mini-RAZERCON de România – Să fie HAPTIC!

Tocmai ce s-a desfășurat evenimentul internațional RAZERCON, așa că vă pot detalia câteva impresii despre gadget-urile Razer pe care le-am văzut la evenimentul mini-RAZERCON de România, la care am participat cu doar câteva zile înainte.

De remarcat de altfel că este primul eveniment ever al Razer în România, ceea ce este chiar notabil. Înseamnă că vor să se facă mai remarcați pe piața noastră, mică în comparație cu ale altor țări dar destul de dinamică și pe care actualmente concurează mărcile cele mai cunoscute în domeniu.

Iar Razer are de toate pentru toți, de la accesorii de calitate și până la echipamente IT performante, pentru gaming dar și pentru activități profesionale și creative.

De menționat totuși că acest mic eveniment, mini-RAZERCON de România cum îl alint eu, a fost cu mult mai interesant decât prezentarea oficială din online, pentru că am avut ocazia să și punem mâna, hands-on cum zice americanu’, pe gadget-urile vârf de lance ale companiei la ora actuală. Una este să vezi cum arată în prezentările video online, cu totul alte când pui mâna pe ele, când le folosești la propriu.

Din păcate, la evenimentul cu pricina, nu au fost prezentate și laptopurile de gaming Razer, atât de apreciate la nivel internațional, deși se comercializează și la noi din câte am văzut. Sincer, de-abia așteptam să văd noile ediții, pe viu dacă mă pot exprima așa, dar poate că voi avea ocazia în perioada următoare, cine știe.

Dar, cum Razer are în portofoliu accesorii de gaming de cea mai bună calitate, nu am rămas dezamăgit, ba din contră. Ideea de ordine la ora actuală pentru accesoriile externe ale Razer este HAPTIC, adjectiv pe care dex-ul îl descrie în felul următor – “Referitor la simțul tactil, la palpație“. Practic, gadget-uri care vibrează simultan cu ceea ce se întâmplă pe ecran, fie că ești într-un joc, că asculți o melodie sau că te uiți la un film. Cam cum sunt vechile controllere de pe consolele de gaming, care vibrează în timp ce te joci. Practic, Razer duce hapticul la nivelul următor, diversificând gama de accesorii cu această capabilitate.

Amfitrioni ne-au fost Raluca Tincu, Regional Sales Manager at Razer Inc, și Bogdan Rogoijnă, UpSpin, care ne-au informat asupra noutăților Razer ce vor fi la dispoziția pasionaților de gaming din România în perioada următoare.

Cuvântul de ordine pentru noile gadget-uri Razer? Haptic! Să fie haptic!

Practic, noile accesorii dedicate pasionaților de gaming vibrează conform acțiunii din timpul gameplay-ului, din film sau a muzicii ascultate. Fie că vorbim de banalele controllere dar, mai nou, și de căști sau huse speciale pentru scaune.

Ecosistemul Sensa al Razer face posibil acest lucru, acesta fiind compatibil deja cu o mulțime de titluri de gaming, în curând și cu altele, bazate pe principale engine-uri utilizate la ora actuală.

Prima husă cu vibrații pentru gaming din lume, Razer Freyja!

Hai că la asta chiar că nu vă așteptați, o husă ce poate fi așezată pe orice scaun de gaming Razer, mă rog, pe cele mai noi modele presupun, dar și ale altor producători, dar care vibrează simultan cu ceea ce face personajul din joc. Are 6 zone “vibrante” dacă am înțeles bine, independente una de cealaltă, pentru a vibra în zona de pe corp mai solicitată în acel moment din joc. Pe șezut dacă mergi sau alergi, în zona spatelui și a mijlocului dacă lovești, tragi etc.

Normal, trebuie alimentată la priză, se conectează wireless la echipamentul pe care rulează jocul iar intensitatea vibrațiilor poate fi ajustată conform propriilor preferințe, pe 7 trepte.

Mi-am așezat și eu un pic fizicul pe dânsa, ca să experimentez drăcia. Pot spune așa la o primă întâlnire/așezare că este o senzație inedită, pentru că nu am mai utilizat așa ceva până acum. Singurele gadget-uri așa-zis haptice au fost controller-ele de PlayStation. Dar, cred că m-aș putea obișnui cu o astfel de husă vibratoare pusă pe scaunul de la birou. Ce mișto ar fi să vibreze când nu o iei pe unde trebuie în joc, sau când ești gata-gata să faci o mișcare greșită, sau… un fel de atenționare vibratoare… 😀

Prețul de comercializare al husei Freyja este de 299.99 Euro, pe site-ul oficial Razer. Personal sunt curios cât de rezistent este materialul din care este făcută, oare cât timp poate fi utilizată de un gamer pasionat?

Kraken V4 Pro, căști de gaming de top, plus Haptic!

Seria de căști de gaming Kraken a fost lansată în urmă cu 12 ani și, din câte am înțeles, modelele acesteia au fost comercializate în peste 20 de milioane de unități.

Numai că, de parcă nu erau de ajuns controllerele și husele care vibrează, Razer propune căștile Kraken V4 Pro, haptice la rândul lor. În cazul de față, nu cred că aș fi prea confortabil cu niște căști care să-mi vibreze în extremitățile cheliei, dar nah, poate unora le va place senzația.

Căști mari, de pus peste urechi, over the ear, cu pernițe moi și confortabile, care izolează pasiv destul de bine, din câte am constatat. Au drivere de 40mm care se auzeau foarte bine, cel puțin în jocul pus la dispoziție pentru testare, fiind capabile să redea acea spațialitate naturală pe care personal o apreciez. Nu știu dacă oferă calitatea necesară și când asculți o muzică bună, dar s-ar putea să am ocazia să le utilizez mai intens cândva, așa că o să revin.

De remarcat și controller-ul dedicat, în genul amplificatoarelor audio premium, cu ecran OLED și prin intermediul căruia pot fi ajustate diverse setări, atât la nivel de audiție sau profile de gaming, cât și pentru funcțiile așa-zis haptice sau de iluminare, 20 de funcții în total. Normal, au și iluminare RGB, pe 9 zone chiar.

Se poate conecta în patru moduri la PC – prin conector auxiliar, usb, bluetooth și wireless.

Prețul? Pe măsura calităților fizice dar și a capacităților audio – 449.99 Euro.

Noua aplicație Synapse 4, mai bună, mai intuitivă, mai performantă!

La un accesoriu de gaming nu este totul numai despre hardware, ba chiar și componenta software are partea ei la fel de importantă, experiența de utilizare fiind strict dependentă și de aceasta. Iar Razer promite că noua aplicație Synapse 4 este mai performantă, mai stabilă și că este compatibilă și cu gadget-urile/accesoriile mai vechi (230 din cele compatibile cu Synapse 3).

De remarcat faptul că pentru dezvoltarea acesteia, Razer s-a folosit de feedback-ul a peste 1.000.000 de beta-testeri la nivel mondial, ce au generat peste 8000 de impresii și de propuneri. Ceea ce este chiar important, practic fiind o suită software dezvoltată conform părerii majorității, a pasionaților de gaming și mai ales a fanilor acestei mărci.

Noua Synapse 4 se dorește a fi mai intuitivă și mai rapidă în utilizare, de exemplu cu alegerea efectelor luminoase doar printr-un singur click. La fel și cu macro-urile, acum pot fi setate mai rapid, mai intuitiv, într-o singură fereastră.

Ba chiar are profile și efecte de iluminare pentru nu mai puțin de 350 de jocuri și aplicații.

Și, cum tot este la modă acum, i-au fost integrate și funcții inteligente. Practic, îi poți da o anumită poză, iar funcția respectivă creează o iluminare în conformitate cu aceasta.

În cadrul evenimentului online a fost anunțată și o nouă ediție a bestiei de gaming Razer Blade 18, cu configurații de top – procesor până la Intel Core i9-14900HX, grafică până la Nvidia GeForce RTX 4090, suport pentru 96GB memorie RAM, primul din lume cu Thunderbolt 5. Ecran de 18 inchi în diverse configurații, stocare de până la 2TB + 2TB (4TB) SSD M.2, sistem audio cu nu mai puțin de 6 speakere și o baterie imensă, cu o capacitate de 91.7 WHrs.

==============================================

Cert este că pentru a beneficia de cea mai bună experiență în timpul partidelor de gaming ai nevoie de accesorii și periferice pe măsură. Iar Razer are o ofertă bogată, pentru toate buzunarele, dedicate atât pasionaților de gaming cât și creatorilor de conținut sau profesioniștilor.

La anul se fac 20 ani de Razer… așa că ar trebui să ne așteptăm la gadget-uri și mai mișto din partea lor.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *