Vacanță în Polonia, impresii și câteva instantanee

După baia de soare grecească, de care încercăm să nu ne lipsim la începutul fiecărei veri, în august am reușit să mergem și la munte, în Polonia, în zona Zakopane mai exact. Unde am mai fost de altfel, în 2019 și 2023, dar, pentru că ne-am simțit atât de bine acolo, am mai mers încă o dată.

Și cred că vom mai merge și la anul, pentru că mai avem o mulțime de alte locuri frumoase de explorat, obiective și atracții turistice de vizitat, precum și multe alte trasee montane de luat la pas.

Pentru că în Malopolska ai la dispoziție cam orice tip de atracție și distracție turistică, de la trasee montane în vreo câteva parcuri naționale, vedete fiind clar Munții Tatra, muzee în aer liber sau la interior cu duiumul, de orice gen, castele și mănăstiri, ba chiar există o salbă de castele numită Cuibul Vulturului, complexe termale, orășele cu centre vechi, Imperiala Cracovia care merită doar ea singură un adevărat city-break, sătuce fermecătoare, berării artizanale cu propriul restaurant, restaurante de toate felurile, pe scurt, de toate, pentru toți.

Drumul până acolo l-am făcut dintr-o singură bucată, cu mașina, cam 1030 de kilometri de condus, în aproximativ 13 ore. Toată această vacanță am făcut cam 3000 de kilometri în total, 2000km pe drumurile de dus și de întors, 1000km prin acea zonă.

Ce ne-a plăcut atât de tare încât ne-a făcut să mergem și a doua oară în aceeași zonă? Pardon, a treia oară.

În primul rând pentru că se ajunge relativ repede cu mașina, din Ungaria și prin Slovacia se circulă aproape exclusiv pe autostrăzi. Normal, trebuie plătită vinietă în Ungaria (am luat pe 10 zile de la MOL din România, cam 88 de lei) dar și în Slovacia, 12 Euro tot pe 10 zile. Atenție, recomand introducerea vinietelor respective în Waze, altfel va ocoli autostrăzile cu bună știință, ca să vă scutească de amenzi. Am pățit-o anul trecut, m-am învățat minte. De asemenea, la ieșirea din România același waze ne-a dus prin vama Săcueni, unde am avut doar 3 mașini în față, nu a fost la fel de aglomerat ca la Borș II.

În al doilea rând că în Polonia prețurile sunt relativ cam ca la noi, dacă nu chiar mai ieftine la anumite produse sau servicii. De menționat că zlotul polonez este oarecum la paritate cu leul, 1 zlot = 1.1 Lei.

De exemplu, cazarea la hotelul de 3 stele din inima pădurii, la care am stat de fiecare dată până acum, în toate cele 3 incursiuni poloneze, a fost cam 2400 de Lei cu mic dejun inclus dar și intrare nelimitată la băile termale din Zakopane. 7 nopți. La acest capitol, al cazării, cred că este mai ieftin decât la noi.

De menționat că în anul anterior, 2023 adică, am plătit pe același pachet de servicii 1800 de Lei, deci s-au mai scumpit și la ei. Oricum oferta a fost mult mai ieftină decât orice altceva am găsit în România. Dacă mai știți vreo ofertă de cazare cu mic dejun (unul bogat de altfel) și terme incluse, la același preț în RO, aștept sugestii. Că n-am fost la therme în fiecare zi, pentru că am mai umblat și pe munți, asta este altă poveste.

Prețul carburantului în Polonia este aproximativ la fel ca în România, așa că, n-am avut surprize la acest capitol, ca în Grecia sau Italia de exemplu, unde costurile sunt un pic mai mari la acest capitol.

În drumurile noastre din proximitatea Munților Tatra și până la Cracovia, nu am mers deloc pe autostrăzi, așa că habar nu am dacă se plătesc sau nu. Am observat totuși că se lucrează la o autostradă spre Slovacia, s-au apropiat cu ea destul de aproape de munți.

Prețurile în supermarket-uri sunt la cam fel ca la noi, nu mi s-a părut nimic mai scump. La orice gen de produs alimentar.

Berea poloneză? Excelentă!

Berea între 2.5 și 12 zloți, funcție de producător, Okocim-ul obișnuit fiind între 3.5 și 4.5 zloți, adică între 4 lei și 6 lei. Cele mai scumpe, între 8-12 zloți sunt așa-zis artizanale. Am găsit/văzut și beri mai scumpe, mai speciale, ba chiar m-a pus naiba să cumpăr de la o berărie locală un specimen cu frunza de cânepă pe ea. Să încerc, nah. 33 de zloți sticla, cea mai proastă bere pe care am băut-o vreodată, cu gust de sac de cânepă. Există și multe sortimente de bere cu vișine, de fapt cam toate mărcile au o astfel de specialitate, foarte bună de altfel.

Berea la restaurant, fie că este draft sau la sticlă, costă între 16 zloți și 19 zloți. Am încercat tot ce am poftit, preferata din toată vacanța fiind cea Eliksir de la Abația Szczyrzyc, pe urmele căreia am mers direct acolo, la sursă.

Ca o concluzie, berea artizanală poloneză este la fel de bună ca în Bavaria, standardul meu de calitate absolut în materie. M-aș fi putut întoarce cu zeci de sticle de bere bună poloneză în portbagaj dacă aș fi avut loc. Dar pentru că am mers cu o mașină destul de mică două familii, a fost cam sărăcie înapoi la reședința bucureșteană de această dată.

Cât despre vodka poloneză… să o lăsăm așa, nu are rost să mai discutăm. Ce s-a întâmplat în Polonia, rămâne în Polonia. 😀

La restaurante am mâncat (în doi) la prețuri între 100 și 180 de zloți, în funcție de ce am comandat. Au și meniuri în engleză însă să nu vă bazați că sunt și chelneri vorbitori de engleză peste tot, ba chiar s-ar putea să aveți surprize. În centrele turistice nu veți avea probleme dar undeva prin vreun sătuc sau colț uitat lume, mă îndoiesc că vor cunoaște limba engleză. Dacă am fi fost vorbitori de germană, poate că alta era situația.

În general am mâncat la restaurantele tradiționale, crâșme cum îi zic ei, bucate de-ale locului. Ciorbă cu cârnați, Zurek, ba chiar am găsit și ciorbă de burtă, preparată altfel decât pe la noi (un fel de supă piperată, mai mult carne decât supă, dar gustoasă), colțunași cu diverse umpluturi (carne, brânză, verdețuri), pierogi le numesc ei, dar cam aceeași rețetă ca în Bucovina noastră, și tot felul de altfel de feluri principale pe bază de porc, vită, oaie sau pasăre.

Atenție, Pork Chop în meniurile poloneze traduse în engleză este de fapt un șnițel de porc, pe când Chicken Chop este chiar piept de pui la grătar. În general porții mari, te saturi, dar mâncarea tradițională este destul de “grea”.

Normal, există și tot felul de altfel de restaurante sau fast-food-uri cu bucătărie internațională, gen idiș, italiană, indiană, turcească, grecească etc.

Ce ne-a mai plăcut? Curățenia, civilizația, oriunde ai merge în acea zonă de Polonia. Totul este pus la punct, sătucele arată impecabil, ți-e mai mare dragul să conduci pe drumurile alea strâmte, sus pe dealuri, prin simple sătuce deloc turistice. Ca să fiu sincer, arată cam ca în Bavaria, cu un pic mai multă aglomerație. Impecabilă Polonia, o adevărată plăcere din toate punctele de vedere.

Sincer să fiu, m-am uitat la polonezi. Sunt cam la fel ca noi, ba chiar în Polonia de sud trăiesc mulți dintre urmașii bucovinenilor care au plecat cu oile către acele zone acum câteva secole. Dar țara lor arată cu totul altfel. Sunt cu mult înaintea noastră, arată ca-n vest… dar prețurile la produsele uzuale sunt cam ca la noi. Oare ei cum au reușit?

La fel, traseele montane din Parcul Național Tatra sunt amenajate cum n-am văzut nicăieri, cu bolovani și pietre puse în așa fel încât cărarea să fie cât mai vizibilă și mai ușor de întreținut. Cred că nu prea ai cum să te înnămolești pe traseele alea, am exagerat un pic dar nici prea departe de adevăr nu sunt.

Orice intrare în parcul naționat costă 9 zloți dar am văzut și abonamente pentru 7 zile, ba chiar și pentru tot sezonul dacă nu mă înșel. De remarcat că traseele populare pot fi extrem de aglomerate, în special cele mai accesibile. Pentru că sunt cei mai frumoși munți ai Poloniei iar această țară are o populație de două ori mai numeroasă decât a noastră. Așa că, nu este de mirare că sunt trasee în care te simți ca pe bulevard.

Singura problemă, dacă mă pot exprima așa, în zonele turistice, fie că vorbim de Zakopane, Cracovia sau Munții Tatra, sunt parcările. Nu poți parca pe marginea drumului, cum se mai întâmplă pe la noi, ci doar în spațiile special amenajate care nu sunt deloc ieftine. 5/10 zloți pe oră, în Zakopane, 10 zloți pe oră în Cracovia, cam 50 de zloți pe zi în proximitatea munților Tatra, în zonele principale de acces către trasee, 50 de zloți pe zi în parcările Parcului Național Tatra dacă rezervi online cu câteva zile înainte, 70 de zloți dacă rezervi în aceeași zi (am plătit și așa, nu aveam ce face).

Există destul de multe cabane pe traseele populare, în care te poți opri pentru a mânca ceva dar și pentru a te bucura de o bere bună și rece. Sau de o toaletă. Prețurile la cabanele de munte, din câte am observat, nu diferă de cele din stațiuni, fie că vorbim de mâncare, fie că vorbim de băuturi.

Există trasee atât pentru plimbări relaxate, în familie, cât și altele mai lungi și mai obositoare, ba chiar și unele tehnice, pe care cei cu rău de înălțime n-au ce căuta. Munții Tatra sunt cu siguranță spectaculoși iar iubitorii de munte se vor bucura la maxim să le umble cărările, așa cum am făcut-o și noi de altfel.

Pentru că vremea nu prea a ținut cu noi, ba chiar în primele patru zile am avut parte de alerte de vreme extremă pe telefon în fiecare dimineață, am făcut două trasee mai lungi în Tatra și unul de la revedere, lângă Zakopane. Dar ne-am mai plimbat și printre stâncile Orașului Împietrit, la două ore distanță de condus.

Descrierea traseelor pe care noi le-am făcut în Munții Tatra pot fi aflate de aici

Am mai făcut un traseu anul acesta, voiam să trecem creasta din Dolina Pieciu, valea celor 5 lacuri, către Morskie Oko. Numai că furtuna ne-a întors din drum.

Normal, ne-am plimbat din nou prin Cracovia, de data asta mai mult prin cartierul evreiesc, unde am luat la rând toate magazinașele de suveniruri și am mâncat o tartă zapiekanki ca la mama ei… Am fi dorit să vizităm muzeul Schindler, da, cel din filmul lui Spielberg, dar am preferat să luăm străduțele cartierului evreiesc la pas. Poate o vom face cu o altă ocazie, la vizita muzeului Schindler mă refer. Recomand palatul imperial din Cracovia, pe care noi l-am vizitat în 2023, într-un tur ghidat de 3 ore. Este imens și impresionant.

Cam atât despre impresiile generale din frumoasa noastră vacanță poloneză din 2024.

Acum vă las în compania unor imagini realizate cu ajutorul lui Huawei Pura 70 Pro, mai jos.

De altfel cel mai bun smartphone la capitolul foto utilizat de mine până acum, la Huawei Pura 70 Pro mă refer. Bun pentru aproape orice situație de fotografiere, în aproape orice condiții.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Vacanță în Polonia, impresii și câteva instantanee

  • September 16, 2024 at 11:10 am
    Permalink

    Bravo. Foarte reusite pozele si multe idei de luat in calcul pentru cine viziteaza zonele acelea.
    Da, Polonia este si pe lista mea de vacanta. Sper ca anul viitor in Mai sa ajung acolo. O tara subevaluata, toata lu ea merge in Vest.

    Reply
    • September 16, 2024 at 11:13 am
      Permalink

      si sper sa mai vin si cu altele la anul. parca as vrea sa merg pana sus de tot, in nordul Poloniei… mai vedem ce o fi pana la anul, noi sa fim sanatosi!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *