ASUS Zenbook S 16 (UM5606) – Se reinventează ultraportabilul?

Laptopurile cu ecran generos devin tot mai portabile, mai ușoare și mai compacte, dar și cu o autonomie mai generoasă, de la generație la generație. Sau, dacă privim dinspre capătul opus, ultraportabilele au ecrane cu diagonale tot mai generoase, odată cu trecerea timpului. Cert este că, din orice perspectivă am privi, ne bucurăm acum de echipamente portabile performante, cu un ecran mare, OLED mai nou și care se vede excelent, la dimensiuni compacte sau extra-compacte, ce le fac extrem de facil de transportat și de manevrat.

Se reinventează ultraportabilul? Mai putem afirma că are ultraportabilul acel dezavantaj al ecranului mic, cu un spațiu vizual comprimat la maxim, necesar până nu demult pentru a te bucura pe deplin de avantajele portabilității? Din punctul meu de vedere aș zice că nu… Acum, datorită avansului tehnologic, poți avea la dispoziție un laptop pe cât de compact posibil dar cu un ecran “cât casa”, pe care să te poți desfășura în voie în aplicațiile uzitate.

Și, de parcă mai era nevoie, mi-a dovedit-o pe deplin acest nou-nouț, fierbinte ca zilele toride ale acestei veri, ASUS Zenbook S 16 (UM5606), un echipament de nouă generație care are toate atuurile necesare pentru a se potrivi aproape oricui are nevoie de un portabil compact, ușor de transportat, dar îndeajuns de performant pentru a putea accesa o varietate de aplicații de business, profesionale sau de studiu, după preferințe, după necesități.

Specificațiile modelului ASUS Zenbook S 16 (UM5606) pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:
CPUAMD Ryzen AI 9 HX 370
Ecran16 inchi 16:10 3K (2880 x 1800) tactil, ASUS Lumina OLED NanoEdge cu raport ecran/corp de 90%, luminozitate până la 550 de niți, gamut de culoare 100% DCI-P3, Certificare DisplayHDR True Black 500, rată de reîmprospătare de 120 Hz
Sistem de operareWindows 11 Home / Pro
GraficăAMD Radeon 890M
Memorie principală32GB de RAM LPDDR5x la 7500MHz
Stocare2TB SSD PCIe Gen 4
ConectivitateWiFi 7 (802.11be), Bluetooth 5.4
CamerăCameră AiSense FHD IR cu ACS
Porturi I/O2x USB 4.0 Tip-C, 1x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 1x HDMI 2.1 TMDS, 1x jack audio, 1x cititor de carduri SD standard (USH-II)
TouchpadTouchpad supra-dimensionat (150.3 x 99.5 mm) cu suport pentru Smart Gesture
Audio6 boxe încorporate, Tehnologie Smart Amplifier, 3 microfoane încorporate, Certificare Harman Kardon, Certificare Dolby Atmos
Baterie78Wh
Adaptor alimentareAdaptor de 65 W, Ieșire: 5V~20V, 65 W, Intrare: 100~240 V AC, 50 / 60 Hz universal  
Dimensiuni353.6 x 243 x 11 mm
Greutate1.5 kg

Ca toate laptopurile și ultraportabilele pe care le-am avut la dispoziție pentru review în perioada recentă de la ASUS, acest Zenbook S 16 are un look de mare clasă, premium, atrăgător, cu o construcție de cea mai bună calitate, ce poate fi pe placul oricui.

Carcasă metalică, argintie, scandinavian white pe numele său sofisticat, capac acoperit cu un strat ceramic care se simte plăcut la atingere și elemente rafinate de design, totul într-un întreg cu un look modern dar elegant, pretabil fără doar și poate chiar și în mediile de business.

Și, deși are un ecran generos, cu o diagonală de 16 inchi, tactil pe deasupra, plus o carcasă metalică, dimensiunile sale sunt chiar compacte. Are o grosime de doar 11mm și o greutate de 1.5kg, valori ce-l fac destul de facil la transport și la manevrare. Dar, pe cât de suplă este silueta sa, mi-a lăsat impresia unui echipament robust, construit pentru o utilizare intensă, oriunde ar fi nevoie de serviciile sale. Ba chiar este certificat conform standardelor de rezistență US MIL-STD 810H.

Are destule porturi conectoare, de toate pentru orice nevoi, dar prezența slotului de carduri SD m-a încântat peste măsură, fiind un accesoriu din ce în ce mai rar întâlnit pe un astfel de echipament. Așa că, fotografii vor fi pe cât se poate de mulțumiți de prezența acestuia. De asemenea, camera web are rezoluție full HD, pentru ca utilizatorul să se vadă pe cât se poate de bine în ședințele online.

Ecranul OLED de 16 inchi și rezoluție 3K este unul dintre atuurile forte ale acestui ASUS Zenbook S 16, capabil fiind să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă, superbă, pe care toate cele afișate să se vadă excelent. Profesioniștii vor aprecia faptul că este capabil să afișeze 100% din gama de culori DCI-P3 iar rata de refresh de 120Hz induce tranziții fluide atât în interfața sistemului de operare cât și în aplicații.

Nu o spun prima dată, dar următorul meu laptop va fi unul de acest gen, pe cât de compact posibil dar cu un ecran OLED de 16 inchi, pentru a vizualiza la adevărata lor valoare imaginile cu peisaje frumoase pe care le fac prin vacanțe. Nu mă îndoiesc că fotografii profesioniști vor fi chiar mai încântați decât mine de beneficiile oferite de un astfel de ecran.

Tastatura de tip chiclet este confortabilă în utilizare, plăcută, facilitează redactarea într-o manieră rapidă și are iluminare de fundal, cu o intensitate cum rar am văzut pe un laptop sau ultraportabil. Remarc totuși că, deși era destul spațiu pe care să se întindă, hai, să se lungească, lipsește un bloc numeric, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru anumite categorii profesionale. Nu lipsește tasta Copilot pentru accesarea rapidă a serviciilor dedicate cu chat-gpt și tot felul de alte inovații inteligente, pe care se insistă la ora actuală.

ASUS mai impune o modă printre sistemele portabile cu Windows, anume un touchpad supra-dimensionat, din buză în buză în buză dacă mă pot exprima așa, și care răspunde excelent la comenzile tacile, ba chiar acceptă o grămadă de gesturi utile de control.

Să nu uit faptul că superbul ecran, la rândul său, acceptă comenzi tactile, astfel că interacțiunea cu interfața sistemului de operare și cu aplicațiile este totală. Dar, deși are un ecran tactil, acesta nu se rabatează la 180 de grade, deși ar fi fost logic să o facă.

Sistemul audio integrat putea fi și mai bun decât este. Are nu mai puțin de 6 speakere integrate, este capabil să redea un sound destul de puternic și de echilibrat, spațial, dar personal l-aș fi dorit un pic mai profund, cu un pic mai mulți bași, pentru a completa pe deplin calitatea afișării ecranului.

Cât despre puterea de procesare integrată, noul ASUS Zenbook S 16 UM5606 vine echipat cu noile procesoare AMD Ryzen AI 9 HX 370 (12 nuclee, 24 fire de execuție), cu nu mai puțin de 32GB memorie RAM și o capacitate internă de stocare de 2TB, practic o configurație de top în lumea echipamentelor portabile compacte, fie că vorbim de ultraportabile sau de laptopuri compacte cu ecran mare. Posibilitatea de upgrade fiind numai la nivelul soluției de stocare.

O fișă tehnică care practic poate fi de folos într-o gamă largă de activități, fie că vorbim de cele de business sau de natură profesională, precum și de studiu. Pentru că, privit prin natura sa practică, poate manevra atât banalele aplicații de office, de navigare și informare pe internet, de comunicare verbală sau non-verbală, cât și pe cele pentru dezvoltare web, financiar-contabile, erp/crm, de programare, editare foto la nivel profesional, ba chiar și video sau grafică în proiecte nu foarte complexe. Nu poate lua locul unui workstation cu o placă grafică dedicată, dar se poate achita cu succes de o mulțime de sarcini de natură profesională.

Nu este un laptop de gaming în adevăratul sens al cuvântului, deși poate manevra o grămadă de titluri, poate nu la nivelul maximal al graficii, dar este fără doar și poate un echipament multimedia aproape desăvârșit, pe care-ți poți petrece timpul privind la imagini video de cea mai bună calitate.

L-am testat de curiozitate cu câteva aplicații de benchmark, pentru a vedea cum stă la capitolul performanțelor sintetice în raport cu alte echipamente din aceeași categorie. PcMark 10 a obținut următorul scor.

Acesta, comparat cu al unor echipamente pe care le-am avut de curând la review.

După cum se observă, la nivel de productivitate și creativitate este cel mai performant echipament cu o configurație de ultraportabil pe care l-am avut la dispoziție în perioada recent trecută.

Cinebench R23 arată cam așa.

Cinebench 2024 are următoarele rezultate pe acest echipament.

După cum se observă, platforma tehnică ce dotează acest echipament este cea mai performantă, cel puțin dintre toate cele pe care am avut ocazia să le folosesc de curând. Clar, nu se compară la capitolul performanțe cu un laptop de gaming, cu o placă grafică net superioară, dar nici acelea nu sunt la fel de suple și de ușoare. Deși…

Și, pe cât de performant este pentru categoria din care face parte, ASUS Zenbook S 16 stă la fel de bine și la capitolul autonomie, din câte am constatat. În sensul că, fie că-l folosești pentru activități uzuale de office, navigare pe internet sau comunicare, fie că vizualizezi materiale video pe internet, autonomia de utilizare este de până în 10 ore, ceea ce nu poate fi decât foarte bine. Atenție, cu luminozitatea ecranului la 50% din valoarea sa maximă.

Știu că sunt mulți fani Intel în România și că preferă să achiziționeze echipamente dotate cu tehnologia acestora, deși alternativa AMD este la fel de viabilă din câte am constatat pe propria-mi piele, dacă mă pot exprima așa. Pentru că utilizez de mai bine de 3 ani un ultraportabil ASUS Zenbook 14 cu tehnologie AMD în scopuri personale și bloggeristice, ba chiar și pentru serviciu, acest lucru însemnând că-l “frec” la maxim atât cu editare text, prelucrare foto, ba chiar și video la un nivel mediu, plus sesiuni extinse video-on-demand, remote-uri la muncă când este necesar etc. Și care a funcționat și o face impecabil și acum, la performanțe de care nu mă pot plânge și cu o autonomie aproape la fel de bună ca la început. Singurul său dezavantaj, în contextul actual, este faptul că nu are ecran OLED.

Iar acest nou ASUS Zenbook S 16 UM5606 are tot ceea ce este necesar din punctul meu de vedere pentru a fi un portabil de încredere – design premium, carcasă rezistentă și un ecran superb, dimensiuni compacte, soluție de stocare cu o capacitate generoasă și performanțe de top pentru categoria din care face, la pachet cu o autonomie pentru întreaga zi la o utilizare intensivă.

Din câte am văzut pe internet, are un preț de la 10499 Lei, în funcție de configurație.

Și da, poate că repet ca o moară stricată, dar este dovada palpabilă că ultraportabilul se reinventează.

dd

dd

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

6 thoughts on “ASUS Zenbook S 16 (UM5606) – Se reinventează ultraportabilul?

  • August 6, 2024 at 5:33 pm
    Permalink

    Frumos, elegant si performant, cel mai mult imi place ecranul.

    Reply
    • August 6, 2024 at 5:34 pm
      Permalink

      daaa, se vede intr-un mare fel pe el… OLED-ul chiar merita…

      Reply
  • August 9, 2024 at 12:11 pm
    Permalink

    Salut.
    Detin si eu de aproape un an un laptop Acer Edge de 16 inch cu ecaran OLED. Ecranul este superb, insa bateria lasa mult de dorit. Este foarte galagios, are procesor AMD Ryzen 7. O sa raman cu el pana cedeaza, insa pe viitor o sa fiu mult mai atent la ce procesor are si durata de viata a bateriei. Mai am si un Macbook Air de 13,3 inch cu procespr M1 care ma uimeste la cat de mult tine bateria.

    Reply
    • August 9, 2024 at 12:38 pm
      Permalink

      macbook-urile astea noi sunt renumite pentru autonomie. la acer nu stiu cum e cu autonomia, ca nu am mai testat de ceva timp. dar la asus-urile pe care le-am avut de curand pot spune ca au un minim de 6 ore… daca nu mai mult. depinde si ce capacitate are bateria integrata.

      Reply
  • August 9, 2024 at 3:45 pm
    Permalink

    Are un ecran splendid, ca si constructie este printre cele mai premium laptopuri de pe piata.

    Reply
  • Pingback: ASUS Zenbook S 14 OLED UX5406SA Review – Ultraportabil în adevăratul său sens – Frumos, compact și ușor, performant dar și cu o autonomie de invidiat – ImiDoresc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *