Viewsonic VP16-OLED Review – Monitor portabil, compact, pentru extinderea spațiului vizual la ultraportabile și nu doar

Poate că sunt ultraportabilele ușoare, compacte, facile la transport și la manevrare, cu performanțele necesare activităților de business și de studiu, ba mai nou și la cele pentru creativitate, dar au un incovenient major – anume ecranul cu o diagonală insuficientă pentru vizualizarea unei cantități mai importante de informații în anumite aplicații, sau la dimensiuni mai rezonabile, sau cu mai multe ferestre active același timp ș.a.m.d.

Așa că, producătorii aduc în atenția celor care au nevoie de mai mult spațiu vizual, pentru desfășurarea în condiții cât mai optime a activităților profesionale în special, chiar și în condiții de portabilitate, monitoare ușoare și compacte, acestea la rândul lor facile la transport.

Cum este și acest Viewsonic VP16-OLED, un monitor portabil de nouă generație care impresionează prin faptul că este ușor dar și prin calitatea imaginii afișate, fiind dotat cu o matrice OLED. De menționat că este un monitor dedicat în special creatorilor de conținut, care au nevoie de o acuratețe cât mai exactă a paletei coloristice captate/redate.

Specificațiile tehnice ale modelului Viewsonic VP16 OLED pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:

 • Matrice – OLED, finisare lucioasă
 • Diagonală – 15.6inchi
 • Rezoluție – 1920×1080 pixeli
 • Luminozitate – 400 de niți
 • Rată de refresh – 60Hz
 • Timp de răspuns – 1ms
 • Conectori – 2x USB-C 40W, 1x microHDMI, 1x audio out
 • Sistem audio – 2x 1W
 • Greutate – 0.98Kg
 • Temperatură optimă de funcționare – 0 – 40º C
 • Ajustare pe înălțime – 76mm

Încă de când l-am scos din cutie am rămas frapat de design-ul său, practic arată ca un monitor obișnuit dar în miniatură, nu ca alte modele pe care le-am testat, care au o construcție tip cort. Acest Viewsonic VP16-OLED având o talpă prinsă de spate și care îi permite ajustarea pe înălțime, în funcție de necesitățile utilizatorului.

În rest, carcasă din plastic, finisat într-un negru mat, de o simplitate debordantă, look practic, profesional, în contrast total cu exuberanța coloristică oferită de matricea OLED prezentă pentru a bucura cu imagini de cea mai bună calitate privirile utilizatorului.

Interesant totuși sistemul dublu de balamale de pe suportul/piciorul de susținere. Această configurație permite o varietate dee ajustări de înclinare iar când monitorul nu este utilizat, suportul poate fi pliat pe partea din spate pentru transport.

Ceva la fel de interesant, ce n-am mai văzut la alte monitoare portabile – acest Viewsonic VP16-OLED are pe talpa de susținere nu mai puțin de patru butoane necesare parcurgerii meniului OSD, unul complet de altfel, la fel cum sunt cele de pe monitoarele desktop.

De menționat că are presetări pentru spațiile de culoare DCI-P3, sRGB, REC709 și DICOM-SIM, pentru ca profesioniștii să lucreze conform standardelor necesare.Mai mult, există controalele necesare pentru reglarea temperaturii, a gamelor și culorilor dacă preseturile nu sunt ceea ce doresc.

La capitolul conectică stă destul de bine, pentru un monitor atât de compact și de ușor – are două porturi USB-C, pentru alimentare și conectarea unei surse video, unul micro-HDMI, tot pentru sursă video, precum și un audio out de 3.5mm. Așă că, poți conecta la el atât un laptop/desktop cât și alte dispozitive portabile, cum ar fi un smartphone sau chiar o cameră foto sau video, în funcție de necesitățile punctuale ale fiecăruia.

Personal, pentru că nu activez în industria creatorilor de conținut foto sau video, nu sunt nici fotograf dar nici videograf, conectarea telefonului din dotare pentru vizualizarea unui netflix pe un ecran mai mare într-o vacanță ar fi perfect. Însă, un profesionist, va aprecia cu siguranță că poate vizualiza scena de filmat/fotografiat pe un ecran mai generos decât cel al aparatului foto sau al camerei video. Pentru că, pe lângă laptop, poate fi conectat și la un telefon, sau la o cameră video, sau la un aparat foto digital, pentru a putea vizualiza scena respectivă la dimensiuni mult mai rezonabile pentru privire.

Monitorul portabil Viewsonic are difuzoare. Dar acestea nu completează calitatea vizuală a ecranului OLED, în sensul că oferă un volum destul de slab, așa că trebuie să stai cu urechile ciulite dacă le folosești într-un mediu mai zgomotos. Însă, o pereche de căști poate salva situația, conectată fiind prin intermediul portului audio de 3.5mm.

Dar puterea sa, dacă mă pot exprima așa, stă în ecranul OLED de nivel profesional, capabil să afișeze imagini de cea mai bună calitate, cu un contrast foarte bun și o paletă coloristică vibrantă, dar și cu profunzime în conținutul vizual luminos. Ba chiar acest Viewsonic VP16-OLED este validat Pantone și calibrat din fabrică pentru a oferi calitatea necesară la nivel de detaliu și paletă coloristică necesară creatorilor de conținut profesioniști.

Parcă l-aș fi dorit un pic mai luminos, mai ales dacă este utilizat în spații deschise, puternic luminate, pentru că valoarea maximă de 400 de nits poate fi de ajuns într-un birou sau la interior. Totuși, dacă este utilizat în aer liber sau într-un spațiu puternic luminat, husa de protecție poate fi așezată în jurul acestuia pentru a crea o zonă umbrită, ca într-o cameră mai întunecată, pentru eliminarea pe cât posibil a reflexiilor deranjante și vizualizarea paletei coloristice cât mai corect.

Clar, este un monitor portabil foarte bun atât pentru conținutul multimedia video, pentru imagini foto dar și în aplicațiile profesionale.

Din câte am văzut pe internet, Viewsonic VP16-OLED are un preț în jurul a 2300 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *