ASUS NUC 14 Pro (NUC14RVK) Review – Mini PC performant pentru aplicații de business dar și pentru studiu sau divertisment

Sunt situații în care laptopul sau ultraportabilul nu este necesar sau nu este dorit, de ce nu, iar spațiul în care trebuie amplasat un PC tip desktop nu este unul foarte generos. Așa că, un mini pc poate fi binevenit atât pe un birou dintr-o companie, pe cel al unui elev sau student, precum și lângă televizorul mare din living, în rol de Home Theater PC.

Există destule modele disponibile pe piață, de la diverși producători, dar unul dintre cele mai interesante și mai performante la ora actuală este acest ASUS NUC 14 Pro, disponibil în diverse configurații, în funcție de nevoile de computing ale fiecăruia în parte.

Din punctul meu de vedere, un echipament ce-și poate dovedi utilitatea într-o varietate de situații, atât în mediile de business și profesionale, cât și pentru studiu sau divertisment multimedia. Un echipament de care m-aș folosi cu mare plăcere atât la birou cât și acasă, pentru că are tot ceea ce este necesar pentru un comportament optim și performant într-o varietate de situații.

Specificațiile modelului ASUS NUC 14 Pro NUC14RVK pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:

  • Procesor – Intel Core Ultra 7 165H
  • Chipset Grafic – Intel ARC
  • Memorie RAM – 16GB (2 x SO-DIMM , DDR5-5600MHz, suport până la 48GBx2)
  • Stocare – SSD Samsung de 512GB
  • Conectică Față – 1x USB 3.2 Gen2x2 Tip C (20Gbps), 2x USB 3.2 Gen2 Tip A
  • Conectică Spate – 2x Thunderbolt 4 Tip-C, 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 1x USB 2.0 Tip-A, 2x HDMI 2.1 (TMDS), 1x RJ45 LAN, 1x DC-in
  • Rețea – 2.5G Ethernet, Intel Wi-Fi 6E AX211, Bluetooth 5.3,
  • Dimensiuni – 144mm x 112mm x 54mm
  • Greutate – 570 grame
  • Altele – Sistem VESA de montare

Cutiuța neagră de la ASUS dispune de o construcție de calitate, cu o carcasă din metal și plastic vopsite în culoarea neagră, dar și cu finisaje fără cusur, așa cum îi stă bine un echipament de top, deși conceput pentru a fi cât mai compact posibil. Un look simplu, profesional, practic, fără elemente extravagante de design și bine face.

Și, pe cât de compact este, în acest mini sistem pc ASUS NUC 14 Pro pot fi îngrămădite, dacă mă pot exprima așa, destule resurse hardware, după nevoile oricărui utilizator – până la 96GB memorie RAM, două soluții de stocare SSD tip M.2 dar și o alta de 3.5 inchi, tip SSD sau chiar un hard disk.

La interior să pătrunde într-un mod pe cât se poate de simplu pentru a avea acces la componentele ce necesită upgrade.

La fel, impresionează și din punct de vedere al conectivității, având atât port Ethernet de 2.5GB cât și soluție Wi-Fi 6, precum și Bluetooth 5.3. Ethernet-ul este în continuare mediul de transfer date încă utilizat la scară largă în companiile mari, mai ales în cele în care securitatea datelor este ținută strict sub control. Iar bluetooth-ul este de folos la conectarea accesoriilor, atât a unui mouse sau tastaturi, cât și a unor perechi de căști sau cine știe ce sistem audio (util de exemplu dacă este folosit în rol de HTPC).

De asemenea, există și alte porturi conectoare fizice, atât pe față cât și pe spate. USB-uri de toate felurile, ba chiar și cu tehnologie Thunderbolt 4, nu mai puțin de două porturi HDMI iar dacă avea și un slot pentru carduri SD cred că devenea visul oricărui fotograf profesionist. Astfel că poate fi conectat la nu mai puțin de patru monitoare la rezoluție 4K, de ce nu, pentru ca utilizatorul să aibă la dispoziție din punct de vedere vizual tot ceea ce are nevoie în permanență, mai ales dacă lucrează cu soluții de raportare în timp real.

Într-un sistem atât de compact, vă cam dați seama că au fost integrate componente hardware de laptop, cu performanțele aferente echipamentelor portabile. Platforma tehnică susținută de procesorul Intel Core Ultra 7 165H, cei 16GB ai memorie RAM și chipsetul grafic Intel Arc fiind de folos atât în aplicații uzuale și de office, în cele de business, cât și în cele de prelucrare grafică/video în anumite limite, în proiecte nu foarte complexe. Pentru că nu au frecvența de tact a componentelor unui sistem desktop, cu un sistem de răcire generos, voluminos. Practic, orice ai face cu un ultraportabil performant, poți face și cu acest mini sistem pc.

Nu este potrivit pentru gaming la rezoluție complexă, pentru grafică 3D sau video la rezoluții înalte în proiecte complexe, dar se poate descurca foarte bine în anumite jocuri și în aplicații video/grafică/cad/cam, dacă utilizatorul nu are nevoie de un răspuns imediat la randare. Dar, este foarte bun pentru aplicații office, clienți ERP/CRM, webdesign și programare, editare foto la nivel profesional și multe altele, după cum de altfel mi-a dovedit în perioada de utilizare.

De menționat că poate fi achiziționat în diverse configurații, cu procesoare Intel Core Ultra 7 165H cu vPro, Intel Core Ultra 7 155H, Intel Core Ultra 5 135H vPro, Intel Core Ultra 5 125 și chiar Intel Core 3 100U, cu placă grafică Intel Arc sau Intel Graphics, pentru a se adresa oricărui tip de utilizator. Pentru că nu toată lumea are nevoie de cel mai puternic procesor, unul entry-level sau de nivel mediu fiind mai potrivit pentru sarcini de tip office, informare și studiu.

Soluția de stocare care a echipat unitatea pentru review este marca Samsung și, după cum se observă, are performanțele necesare pentru ca sistemul de operare și aplicațiile să funcționeze ireproșabil. Menționez încă o dată că permite upgrade la nivel de stocare, pentru a putea depozita un cuantum de date mai voluminos, la fel, după nevoile fiecăruia.

L-am pus la treabă și în câteva aplicații benchmark, care demonstrează că performanțele sale hardware sunt comparabile cu ale ultraportabilelor de top la ora actuală.

În PcMark 10…

Rezultatul, comparat cu scorurile altor sisteme pe care le-am avut la dispoziție pentru review.

După cum se observă, este un echipament foarte bun pentru activități de productivitate și profesionale.

Geekbenc6 a dat rezultatele de mai jos.

Acestea, într-un grafic comparativ…

Cinebench R23, Cinebench 2024 și graficele comparative, mai jos.

După cum se observă, procesorul Intel Core 7 Ultra 165H are performanțele necesare pentru categoria din care face parte.

ASUS NUC 14 Pro este unul dintre cele mai versatile mini pc-uri disponibile la ora actuală pe piața românească, capabil să mulțumească prin comportamentul și versatilitatea sa o mare parte a utilizatorilor de business, din mediile profesionale, ba chiar și din cele educaționale.

Este destul de performant și, culmea pentru o cutiuță atât de compactă, permite upgrade la memoria RAM și capacitatea de stocare, o caracteristică chiar utilă pentru aproape orice gen de activitate.

Încă nu am idee la ce prețuri va fi comercializat în România dar, cum le voi afla, vă voi da de știre.

dd

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *