ASUS Vivobook S 16 OLED (S5606M) Review – Laptop compact și arătos, cu ecran superb de 16 inchi și o fișă tehnică performantă. Bun la aproape orice în materie de business și de studiu

Experiența acumulată cu mai toate mărcile și modelele de laptopuri, în special de natură profesională, m-a făcut să apreciez și modelele din gama ASUS Vivobook S, în special datorită fiabilității componentelor externe la o utilizare intensivă, pe lângă toate celelalte caracteristici necesare unei experiențe fără cusur.

Am lucrat și lucrez cu laptopuri de la diferite mărci dintre cele mai cunoscute și, după 3-4 ani de utilizare intensivă, am constatat că ba li se strică balamalele ecranului (defecte care pot fi puse pe seama utilizatorului dar, la fel de bine, și pe calitatea proastă a plasticului folosit la ancorarea acestora, care devine casant după expunerea îndelungată la căldura emanată de componentele interne), ba sar tastele cele mai folosite după numai 1 an (și cum majoritatea acum sunt lipite de rama superioară costă foarte mult să fie schimbate), însă cele care au rezistat cu stoicism aceluiași regim intens de nivel profesional sunt aceste ASUS Vivobook S.

Așa că, pot spune că mi-au câștigat încrederea. Desigur, nu dețin adevărul absolut, povestesc doar din propria experiență, acumulată cu anumite serii de laptopuri. Recunosc de altfel că apreciez în aceeași măsură Probook-urile sau Elitebook-urile indestructibile de acum vreo 10-15 ani, la care era și mult mai simplu să schimbi tastatura, sau modelele din seria Thinkpad, zdravene și în continuare de încredere.

Iar acest nou nouț ASUS Vivobook S 16 OLED (S5606M) este un alt laptop al acestei serii în care am încredere, atât din punct de vedere constructiv cât și din cel al puterii de procesare, fiind un echipament portabil pregătit să susțină sarcini de business, profesionale și pentru studiu. Desigur, sper să o și dovedească în timp, pentru că deja am propus achiziționarea pentru companie a câtorva exemplare, unul fiind deja la livrare… 😀

Specificațiile modelului ASUS Vivobook S 16 OLED (S5606M) pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:

 • Ecran – OLED de 16 inchi, rezoluție 3.2K (3200×2000 pixeli), aspect 16:10, luminozitate 400 niti, acoperire 100% DCI-P3, VESA CERTIFIED Display HDR True Black 600
 • Procesor – Intel Core Ultra 7 155H 1.4 GHz (24MB Cache, până la 4.8GHz, 16 nuclee, 22 de fire de execuție)
 • Chipset grafic – Intel Arc Graphics
 • Memorie RAM – 16GB LPDDR5X
 • Stocare – 1TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD
 • Rețea – Wi-Fi 6E(802.11ax) (Dual band) 2*2 + Bluetooth 5.3
 • Conectică – 2x USB 3.2 prima generație tip A, 2x Thunderbolt 4 cu suport display / power delivery, 1x HDMI 2.1 TMDS, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, Cititor de cartele microSD
 • Baterie – 75WHrs
 • Dimensiuni – 35.36 x 24.69 x 1.39 ~ 1.59 cm
 • Greutate – 1.50 kg
 • Altele – certificare US MIL-STD 810H, tastatură cu iluminare RGB, cameră web, sistem de operare Windows 11 Pro

Sincer să fiu, într-o duminică pe la amiază l-am scos din cutie pentru că știam că are ecran OLED, pe care voiam să vizualizez și să prelucrez niște poze făcute cu telefonul, care îmi erau necesare pentru un review. Dar nu mă așteptam chiar să exclam WOW! când l-am văzut cum și cât de bine arată. Practic, este unul dintre cele mai frumoase laptopuri pe care le-am întâlnit și folosit atât în recenta perioadă dar și de când activez în această ramură profesională.

Pentru că este un laptop chiar frumos, elegant, cu o construcție de o finețe desăvârșită, cu un look modern, fresh, pe care oricine ar fi încântat să lucreze. Carcasă metalică, cu un finisaj mat pe care amprentele se văd mai greu, finisaje fără reproș, arată și se simte premium. Aspect cromatic unitar, un gri-albăstrui, linii aparent simple dar de efect, de un rafinament pe care rar îl vezi și simți într-un laptop din clasa sa.

Este cel mai frumos Vivobook S de până acum, din punctul meu de vedere. La fel de tare apreciez și noua linie de design de la noile ultraportabile Zenbook, de exemplu modelul Zenbook 14 OLED 2024.

Continuăm cu silueta suplă, de până în 16mm și 1.5Kg în greutate, astfel că, în ciuda faptului că are un ecran cu o diagonală de 16 inchi, este un echipament destul de portabil, facil la transport. Din punct de vedere al dimensiunilor pot spune că arată ca un ultraportabil de acum ceva mulți ani, care avea un ecran de numai 13.3 inchi, avansul tehnologic fiind mai vizibil ca niciodată în cazul de față. Normal, noile ultraportabile sunt mult mai ușoare și mai compacte, dar este remarcabil cum poți integra acum într-un corp facil la transport un ecran cu o diagonală de 16 inchi și o putere de procesare consistentă, bună la aproape orice în materie de business și de studiu.

Așa că l-am purtat în spate fără reținere pe drumul făcut pe jos către serviciu și înapoi acasă, adică cam 15km pe zi… am asudat corespunzător de la căldura de afară dar spatele nu m-a durut deloc…

Un alt factor constructiv care a indus o siluetă atât de compactă sunt și ramele subțiri din jurul ecranului, cu siguranță. Iar acesta poate fi rabatat la 180 de grade, în caz că este nevoie.

Atât de subțire fiind poate lăsa o impresie de fragilitate, deși am remarcat că este o construcție destul de robustă. Iar producătorul ne asigură că este certificat conform standardelor militare de rezistență US MIL-STD 810H, ceea ce este categoric un plus. Dar v-aș recomanda totuși să-l protejați și să-l manevrați cu atenție, este un laptop până la urmă și deloc indestructibil. Cu cât ai mai multă grijă de acesta, cu atât te vei bucura o perioadă mai îndelungată de calitățile sale native.

Pe muchia dreaptă sunt prezente cele două porturi USB-A 3.2.

Pe muchia stângă sunt vizibile porturile USB-C, cel HDMI, slotul microSD precum și jack-ul de 3.5mm pentru căști.

De remarcat că are cameră web cu rezoluție full HD, ceea ce este de apreciat, astfel că utilizatorul se va vedea la o calitate foarte bună în ședințele video online.

Din punct de vedere al conectivității aș fi apreciat prezența unui port fizic ethernet, pentru că în unele companii multinaționale și nu doar este încă destul de folosit, precum și al unui slot pentru carduri SD, nu microSD cum este în cazul de față, un accesoriu uzitat în special de fotografii profesioniști, care ar putea să-și prelucreze cu mare plăcere imaginile pe un ecran OLED care se vede atât de bine. Nah, aceste lipsuri pot fi acoperite prin intermediul unor adaptoare externe, cum o fac și eu de altfel.

Tastatura de tip chiclet este capabilă să asigure redactarea rapidă, într-o manieră confortabilă. De remarcat că are bloc numeric integrat, unul cu taste mai mici de altfel, dar există, accesoriu util anumitor categorii profesionale. De asemenea, tastatura are iluminare RGB de fundal pentru a putea fi utilizată fără reținere și pe întuneric.

Era pseudo-AI este acum aici, așa că pe tastatură a apărut și un buton special Copilot al celor de la Microsoft, prin intermediul căruia este pornită această aplicație și pe care o puteți pune la treabă în funcție de necesitățile voastre.

Frapează și prin dimensiunile mai mult decât generoase ale touchpad-ului, cel mai mare folosit de mine până acum pe un laptop atât de compact. Și pe care te poți desfășura în voie, plus că răspunde excelent la comenzile tactile. Nu am avut nevoie de serviciile unui mouse în aplicațiile uzuale, de altfel sunt obișnuit să mă folosesc de un astfel de accesoriu.

Ecranul OLED cu rezoluție 3.2K este unul dintre atuurile principale ale acestuia, superb chiar și pe care toate cele afișate se văd excelent, caractere text clare, imagini vibrante, cu un contrast excelent și unghiuri largi de vizualizare. Este și în format 16:10, adică ai pe înălțime mai mult spațiu vizual dintr-un document, o pagină de internet etc.

Nu este de neglijat faptul că este capabil să afișeze 100% din gama de culori DCI-P3, caracteristică ce va fi cu siguranță apreciată de către creatorii de conținut și de către profesioniști, dar și că are o rată de refresh de 120Hz, pentru imagini dinamice fluide și fără sacadări, atât în interfață sau în aplicații.

Este chiar o reală plăcere să privești pe el imagini HDR, puternic colorate, cu peisaje sau scene de-ți taie răsuflarea, fie că sunt foto sau video. Ce să mai, nu-mi mai vine să prelucrez instantaneele foto pe care le fac cu diverse telefoane sau cu camera pe o matrice IPS, prefer acum ecranele OLED. Așa că sper să-mi cumpăr cât de curând un laptop dotat cu o astfel de matrice, în special datorită calității imaginilor afișate.

Paleta coloristică de afișare a ecranului OLED poate fi administrată conform preferințelor fiecăruia.

Sistemul audio integrat putea fi mai bun, pentru a completa calitatea vizuală oferită de ecran. Nu mă înțelegeți greșit, este capabil să ofere un sound clar, destul de echilibrat, spațial, dar parcă în aceeași manieră aș fi dorit să fie și un pic mai puternic.

În cazul de față, fișa tehnică se bazează pe un procesor Intel Core Ultra 7 155H, cu nu mai puțin de 16 nuclee (6 de performanță, 10 de eficiență) și 22 de fire de execuție, cu un turbo boost de până la 4.8GHz. Mai adăugăm chipsetul grafic Intel ARC cu o memorie shared de 8GB dar și memoria RAM de 16GB, așa că avem la dispoziție o fișă tehnică actuală, utilă nevoilor unor categorii largi de utilizatori.

Până la urmă, o fișă tehnică de top pentru categoria sa, cel puțin pentru activități uzuale de business, office, aplicații CRM/ERP, comunicare în toate felurile posibile (scris, vocal sau video), editare foto la nivel profesional dar și video sau grafică în proiecte nu foarte complexe, web design, programare, divertisment multimedia la rezoluții înalte, ba chiar și gaming într-o oarecare măsură, etc.

Din câte am văzut pe internet, există configurații și cu procesoare Intel Core i5 dar și cu Intel Core i9, însă nu știu momentan dacă vor fi comercializate și la noi (cel puțin cele cu i9). De asemenea, am impresia că vor fi aduse și modele pe tehnologie AMD, de care sunt tare curios la nivel de performanță.

În timpul solicitărilor hardware se încinge destul de tare la baza ecranului, acolo unde este plasată grila de evacuare a aerului cald. Însă zgomotul făcut de ventilatoarele sistemului de răcire nu este unul enervant, atenție, când acestea sunt setate în modul standard.

În Full Speed își fac practic de cap, pentru o răcire cât mai eficientă. De altfel, am observat că în acest mod de răcire cresc ușor și performanțele hardware, cam cu maxim 5-10%. Așa că, rămâne la latitudinea fiecăruia dacă merită sau nu să fie deranjat la nivel auditiv de un sistem de răcire care face gălăgie.

De remarcat că într-o carcasă atât de compactă a fost integrată o baterie cu o capacitate destul de mare, de 75Wh. Producătorul spune că poate oferi o autonomie de până în 16 ore, atenție, de playback video 1080p fără conexiune internet și cu luminozitatea ecranului la 30% din valoarea sa maximă. Tot ce se poate, nu pot contrazice testele de laborator.

Însă cu o conexiune activă la internet, fără iluminarea tastaturii activă, cu luminozitatea ecranului tot la 30% (pentru că este de ajuns într-o cameră dar și pentru că poate fi mai confortabil pentru ochi), la scrierea acestui review, scurte prelucrări foto și sesiuni pe youtube, informare pe internet precum și niște excel-uri online, autonomia a fost de până în 9 ore, ceea ce este chiar ok din punctul meu de vedere. Este un laptop pentru o întreagă zi de utilizare, dacă este lăsat să intre în hibernare în momentele în care nu este nevoie de serviciile sale.

Nu trec cu vederea funcția Battery Care Mode, care prelungește durata de viață a bateriei prin încărcarea la o capacitate maximă de 80%.

Soluția de stocare integrată pe modelul disponibil pentru review vine de la Western Digital și are o capacitate chiar ok, de 1TB. Și, după cum se observă, este destul de performantă pentru a putea asigura un comportament eficient atât sistemului de operare cât și aplicațiilor folosite.

Teste benchmark de performanță cu ASUS Vivobook S 16 OLED (S5606M)

Știam deja cam la ce performanțe să mă aștept dar nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru.

Pentru că nu este un laptop de gaming în adevăratul sens al cuvântului, am preferat să-l testez doar cu aplicația benchmark de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 10. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, la nivel de productivitate și creativitate are un rezultat de top pentru categoria din care face parte.

L-am testat și în modul Full Speed al ventilatoarelor, ca să văd dacă scorurile sunt substanțial mai mari.

În modul Full Speed al ventilatoarelor, performanțele cresc ușor, cam cu 5%.

L-am pus la treabă și în Geekbench 6.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench R23 a obținut următoarele rezultate…

Full Speed la sistemul de răcire…

Iar în Cinebench 2024…

Full speed…

După cum se observă, rezultate în media clasei sale, la care mă așteptam de altfel, Intel Core Ultra 7 155H fiind unul dintre cele mai performante procesoare pentru ultraportabile sau echipamente compacte la ora actuală.

Concluzii despre ASUS Vivobook S 16 OLED (S5606M)

Pro

 • Design, construcție, este un laptop care arată foarte bine
 • Ecran superb, care se vede excelent
 • Fișă tehnică performantă, bună pentru aplicații de business, profesionale dar și pentru studiu
 • Tastatură confortabilă, cu iluminare și bloc numeric
 • Touchpad cu o suprafață generoasă
 • Camera web are rezoluție full HD
 • Autonomie pentru întreaga zi, ba și mai mult în anumite condiții

Contra

 • Nu are port ethernet nici slot pentru carduri SD (dar are slot pentru carduri microSD)
 • Nu permite upgrade pentru memoria RAM

Practic, acest ASUS Vivoboook S 16 OLED este unul dintre cele mai mișto și mai performante echipamente portabile utilizate de mine în perioada recentă, cu destule calități pentru a mulțumi aproape pe oricine, normal, mai puțin pe gamerii înrăiți sau pe cei care la nivel profesional au nevoie de fișe hardware superioare, de exemplu cu plăci grafice Nvidia, pentru randări grafice sau video în perioade de timp cât mai scurte posibil.

Este un laptop de business, pentru anumite categorii de profesioniști dar și pentru studiu, cu un ecran generos de 16 inchi și pe care toate cele afișate se văd excelent, totul cu o autonomie în aceeași manieră, excelentă adică, pentru o întreagă zi de utilizare.

Într-o configurație cu procesor Intel Core Ultra 5 l-am văzut la prețuri în jurul a 5500 Lei, în timp ce această configurație, cu Intel Core Ultra 7, pe undeva pe la 6300 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *