Huawei Watch GT 5 Pro Review – Ceasul inteligent așa cum trebuie să fie, la o nouă generație. Dar noile programe video de antrenament din Huawei Health sunt adevărata cireașă de pe tort
Toamna se numără… ceasurile inteligente. O adevărată avalanșă cu lansări de ceasuri și brățări inteligente, de la cei mai importanți producători, s-a desfășurat deja la începutul acestei toamne. Și nici Huawei (noul lider al acestei piețe atât de dinamice), nu putea fi mai prejos, așa că tocmai ce a prezentat noile generații de Watch GT 5 și Watch GT 5 Pro, edițiile feminine dar și masculine, plus noul Huawei Watch D 2, ceasul inteligent capabil să măsoare tensiunea cardiacă și nu în ultimul rând un Huawei Watch Ultimate verde ca iarba din Carpați. Practic, o pleiadă de ceasuri inteligente, într-o varietate de forme și de culori, pentru a se adresa unui public cât mai larg posibil.
De menționat că noua serie Watch GT 5 este deja disponibilă pe HUAWEI Store România, cu prețuri începând de la 1.249 lei pentru modelele standard și de la 1.899 lei pentru modelele Pro. Până pe 31 octombrie 2024, pentru orice comandă a unui smartwatch din noua serie WATCH GT 5, utilizatorii vor primi cadou căști HUAWEI FreeBuds 5i, 12 luni de garanție extinsă și 3 luni de abonament gratuit la HUAWEI Health+.
De altfel, cel mai recent raport IDC, o dă pe Huawei drept lider pe piața de profil, cu o cotă de piață de 20% în trimestrul al doilea din acest an. Și nu este de mirare, pentru că dispozitivele lor purtabile au câteva atuuri importante – arată bine, chiar foarte bine aș insista, dispun de o construcție de calitate superioară, premium, majoritatea au forma clasică de ceas, cu un cadran rotund, totul pe bazele unui ecosistem chiar complex dar și util de raportare și de monitorizare pentru activitățile fizice și nu doar.
Și, cu aproape 3 săptămâni înaintea lansării oficiale de astăzi, am avut la dispoziție pentru review noul model Huawei Watch GT 5 Pro, de altfel unul dintre cele mai mișto exemplare ale actualei serii masculine. Așa că, de cum l-am primit, l-am pus la treabă așa cum o fac cu smartwatch-ul meu, 24 de ore din 24, normal, cu excepția scurtelor perioade de încărcare. Și, după peste 400.000 de pași făcuți împreună, prin București dar și prin Barcelona, ba chiar și câteva scurte sesiuni așa-zis sportive, atât cât poate un om bătrân și obosit, pot spune că sunt chiar mulțumit de comportamentul său, după cum o să vă detaliez în continuare.
Specificațiile modelului Huawei Watch GT 5 Pro pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele
- Carcasă din titan, cadran de 46mm, geam din safir
- Ecran AMOLED de 1.43 inchi, rezoluție 466×466 pixeli, 326ppi
- Senzor TruSeenTM 6.0
- Conectică – 2.4 GHz, BT5.2, BLE/BR/EDR
- Baterie de 524mAh, autonomie de până în 14 zile
- Microfon – Da
- Difuzor – Da
- Dimensiuni – 46.3 mm x 46.3 mm x 10.9 mm
- Greutate – 53 de grame fără curea, 81 de grame cu curea siliconică, 97 de grame cu curea din titan
- Încărcare wireless (încărcare completă în aproximativ 100 de minute)
- Certificare IP69K, rezistență 5ATM la scufundare
- Compatibilitate Android 8.0 sau mai nou precum și iOS 13.0 sau mai nou
Pe lângă designul mai deosebit, modelele feminine se diferențiază printr-un cadran de 42mm, ecran de 1.32inchi, implicit dimensiuni mai compacte, dar și o baterie de 323mAh, ce promite o autonomie de până în 7 zile. În rest, au cam aceleași caracteristici.
Iar modelul cu ceramică arată într-un mare fel. Deja doamna mi-a spus, nici măcar mai subtil așa, că îl așteaptă de la Moșu’.
Tot ce e mai nou în materie de tehnologie digitală, integrat într-o carcasă cu un look clasic, așa cum trebuie să fie orice smartwatch
Huawei Watch GT 5 Pro are fără doar și poate un look elegant, întocmai ca al unui ceas clasic, poate tocmai de aceea îmi place atât de tare. Personal prefer ceasurile cu un cadran rotund, cu un look ca odinioară, întocmai cum erau cele la care trebuia să învârt rotița ca să funcționeze când eram de-o șchioapă dar și mult mai târziu, până au apărut cele cu baterie apoi, mai nou, acestea inteligente.
Un design aparent simplu, ce se dorește a fi discret, dar în aceeași măsură atrăgător, cadranul având o formă octogonală, dar nu agresiv de octogonală, dar și o ramă de susținere a geamului vopsită dual, în roșu și albastru, cu dedicație pentru steliști bănuiesc. 😀 Glumesc, un look clasic dar mai sportiv așa, fresh, plăcut, un ceas care a făcut impresie plăcută la mâna mea când le-a atras atenția prietenilor, colegilor, familiei etc. Un look cu vino-ncoa, arată așa cum trebuie să arate orice ceas din punctul meu de vedere, chiar și unul inteligent de nouă generație.
La exterior look-ul retro-clasic, atât de elegant și încă apreciat de mulți, la interior cele mai noi și mai performante tehnologii digitale. Nu-ți poți dori mai mult.
Construcție premium, finisaje de cea mai bună calitate, carcasă din titan de grad aerospațial, ușor dar rezistent, ba chiar și la coroziune, fără doar și poate este un ceas construit să facă cu succes față în cele mai diverse condiții de utilizare. Este certificat IP69K și la scufundarea la o presiune de 5ATM (adâncime de 40 de metri dacă nu mă înșel), astfel că poate fi utilizat fără reținere chiar și pentru băile în mare sau snorkeling.
De remarcat că a fost tratat astfel încât să reziste chiar și într-o saună, în băile termale sau la dușurile fierbinți. De exemplu, dacă din greșeală pun jetul de apă fierbinte la al meu Watch Ultimate, pe ecran este afișată informația că se supraîncălzește aproape instant. Am verificat și cu Watch GT 5 Pro, cu jetul de apă caldă intenționat pus în zona senzorilor și am mai primit această, să-i zicem, eroare, după ce am insistat prea mult. Ceea ce este plus incontestabil din punctul meu de vedere.
Și, pe cât de rezistent este, rămâne un ceas destul de ușor, până într-o 100 de grame cu tot cureaua metalică (tot din titan), ba chiar confortabil aș remarca. Pentru a sta cum trebuie la mâna mea am dat o zală jos, am strâns-o practic, operațiunea fiind pe cât de simplă posibil. De remarcat că pentru mâini mai groase există zale suplimentare la pachet dar și posibilitatea înlocuirii curelei din titan cu una din elastomer.
Normal, nu lipsește butonul principal de acces la meniu, care are și rotiță pentru mărirea iconitelor sau pentru derularea meniurilor extinse. De asemenea, al doilea buton permite accesarea funcțiilor sportive, plus că are rol de eletrod pentru măsurarea ECG-ului.
Pe spatele ceasului sunt prezenți senzorii TrueSense, dispuși în așa fel încât să monitorizeze și mai precis parametrii fiziologici necesari.
Ecranul Amoled de 1.43 inchi se vede chiar foarte bine, este lizibil chiar și în exterior, destul de ok chiar și într-o zi însorită. Normal, dacă este activată funcția AOD, fără de care nu pot purta un ceas inteligent la mână, pentru că nu suport să văd un ecran negru, interfața de salvare a energiei poate fi un pic mai greu lizibilă în bătaia directă a soarelui.
Și este de remarcat faptul că este protejat cu geam de safir, rezistent la atingerile sau pocnirile accidentale de suprafețe contondente, cum ar fi mânerul clanței de la ușă, colțul balustradei de pe scara blocului sau de la birou etc. Plus la inerentele contacte cu obiecte ascuțite ce-i pot impregna urme de zgârieturi iremediabile unei sticle obișnuite, fie ea mai de soi. Aici, cu geam din safir, nu mai este cazul (cel puțin așa sper).
Încărcarea se realizează prin inducție electrogmagnetică, prin intermediul unui adaptor special ce se agață magnetic de spatele ceasului. Încărcarea completă de la 20% realizându-se cam într-o oră.
Dacă tot am adus vorba de încărcare, implicit de baterie, trebuie să remarc că, la stilul meu de utilzare, cu foarte mulți pași făcuți zilnic (cel puțin 20.000) și notificări pentru apeluri vocale, sms-uri, whatsapp și mail, plus funcția AOD activată, autonomia de utilizare este în jurul a 7 zile. Ceea ce este perfect, asta însemnând că îl încarc cam o dată pe săptămână. Dacă l-am mai utilizat și la alergare, plus niște exerciții din programul VIP al Huawei Health, autonomia nu a scăzut cu mult. Într-a șasea zi, la 18% baterie, am preferat să-l încarc spre seară.
De remarcat că dacă activez gps-ul pentru monitorizarea unor activități fizice, cum ar fi seriile de alergări prin parc sau traseele pe munte, autonomia scade, fără tăgadă. Dar tot îl pot utiliza timp de cel puțin 2 zile, pe trasee de munte în jurul a 10-12 ore, zilnic.
Un întreg univers de aplicații și informații, pe un ecran rotund de 1.43 inchi
Interfața digitală de pe cadranul ecranului îmi este familiară, dar încă de la prima noastră re-întâlnire, am apreciat-o drept intuitivă și simplă în înțelegere și ulterior utilizare.
Cum și-au făcut deja obiceiul, la fiecare lansare a unui nou gadget purtabil, un ceas inteligent în speță, și acest Watch GT 5 Pro vine cu 14 cadrane digitale de ceas noi, fiecare cu propria sa gamă de widget-uri și funcționalități.
Cei mai calmi, înclinați spre meditația asupra întregului absolut și al universului, vor aprecia cu siguranță cadranul Pet Panda, care i-ar ajuta să fie conștienți de emoțiile lor dintr-o simplă privire.
Cadranul Blooming Brilliant reprezintă o modalitate creativă și plăcută vizual de a urmări progresul activității zilnice – practic, o floare animată care se deschide și înflorește odată cu progresul activității.
Activity Rings Watch Face indică performanțele activității fizice din ziua curentă.
De remarcat că toate aceste interfețe ale cadranului virtual permit o minimă administrare, la nivel de culori și de informații afișate.
Normal că există destule aplicații pe acest Huawei Watch GT 5, ca și la generațiile anterioare de ceasuri. Există aplicații pentru măsurarea pulsului, a nivelului de oxigen din sânge, a temperaturii (punctual sau după o anumită rutină), aplicații pentru afișarea altitudinii și a presiunii atmosferice, ceas deșteptător, cronometru, aplicație pentru măsurarea deficitului caloric în scopul dorit, busolă, dar și pentru acționarea camerei telefonului la care este conectat.
De asemenea, la această ediție a apărut tastatura virtuală ce permite un răspuns rapid la diverse mesaje, funcționalitate dorită de mulți utilizatori.
Și nu lipsește aplicația mea preferată mai nou – Activity Rings, care afișează trei cercuri mai exact – unul cu numărul de calorii arse calculat de algoritm (funcție de activitatea fizică depusă), timpul de mers sau de activitate fizică și de câte ori te-ai sculat de la birou (sau ai fost activ). După ce se apasă în interfața acesteia, poți vedea numărul de pași, distanța parcursă și diferența de altitudine urcată.
Să nu uit de hartă, care este afișată color acum în timpul exercițiilor fizice, cum ar fi alergatul. Se pare că există și posibilitatea încărcării unui traseu pe munte și ghidarea direct prin intermediul său. Cum n-am fost pe munte, nu am avut cum să testez cât de bine merge. Dar o voi face cu prima ocazie. De menționat că trebuie descărcată harta zonei în care te afli din aplicația de pe telefon, Huawei Health, pentru a o vedea cum trebuie pe ceas.
De asemenea, observ că a fost schimbată și interfața de afișare în timpul exercițiilor fizice, cu caractere mai mari, mai lizibile, ceea ce este chiar foarte bine pentru ochi mai obosiți de bătrânețe, cum sunt ai mei de exemplu.
Și încă ceva, acum permite realizarea de screenshot-uri, prin apăsarea în același timp a ambelor butoane. O funcție necesară zic, dacă este nevoie să partajezi anumite informații, imaginea fiind salvată în smartphone imediat.
Huawei Health, un ecosistem complex de monitorizare
Dar adevărata cireașă de pe tort, dacă îmi permiteți exprimarea, este vastul ecosistem al aplicației Huawei Health, prin intermediul căruia se interacționează cu ceasul dar mai ales sunt afișate toate rapoartele posibile și imposibile despre activitățile fizice și nu doar. Este atât de stufos încât îți va lua ceva timp să înveți să-l răsfoiești.
Conectarea cu ceasul am realizat-o fără bătăi de cap, în câțiva simpli pași direct din aplicație. În primul rând, prin intermediul Huawei Health pot fi administrate cadranele virtuale (erau vreo 10.000 acum un an, presupun că acum sunt mai multe, gratis sau contra cost), aplicațiile instalate direct pe ceas, permisiunile de notificări, update-urile software, pot fi create planuri de exerciții fizice și, bineînțeles, pot fi vizualizate toate informațiile colectate de senzorii smartwatch-ului.
Normal, la fel ca la toate celelalte modelele de ceasuri sau brățări inteligente Huawei testate până acum, există funcții de monitorizare a activităților sportive, cum ar fi alergare, afară, la interior și chiar pe munte, mers, afară sau la interior, sau unde ai chef, ciclism, afară sau la interior, înot, oriunde se poate, săritura coardei, hiking, trekking, schi, snowboarding, triatlon, exerciții pe bicicletă eliptică, tras la rame și, mai nou, golf (cu multe hărți de terenuri de golf și îndrumare de cum să dai și unde să dai, chiar și în funcție de condițiile atmosferice).
De remarcat că toate aceste funcții de monitorizare se bazează pe o nouă soluție hardware, implicit noi algoritmi. Pe scurt, noul TruSense promite monitorizarea mai precisă, mai rapidă, pentru date mult mai eficient și mai exact colectate.
În primul rând că s-au schimbat senzorii optici de măsurare și s-au adoptat alte arhitecturi pentru poziționare și trasele de măsurare, plus că au fost acoperiți cu o sticlă specială care elimină o mai mare parte a luminii, toate acestea îmbunătățind precizia de citire a pulsului, nivelului de oxigen etc. Din câte înțeleg, numărul de canale de citire pentru oxigenul din sânge s-a triplat prin intermediul noilor tehnologii integrate.
Există îmbunătățiri și la nivelul localizării GPS, noul sistem Floarea Soarelui (Sunflower Positioning System) fiind mult mai precis se pare. Are un receptor mai eficient ce detectează tipul de activitate, recunoaște starea mișcării, pentru a optimiza direcția antenei câtre sensul de deplasare. Cei de la Huawei afirmă că această nouă tehnologie de poziționare crește precizia de analiză a traseului cu 40%,
a distanței cu 30% și a ritmului cu 20%, ceea ce este cu adevărat important. Așa o fi, nu am cum să-i contrazic.
Recunosc că îmi face mare plăcere să vizualizez statisticile personale înregistrare în contul meu personal din ecosistemul Huawei Health. Peste 18 milioane de pași făcuți în 1220 zile (and still counting) de utilizare a unui gadget Huawei (presupun că sunt înregistrate și datele colectate de al meu Huawei P10, de acum vreo 8 ani). Peste 13.000 de kilometri de mers la pas, pe munte sau alergați.
Ceasuri Huawei am început să folosesc anul trecut, după ce am avut altele, ale căror statistici le-am pierdut din păcate. Deci, este destul de important să nu treci de la un producător la altul dacă dorești să păstrezi o statistică a activităților fizice pe mai mulți ani. Părerea mea.
De exemplu, în 2023 am făcut 6.176.702 pași, cu o medie de peste 18.220 pași zilnic. În timp ce până acum, septembrie 2024, am făcut peste 5.400.000 de pași, cu o medie zilnică de aproape 20.860 de pași, deci mai bine.
De asemenea, în 2023 am consumat o medie de 1001 calorii pe zi, în timp ce în 2024 media a fost până acum de 1094, deci am pus un pic mai mult osul la treabă.
Există integrare și cu Komoot, pentru salvarea rutelor de alergare sau trekking direct acolo.
Nu lipsește aplicația Stay Fit, care monitorizează deficitul caloric în funcție de efortul fizic și de mesele zilnice, la pachet cu măsurarea greutății introduse manual de utilizator în aplicație, dacă nu cumva există posibilitatea sincronizării și cu un cântar deștept de la același producător.
Practic, această aplicație ajută la urmărirea deficitului caloric în funcție de activitățile fizice și chiar poate genera planuri personalizate de slăbit, de menținere a greutății sau pentru îngrășat, după caz. Din păcate, cel puțin din punctul meu de vedere, caloriile consumate în timpul meselor, adică practic ceea ce mâncăm, trebuiesc introdus manual. Nu cred să am răbdarea în a introduce ingredientele fiecărei mese în aplicație. Ceva inteligent cu o poză ar fi altceva, nu? Faci o poză și inteligența articială calculează ce trebuie… Mă rog, astea sunt deja sf-uri, dar nu m-ar mira să fie o opțiune viabilă în curând.
Dar cireașa cireșei de pe tort sunt cursurile video Premium. Practic, cu această nouă generație de ceasuri inteligente, Huawei aduce și pentru români cursurile premium de fitness, prin intermediul unui abonament plătit (40 de lei pe lună din câte am înțeles). Există în aplicație tot felul de cursuri și planuri video de fitness pentru toate grupele de mușchi sau părți ale corpului, cu diferite grade de dificultate. Există opțiuni pentru Yoga, pierderea în greutate, alergare, sănătate, modelare corporală și musculară, ba chiar și pentru săritul corzii.
Și cum tot stau în cumpănă dacă să merg la sală acum sau mai încolo puțin, pentru că ar cam fi timpul, mi-am zis să încep în confortul propriei sufragerii câteva sesiuni de fitness, pentru începători, desigur. Și am început cu o sesiune de 10 minute special concepută pentru mușchii abdominali, că vreau six-pack, și nu de bere. 😀
Vai ce chin, ce jale a fost prima dată, dar am gătat-o cu succes, zic eu. Cred că au râs și curcile de mine la cum mă chinuiam să stau în coate, ba pe față, ba pe-o parte… 😀
Practic, ceasul pornește monitorizarea exercițiului imediat ce dai start videoclipului, ba chiar și vibrează la finalul fiecărui set. Iar raportul după sesiune arată ca mai sus.
Îți arată ce puls ai avut, mediu și maxim, ce exerciții ai făcut cum trebuie dar și ce n-ai făcut. Ba chiar și câte calorii ai consumat. Bun.
A doua seară, am zis să încerc alt set de exerciții, un pic mai lung, că mi s-a părut cam scurt cel anterior. 14 minute cică. Fraților, credeam că nu se mai termină… 😀 Când îl auzeam pe ăla din ecran Next… îmi venea să arunc cu telefonul cât colo. Ce să-i faci, dacă nu sunt obișnuit cu exerciții d-astea deștepte… În arsenal aveam doar simplele abdomene și alergatul. Și recunosc că nu am făcut toate exercițiile la perfecție, cum le arăta domnul antrenor, pur și simplu n-am putut. Mai e nevoie de antrenament. 😀
Normal că a început să-mi placă și am continuat. Și o voi face cât timp voi avea această promoție VIP Premium. Cine știe, s-ar putea să mă și abonez, pentru că altfel faci treabă când ești ghidat de cineva, chiar și prin intermediul unui mic ecran de telefon.
De exemplu, acum câteva zile am încercat și un exercițiu cardio, tot pentru începători. Știți ce înseamnă la ăștia “Knee Friendly”? Vă spun eu, genuflexiuni, la greu… 😀 Cine a avut febră musculară a doua zi? Oare cine? 😀 Dar, până la urmă, ăsta este și scopul. Nu poți obține rezultate fără să suferi un pic, sau mai mult. Fără să ieși din zona de confort.
Cert este că acest tip de abonament te lasă fără orice scuză de a face mișcare, măcar pentru câteva minute zilnic. Nu mai trebuie să dai ochii peste cap că nu ai timp să ajungi la sală, că nu știi ce exerciții să faci, ai totul la dispoziție direct din aplicația Huawei Health, plus că nu te vede nimeni când mai greșești în propria casă. Nah, mai vine câinele și te linge când ești lungit cât ești de mare pe jos dar treci peste… 😀
L-am testat și la o sesiune de mers, în drumul către serviciu. Cam aceeași distanță înregistrată, în raport cu Huawei Watch Ultimate.
Dar și una chiar azi de dimineață, în Barcelona, prin cartierul gotic.
De asemenea, l-am luat și la o sesiune de alergat, datele înregistrate confirmându-mi că mi-am cam ieșit din formă. Din păcate pentru mine, o durere cruntă de genunchi după această sesiune mi-a transmis că ar trebui să o las mai moale și că ar fi bine să mă axez doar pe programele de antrenament din Huawei Health Premium VIP. Mă rog, genunchiul a început să mă jeneze la final de august, în vacanța poloneză, după ce am coborât de pe Rysy, cel mai înalt vârf al Poloniei.
Fiiind o aplicație complexă, un ecosistem de altfel, consider că Huawei Health poate fi mai intuitivă, mai bine organizată. Pentru că este destul de stufoasă și dificil de parcurs la o primă vedere. Îți ia ceva timp ca să știi cum să găsești ceea ce vrei să afli. Ar fi utilă o funcție de Căutare/Search.
Concluzii despre Huawei Watch GT 5 Pro
Pro
- Construcție elegantă, premium, look clasic
- Ceas rezistent, construit din titan, geam de safir
- Este certificat IP68 de rezistență la apă și praf, rezistă la 5ATM
- Ecranul Amoled se vede foarte bine
- Permite afișarea hărții pe ecran în timpul activităților fizice în aer liber
- Autonomie de cel puțin 7 zile la o utilizare normală, cu AOD activ
- Ecosistemul Huawei Health este complex, cu multe rapoarte
- Programe video VIP de antrenament au fost introduse în aplicație
- Permite realizarea de convorbiri telefonice pentru că are microfon și difuzor
Contra
- Aplicația Huawei Health ar trebui să fie un pic mai bine organizată, o funcție de search nu i-ar strica
Ce mai pot spune? Că experiența mea personală, atât cât m-am priceput și am putut eu scoate de la acest ceas inteligent Huawei Watch GT 5 Pro a fost și este una chiar satisfăcătoare, din toate punctele de vedere.
Un ceas care m-a făcut, încă o dată, să ies din zona mea de confort și să încerc noile programe video din Huawei Health, adevărata cireașă de pe tort pentru utilizatorii de smartwatch-uri ale acestei mărci din punctul meu de vedere, pe lângă toate celelalte caracteristici tehnice de top, pe lângă design-ul atrăgător și construcția rezistentă, pe lângă toți algoritmii și funcțiile de monitorizare a activităților fizice.
Practic, oferta pentru seria HUAWEI WATCH GT 5 Pro pe HUAWEI Store ar fi următoarea:
- Perioada: 19 septembrie – 31 octombrie
- Huawei Watch GT 5 Pro curea titan – 2499 Lei
- Link: https://consumer.huawei.com/ro/wearables/watch-gt5-pro/buy/
- Cadou: HUAWEI FreeBuds 5i + 12 luni de garanție extinsă + 3 luni membership HUAWEI Health+
- Pachet extra: +49 Lei pentru Smart HUAWEI Scale 3; + 9.9 Lei pentru watch strap
Ce vă spun este faptul că vreau să-mi cumpăr și eu cântarul deștept Huawei, pentru a monitoriza greutatea automat în aplicație.
Pingback: Huawei a prezentat noile serii de ceasuri inteligente în Barcelona – ImiDoresc.ro