Huawei Pura 70 Ultra Review – Pe lângă super cameră, mai sunt și alte caracteristici importante ce definesc un smartphone de top

Huawei Pura 70 Ultra este cel mai hot camera-phone al momentului, clasat chiar pe primul loc în topul celor de la dxomark, având toate calitățile foto necesare pentru a-i mulțumi chiar și pe cei mai pretențioși. A devenit preferatul meu din acest punct de vedere, ba chiar pot spune că este cel mai bun și mai performant astfel de telefon, dintre toate cele utilizate de mine până acum, și au fost destule de când îmi dau cu părerea pe aici.

Despre performanțele sale foto-video am relatat, așa cum îmi este obiceiul, cu multe, dar multe exemple, într-un articol separat. Acum a venit momentul să detaliez despre celelalte caracteristici și elemente care întregesc experiența de utilizare a unui smartphone.

Specificațiile modelului Huawei Pura 70 Ultra pe care l-am avut la review sunt următoarele:

  • Ecran – OLED LTPO de 6.8 inchi, rezoluție de 2844×1260 pixeli, 460ppi, rată de refresh dinamică de 120Hz, protejat cu sticlă Kunlun
  • Procesor – Kirin 9010, Octa-core
  • Memorie RAM – 16GB
  • Stocare internă – 1TB
  • Rețea – dual-sim 4G, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.2 (acceptă BLE, SBC, AAC, LDAC și L2HC), GPS, NFC
  • Baterie – 5.200 mAh, încărcare rapidă pe fir la 100W, încărcare wireless la 80W
  • Conectică – USB-C 3.1 GEN1
  • Dimensiuni – 162.6×75.1×8.4 mm
  • Greutate – 226 de grame
  • Sistem de operare – EMUI 14.2
  • Altele – sistem audio stereo, certificare IP68

Specificațiile complete sunt disponibile pe site-ul oficial Huawei România.

Design premium, construcție de cea mai bună calitate, certificare IP68

Este cel mai bun camera phone Huawei de până acum? Este, fără doar și poate. Dar pot spune că este și cel mai bine construit, cel mai frumos, cel mai cel din punct de vedere al aspectului său exterior și al design-ului.

Emană cu adevărat o senzație premium prin toți porii săi din metal, sticlă, piele vegană, prin toate finisajele sale de cea mai bună calitate, fiind un smartphone cu adevărat deosebit, atrăgător, ce poate fi pe placul oricui.

Am avut la dispoziție un model cu capacul vopsit în vernil, o culoare care-mi place foarte tare. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării din punct de vedere al aspectului său exterior, nici măcar husa de protecție, cea mai frumoasă dintre toate cele văzute de mine la pachet cu un telefon.

Spatele, luxuriant dacă mă pot exprima așa, exotic, acoperit cu o piele sintetică cu un șablon texturat romboidal dar pe care vedeta, creme de la creme, este cu siguranță impresionantul modul foto principal. Într-o formă triunghiulară cu colțurile rotunjite, pe care tronează cele trei camere, cu lentile una mai mare decât alta. Că lentila camerei principale este retractabilă pentru asigurarea distanței optime dintre suprafața foto sensibilă a senzorului și sticla optică, este o altă găselniță (în sensul admirativ) pe care nu am mai întâlnit-o de ceva timp pe un smartphone.

Continuăm cu ramele metalice, gri-aurii, curbate, care-i întregește și desăvârșește aspectul, design-ul, prezența. După capacul din spate și muchiile laterale, nici fața nu a fost lăsată de izbeliște, ecranul fiind protejat cu cea mai rezistentă sticlă Kunlun de până acum, Crystal Armor Scratch Kunlun pe numele său complet din buletin, care protejează mai bine se pare la zgârieturi, ba chiar și la contactul accidental și frontal cu diverse suprafețe contondente.

Și pentru că nimic nu este lăsat la voia întâmplării, al hazardului, Huawei Pura 70 Ultra este un terminal certificat IP68, fiind rezistent la apă și la praf, în sensul că poate fi scăpat într-un lac sau o piscină la o adâncime de maxim 2 metri, pentru maxim 30 de minute, nu și pentru filmarea sub apă, ca și cum ai utiliza o cameră de acțiune, nici în apă de mare, sărată adică. Această certificare pentru mine înseamnă mai degrabă că nu-l vătămează picăturile de ploaie, când m-ar prinde pe cine știe unde și trebuie neapărat să folosesc camerele din dotare.

Butoanele de ajustare ale volumului și cel de Power sunt poziționate pe muchia din dreapta, la îndemâna degetului mare, pe când cel USB-C, slotul pentru SIM și un difuzor se pot distinge pe muchia inferioară.

Camera frontală a fost integrată în partea superioară a ecranului, ca la toate smartphone-urile actuale de altfel.

Iar în partea inferioară a ecranului este activ senzorul de amprentă, unul care răspunde rapid la datele biometrice înregistrate, din câte am constatat în perioada de utilizare.

Ecran OLED care se vede foarte bine

Ecranul OLED LTPO are o generoasă diagonală de 6.8 inchi, cu o rezoluție de 2844×1260 pixeli, o rată de refresh dinamică de 120Hz și este protejat cu sticlă Kunlun într-o nouă ediție, mai rezistentă, după cum am precizat anterior.

Și se vede al naibii de bine, este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast foarte bun, așa că toate cele afișate se văd excelent, imaginile realizate cu camera, filmele și videoclipurile în special.

Rata sa de refresh de 120Hz induce fluiditatea tranzițiilor în interfață și aplicații. De asemenea, este destul de luminos pentru a fi corect lizibil într-o zi însorită.

Sistem audio stereo, gălăgios, sunet clar dar…

Sistemul audio integrat este stereo, capabil să redeau un sound destul de puternic, clar, spațial dar… dar parcă mi-aș fi dorit să fie un pic mai cald, cu mai mult bass, pentru a fi cu adevărat pe placul meu la audiții muzicale. Pe de altă parte, când ascut muzică, folosesc o pereche de căști pentru a mă bucura cu adevărat de un sound potrivit.

Fișă tehnică performantă, capabilă să asigure un comportament optim

Platforma tehnică integrată se bazează pe un procesor Kirin 9010 construit pe tehnologie de 7nm, pe nu mai puțin de 16GB memorie RAM și o capacitate internă de stocare de 1TB.

O fișă tehnică capabilă să asigure un comportament optim în orice aplicație, de orice gen, și mai ales să asigure funcționarea la parametrii necesari algoritmilor de prelucrare foto-video în timp real, capitol la care am stabilit deja că excelează.

Practic, pe toată perioada în care l-am avut la review, Huawei Pura 70 Ultra s-a comportat impecabil, a funcționat așa cum trebuie să o facă un smartphone din clasa de top.

Iar capacitatea de stocare internă de 1TB este mai mult decât generoasă, de ajuns chiar și pentru un pasionat de fotografie sau videografie.

Autonomie pentru toată lumea

Huawei Pura 70 Ultra are o baterie cu o capacitate de 5200mAh, de ajuns pentru două zile de utilizare într-un regim moderat, ba chiar nu m-ar mira ca la stillul meu să prindă și 3 zile, dacă nu fac multe poze și filmulețe, că de jucat nu o fac deloc. Nu am reușit momentan, l-am butonat și folosit într-un ritm intensiv.

De exemplu, am consumat 80% din capacitatea acesteia în numai 3 ore, dar când am făcut nu mai puțin de 1500 de poze și ceva videoclipuri la un eveniment auto, ceea ce nu fac în mod obișnuit, nimeni nu o face. Așa că, din acest punct de vedere, cred că poate face față unei zile de pozat intensiv într-o vacanță.

Pentru ca seara la cazare să fie pus la încărcat prin intermediul adaptorului rapid cu fir pe 100W sau cu ajutorul unuia wireless pe 80W. Ceea ce înseamnă că se încarcă și foarte repede, cam în 40 de minute pe fir.

Lipsa serviciilor native GMS este un obstacol peste care nu poți trece cu vederea?

Acum să ne referim la mărul discordiei – anume lipsa serviciilor native Google, subiect pe care l-am tot halit de vreo trei generații de smartphone-uri Huawei încoace. Important este că, de la ediție la ediție, lucrurile se simplifică, spre beneficiul utilizatorilor.

Da, nu există servicii Google native pe acest smartphone, motivele fiind deja arhicunoscute, nu mai intru în detalii. Însă, ca și românul, apreciat că este descurcăreț, nici chinezul nu este mai prejos și a reușit să creeze un ecosistem impresionant pentru utilizatorul său, chiar al treilea din lume ca număr de aplicații după cele ale Apple și Google.

Nu mai revin la descrierea acestui AppGallery, am făcut-o cu un an în urmă, rămâne valabil tot ceea ce am spus atunci.

Între timp, pe lângă GBox, a fost adăugată o nouă aplicație utilă pentru relaționarea cu serviciile GMS, numită microG, o soluție open source dezvoltată în Germania, mai exact cu rol de “trigger” și care oferă acces la librăriile specifice Google. Practic, după ce ai instalat una dintre aplicațiile GMS, ai completat contul Google și credențialele necesare, ai oferit accesul pentru localizare etc, instalarea celorlalte se face mai rapid, fără a fi nevoie de user și parolă de fiecare dată.

De menționat însă că, dacă este nevoie de instalarea unei aplicații pentru care acest microG nu oferă încă suport, cum am pățit cu Netflix de exemplu, trebuie reintroduse credențialele necesare Google și în Gbox.

Practic, completezi user/parola Google de două ori, pardon, de trei ori, o dată pentru microG, încă o dată pentru Gbox și a treia oară pentru Google Play, nu doar o singură dată cum este necesar pe un smartphone cu servicii GMS integrate nativ. Nu cred că este vreo sarcină de Sisif pentru a face acest lucru. Încă o dată, este la latitudinea fiecăruia.

După ce ai făcut-o, aplicațiile funcționează la fel ca pe orice alt smartphone, cu notificări etc.

Dar vă pot detalia din propria mea experiență. Folosesc aproape exclusiv un smarpthone Huawei de peste un an de zile, am la dispoziție toate aplicațiile necesare mie, și cele Google, și cele importante pentru socializare online, și cele pentru streaming video, și pe cele de banking, și pe cele de rezervări online, și pe cele de navigare și comenzi transport, și pe cele de prelucrare foto etc etc etc.

Fie că le-am descărcat nativ din store-ul AppGallery Huawei, fie prin surse terțe dar tot de acolo, fie prin intermediul Gbox, o soluție care emuleazâ ecosistemul Google pentru sistemele de operare mobile ale Huawei. Nu neg că ar mai putea fi unele care să nu poată fi instalate, dar personal nu am întâlnit. Dacă există, please let me know.

Nu am simțit vreo limitare extraordinară din punct de vedere al experienței de utilizare în toată această perioadă, nimic să zici că nu poți trăi fără. Da, sigur, pentru mine calitatea imaginilor foto contează foarte tare, așa că pot face anumite compromisuri, cum ar fi lipsa Android Auto, pe care am compensat-o cu un suport de pus în parbriz, știu, mai incomod, dar am navigat fără probleme cu waze-ul și google maps pe oriunde am mers, chiar și în afara țării. Din câte am citit pe internet se va rezolva și această situație în curând, sper să vină odată update-ul necesar.

La fel, update-urile aplicațiilor se fac automat, există notificările necesare în App Gallery pentru fiecare în parte, apeși pe ele și gata update-ul când nu ești pe o conexiune wifi.

Rămâne la latitudinea fiecăruia dacă acceptă anumite compromisuri, deloc strigătoare la cer din punctul meu de vedere.

Se poate trăi și fără 5G?

Da, conexiunea telecom 5G este tot mai prezentă, operatorii telecom au abonamente la prețuri chiar ok acum, am și un smartphone pe care-l folosesc ocazional cu această tehnologie. Dar, sincer să fiu, nu am sesizat vreun beneficiu major la capitolul transfer de date, Huawei-ul P60 Pro cu 4G funcționând impecabil în toate aplicațiile dependente de conexiune mobilă la internet.

Nu vreau să fiu avocatul nimănui, relatez doar din propria mea experiență. Personal nu am nevoie de transfer mai rapid când pun poze pe facebook sau instagram, de exemplu să încarc pozele în 2-3 secunde față de 8-10 de secunde, când mă conectez la platforma de administrare a blogului, când citesc mailurile pe Gmail sau în alte aplicații, când fac un videocall pe whatsapp, când fac o rezervare la Uber sau pe booking, când folosesc hărțile în timp real pentru navigare, cu 4G mă descurc foarte bine. Ca să nu mai spun că acoperirea 5G încă nu este disponibilă peste tot, prin munții patriei de exemplu, ci doar în zonele urbane mari.

Nu neg că sunt domenii sau profesiuni pentru care contează un transfer și mai rapid, când trebuiesc trimise fișiere voluminoase în secunde, nu zeci de secunde, când totul se desfășoară cât mai rapid posibil, dar nu este cazul meu și cred că nici al unui utilizator obișnuit. Când voi constata că tehnologia 5G îmi va aduce beneficii incontestabile, o voi recunoaște.

De menționat că acest Huawei Pura 70 Ultra are tehnologie 5G în platforma sa tehnică, numai că a fost inhibată în țările în care au interzis să o folosească.

Interfață modernă, frumos desenată. Dar prea multe aplicații bloatware preinstalate…

Îmi place cum arată interfața EMUI14.2 a acestui smartphone, este frumos desenată, dinamică și permite administrarea tuturor elementelor sale, fie că vorbim de teme, iconițe, fonturi, widget-uri etc. Se mișcă foarte bine, experiența de utilizare este una pe cât se poate de plăcută, fără cusur.

Sincer să fiu, este o meteahnă a Huawei care mă deranjează, pentru că terminalul vine cu tot felul de aplicații preinstalate, joculețe etc, pe care trebuie să le dezinstalez de fiecare dată, plus reclame peste tot. Pe de altă parte, bănuiesc că Huawei încearcă să arate că are multe aplicații native și parteneriate destule în ecosistemul său, ba chiar și dintre cele locale, din piața românească, ceea ce este chiar de lăudat, în afară de Google și Apple nu mai există un alt producător care să depună un astfel de efort pentru a fi relevant utilizatorilor săi.

Prețul, pe măsura calităților și caracteristicilor fizice și foto. Dar și pe al lipsei serviciilor Google și a celor 5G?

Da, este un terminal cu multe, foarte multe calități, cel mai bun camera-phone, mă rog, momentan în fruntea mesei greilor industriei, arată foarte bine, construcție premium, ecran excepțional, așa că prețul său reflectă toate aceste calități și caracteristici superioare, 7499 Lei într-o oferă cu tot felul de cadouri interesante pe site-ul Huawei România.

Dar lipsa nativă GMS și a suportului 5G atârnă destul de greu în decizia de achiziție, deși v-am spus foarte sincer că se poate trăi și fără acestea, există soluții pentru aproape orice.

Așa că, un preț de nerefuzat cred că ar fi echilibrat balanța. Părerea mea.

Chiar sunt curios ce părere aveți…

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *