Am testat modul Expedition pe Huawei Watch Ultimate Green prin ținuturile pustii ale Bucureștiului (și câteva sugestii pentru îmbunătățirea acestuia)

Normal că titlul este cumva fantastico-alegoric, că doar nu are Bucureștiul ținuturi pustii și neumblate (sau are?). Dar trebuia să testez cumva modul Expedition al noului smartwatch Huawei Watch Ultimate Green, pe care-l utilizez de câteva zile. Nu am timp sau posibilitate de nicio expediție adevărată în sânul naturii sau pe cine știe ce coclauri în perioada asta, așa că am simulat cum am putut eu mai bine pe străzile asfaltate și printre clădirile bucureștene.

Și încă ceva, trebuia să văd dacă sunt îmbunătățiri la nivel de afișare și de raportare față de modul utilizat pe anteriorul Huawei Watch Ultimate. Mai ales că trebuia să văd cu ce mă poate ajuta în timp real, cum funcționează practic. Ceea ce recomand tuturor posesorilor, o expediție de test înaintea celei reale, pentru a cunoaște pe îndelete funcțiile acestui mod. Pentru că, așa cum mi-au scris unii cititori, afișarea traseului pe hartă la final nu era la fel de exact, cum o face modul Mountain Hike, ci doar linii trasate între punctele marcate. Așa că le-am recomandat să utilizeze modul Mountain Hike pentru a putea vedea traseul așa cum l-au făcut la pas.

Așa că, dis-de-dimineață, mi-am pregătit rucsacul cu tot ceea ce am avut nevoie pentru o așa expediție periculoasă spre serviciu (adică am pus laptopul și ceva merinde, două mere, două pere) și, de unde m-a lăsat trenul, a se citi tramvaiul, am pornit plin de avânt și de încredere în necunoscutul-cunoscut, după ce am dat Start modului Expedition prin apăsarea celui de-al treilea buton, din partea stângă a cadranului. Pregătit de o așa aventură, am pornit, precaut și cu băgare de seamă, spre nord-vest, adică spre castelul vrăjitoarelor, a se citi Casa Poporului. 😀

Am marcat punctul de start cu o culoare, deși mai târziu în timpul așa-zisei expediții am observat ca la o culisare sau două pe ecran sunt prezente și alte iconițe pentru puncte de interes, nu doar culori…

…cum ar fi adăpost, apă, urme de animale, semn de pericol, semne direcționale, loc de luat masa, pod etc. Mai intuitive din punctul meu de vedere, mai ales dacă te rătăcești și vrei să revii la unul dintre acestea.

Când se efectueză marcarea unui punct de interes, trebuiesc așteptate câteva secunde pentru conectarea ceasului la satelit. A durat și 2-3 secunde, dar și undeva pe la 10 secunde timp de așteptare până am putut face marcarea propriu-zisă, în funcție de poziția mea. De asemenea, am observat că această conectare cu satelitul s-a realizat și la adăpostul nepătrunsului frunziș al pădurii, a se citi al parcului.

De remarcat că pe tot parcursul utilizării acestui mod am avut la dispoziție în permanență câteva informații importante pentru ruta pe care am făcut-o, afișate pe mai multe ecrane, accesibile prin culisare sus-jos.

  • primul ecran – ora, starea bateriei, data, distanța parcursă, viteza medie, punctele marcate, precum și când răsare și apune soarele
  • al doilea ecran – durata parcursă, distanța, altitudinea, pulsul, numărul de pași făcuți
  • al treilea ecran – harta afișată în timp real, cu o mică busolă, pe care aș fi dorit-o mai mare, cu săgeată către direcția de deplasare, cu posibilitatea afișării marker-ilor în timp real și navigare înapoi dacă cumva m-aș fi pierdut
  • al patrulea ecran – Unelte, saturația de oxigen, barometru și lanternă
  • al cincilea ecran – Starea vremii

Pe traseul parcurs/simulat am marcat anumite puncte importante din punctul meu de vedere pentru orientare, cum ar fi pe unde am traversat învolburatul fluviu al Dâmboviței, pe unde am luat-o cătinel în sus pe abrupta și sălbatica vale a Căii Victoriei, la diverse răscruci, când am trecut pe lângă bârlogul ursului în Piața Victoriei, dar și la intrarea în codrii de nepătruns ai parcului Kiseleff, aici mai ales ca să mă pot întoarce, dacă cumva m-aș fi pierdul printre sălbăticia desișului.

Trecut pe lângă lacul fără fund din mjlocul pădurii (a se citi micuțul lac pe care se lăfăie rațele și gâștele) mi-am dat seama că m-am cam pierdut. Normal, am simulat că m-am pierdut. Așa că am intrat repede pe hartă, mi-am ales punctul de interes salvat anterior, adică la intrarea în pădure (parc!!!). Se poate urmări harta, prin mărire, cu ajutorul săgeții indicatoare dar și a unui traseu mai pe drept, mai direct. Din punctul meu de vedere, ar fi fost utilă o săgeată mai mare pe ecran, care să arate direcția de deplasare.

În orice caz, nu m-am pierdut, am regăsit traseul, următorul punct marcat fiind locul de masă, într-un luminiș, pe o băncuță. Că eram ostoit de foame după atâta efort prin necunoscut. Mă rog, am făcut altceva, că sunt un vicios nenorocit. 😀 După ce m-am “ghiftuit” bine, am purces mai departe.

Practic, după 1 oră și 22 de minute s-a terminat toată măreața și aventuroasa expediție către Mordor (nicio aluzie 😀 ), raportul complet fiind disponibil aproape instant pe ecranului smartwatch-ului…

… și, într-o variantă mai stufoasă, pe cel al smartphone-ului în aplicația Huawei Health.

Și acum vin umilele mele sugestii ce ar putea îmbunătăți experiența de utilizare

  • Dacă tot se oferă posibilitatea descărcării offline a hărților cu diverse contururi de nivel, ar fi bine să existe o fereastră în aplicația Huawei Health, adică pe telefon, dedicată, în care să poată fi vizualizată harta în timp real. Pentru că pe ceas este cam mică, mai dificil de urmărit. Zic și eu.
  • Rapoartele finale sunt prea sumare din punctul meu de vedere. Aș vrea să fie mai multe informații colectate, cum ar fi punctele de interes marcate, cu locație și distanța dintre acestea, eventual posibilitatea unor notițe ulterioare pentru fiecare în parte
  • Dacă se dorește întoarcerea pe aceeași rută, ar fi bine să poată fi selectată pe ceas, doar a fost înregistrată, există chiar și pe ceas, poate dorești să treci exact prin aceleași puncte marcate

Mai aveam o sugestie, pe care umilul expediționar a uitat-o. Dar îmi aduc eu aminte și o scriu aici.

Treaba e că după acest test știu să folosesc modul Expedition cât de cât corect. Sper să-l și pun în aplicare în locuri pentru care a fost conceput.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *