RAZER Hammerhead Hyperspeed Ediție PlayStation Review – Căști wireless intra-auriculare pentru gaming și nu doar
Pe lângă vestitele laptopuri de gaming, Razer este un producător respectabil și pentru tot felul de accesorii dedicate pasionaților de jocuri pe calculator, de la tastaturi, mouși și până la căști audio, de altfel un adevărat ecosistem hardware pus la dispoziția acestora. Cum sunt și aceste Razer Hammerhead Hyperspeed pe care le-am avut la dispoziție pentru un scurt review.
Clar, un accesoriu inedit pentru această categorie de utilizatori, care preferă în general căștile over-ear, dar se pare că Razer vrea să înlăture și această barieră până nu demult de netrecut. Dar cum aceste micuțe in-ear devin tot mai bune de la generație la generație, mai compacte în special, adică mai simplu de transportat, nu văd de ce nu ar accede și pe acest atât de pretențios segment de piață.
Din punct de vedere constructiv, căștile RAZER Hammerhead Hyperspeed nu se deosebesc de cele ale concurenților – utilizatorii au la dispoziție căștile in-ear, ce se așează și se prind magnetic într-o cutiuță pentru transport, dar și cu rol de baterie suplimentară și încărcător.
Dar, față de altele, acestea au și iluminare RGB, în caz că utilizatorul vrea să-i lumineze un curcubeu de culori deasupra lobului urechii. Pentru barba mea căruntă poate că nu este must-have-ul pe care-l doream, dar alte generații, la vârste mai fragede, sigur vor aprecia și această ghidușă iluminare RGB. Desigur, aceasta poate fi dezactivată dacă utilizatorul nu dorește să atragă atenția asupra sa într-un loc public, ceea ce personal am făcut.
De asemenea, am remarcat că sunt confortabile la purtare, nu am constatat situații nedorite chiar și când le-am folosit mai mult timp.
Ce mă deranjează în schimb din punct de vedere constructiv, este faptul că aceste căști se scot destul de dificil din cutiuța lor, nu prea ai cum să le apuci eficient și trebuie să încerci de mai multe ori pentru a le apuca corespunzător.
Am avut la dispoziție ediția PlayStation a acestora, bănuiesc că nu este nicio deosebire față de modelul pentru Xbox, doar alte culori pe carcasă și alt logo, nah, de-ale marketingului.
Nu este de neglijat faptul că acestea pot fi conectate la sursa audio atât prin Bluetooth cât și prin intermediul unui adaptor dedicat wireless, în funcție de nevoile fiecăruia. Razer ar recomanda utilizarea dongle-ului wireless de conectare la consolă pentru cele mai bune performanțe, lag-free cum se spune. Pentru gaming obișnuit, unde latența nu este chiar atât de necesară, sau când asculți muzică, conexiunea Bluetooth poate fi utilizată cu încredere. Personal nu am depistat nicio diferență majoră a întârzierii sunetului nici când le-am conectat pe bluetooth la consola PS4 din dotare, comparativ cu utilizarea dongle-ului.
Ca orice căști wireless care se respectă, RAZER Hammerhead Hyperspeed au și aplicație dedicată pentru configurare și ajustare conform propriilor preferințe.
Prin intermediul acesteia pot fi setate comenzile tactile, activarea/dezactivarea funcției de anulare activă a zgomotului ambiental, iluminarea RGB și îmi place că are și egalizor pentru setarea sound-ului conform propriilor preferințe.
Dar, oricât de bine ar arăta, oricât de jucăușă ar fi iluminarea RGB, mai importantă din punctul meu de vedere este calitatea sound-ului pus la dispoziția purtătorului. Și, la acest atât de important capitol, căștile RAZER Hammerhead Hyperspeed stau chiar foarte bine.
Pe scurt, specificațiile tehnice ale acestora sunt următoarele
- Răspuns în frecvență – 20 Hz – 20 kHz
- Impedanță – 16 ohm
- Sensibilitate – 91 db @ 1mW / 1 kHz
- Drivere – 10 mm
- Conectivitate – Bluetooth 5.2 și 2.4GHz Wireless
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial Razer.
Și, încă după ce le-am pus la ureche pot spune că am fost plăcut impresionat de calitatea sound-ului redat. Iar, după câteva reglaje la partea de egalizare, chiar am fost mulțumit. Sunt capabile să redea un sound destul de clar, echilibrat, ba chiar și cu un bass destul de prezent, pe placul meu, totul la un volum suficient de puternic.
Nu perfecte pentru audiții muzicale la o calitate desăvârșită, în sensul că parcă nu poți auzi fiecare instrument în parte pe o partitură, mai ales la muzica rock, genul preferat mie. Dar în sesiunile de gaming am fost mulțumit de cum se aud.
Desigur, sunt dedicate în special sesiunilor de gaming, ba chiar au o latență foarte mică, ce trebuie pentru o experiență completă și calitativă, pentru ca player-ul să audă bine toate mișcările din jurul său virtual.
Să nu uit de ceva la fel de important – au și funcție ANC de anulare activă a zgomotului ambiental, una destul de eficientă din câte am constatat, nu neapărat pe o stradă aglomerată cu trafic și claxoane sau într-un mijloc de transport în comun. Dar cu siguranță o funcție care își face treaba.
Stau rezonabil și la capitolul autonomie, dependentă de altfel de activarea iluminării RGB și a funcției ANC de anulare activă a zgomotului. Practic, fără iluminarea RGB dar cu funcția ANC activă, autonomia totală este pe undeva pe la 19-20 de ore în total, chiar ok din punctul meu de vedere.
Din câte am văzut pe internet, căștile RAZER Hammerhead Hyperspeed au un preț în jurul a 800 de lei, plus sau minus în funcție de comerciant.