Huawei Watch 4 Pro Space Edition Review – Smartwatch mai frumos, mai elegant, cu ecran rotund și cu funcții inteligente pentru monitorizarea activităților fizice și nu doar
Huawei Watch 4 Pro nu mai este un smartphone de actualitate, acesta fiind un model lansat anul trecut și despre care v-am prezentat impresiile mele personale într-un review la acel moment.
Când am primit invitația celor de la Huawei mă așteptam la noul Huawei Watch 5 Pro dar nu mică mi-a fost surpriza să aflu că voi avea la dispoziție pentru review un facelift, dacă mă pot exprima în termeni automobilistici, al modelului Watch 4 Pro, de altfel unul care arată chiar foarte bine, chiar mai bine și care mi-a lăsat aceeași impresie plăcută în perioada în care l-am avut la dispoziție.
Și care mi-a demonstrat, încă o dată, că Huawei produce unele dintre cele mai bune și mai utile ceasuri inteligente la ora actuală, care rivalizează cu orice alt producător de top din punct de vedere al look-ului elegant, al calității constructive dar mai ales din cel al funcțiilor puse la dispoziția utilizatorului.
Specificațiile modelului Huawei Watch 4 Pro Space Edition pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:
- Ecran AMOLED LTPO de 1.5 inchi, rezoluție 466×466 pixeli, 310ppi
- Carcasă din titan de grad aerospațial
- Curea din titan
- Conectică – 2,4 GHz, suportă BT5.2 și BR+BLE, NFC, eSIM, NFC
- Dimensiuni – 47,6 mm × 47,6 mm × 12,9 mm
- Microfon – Da
- Difuzor – Da
- Greutate – 65 de grame fără curea
- Încărcare wireless
- Impermeabil 5 ATM, scufundare (până la 30 metri adâncime)
- Temperatura ambientală de funcționare 0℃–+35℃
- Compatibil Android și iOS
După cum se observă, nu diferă cu mai nimic din punct de vedere tehnic față de versiunea lansată anul trecut.
Design premium, construcție de cea mai bună calitate
În primul rând că-mi place tare cum arată, este de o finețe și de o eleganță constructivă fără cusur, premium fără doar și poate. Aparent un look simplu, fără elemente stilistice extravagante, într-o nuanță gri-închisă deosebită care, după părerea mea, arată mai bine decât cea argintie, chiar și de pe Huawei Watch Ultimate.
Are o carcasă din aliaj de titan de calitate aerospațială, protejat cu un strat de carbon cu o duritate comparabilă cu a diamantului (DLC – Diamond-Like Carbon), se pare că de două ori mai rezistentă decât cea oferită de tehnologia PVD (Physical Vapor Deposition). Tehnologia DLC promite o mai bună rezistență la uzură, cu un coeficient de frecare mai redus, practic un ceas mai durabil și, în aceeași măsură, mai plăcut la atingere.
Continuăm cu rama din jurul ecranului, din nano cristale de ceramică, finisată bicolor în roșu și gri/negru, care îi conferă o personalitate aparte. Ba chiar am înțeles că depunerea acelui mic strat de culoare roșie urmează o procedură tehnologică de 7 zile, pentru a fi cât mai rezistent în timp, pentru a nu se șterge.
Ecranul este protejat cu un geam de safir, cum altfel, dar sferic, nu plat și anost, precum și mult mai rezistent decât sticla obișnuită. Practic, Huawei Watch 4 Pro Space Edition poate fi utilizat în diverse condiții, chiar și extreme. De exemplu, poate fi scufundat până la o adâncime de 30 de metri și rezistă la o presiune de 5 atmosfere, așa că nu trebuie să-l dai jos de la mână când te îmbăiezi în valurile înspumate ale mării, ceea ce era oarecum de așteptat pentru un ceas din categoria premium.
Un smartwatch cu un design elegant, inspirat din tehnlogii spațiale. Elemente constructive, cum ar fi rotița de control, cromatica roșu-negru a ramei dar și diverse cadrane virtuale, sunt inspirate de duza Laval a rachetelor supersonice, o duză convergent-divergentă capabilă să asigure vitezele de deplasare necesare rachetelor pentru a accede în spațiul extraterestru. Interesant, nu?
Sub rotița principală de control, mai există încă un buton, ce permite accesarea funcțiilor telefonice sau a aplicațiilor de monitorizare pentru activitățile sportive.
Pe spatele acestuia este prezent grupul cu senzori necesari pentru monitorizarea pulsului, nivelului de oxigen, al temperaturii etc.
Ecranul Amoled de 1.5 inchi se vede foarte bine, este capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, este destul de luminos în majoritatea condițiilor, de remarcat totuși că în soare puternic poate fi un pic mai greu lizibil, în funcție de interfața cadranului (cu cât este mai colorată, cu atât mai lizibilă).
Conectare, interfață și cadrane virtuale
Conectarea ceasului Huawei Watch 4 Pro Space Edition la smartphone s-a făcut aproape instant prin intermediul aplicației Huawei Health, cea responsabilă de altfel atât de administrarea acestuia cât și a impresionantului cuantum de date și parametri colectați la monitorizarea activităților fizice și sportive.
Oricât de arătos ar fi un ceas inteligent, nu este complet și util dacă nu pune la dispoziția utilizatorului aplicațiile necesare monitorizării activităților iar această Huawei Health chiar impresionează din punct de vedere al complexității informațiilor colectate.
Să privim cu atenție asupra cadranelor virtuale, atent concepute de către dezvoltatorii de la Huawei, cum ar fi în primul rând acest cadran Laval, cu duza rachetei. Nu este un cadran static, ci dinamic, cum de altfel sunt mai toate cele concepute exclusiv pentru acesta. De exemplu, culoarea jetului de flacără poate arăta starea bateriei, fără a mai fi nevoie să privești la procentele acesteia. Dacă este portocalie, bateria are o încărcare de peste în 70%, roșie la peste 30% și albastră sub acest prag.
Mai mult, dacă se acționează rotița, este animat jetul de flacără și în partea inferioară sunt schimbate imaginile unor planete, bănuiesc că din sistemul nostru solar. Acest cadran arată ora, numărul de pași și caloriile consumate la efectuarea acestora.
De asemenea, există cadrane ce reprezintă cele 12 constelații astrologice, ce permit utilizatorului să-și personalizeze cadranul virtual conform semnului său zodiacal.
Interesant și cadranul Astronaut, care se disimulează într-un joculeț. Prin rotire poți mișca astronautul stânga-dreapta pentru a evita obiectele spațiale. Normal, utilizarea în exces a joculețului afectează autonomia.
Normal, o mulțime de alte cadrane sunt disponibile în magazinul asociat, free sau contra cost.
Personal, cel mai tare mi-a plăcut cadranul Dual Timezone, colorat în roșu și negru, simplu dar în aceleeași nuanțe cu ale carcasei.
Autonomia de utilizare, dependentă de activarea și utilizarea e-SIM precum și de a funcției AOD – Always On Display
Ce vă recomand, din propria experiență. Pentru o autonomie cât mai extinsă, folosiți un cadran cu cât mai puține elemente vizuale în modul de stand-by.
Dacă tot am adus vorba de autonomie, aceasta nu excelează, ca mai la toate ceasurile inteligente care au integrat și un e-sim, cea înaintată de producător fiind de 4 zile și jumătate. Există și un mod ultra-long de până la 21 de zile, numai că la acesta sunt dezactivate majoritatea funcțiilor importante, ceea ce nu este fezabil în cazul meu.
Practic, la stilul meu de utilizare, cu funcția AOD – Always on Display activă, adică cu o interfață minimală pe ecran când nu este privit sau utilizat (pentru că urăsc să am un ecran negru spațial la mână), autonomia a fost de 3 zile la început (când inerent l-am butonat mai mult), apoi de 4 zile, în funcție atât de cadranul activ dar și de numărul de pași efectuați în acea perioadă, notificările primite etc. Cea ce este chiar ok, nu perfect, dar ok.
Dacă personal aș renunța la prezența e-sim-ului în favoarea autonomiei, nu puțini sunt cei care totuși doresc să se folosească de această funcție, utilă, de ce nu. Practic, prin intermediul acestuia poți dubla numărul de telefon de pe smartphone sau poți activa altul diferit, pentru comunicare independentă de telefon. Pentru că are cele necesare pentru comunicaree, microfon și difuzor, precum și GPS integrat pentru monitorizarea deplasării în timpul exercițiilor fizice.
La ce aș vedea eu util în primul rând. De exemplu, nu ar trebuie să mai merg la alergat și cu telefonul în buzunar, având totuși posibilitatea de comunicare oricând ar fi nevoie.
Tot ceea ce faci în fiecare zi din punct de vedere fizic și sportiv, colectat într-o singură aplicație – Huawei Health
Mă rog, totul tradus în parametri măsurabili – timp, distanță, presiune, temperatură, înregistrați și la dispoziția utilizatorului oricând are chef să-i consulte.
Am folosit ceasuri inteligente încă de când și-au făcut apariția, de la toți producătorii importanți, ba chiar am fost unul dintre promotorii înfocați ai acestui gen de gadget, ce mi se pare util din mai multe puncte de vedere. Însă, față de acum mulți, mulți ani, când ne minunam că micuțele ecrane permit afișarea notificărilor și al pașilor efectuați, nivelul de complexitate al măsurătorilor, rapoartelor și capacitățile acestora a crescut exponențial.
Nu mai contează foarte tare afișarea notificărilor, pentru că toate o fac, nu mai există ceas care să nu permită citirea rapidă a unui mesaj sms, a unui subiect de mail, a unei notificări de pe site-urile sociale, ba chiar majoritatea permit și efectuarea de convorbiri pentru că au microfon și difuzor ș.a.m.d.
Mai important, din punctul meu de vedere, la ora actuală este atât ecosistemul de aplicații pentru măsurarea indicatorilor de sănătate și parametrii exercițiilor fizice și mai ales rapoartele pe care le pune la dispoziția purtătorilor. Iar Huawei are un ecosistem cu adevărat complex, nu perfect pentru că mai poate fi îmbunătățit, dar care îți pune la dispoziție toate informațiile necesare colectate.
În primul rând permite monitorizarea activităților fizice și sportive, cum ar fi alergarea (în aer liber, la interior sau pe pista), mersul (afară sau la interior), cycling (în aer liber sau în sală), înotul (în piscină sau în ape deschise), scufundatul, golf, săritul corzii, mersul pe munte, hiking, schi, snowboarding, triatlon, bicicleta eliptică, trasul la rame sau altele.
Iar nivelul datelor și informațiilor cuantificate devine unul chiar serios după o perioadă mai lungă de utilizare, utilizatorul având la dispoziție rapoarte complexe atât despre activititățile fizice prestate, cât și despre puls, ekg, monitorizarea somnului și a stresului, pe zile, luni și ani.
Și când primesc la review un astfel de gadget chiar îmi place să-l folosesc așa cum trebuie. De exemplu, l-am pus la treabă atât la mersul pe jos, în scurte sesiuni de, să zicem, hiking, dar și la alergat. De altfel așa cum o fac și cu ceasul meu inteligent pe care-l port la mână permanent.
Cam așa arată raportul unui mers pe jos de la muncă către acasă.
Sau așa arată rapoartele de la două sesiuni de alergare, în una dintre ele chiar bătându-mi propriul record.
Chiar am constatat că distanțele parcurse la alergare în parc sunt aproximativ aceleași cu cele măsurate de al meu Watch Ultimate, nicio diferență din acest punct de vedere.
Și așa arată raportul turei de pe Culmea Pricopanului, din Munții Măcin. Aș fi dorit să-l duc prin Piatra Craiului dar condițiile meteorologice de acolo nu erau tocmai potrivite, așa că am petrecut un frumos weekend prin Dobrogea.
De remarcat că diferența dintre altitudinea afișată pe indicatorul de pe vârf și cea de pe ceas nu este foarte mare, doar de câțiva metri. Ceea ce este chiar ok. Chiar sunt curios, există un vreun ceas inteligent care să indice altitudinea reală? Pentru că eu personal nu am întâlnit până acum.
Și acesta este raportul plimbării prin Complexul Geologic Racoș, despre care v-am povestit aici.
După cum se observă, rapoartele din Huawei Health sunt extrem de complexe, se face harta traseului, vitezele de deplasare pe kilometru, diferența de nivel, se măsoară pulsul, cadența, aceste informații fiind disponibile și pe ceas în timpul respectivului exercițiu fizic.
De remarcat că aplicația permite și exportul rutelor în formate standard tip gpx, tcx sau kml pentru integrarea cu alte aplicații.
Un nou mod de a privi activitatea fizică – Cercurile. Trei Cercuri, Trei Culori (cunosc pe lume 😀 ) care indică timpul în care ai mers sau ai făcut o activitate fizică, caloriile consumate dar și de câte ori te-ai ridicat de pe scaun în picioare.
Completarea integrală a acestora, conform necesităților fiecăruia, duce la un stil de viață mai sănătos. Iar aplicația te va recompensa cu tot felul de medalii pentru îndeplinirea țelului propus, atât într-o singură zi, cât și pe perioade mai extinse, ba chiar te va atenționa că e momentul să faci puțină mișcare, sa te odihnești, ba chiar și să te hidratezi (cu apă…).
De remarcat că aplicația integrează și modul de control al greutății, ba chiar și al caloriilor consumate în timpul meselor. Toate datele pot fi introduse manual pentru a se stabili deficitul caloric în raport cu exercițiile fizice. Există și posibilitatea conectării aplicației la un cântar inteligent, tot de la Huawei, pentru a nu mai introduce manual greutatea. Chiar este primul gadget pe lista mea de cumpărături, pentru că de ceva timp țin sub control atent greutatea (prietenii știu de ce…).
În aceeași măsură colectează și o serie de indicatori de sănătate, cum ar fi nivelul de oxigen din sânge, temperatura corpului, pulsul, toate agregate, raportate corespunzător. Normal, are funcție de monitorizare a calității somnului, mai performantă se pare decât versiunea anterioară, dar și a stresului.
Nu lipsește nici aplicația Health Glance, care analizează starea de sănătate prin nu mai puțin de 8 factori – face EKG și măsoară pulsul, nivelul de oxigen din sânge SpO2, rigiditatea arterială, nivelul de stres, temperatura pielii, plus că analizează respirația, toate acestea în numai 45 de secunde, adică un pic mai repede decât la versiunea anterioară.
Cred că aș putea scrie tone de pagini despre această aplicație Huawei Health și toate funcțiile sale. Și voi mai reveni cu alte impresii despre aceasta când voi avea ocazia.
Concluzii despre Huawei Watch 4 Pro Space Edition
Pro
- Design premium, construcție de cea mai bună calitate, carcasă rezistentă din titan, geam din safir
- Este rotund, așa cum trebuie să fie un ceas
- Ecranul de calitate, care se vede foarte bine
- O listă lungă de aplicații de monitorizare a activităților fizice și a indicatorilor de sănătate
- Cadrane virtual special create, animate
- Are e-Sim ( care reduce autonomia de utilizare)
Contra
- Autonomia de utilizare (dar are e-SIM)
Huawei Watch 4 Pro Space Edition este la bază un model de anul trecut, dar mai frumos și cu update-uri consistente la nivelul aplicațiilor de monitorizare și raportare din ecosistemul Huawei Health. Practic, este unul dintre cele mai frumoase, mai arătoase, mai elegante și mai rezistente ceasuri inteligente la ora actuală, pe care oricine l-ar purta cu plăcere la încheietura mâinii.
WATCH 4 Pro Space Edition este disponibil la precomandă și costă 3299 lei pe site-ul Huawei România.