Huawei Watch Ultimate Green Review – Smartwatch de top reeditat pe verde. La fel, dar altfel. Și un dicton de pe vremea anticilor în cea mai digitală variantă a sa – Mens Sana in Corpore Sano

Huawei Watch Ultimate este, din punctul meu de vedere, cel mai frumos ceas inteligent pe care l-am văzut în recenta perioadă. Și mai ales pe care l-am folosit. Pentru că reușește să aducă acel look clasic al ceasurilor de odinioară, într-un corp premium, de top, la pachet cu funcții inteligente performante integrate în Huawei Health, un ecosistem de monitorizare și raportare chiar complex pentru exercițiile fizice și nu doar.

După cum v-am povestit de curând în review-ul lui Huawei Watch GT 5 Pro, acest ecosistem fiind la apogeul său din punctul meu de vedere, mai ales după ce au fost integrate cursurile video de fitness și de antrenament. Pe care încerc să le urmez ori de câte ori am ocazia, din păcate prea puțin.

Ediția pe verde a Huawei Watch Ultimate anunțată de curând la Barcelona, eveniment la care am participat, nu diferă foarte mult din punct de vedere al design-ului și construcției cu modelul de anul trecut, despre care v-am detaliat la acel moment și impresiile mele. Cel puțin din cel al formei, aceasta fiind exactamente la fel, cu un cadran mare și rotund, așa cum îmi place, construcție metalică, robustă, ecran OLED protejat cu safir, trei butoane de control, ca la ceasurile clasice șmechere, contur din ceramică nanocristalină în jurul ecranului, în două culori la această ediție, alb și verde. Plus câteva noi funcții pentru monitorizarea activităților fizice, posibilitatea salvării offline a hărților, care vor fi disponibile și pe modelul anterior printr-un update, dacă am înțeles eu bine, și pe care îl aștept personal cu nerăbdare.

La fel, dar altfel…

Și la această verde ediție, carcasa cadranului este realizată dintr-un “metal lichid”, de fapt un aliaj special pe bază de zirconiu, folosit în industria ceasurilor de lux dar și în cea aerospațială. Este un aliaj mai rezistent decât titaniumul sau oțelul inoxidabil, atât la șocuri cât și la coroziune, plus că este mai ușor.

Nu lipsesc nici cele trei butoane, două pe dreapta, cel de sus cu rotiță pentru zoom în meniuri și pentru derularea listelor, cel de jos pentru activarea rapidă a funcțiilor de monitorizare și rol de electrod pentru EKG…

… iar cel din stânga pentru pornirea funcției Expedition.

După cum am menționat anterior, superbul ecran OLED este protejat cu sticlă rezistentă din safir, un atuu incontestabil și care asigură rezistența necesară la diversele și inerentele contacte cu obiecte ascuțite sau contondente, de care a avut parte fără discuție și al meu Ultimate în decursul a peste un an de utilizare, suprafața sa fiind nealterată și acum, în aceeași stare impecabilă ca atunci când l-am scos prima dată din cutie.

Singurul element de noutate la nivel constructiv fiind, după cum este și denumit de altfel, rama din ceramică ce înconjoară ecranul, acum vopsită în două nuanțe, albă și verde, o paletă coloristică ce-i conferă un alt aspect parcă, față de cel albastru. Este același ceas dar parcă este altfel, nu știu dacă reușesc să mă fac înțeles.

După cum am mai spus, mă repet dar trebuie să o fac – Este la fel, dar altfel…

Simpla și banala înlocuire a unei culori, îi conferă o altă personalitate, se poate adresa unui alt gen de utilizator. Parcă este alt ceas, deși privit cu atenție nu diferă la nivelul detaliilor constructive. Sincer să fiu, deși parcă în continuare îmi place mai tare varianta albastră, nu mi-ar displăcea și aceasta pe alb și verde, mai potrivită vara, mai ales dacă vrei să asortezi ceasul cu ținute mai lejere, mai solare.

Ca să nu mai spun că fabricarea ramei ceramice în două culori, albă și verde în cazul de față, urmează proceduri mult mai de durată și mai delicate, de la îmbinarea pulberilor colorate, arderea lor în cuptor timp de 7 zile, șlefuire și lustruire în mai multe etape. În raport cu rama ceramică dintr-o singură culoare. Producătorul spune că toate aceste procedee tehnologice durează undeva până în 50 de zile. Nu știu dacă este așa, chiar aș vrea să văd în fabricile Huawei procesul de producție, chiar ar fi interesant. Mi-ar plăcea o tură pe liniile de producție, ca atunci când eram student și mergeam prin diverse fabrici și uzine în practică. Ce vremuri…

Pe de altă parte, după albastru, verdele este a doua mea culoare preferată, așa că nu este de mirare că îmi place cum arată și această ediție a Huawei Watch Ultimate Green, are un look clasic dar totuși modern, fresh, deosebit. Un ceas inteligent dar care poate atrage cu siguranță privirea oricui, de altfel nu de puține ori m-au întrebat colegii și prietenii ce e drăcia aia mare și mișto de la mâna mea.

Cu siguranță, Huawei Watch Ultimate Green este unul dintre cele mai impresionante și mai impresionabile ceasuri inteligente la ora actuală, cu o prezență care dă bine atât când faci sport dar și când trebuie să te îmbraci mai elegant, mai de fițe.

Ca să nu mai spun că este un smartwatch pe care nu trebuie să-l dai jos de la mână când faci o baie în mare, chiar și scufundări de până la o adâncime de 100 de metri, ba chiar este recomandat din acest punct de vedere și scafandrilor profesioniști.

Cadrane digitale reușite, în aceeași nuanță de verde. Pe un ecran OLED care se vede superb

Ca la orice ceas inteligent, cadranul digital are un rol important în definirea sa ca întreg. Și, cum Huawei are bunul obicei ca fiecare ediție de smartwatch lansată să aibă și propriile cadrane digitale, care să-i confere o anume personalitate, un anumit look, nici acest Huawei Watch Ultimate Green nu duce lipsă, ba chiar dispune de nu mai puțin de 5 cadrane digitale noi, dintre care nu mai puțin de trei sunt pe culoarea verde.

Una cu un look de ceas clasic, pe verde, alte trei inspirate din jocul de golf, singura pe negru fiind dedicată exploratorilor. Trei dintre acestea sunt pe gustul meu, nici nu știu pe care să o am activă în permanență la mână. Mai mult, sunt încântat și de cadranele digitale afișate la activarea funcției AOD, pentru economisirea energei, cele mai reușite de până acum.

Normal, din aplicația Huawei Health puteți alege din cele peste 10.000 de cadrane virtuale puse la dispoziția voastră, unele gratis, altele pe bani, pentru a vă personaliza ceasul conform propriilor preferințe.

Și, toate aceste cadrane virtuale, oricât de frumoase și de complexe ar fi ele, oricât ar imita mecanismele clasice, cu tot felul de rotițe dințate care se rotesc în timp real, dacă nu sunt puse așa cum trebuie în evidență și de ecran pe măsură, atunci nu-și mai au rostul.

Dar, în cazul de față, superbul ecran OLED de 1.43 inchi le pune cu siguranță în evidență, fiind capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică superbă. Ba chiar îmi place cum se văd și interfețele de salvare a energiei, pe fundal negru. Un ecran care se vede foarte bine chiar și în aer liber, deși, ca la oricare altul, strălucirea directă a soarelui poate creea situații neplăcute de lizibilitate mai ales când funcția AOD este activă.

Iar noua interfață de monitorizare a exercițiilor fizice are acum caractere text mai mari, mai vizibile, ceea ce din punctul meu de vedere este un plus incontestabil. Normal, activarea monitorizării activităților fizice gen, alergare, mers pe munte, ciclism, înot, schi etc, se poate face direct din ceas, fără să fie nevoie de prezența telefonului, rapoartele sincronizându-se automat când cele două se reconectează prin bluetooth.

Autonomie pentru cel puțin 6-7 zile, cu funcție AOD activă, aceleași specificații tehnice

La capitolul autonomie mă declar mulțumit, așa cum am făcut-o de altfel la orice alt ceas inteligent marca Huawei (mă rog, mai puțin la cele cu e-sim). Deși cred că se putea mai bine, mai ales că este o ediție mai nouă. Dar, după cum am menționat anterior, rămâne același ceas, cu aceleași specificații, deși din punct de vedere al aspectului său exterior parcă este altful.

Dar, la stilul meu de utilizare, cu funcție AOD – Always On Display activă, pentru că nu suport să am la mână un ecran negru, cu destul de mulți pași făcuți zilnic (medie anuală de 21.000 de pași făcuți zilnic), notificări pentru mesagerie text, whatsapp, messenger, plus ceva activități fizice monitorizate prin intermediul Huawei Health, autonomia de utilizare este de cel puțin 6 zile. Sau 7, pentru că nu seamănă o săptămână cu alta. Din acest punct de vedere, sunt chiar mulțumit, nu trebuie să am grijă să încarc ceasul seară de seară, cum se întâmplă la alții.

Normal, autonomia crește substanțial dacă funcția AOD este dezactivată, ceea ce personal nu prefer. O săptămână de autonomie mă mulțumește momentan. Desigur, întotdeauna este loc și de mai bine.

La capitolul tehnic, specificațiile au rămas aceleași, doar culorile îl diferențiază de modelul anterior, după cum o confirmă de altfel și pagina de produs de pe site-ul oficial.

Huawei Health, ecosistem complex pentru un dicton de pe vremea anticilor – Mens Sana in Corpore Sano. De la o simplă monitorizare, până la un îndemn pentru o viață mai sănătoasă, prin exerciții fizice de aproape toate genurile și felurile, chiar și cu antrenori virtuali

După cum remarcam și în recentul review pentru Huawei Watch GT 5 Pro, aplicația Huawei Health este una atât de complexă, încât te poți pierde până nu te obișnuiești printre atâtea pagini cu rapoarte, informații și sugestii pentru a deveni mai sănătos la trup dar și la cap.

Conexiunea dintre ceas și telefon am realizat-o fără mari bătăi de cap, prin intermediul acesteia. Bineînțeles, de aici pot fi administrate în primul rând setările principale ale telefonului, aplicațiile instalate, cadranele virtuale, notificările afișate, funcțiile de monitorizare continuă (somn, puls, saturația de oxigen, temperatura, stres) și, mai nou, hărțile descărcate offline. Da, o funcție nouă aceasta pentru hărți, ce poate fi de folos în timpul monitorizării unui traseu montan, într-o expediție și nu doar.

Până la urmă, funcții standard, dar parcă un pic mai stufoase în cazul Huawei, care am impresia că vrea să-i întreacă pe toți. Și acest lucru este vizibil prin multitudinea de rapoarte de monitorizare a exercițiilor fizice și nu doar, cuantumul rapoartelor și datelor colectate fiind chiar unul impresionant după perioade lungi de utilizare. Nu vă mai plictisesc cu rapoartele mele personale cu milioane de pași…

Dar, dintr-un simplu ecosistem de raportare a parametrilor fizici înregistrați pe parcursul unei zile sau în timpul exercițiilor fizice (puls, temperatură, saturație de oxigen, distanță, timpi etc), Huawei Health s-a transformat într-o adevărată dihanie, în sensul bun al expresiei de această dată, care ne pune la treabă, la mișcare, ca să ne fie, nouă, mai bine.

Un dicton antic, Mens Sana in Corpore Sano, transpus în cea mai digitală variantă a sa. Ceasul, aplicațiile necesare, funcțiile integrate, un ecosistem stufos pentru o viață mai sănătoasă, pentru sănătate până la urmă. Desigur, pentru cei care vor să și facă ceva în acest sens.

A început simplu, cu trei cerculețe – albastru pentru de câte ori te-ai ridicat de la birou, portocaliu pentru minutele merse pe jos, roșu pentru caloriile consumate pe parcursul zilei. Îți ajustezi singur-singurel, sau singură-singurică scopul, completarea zilnică a acestor trei simple cerculețe vă vor aduce, cu siguranță, cel puțin o mică satisfacție. Sunteți pe drumul cel bun.

O minte sănătoasă, doarme bine, un corp odihnit este mai pregătit pentru o nouă zi, așa că Huawei Watch monitorizează și somnul. Dimineața te așteaptă ditamai raportul referitor la cum ai dormit peste noapte. Dacă nu te odihnești cum trebuie, clar trebuie să iei măsurile necesare.

Tot nu este de ajuns? Puteți monitoriza și caloriile consumate, asta dacă aveți timp să le treceți în aplicație, îmbucătură cu îmbucătură. Personal nu cred să am răbdarea necesară, aștept aplicația aia deșteaptă cu AI care să cuantifice caloriile dintr-o farfurie doar printr-o simplă poză. Măcar la atât să fie bun și AI-ul ăsta… 😀

De asemenea, aplicația permite monitorizarea greutății, prin introducerea manuală sau automată cu ajutorul unui cântar deștept, și propune planurile necesare pentru scăderea sau, de ce nu, creșterea acesteia.

Dacă vrei să scazi în greutate, cum este cazul meu, poți face un plan prin care ți se recomandă atât exerciții fizice dar și cât să mănânci pentru ați atinge scopul, normal, în cuantum caloric.

Și, cum am menționat într-un review anterior, pentru mine adevărata cireașă de pe tort a acestui ecosistem Huawei sunt abonamentele plătite pentru cursuri video de fitness și antrenament. Momentan într-o perioadă de 3 luni gratis pentru toți cumpărătorii de ceasuri, 40 de lei pe lună după aceea.

Cursuri video de fitness atât pentru amatori, cât și pentru cei mai avansați, mai potenți la nivel fizic, de yoga, pentru pierdere în greutate, definire musculară, săritură cu coarda, pe grupe musculare și părți ale corpului etc. Ba chiar și cursuri video cu vedeta fitness-ului Pamela Reif. Cursuri video cu diverse durate de timp, pe diverse grupe de pregătire, pentru diverse activități sportive. Pentru toate posibilitățile fizice.

Normal că nu m-am lăsat și am încercat câteva sesiuni video pentru începători dar și intermediare, greu la început dar apoi, ușor, ușor, după mai multe antrenamente, totul a început să decurgă mult mai bine.

La început am crezut că acele calorii consumate ce sunt arătate pe ecranul telefonului în timpul exercițiului, sunt măsurate mecanic, ca un cronometru liniar pe toată durata, fără nicio legătură adevărată cu efortul depus. Numai că, în momentul în care am ales să fac aceleași exerciții și cu niște gantere în mână, pulsul crescând inevitabil, consumul caloric a crescut. După fiecare sesiune te așteaptă un frumos raport direct în aplicație.

Mai mult, chiar eram curios să folosesc funcția Expedition, dedicată celor care explorează ținuturi mai puțin umblate. Dar, despre experiența mea cu această funcție, am povestit mai detaliat aici.

În aceeași aplicație sunt prezentate toate rapoartele exercițiilor fizice monitorizate, de la alergat, până la mers pe munte și, mai nou, din exercițiile video de fitness, dar și pe cele uzuale – numărul de pași realizat zilnic, săptâmânal, lunar și anual. Practic tot ce-ai făcut dar și ce n-ai făcut este prezent, alb pe negru, aici.

Interesantă și funcția Golf pe care se pune accentul la acest ceas inteligent Huawei Watch Ultimate Green, una chiar complexă, poate mai complexă și decât cea Expedition, cât despre cele uzuale de alergat sau mers pe munte, nici nu suportă comparație. Din păcate, nu am fost prezent la evenimentul dedicat acestei experiențe de golf, organizat special pentru a-i arăta funcțiile de monitorizare.

Dar, din ce am citit pe internet, ceasul devine un Caddie super inteligent pentru orice jucător, chiar și pentru cei avansați. Are hărțile a peste 15.000 de terenuri de golf din toată lumea și, în timpul partidei, vine cu recomandări bazate pe distanța de trimis bila, pentru poziția găurii, obstacole, tip de teren, cum ziceam noi când eram copii – e de la natură. Apreciază distanța la care trebuie să lovești, ba chiar oferă informații și despre viteza vântului și direcția în care bate, ce să mai, chestii golfești pe care amatorii acestui sport le vor aprecia, cred.

De-abia aștept să citesc și eu impresiile colegilor de breaslă de la evenimentul de golf.

Ar mai fi multe, dar multe de spus despre acest ecosistem Huawei Health și despre ceea ce se petrece pe aici, ba chiar cred că aș putea scrie o broșură stufoasă despre acesta. Dar las și pentru o dată viitoare, pentru că simt că voi avea la test cât de curând un alt smartwatch Huawei, unul mai special, cu valențe medicale.

Singura mea obiecție asupra acestei Huawei Health este că a devenit prea complexă, ceea ce nu este rău deloc, dar e cam dificil de răsfoit, cel puțin pentru un nou utilizator, care nu este deja familiar cu aceasta. Ar fi nevoie de o funcție de search, chiar una inteligentă, pentru a găsi rapoartele care te interesează mai rapid. Ba chiar și o funcție de search în programele video de antrenament ar fi utilă.

Concluzii despre Huawei Watch Ultimate Green

Pro

  • Nu o să mai pun design-ul pe primul loc, ci ecosistemul Huawei Health, mai ales cursurile video de antrenament
  • Design premium, construcție de cea mai bună calitate, rezistență superioară
  • Autonomie pentru o săptămână de utilizare, într-un regim normal, cu funcția AOD activă
  • Ecran OLED care se vede foarte bine

Contra

  • Huawei Health ar trebui să primească o funcție de search, una pe bază de AI ar fi chiar perfectă

Ce să mai, noile generații de ceasuri inteligente Huawei, nu doar acest superb Huawei Watch Ultimate Green, s-au transformat din simple gadget-uri care afișează notificări sau eventual măsoară pulsul și pașii, în primul rând în adevărați antrenori personali, care nu te lasă să zaci toată ziua ca o legumă, te apostrofează să faci măcar puțină mișcare, dar te și congratulează cu medalii sclipitoare când o meriți.

În aceeași măsură, sunt contabili de calorii, poate în curând și adevărați nutriționiști, dar și contabili de vise și de neliniști, totul prin intermediul informațiilor, parametrilor și mărimilor fizice colectate, măsurate și cuantificate prin algoritmi seci, statistici și matematici. Vă dați seama cam ce volum și efort necesită dezvoltarea unui astfel de ecosistem? Personal nu-mi pot închipui…

Și pentru toate aceste funcții nu trebuie să cumperi cel mai premium ceas Huawei, există altele la prețuri mai rezonabile, care le au integrate. Vezi Huawei Watch GT 5 Pro de exemplu.

======================================================

HUAWEI WATCH Ultimate Green este disponibil la pretul de 4.499 lei, la precomandă până pe 14 octombrie, iar începând cu 15 octombrie va fi pus oficial în vanzare.  

Oferta specială arată așa –

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Huawei Watch Ultimate Green Review – Smartwatch de top reeditat pe verde. La fel, dar altfel. Și un dicton de pe vremea anticilor în cea mai digitală variantă a sa – Mens Sana in Corpore Sano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *