Huawei Freebuds 6i Review
Întrerupem programul obișnuit cu o relatare de la Marea Ionică, pentru că este primul meu review (cred) pe care-l scriu direct de pe țărmurile însorite ale Eladei, la prânz, după o cură bună de soare și de apele mării de culoarea smaraldului. 😀
Încă un an a trecut, încă o vacanță în frumoasa Grecie și încă o ediție de căști wireless de la Huawei a fost anunțată și este deja prezentă la comercializare pe piața noastră. Se numește Huawei Freebuds 6i și este urmașa un pic mai potentă a modelului Freebuds 5i de anul trecut. Aici în Grecia nu văd pe site-ul oficial că ar fi disponibile, așa că s-ar putea să fie primele exemplare din specia lor folosite la jogging dis-de-dimineață pe faleza mării, când soarele încă nu te răpune la propriu. 😀
Căști intra-auriculare, wireless, cu sistem de anulare activă a zgomotului ambiental, concepute pentru a susține muzical momentele de repaus dar și pe cele de activitate, oriunde s-ar afla utilizatorul lor, pe drum spre serviciu, la serviciu sau tolănit pe un șezlong pe malul mării, ascultând ceva reggae în timp ce savurează alene dintr-un cocktail cât mai exotic posibil, după gustul fiecăruia. Pentru că, de ce să nu o recunoaștem, parcă altfel mergi pe stradă când ești acompaniat de ritmurile preferate, parcă altfel faci sport, parcă altfel muncești, parcă altfel trece timpul, mai repede, mai ușor, oriunde le-ai utiliza până la urmă.
Cel puțin aceasta este părerea mea strict personală. Pentru că nu aș putea să merg la alergat în parc pentru câteva bune zeci de minute fără suportul moral al unui album cu ritmuri drăcoase, pentru că am alt spor la mersul pe jos către locul de muncă dacă ascult și o muzică bună. Și o pereche de căști de calitate, capabile să redea muzica mea preferată așa cum trebuie, sunt accesorii fără de care nu mai ies pe ușă, zilnic.

Pe scurt, specificațiile căștilor Huawei Freebuds 6i pe care le-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:
- Driver dinamic cu patru magneți de 11mm
- Certificare Hi-Res Audio Wireless
- Frecvență de la 14Hz la 40Hz
- Suport LDAC
- Compatibilitate Bluetooth BT 5.3
- ANC tehnologie de atenuare a zgomotului ambiental
- Baterie – per cască 55mAh, carcasa de încărcare 510mAh
- Autonomie promisă – 5 ore cu ANC activat, 8 ore cu ANC dezactivat (per cască), 20 ore cu ANC activat și 35 de ore cu ANC dezactivat (Redare muzică cu carcasă de încărcare)
- Timp de încărcare – aproximativ 40 de minute pentru căști (în carcasa de încărcare), aproximativ 60 minute pentru carcasă de încărcare fără căști (cu fir)
- Greutate căști aprox. 5.4 grame
- Greutate carcasă aprox. 34 grame
- Certificare IP54, adică sunt rezistente la stropire

Mă declar chiar mulțumit din punct de vedere al design-ului și al calității constructive, sunt căști care arată chiar foarte bine, materiale de calitate, finisaje fără cusur.

Cutiuță din plastic cu finisare mată, într-o formă de piatră finisată de apele înspumate ale mării, așa cum ne-au obișnuit de altfel cei de la Huawei. O cutiuță destul de compactă, care nu deranjează dacă este purtată într-un buzunar de pantalon.

Nu sunt neapărat fan al finisajului lucios al căștilor, aș fi preferat ca și acestea să fie realizate dintr-un plastic cu finisare mată. Dar, arată chiar bine.
Am avut la dispoziție pentru review un model în culoarea violet, dar există pe piață și modele pe alb sau pe negru, așa că puteți alege în funcție de preferințe.

Căștile se prind magnetic și fix în cutiuță și se încarcă ori de câte ori sunt plasate la interior, logic și normal de altfel. Magnetul este destul de ferm pentru a fi plasate stabil dar îndeajuns de permisiv pentru fi scoase fără vreun efort deosebit.
Pentru că această cutiuță de transport este atât de compactă, cât să încapă căștile și acumulatorul, poziția acestora la interior cu tijele dispuse pe centru și camerele acustice pe exterior face scoaterea cumva peste mână, în sensul că trebuie să le rotești pentru a le introduce în ureche. Operațiunea nefiind deloc naturală, ca la surorile mai mari și mai pro, Freebuds Pro 3 în speță. Dar m-am obișnuit după o perioadă și cu această mică incoveniență.
La pachet vine cu două perechi de manșoane din silicon (prietenos cu pielea) de altă mărime precum și un fir USB de alimentare foarte scurt. Nu a fost nevoie să folosesc din manșoanele de rezervă, s-au potrivit perfect cele gata montate, parcă au fost făcute pentru mine (cele de mărime medie).
Și, le-am utilizat zilnic în drumul către serviciu și înapoi, cel puțin 3 ore zilnic, așa că pot spune că sunt confortabile la purtare. Plus aici în Grecia, în sesiunile mele de alergare, necesare pentru a compensa cât de cât aportul caloric de la înghețate, baclavale, beri, țipuro și multe, multe altele. Practic, nu am compensat foarte mult, dar măcar dauna nu a fost totală. 😀
Cutiuța se alimentează prin intermediul unui port USB-C, ca la toate celelalte căști Huawei pe care le-am avut la dispoziție pentru review de câțiva ani încoace.

Nu lipsește butonașul de activare a sincronizării bluetooth, la fel de bine camuflat ca și în cazul celorlalte căști Huawei pe care le-am folosit.
Sub sigla Huawei nu lipsește un micuț led foarte util de altfel, care arată starea încărcării bateriei, pentru a ști când trebuie conectate la priză pentru alimentare.
no images were found
Pentru conectarea la telefon m-am folosit de aplicația AiLife. Și prin intermediul acesteia se pot face toate setările necesare. Arată nivelul de încărcare al căștilor și al cutiuței, există opțiuni pentru activarea/dezactivarea funcției de anulare a zgomotului (Noise Cancelling, Off și Awarness), de setare a calității sunetului redat, funcții EQ de egalizator gen Default, Bass Boost, Voices, Symphony și Treble Boost, dar în cazul de față și cu egalizator manual, preferatul meu de altfel.
Există funcție de găsire a căștilor, de update precum și pentru ajustarea funcțiilor tactile de play/pause, acceptare și anulare convorbire telefonică, ajustarea volumului (ba chiar este explicat vizual modul de interacțiune cu aceste comenzi tactile) care, din câte am constatat, funcționează corespunzător.
Sunt disponibile setări suplimentare pentru activare/dezactivare Call Audio, Media Audio, Wear Detection, Dynamic Latency, sincronizarea volumului de redare cu cel al telefonului precum și pentru alegerea codec-urilor audio (LDAC sau L2HC). De exemplu, LDAC este o tehnologie de codificare audio dezvoltată de Sony, care permite transmisia de conţinuturi audio de înaltă rezoluţie (Hi-Res), chiar şi printr-o conexiune Bluetooth. Iar L2HC este un format de codec audio HD, proprietar al Huawei, capabil să ofere o lățime de bandă mai mare și o rată de biți adaptivă (320kbps până la 960kbps). Se laudă cu o latență scăzută, o rată de biți constantă, un raport bun semnal-zgomot și o gamă dinamică largă, totul pentru o experiență optimă pe parcursul audițiilor muzicale.

Dar, așa cum am spus-o de atâtea ori, mai important la o pereche de căști este sound-ul redat, oricât de frumușele și drăguțe ar fi. Iar în cazul de față, Huawei Freebuds 6i nu dezamăgește, ba din contră. Pentru că, sunt mai bune față de modelul anterior și sunt capabile să redea un sound mai amplu, puternic, echilibrat, plăcut și spațial chiar, deși nu se ridică la nivelul modelului Huawei Freebuds 3 Pro la capitolul “cristalinitate”, în sensul că nu este pe cât de cristalin și de clar aș fi dorit.
Dar, am remarcat cu plăcere că sunt capabile un sunet puternic, așa cum îmi place mie, cu destul bass pentru a da din cap cu satisfacție pe ritmurile mele preferate, cu medii bine reprezentate dar și cu sunete înalte, mai sesizabile de altfel pe partituri mai puțin drăcești, mai liniștite.
Normal, trebuia să testez diverse genuri muzicale, pe lângă muzica rock de zi cu zi, fie că este alternativ, new metal, metal, hard rock, speed sau cine știe ce alt stil, la care am fost mulțumit de bași și de volumul puternic, cu un pic de reținere față de nivelul de claritate, mă rog, în amalgamul zgomotos al acestor stiluri e mai dificil să distingi toate instrumentele în parte. Situația se echilibrează în favoarea căștilor Huawei Freebuds 6i la muzica mai de party, dar nu de petrecere, cum ar fi hiturile disco din tinerețea mea, ale unor formații gen Modern Talking, Blue System, Bad Boys Blue, C.C. Catch, Fancy etc.
Sunetul fiind cu adevărat plăcut pe ritmuri mai cuminți, mai pentru suflet, în care pianul sau chitara rece sunt vedetele.

DIn păcate, pachetul software disponibil pe aceste căști nu este pus la punct așa cum trebuie, pentru că am sesizat că modurile audio prestabilite nu sunt diferite, în sensul că ori dacă alegi Bass, ori pe egalizator manual, ori Symphony etc nu am sesizat nicio diferență majoră la trecerea dintre ele, același sound redat. Să fie o problemă de la telefon, habar nu am. Momentan folosesc un Huawei Pura 70 Pro, am încercat și pe un ASUS Zenfone 10, nimic. Am înțeles că pe Motorola ar merge… Pesemne că se va rezolva cât de curând și această mică situație neplăcută.
Totul la pachet cu un sistem de anulare al zgomotului ambiental destul de eficient, capabil să mă detașeze de inerenta larmă și gălăgie de la birou sau, de ce nu, de pe stradă. Clar, mai eficiente la birou decât pe stradă, dar îndeajuns de bune la acest capitol pentru a mă bucura așa cum trebuie de o muzică bună, nederanjat dar cu ochii în patru, ba chiar în opt, la traversarea străzii, pentru că nu prea auzi nimic când vine o mașină sau vreun dement cu trotineta în viteză pe trotuar (mă rog, nici fără căști în urechi nu prea ai cum să-i sesizezi la timpi pe ăștia).

Cât despre autonomia de utilizare, Huawei promite 5 ore de ascultare cu ANC activat și 20 ore cu ANC activat și cu carcasă de încărcare. Normal, totul este direct dependent și de cât de tare îți face plăcere să asculți muzica. Și eu o ascult la maxim, deh, sunt mai bătrân și mai surd. Dacă stau să cuget, și când eram tânăr îmi cam plăcea să stresez vecinii de bloc, fie că ascultam la magnetofon sau la casetofon pe boxe cât mai mari posibil.
Cert este că aceasta nu este departe de ce anunță producătorul. La stilul meu de utilizare, de cel puțin trei ore de audiție în drumul către serviciu și înapoi, o singură încărcare completă a căștilor și cutiuței îmi asigură autonomia pentru toate cele 5 zile lucrătoare. Atenție, cu ANC activ și volumul la maxim. Așa că, din acest punct de vedere, nu am nevoie de mai mult. Și dacă cumva sunt prins pe picior greșit pentru că am uitat să le încarc, le pun repede la un usb la serviciu și sunt gata în puțin peste o oră.
Cert este că le-am încărcat în România, le-am folosit vreo 4 zile pe drumul către muncă, apoi în Grecia pentru încă trei patru sesiuni de alergare pe malul mării, nu-mi pot dori mai mult din acest punct de vedere.

Concluzii despre Huawei Freebuds 6i
Pro
- Sound-ul redat la o calitate satisfăcătoare, amplu, echilibrat, cu bass
- Mai bune la acest capitol decât ediția precedentă
- Au și egalizator manual acum
- Autonomie pentru multe ore de audiții
- Funcție ANC eficientă
- Construcție de calitate, carcasă compactă
Contra
- Pachetul software necesită urgent ajustări la partea de reglaje ale sunetului
Huawei Freebuds 6i m-au mulțumit la capitolul calitatea sound-ului redat, satisfăcător din punctul meu de vedere pentru a mă putea bucura de muzica preferată oriunde aș fi, dar și la cel al autonomiei de utilizare, pentru multe ore de audiții, precum și datorită eficientei funcții de anulare a zgomotului ambiental.
Sunt disponibile la un preț de 499 de lei pe site-ul Huawei România.