
Practic, VivoWatch 5 AERO se folosește de diferența de timp dintre semnalele colectate de senzorii ECG și PPG pentru a calcula vitezele de curgere în vasele de sânge arteriale și condițiile de presiune generate de pereții vaselor în timpul contracției și relaxării regulate a inimii. Măsurătorile PTT în timp real pot fi efectuate prin plasarea unui deget arătător pe cadranul frontal iar senzorii de pe spatele acestuia măsoară automat PTT și oxigenul din sânge la fiecare oră sau maxim 2 ore, iar ritmul cardiac la fiecare 10 minute. În modul de repaus, urmărește ritmul cardiac în fiecare minut.
Normal, există și aplicație, ASUS Health Center, în care sunt contorizate toate datele colectate de brățara ASUS Vivowatch 5 Aero. Instalarea acesteia și împerecherea cu brățara sunt operațiuni extrem de simple.
În ecranul principal există mai multe ferestre. Prima, Health Data, afișează măsurătorile de PTT, ritmul cardiac, nivelul de oxigen, nivelul de stres, calitatea somnului, exerciții fizice, pași și calorii consumate, Health AI, pentru diverse rapoarte sau Manual, pentru introducerea manuală a glicemiei, tensiunii, greutății sau medicamentației.
A doua fereastră este dedicată setărilor ceasului sau brățării conectate. Este afișat nivelul bateriei, setările de notificări, pentru economisirea energiei și pentru ecran, ba chiar și un editor pentru cadranul virtual.
A treia pagină este dedicată setărilor aplicației, pentru backup, sincronizare cu Google Fit sau Strava, diverse tutoriale.
Cert este că în aplicație pot fi văzute așa cum trebuie toate datele centralizate, pentru că pe acest micuț ecran nu prea ai cum. Într-un fel, păcat de atâtea funcții. Dacă puteau fi activate direct din interfața aplicației de pe telefon, parcă mai treceam cu vederea, dar nu se poate. În aceeași notă, ecranul este greu lizibil în lumina directă a soarelui, oricât de OLED ar fi acesta.
Am testat și funcția Walking, ca să văd ce informații salvează în telefon după terminarea monitorizării. Face harta traseului parcurs și prezintă informațiile colectate despre distanța parcursă, caloriile consumate, numărul de pași, pulsul mediu, cadența dar și altitudinea.
Pentru că are GPS integrat, parcă ar fi fost utilă și o funcție de Hiking, nu văd de ce nu ar integra și așa ceva.
În orice caz, atuurile acestei brățări ASUS Vivowatch 5 Aero sunt dependente de construcția sa compactă dar și de faptul că are integrate o sumedenie de funcții inteligente de monitorizare, rezultatele fiind disponibile ulterior pe ecranul unui telefon.
Dar, de ținut cont că are un ecran foarte mic, destul de greu lizibil pentru cei care nu mai au privirea ageră, plus că nu văd cum citești o notificare pe el.