ASUS Expertbook P5 P5405CSA Review – Look profesional, performanțe superioare, autonomie foarte bună. Ultraportabil pentru muncă, muncă dar și studiu

ASUS este fără urmă de îndoială unul dintre cei mai importanți integratori IT&C, aproape pe toate ramurile acestei industrii. La capitolul laptopuri are de toate pentru toți, pentru orice nevoie, pentru orice buget. Iată că, de vreo câțiva ani, își dorește o felie și din piața laptopurilor profesionale, adică a echipamentelor portabile utilizate predominant în companiile mari, unde greii acestei industrii sunt cu siguranță HP și Dell, de altfel și principalii furnizori de servere.

După cum spuneam, ASUS are de vreo 4 ani, dacă nu mă înșel, o gamă de laptopuri și ultraportabile cu valențe corporatiste, adică look profesional, performanțe pentru diversele nevoi departamentale, dar și servicii business la pachet cu acestea, cum ar fi soluții centralizate de administrare dar și suport și reparații în cel mai scurt timp posibil. Cam cum se întâmplă de altfel la toate companiile serioase ce activează pe această piață corporate.

Iar acest nou-nouț ASUS Expertbook P5 P5405CSA tocmai anunțat în cadrul IFA Berlin, este acum disponibil comercial și la noi în țară. Și, din câte am constatat, are mai toate atuurile necesare pentru a se potrivi atât în cadrul companiilor mari cât și în mediul academic. Are look-ul profesional necesar, performanțe de top pentru categoria sa, rezistență conform standardelor US MIL-STD 810H, credeți-mă un must-have pentru utilizatorii dintr-o companie, precum și un comportament optim în aproape orice gen de aplicații.

Specificațiile modelului ASUS Expertbook P5 P5405CSA pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:

  • Ecran – IPS de 14.0 inchi, rezoluție WQXGA (2560×1600 pixeli), format 16:10, finisare antireflexivă, luminozitate de 400nits, acoperire sRGB 100%
  • Procesor – Intel Core Ultra 7 258V 32GB la 1.8 GHz (12MB Cache, până la 4.8GHz, 8 nuclee, 8 fire de execuție)
  • Chipset grafic – Intel ARC 140V
  • Memorie RAM – 32GB
  • Stocare – 2x 1TB M.2 2280 NVMe PCIe 4.0 SSD
  • Rețea – Wi-Fi 6E(802.11ax) (Dual band) 2*2 + Bluetooth 5.3
  • Conectică – 2x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 2x Thunderbolt 4, suport display / power delivery, 1x HDMI 2.1, 1x 3.5mm Combo Audio Jack
  • Baterie – 63WHrs
  • Dimensiuni – 31.20 x 22.32 x 1.49 ~ 1.64 cm
  • Greutate – 1.27kg
  • Altele – Cameră web Full HD, tastatură cu iluminare, senzor de amprentă integrat în butonul de Power, certificare US MIL-STD 810H

Toate informațiile necesare sunt disponibile pe site-ul ASUS România.

Din punct de vedere al design-ului său exterior, acest ASUS Expertbook P5 adoptă o ținută mai profi, mai serioasă, mai practică, cu o construcție totalmente metalică, aliaj de magneziu presupun, cu finisare mată.

Nimic nu-i perturbă simplitatea, niciun element de design mai extravagant, poate doar sigla Expertbook de pe capac. În rest, ca și anumite laptopuri sau ultraportabile ale greilor industriei, are un look profesional, parcă prea profesional, sobru, care te îndeamnă la muncă sau la studiu, nu la distracție.

Construcție sănătoasă, este un echipament bine făcut și certificat conform unor riguroase standarde de rezistență, astfel că este un echipament de anduranță, pentru o utilizare intensivă. Și credeți-mă, orice laptop ieftin, de plastic, nu rezistă mai mult de doi ani la un ritm intensiv de utilizare, într-o corporație. Poate 3 ani, dacă utilizatorul are mare grijă de acesta. Dar, la câte am văzut, adică laptopuri rupte practic, nu mă mai miră nimic.

Nu este nici cel mai ușurel ultraportabil dar la ale sale 1270 de grame nu este deloc dificil de transportat sau de manevrat, ba din contră. Este un echipament destul de compact și de ușor, chiar ok pentru corporatistul care trebuie să lucreze de oriunde s-ar afla, sau pentru studentul care are nevoie de un astfel de echipament la universitate. L-am purtat câteva zile cu mine la muncă și înapoi, atenție eu merg pe jos la muncă, cam 14km pe zi, nu am simțit niciun disconfort.

Stă destul de bine la capitolul conectică, cu nu mai puțin de 2 porturi Thunderbolt 4 care au suport pentru displayport, un altul HDMI, unul USB-A dar și unul audio. Există în pachet chiar și adaptor pentru rețea ethernet, un accesoriu de nelipsit în unele companii unde normele stricte de securitate fac imposibilă utilizarea conexiunii wifi. De asemenea, remarc faptul că are cameră web cu rezoluție full HD. Dar nu are slot pentru carduri SD.

Normal, dacă ecranul de 14 inchi nu oferă spațiul vizual necesar pentru urmărirea în timp real a datelor afișate de diverse aplicații, poate fi conectat la încă două ecrane mai mari.

De asemenea, butonul de Power integrează un senzor de amprentă, un accesoriu util pentru acces securizat, într-o manieră mai rapidă.

Tastatura are un design comun pentru laptopurile de acest gen, cu taste negre pe un fond argintiu, cursa acestora nefiind la fel de soft, cum sunt cele de pe un Zenbook de top, dar îndeajuns de ergonomică pentru a facilita redactarea rapidă, într-o manieră destul de confortabilă. Are și iluminare de fundal pentru a putea fi utilizată fără reținere chiar și pe întuneric. Nu are bloc numeric în schimb.

Touchpad-ul este imens, așa cum observ că este mai noua modă la ultraportabilele ASUS, din orice categorie. Are o suprafață extra-generoasă, parcă nu mai lasă loc palmelor să se relaxeze cu adevărat pe așa numitul palm-rest, pentru că nu mai au loc. Răspunde foarte bine la comenzile tactile, astfel că nu am avut nevoie de un mouse în aplicațiile uzuale. Dar, dar nu are integrat un bloc numeric în suprafața și, fiind un laptop profesional, m-aș fi așteptat și la acest util accesoriu pentru anumite departamente.

Așa cum v-ați fi așteptat, ecranul te îmbie parcă doar la muncă, nu la divertisment, ca mai toate laptopurile de acest gen, așa-zis profesionale. Prea m-am obișnuit cu OLED, cu extravaganta sa paletă coloristică. În cazul de față avem de-a face cu un ecran IPS de 14 inchi, cu o rezoluție 2.5K, îndeajuns de mare pentru a afișa caractere text clare, ca să se vadă bine în office, că doar pentru asta este conceput – office, word, excel, outlook și omoloagele, eventual clienți ERP/CRM și alte pachete de business.

Sincer să fiu, habar nu am de ce vine cu o rată de refresh de 144Hz, 60Hz erau de ajuns pentru ce aplicații se vor desfășura în principal pe suprafața sa mată, care reflectă mai greu sursele luminoase. Dar, cu siguranță, tranzițiile în interfața sistemului de operare sunt fluide.

Totuși, ca să nu fiu chiar atât de acru și de insipid, acest ecran IPS este de o calitate decentă, capabil să afișeze și o paletă coloristică destul de viu colorată, cu un contrast rezonabil. Ca mai toate ecranele cu finisare mată, privit din lateral are tendința de a estompa luminozitatea. De asemenea, nu stă chiar pe roze la capitolul luminozitate, așa că în lumină naturală poate fi mai greu lizibil.

Și, de remarcat că poate fi rotit la 180 de grade, în caz că este nevoie și de această facilitate.

Sistemul audio integrat m-a surprins într-un mod plăcut, în raport cu cele existente pe echipamentele de gen, profesionale. În cazul de față, sistemul audio integrat este destul de puternic și capabil să redea un sound amplu, spațial, decent. Ceea ce este chiar ok pentru un echipament orientat către muncă și doar muncă. Clar, ședințele online se vor auzi foarte bine pe acest laptop.

Din punct de vedere al performanțelor nu este cu nimic mai prejos față de modelul ASUS Zenbook S 14 OLED despre care v-am relatat impresiile mele cu doar puțin timp în urmă și de care-l diferențiază doar design-ul și lipsa OLED-ului. Are aceeași fișă tehnică dotată cu un procesor Intel Core Ultra 7 258V, cu 8 nuclee și atât, 32GB memorie RAM, de ajuns chiar și pentru cei mai aprigi contabili, plus o placă grafică Intel Arc 140V ce-i extinde capacitățile ușor și spre zona de grafică sau editare video în proiecte nu foarte complexe.

Dar pentru aplicațiile uzuale de office, comunicare scrisă ș video, clienți ERP/CRM, editare foto (deși nu are ecranul perfect pentru așa ceva), editare grafică, oarecum și video, plus multe altele, este o fișă tehnică care nu crâcnește. Aproape oricine ar putea fi mulțumit de puterile și capacitățile acesteia. Deși are lacune pe partea multi-core, pentru că procesorul nu are HyperThreading, plusează printr-o placă grafică mai potentă decât cele integrate până acum într-un procesor de ultraportabil, ba chiar la nivelul uneia entry-level Nvidia 1650.

Ca orice laptop demn de clasa profesională, permite upgrade la spațiul de stocare, ba chiar vine cu două sloturi pentru SSD.

Iar cele care au venit cu echipamentul de test sunt capabile de viteze de top, ce permit un comportament excelent atât interfeței sistemului de operare cât și aplicațiilor.

La interior se pătrunde destul de simplu, după ce se desfac cam 8 șurubele.

După cum se observă, doar un singur ventilator asigură răcirea, însă unul destul de mare, și pot spune că o face eficient și fără prea multă gălăgie, chiar și în momentele de solicitare. Ce aș mai fi preferat pentru un laptop de business? Acces mai rapid la componentele upgradabile, așa cum există sau exista pe vremuri la echipamentele acestei categorii. Un căpăcel, doar un șurubel și imediat aveai acces la hard-disk sau memoria RAM. Acum, chiar și la greii industriei de care aminteam la început, trebuie să dai tot capacul de pe spate jos pentru a schimba un ssd sau o memorie RAM.

Bateria din dotare are o capacitate de 63Wh, de ajuns pentru o autonomie de până în 12 ore la un regim de lucru gen office cu acces internet, sau la vizionarea pe youtube cu sunetul la volum maxim redat prin căști. Mă declar mulțumit la capitolul autonomie.

Teste benchmark de performanță cu ASUS Expertbook P5 P5405CSA

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru început l-am testat cu 3D Mark de la Futuremark, pentru a vedea cum stă la capitolul grafică, din cauza acestei Intel Arc 140v. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente.

După cum se observă, performanțele sunt ușor superioare unor modele anterioare dotate cu plăci grafice Nvidia GTX 1650.

Urmează testele de productivitate și creativitate realizate cu PcMark 10. Rezultatele, în continuare.

Acestea, într-un grafic comparativ, mai jos.

Clar, cel mai performant ultraportabil la capitolul productivitate și creativitate utilizat de mine până acum.

L-am pus la treabă și în Geekbench 6.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

Clar, noul procesor Intel excelează în regim single-core, pe când lipsa tehnologiei Hyper Threading induce un comportament subnutrit în regim multi-core. După cum am menționat și în review-ul anterior, la ora actuală se pune mai mult accent pe eficiența energetică în detrimentul creșterii performanțelor până la stele și înapoi. Și nu puțini sunt cei care vor prefera o autonomie superioară, pentru o zi intensă de muncă departe de o sursă de energie.

Concluzii despre ASUS Expertbook P5 P5405CSA

Pro

  • Ținută profesională, construcție rezistență, de calitate
  • Fișă tehnică performantă pentru clasa sa
  • Autonomie foarte bună
  • Soluție de stocare generoasă și rapidă, upgradabilă
  • Este silențios
  • Are senzor de amprentă integrat în butonul de Power

Contra

  • Nu are slot pentru carduri SD
  • Touchpad-ul nu are un bloc numeric integrat (cum au alte categorii de ultraportabile ASUS)

ASUS Expertbook P5 P5405CSA este un ultraportabil echipat cu o fișă tehnică performantă, top pentru clasa din care face parte la ora actuală, la pachet cu o autonomie pentru cel puțin o zi lungă de muncă. Plusează cu o construcție concepută pentru un regim intens de utilizare dar și cu posibilitatea extinderii capacității interne de stocare, având practic un slot de SSD extra.

Și nu este de neglijat faptul că beneficiază de acele pachete de business, cu asistență rapidă pentru reparare și administrare. Chiar sunt curios dacă există linii dedicate la care să suni în România pentru clienții de acest gen și care sunt exact pachetele de support disponibile la noi în țară.

Poate fi comandat pe site-ul ASUS România la un preț în jurul a 5800 de Lei.

În pachet este inclusă o husă, iar laptopul beneficiază de o garanție extinsă de 3 ani, care acoperă și bateria. Cei interesați pot profita de o reducere de 9% utilizând voucherul „ASUS9″ pe site-ul oficial ASUS la precomandă până pe 27 octombrie, în limita stocului. Promoția se adresează exclusiv celor care au sau își creează un cont de utilizator pe site.

===========================================

Chiar sunt curios cum funcționează ofertarea de business la ASUS România. Să zicem că sunt o companie multinațională mare și doresc să investesc într-o flotă nouă de laptopuri, câteva sute de unități să zicem. Și am citit la ăsta pe îmidoresc.ro că ultraportabilele ASUS merită luate în seamă, pentru că au ce trebuie pentru organizația mea. Ce fac? Apelez pentru o ofertă la unul dintre distribuitorii oficiali, care la rândul lor se consultă cu ASUS România pentru oferta completă, cu discount-urile de volum necesare și pachetele aferente de business? Oricum deal-ul trebuie făcut prin ASUS România, pentru a asigura în principal stocurile necesare, în cazul semnării unui contract definitiv.

Și mai am niște întrebări, referitor la serviciile post achiziție. Există servicii de garanție gen next business day pentru reparații și înlocuire la nevoie? Există o linie de hotline dedicată clienților de business? Există service specializat care se ocupă de aceștia și trimit oamenii on-site pentru reparații, înlocuiri și remedieri? Cum se rezolvă de altfel situațiile neplăcute la companiile mai active pe acest segment corporate.

Chiar sunt curios.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *