Realme C67 Review – Smartphone-ul de buget ediția 2024. Comportament optim în aplicațiile de uz general, ecran mare, capacitate internă de stocare generoasă și autonomie foarte bună
Cine nu vrea un smartphone cu ajutorul căruia să facă cât mai multe posibil dar la un preț cât mai bun? Din păcate lucrurile nu stau chiar așa, performanța costă, în orice domeniu, dar iată că și smartphone-urile ieftine, de buget, sunt tot mai capabile de la generație la generație. Arată mai bine, sunt mai performante, au ecrane mai bune, cu rate de refresh superioare, capacități de stocare chiar generoase, plus camere foto principale un pic mai potente. Ceea ce nu poate fi decât spre beneficiul utilizatorilor, celor care doresc să se bucure de o experiență de utilizare cât mai optimă, cât mai corectă, fără să cheltuie o mică avere pe un smartphone.
Realme aduce oficial în România modelul de buget Realme C67, bun pentru aplicațiile uzuale, la un preț în jurul a 899 de lei pentru varianta de 128GB și de 999 Lei pentru cea cu 256GB capacitate internă de stocare. Un smartphone cu destule atuuri pentru gama din care face parte, cu un raport preț/performanță mai mult decât ok și care este capabil să ofere acea experiență optimă, corectă, de care aminteam anterior.

Specificațiile modelului Realme C67 pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:
- Ecran – IPS de 6.72 inchi, rezoluție 1080×2400 FHD+, rată de refresh de 90Hz, luminozitate 800nits
- Procesor – Qualcomm SM6225 Snapdragon 685 cu 8 nuclee
- Chipset grafic – Adreno 610
- Memorie RAM – 8GB LPDDR4x
- Stocare – 256GB, suport microSD de până la 2TB
- Rețea – 4G, Wi-Fi AC, Bluetooth 5.0, GPS, NFC
- Conectică – USB-C 2.0
- Cameră principală – 108Mpix, f/1.75, filmare 1080p/30fps, PDAF + Macro 2MPix
- Cameră frontală – 8MPix, f/2.05
- Baterie – 5000mAh, încărcare rapidă pe 33W
- Dimensiuni – 164.6×75.4×7.59 mm
- Greutate – 185 grame
- Altele – sunet stereo, certificare IP54, senzor de amprentă
- Sistem de operare – Android 14
Toate detaliile sunt disponibile și în pagina de internet a producătorului.

Așa cum am constatat la modelele de nivel mediu, care arată tot mai bine de la generație la generație, cu tot mai multe caracteristici superioare ce până nu demult erau integrate în modelele de top, cam așa este situația și in zona de prețuri ieftine (sub 1000 de lei), care par a fi acum din categoria de mijloc de altădată.
În primul rând pentru că acest Realme C67 nu mai arată a terminal ieftin, ba din contră, are o construcție îngrijită, tot din plastic ce-i drept, dar cu un look fresh, modern și cu finisaje de o calitate rezonabilă. Îmi place această culoare vernil, este chiar atrăgătoare, poate fi pe gustul oricui.

Clar, construcție din plastic, nu neapărat campioană la rezistență, așa că recomand manevrarea cu atenție și protejarea cu o husă specială.

De remarcat totuși că este certificat IP54, în sensul că este protejat la praf și împotriva stropirii cu apă, în anumite limite totuși. Și are o husă de protecție transparentă la pachet, ceea ce este un plus categoric.
Și este destul de subțire pentru a fi ținut și manevrat facil, un plus din acest punct de vedere.



De asemenea, remarc faptul că are senzor de amprentă integrat în butonul de Power, unul care răspunde corect și rapid la datele biometrice înregistrate, după cum am constatat în perioada în care l-am avut la dispoziție pentru review.
Butoanele de ajustare ale volumului sunt poziționate deasupra butonului de Power, pe muchia dreaptă, iar pe cea inferioară fiind vizbile conectorul USB-C, un altul de 3.5mm pentru jack și un difuzor. Slotul pentru sim-uri și card-ul microSD fiind poziționat pe muchia din stânga.


Ecranul se distinge în primul rând prin diagonala generoasă, de 6.72 inchi, pe care toate cele afișate se văd la dimensiuni confortabile pentru ochi. Are o matrice IPS, o rezoluție superioară pentru clasa sa, FHD+ 1080×2400 pixeli, fiind capabil să afișeze imagini cu o paletă coloristică frumoasă, vibrante chiar și un contrast chiar ok.
Utilizatorul poate avea totuși un disconfort vizual la utilizarea în aer liber, mai ales că nu este vreun campion la capitolul luminozitate (comparat cu ecranele OLED, mai potente dar și mai scumpe). Dar, pentru prețul său, zic că este un ecran chiar ok, peste așteptări aș plusa. Și mai remarc că estomparea luminozității când este privit din lateral nu mai este la fel de pregnantă, cum am tot constatat la modele anterioare din clasa ieftină.
Nu uit nici de rata de refresh de 90Hz care în teorie ar trebui să inducă tranziții fluide ale interfeței sistemului de operare și prin aplicații. Dar, așa cum am constatat și cu alte ocazii, puterea de procesare nu face front comun cu aceasta. De exemplu, interfața este destul de fâșneață, rapidă, dar aplicațiile sacadează mai ales la derularea pe verticală, în pagini de internet, pe netflix sau prin mai toate aplicațiile. Nu este foarte deranjant pentru a afecta negativ experiența de utilizare, dar la banii ăștia chiar nu mă pot plânge.
Sistemul audio integrat însă mă mulțumește, încă o dată, în raport cu prețul avantajos al acestui telefon. Pentru că este stereo, când ați mai văzut stereo pe un telefon ieftin?, capabil să redea un sound destul de clar, de puternic și spațial, rezonabil, chiar ok la vizionarea unui videoclip sau a unui film pe internet. Pentru audiții muzicale la o calitate superioară, pot fi utilizate atât câști cu fir, pentru că are conectorul necesar de 3.5mm, dar și altele wireless, mai comode.

Cât despre fișa tehnică integrată, se bazează pe un procesor de nivel mediu al anului trecut, Snapdragon 685, dar iată care acum și-a făcut loc pe un terminal entry-level. Și, la pachet cu cei 8GB ai memoriei RAM, plus capacitatea internă de stocare de 256GB, zic este mai mult decât ce trebuie pentru publicul căruia i se adresează.
Pentru că este o fișă tehnică ce poate mulțumi pe aproape oricine atât în aplicațiile de uz general, la navigare pe internet, comunicare, socializare în aplicațiile cunoscute, precum și în unele titluri de jocuri mobile sau în cele mai populare aplicații video-on-demand. Practic, te informezi, socializezi, comunici și te bucuri de filmele sau serialele preferate oriunde ai chef, toate acestea pe un terminal la un preț chiar rezonabil.
Nu este de neglijat nici faptul că are suport pentru extinderea capacității interne de stocare și pe carduri microSD de până la 2TB dar părerea mea că 256GB sunt de ajuns, chiar și pentru cei care fac multe poze și filmulețe prin vacanțe sau zilnic. De asemenea, nu putem vorbi de conexiune mobilă 5G în cazul de față dar, după cum am mai spus-o și cu alte ocazii, 4G-ul este în continuare capabil să ofere o experiență optimă în mai toate aplicațiile, mai ales în cele pe care le poate manevra cu succes acest smartphone.
Chiar eram curios de cum se descurcă în geekbench.

Rezultatele comparate cu ale altor terminale pe care le-am avut la review de curând.

După cum se observă, rezultate la nivelul gamei entry-level. Dar, după cum am spus, este destul de performant pentru manevrarea aplicațiilor uzuale, a anumitor jocuri sau a platformelor mobile de streaming video.
Din punctul meu de vedere, limitele acestei platforme tehnice sunt mai degrabă vizibile la capitolul foto-video, pentru că nu permite filmarea la 60 de cadre pe secundă și nici rularea unor algoritmi complecși de prelurare foto în timp real.
Era să uit. O platformă tehnică de nivel mediu are un atuu incontestabil, anume autonomia de utilizare. Care, în cazul de față, cu o baterie de 5000mAh, poate ajunge și la două zile într-un regim moderat de utilizare. La stilul meu, care stă mai mult pe rețelele sociale, nu m-ar mira să ajungă și la 3 zile de autonomie.

Că tot am adus vorba de performanțele foto, Realme C67 este un smartphone care dispune de o cameră principală cu un senzor de, atenție, 108MPix. Și capabil de rezultate peste așteptările mele, cel puțin pe timp de zi. După cum se poate observa mai jos.
Sigur, poți să pui senzor și de 1000 de megapixeli, dacă nu este ajutat de puterea de procesare, de optică, de o stabilizare eficientă, degeaba îl pui. Dar, pentru senzor mai puternic și tot arsenalul necesar trebuie să scoți din buzunar prețul a 7 telefoane d-astea.
Dar, pentru cât dai pe acest telefon, rezultatele sunt mai mult decât decente. Privite în ansamblul lor, sunt destul de clare, cu o paletă coloristică naturală, un nivel rezonabil al detaliilor, de-cen-te.
Filmarea plătește tribut atât puterii de procesare cât și lipsei stabilizării optice, așa că rezultatele sunt decente, destul de clare, dar fără a ieși cu ceva în evidență din punct de vedere calitativ.

Realme C67 vine cu sistem de operare Android 14 iar interfața de utilizare este curată, frumos desenată, permite ajustarea diverșilor parametri, la fel ca pe orice alt telefon. Nu lipsesc serviciile Google iar ceea ce este nevoie de instalat se poate face prin intermediul magazinului dedicat Google Play.
Vine și cu aplicații bloatware preinstalate, cum altfel, de genul Amazon, Tik-Tok, Spotify, Linkedin, Booking.com și WPS Office care, până la urmă, se pot dovedi utile oricui, în sensul că sunt dintre cele utilizate pe scară largă la noi. Există și un AppMarket propriu, cu tot felul de joculețe și aplicații recomandate.

Concluzii despre Realme C67
Pro
- Aspect fresh, modern, design plăcut
- Ecran cu o diagonală generoasă și capabil să afișeze imagini cu o paletă coloristică frumoasă
- Spațiu intern de stocare chiar generos
- Fișă tehnică chiar ok pentru o experiență optimă în aplicațiile de uz general
- Camera principală se descurcă onorabil în condiții bune de lumină
- Autonomie foarte bună
- Are sistem audio stereo
- Preț foarte bun
Contra
- Nu prea am ce comenta negativ, mai ales la acest preț de comercializare
Oricine se află în căutarea unui terminal ieftin dar cu un comportament decent, optim, pentru rularea aplicațiilor uzuale și cu rezultate decente la fotografierea pe timp de zi, poate arunca o privire și asupra acestui Realme C67. Pentru că, din punctul meu de vedere, are tot ceea ce trebuie pentru a mulțumi o mare parte a posibililor utilizatori.