Huawei Watch D2 Review – Am folosit iar un ceas inteligent cu tensiometru. Iar trec pe decaf, ca să fie verde (impresii într-o notă mai personală)

Huawei comercializează și în România noul Huawei Watch D2, ceasul inteligent cu tensiometru, care permite măsurarea tensiunii, a presiunii arteriale, nu doar a pulsului cum o fac mai toate celelalte.

Trebuie spus că prima mea experiență cu un astfel de smartwatch a fost acum un an și jumătate, cu prima variantă a acestuia, Huawei Watch D. Care, la acel moment, mi-a confirmat faptul că trebuie să fac ceva, să schimb modul de viață, să ies cât se poate de repede din zona de confort. Ajunsesem la apogeul negativ al greutății corporale, problemele de sănătate inerente fiind de ceva timp prezente, cum ar fi hipertensiunea. Despre care la acel moment credeam că apare doar aleator și din când în când. Numai că, Huawei Watch D, mi-a confirmat că trăiam pe tensiuni mari în permanență, așa că, după o vizită la doctor, am luat calul de frâie, dacă mă pot exprima așa, și mi-am schimbat destul de radical modul de viață.

Doctorul mi-a spus franc, slăbești și te vei simți mai bine, sau te trec pe pastile. Am preferat prima variantă. Cură de slăbire, una destul de drastică, interzis aproape total alcoolul și dulciurile pentru luni bune, plus mișcare, multă mișcare, practic am renunțat la mașină pentru a merge la serviciu, drumul zilnic îl fac mai mult pe jos de atunci, chiar și acum. Plus sesiuni de alergare în parc, sau pe malul mării, oriunde practic am avut timp și chef, pe lângă turele pe munte care-mi sunt atât de dragi. De altfel, v-am tot arătat rapoartele când am utilizat diverse alte ceasuri inteligente Huawei. Mai nou, urmez de câteva ori pe săptămână și planurile video premium de antrenament din aplicația Huawei Health, pentru extra-mișcare când mă întorc seara acasă de la serviciu.

După un an rezultatele nu s-au lăsat așteptate, maximul istoric pentru mine fiind la începutul acestei veri de minus 40 de kilograme. Practic, mă simțeam și mă simt mult mai bine, mai energic, cum nu am fost nici la vârsta de 30 de ani. Numai că, ajuns la acel minim, pe care nu l-am avut nici când m-am căsătorit, fiind un exemplar durduliu încă din copilărie, m-am cam relaxat, nu din făcut mișcare, ci din cel alimentar și al deliciilor bahice, nah, e vară, să curgă berea și să vină înghețatele cu kataif la mine (un fel de înghețată Dubai 😀 , prietenii mei de pe facebook m-au blestemat destul astă vară). Și asta s-a văzut cu siguranță, după o vară de huzureală, câteva kilograme au revenit, așa că am reînceput, poate nu la fel de drastic, lupta cu acestea.

Iată că a sosit și acest Huawei Watch D2, pe care imediat ce l-am primit pentru review l-am și pus la mână. Șoc și groază, tensiunea a revenit, poate nu la fel de agresiv ca înainte, dar este în continuare acolo, nu cu valori la fel de mari ca acum 40 de kilograme dar îndeajuns să mă facă să iau, din nou, calul de frâie. În primul rând la a renunța (din nou) la a mai bea 2-3 cafele pe zi, una fiind de ajuns, ba chiar cred că în curând trec din nou pe decaf, cum am făcut-o și acum un an. Ca să fie verde… Adică rezultatele măsurătorilor să fie afișate în limitele normale de sănătate, pe verde, să nu mai văd roșu în fața ochilor.

Clar, o legătură poate fi și perioada stresantă de care am avut parte de curând, cu siguranță stresul are și el rolul său, cel puțin la mine partea emoțională se resimte imediat în presiunea arterială. Cum de stres nu poți scăpa, nu-l poți controla, ceea ce ține de mine, ce pot face eu, adică regim alimentar adecvat și mișcare, cât mai multă mișcare, trebuie făcut în continuare.

Să revenim la Huawei Watch D2, noua versiune a ceasului inteligent cu tensiometru, practic un model mai performant dar și mai drăguț față de prima versiune.

Pe scurt, specificațiile acestuia sunt următoarele:

  • Ecran – AMOLED, 1.82 inch, rezoluție 480×408 pixeli, PPI 347
  • Conexiuni NFC și Bluetooth 5.2
  • Are Microfin și Difuzor
  • Dimensiuni – 48×38×13.3 mm
  • Greutate – 40 de grame fără curea
  • Certificare IP68 dar nu este recomandat pentru scufundări în apă sau la dușuri fierbinți
  • Temperaturi optime de utilizare – 5℃ – 40℃
  • La pachet vine cu curele dimensiunea M 130-160 mm și L 161-210 mm
  • Compatibil cu iOS și Android

De altfel toate caracteristicile sunt prezente pe pagina producătorului.

Design și construcție, ecran, autonomie și alte impresii despre Huawei Watch D2

Din punct de vedere al aspectului său exterior, Huawei Watch D2 nu se diferențiază cu mult din punct de vedere al formei cu varianta sa anterioară, spre dezamăgirea celor care așteptau una cu un cadran rotund, printre care mă număr și eu, de ce să nu o recunosc. Cadranul este și de această dată unul dreptunghiular, cu colțurile ușor rotunjite, dar într-o versiune mai premium, mai elegantă, mai arătoasă. Cert este că arată mult mai bine față de versiunea anterioară, are un look mai atrăgător, nu lasă impresia unui dispozitiv medical, de parcă ai purta tot spitalul la mână.

Cadranul este construit dintr-un aluminiu, vopsit într-o delicată nuanță aurie, pare a fi mai compact față de modelul anterior, are un look elegant, fără doar și poate. Există și o versiune pe negru, despre care cred că mi-ar fi mai potrivită, pentru că nu sunt mare fan al nuanțelor glamour.

Dar, fără doar și poate, această versiune aurie a atras atenția unor amici și colegi când l-au văzut la mâna mea și, când au aflat de ce este capabil, au devenit chiar foarte atenți și mi l-au cerut imediat pentru o măsurare de tensiune. Concluzia, vreo doi cred că și l-au cumpărat deja. 😀 Nu vreau să spun ce ceasuri aveau la mână… Dar când le-am garantat și o autonomie de cel puțin 4-5-6 zile, în funcție de frecvența măsurărilor tensiunii, chiar i-am convins (în raport cu alea maxim două zile ale ceasurilor lor).

Cureaua este și aceasta un pic mai drăgălașă, chiar dacă este tot lată, pentru că ascunde acele pernuțe gonflabile ce permit măsurarea mecanică a tensiunii arteriale, cum o faci de altfel cu orice alt tensiometru medical.

Dar, în raport cu versiunea anterioară, este mult mai confortabilă în purtare, m-am simțit mult mai bine cu ea la mână, nu mi-a trebuit o perioadă de acomodare. Și, credeți-mă, l-am purtat în permanență, în afara momentelor când a fost necesar să-l încarc, ba chiar și când am făcut dușurile mele destul de fierbinți, deși nu este indicat să-l pui în astfel de situații. Dar, nu de puține ori am uitat că-l am la mână, și am intrat cu el sub duș. Și nu a pățit nimic, funcționează bine-mersi și acum. Încă o dată, nu este indicat.

De menționat că la pachet vine cu două curele, una mărime M și o alta L, precum și cu un centimetru de hârtie pentru a te asigura că o folosești pe cea corectă, deși este cam la mintea cocoșului care ți-e bună. Atenție, am încercat să-i iau tensiunea și tatei, care are o mână mult mai groasă, deh, om muncit la viața lui, iar această L nu i-a fost potrivită. Oare există și mărimea XL ce poate fi achiziționată separat?

Sub curea există acea pernuță care se umflă pentru măsurarea mecanică a tensiunii arteriale. O inginerie marca Huawei și pe care n-am mai văzut-o până acum la niciun alt ceas inteligent. De altfel, este singurul gadget de acest gen disponibil comercial din câte am văzut. Nu știu cât de fiabilă este în timp această micuță pernă de aer, de exemplu la câte măsurători poate face față. Pentru a testa pe o perioadă mai îndelungată, cred că va trebui să-l cumpăr și cred că o voi face, pentru că este un ceas care-mi este de folos, ținând cont de circumstanțele în care mă aflu.

Nu lipsește butonul cu rotiță în partea superioară și nici cel cu electrod EKG integrat și prin intermediul căruia se accesează rapid meniul de măsurare a tensiunii.

Normal de altfel, senzorii necesari sunt așezați pe partea inferioară. De menționat că este echipat cu noile tehnologii TruSense de monitorizare și măsurare, pentru rezultate cât mai corecte și precise.

Clar, este un ceas inteligent dedicat unui anumit gen de public, care are nevoie în permanență de monitorizarea presiunii arteriale, să zicem (fără să aruncați cu obiecte contondente în mine) celor peste o anumită vârstă, mai purii, așa ca mine. Dar ce te faci dacă ăștia mai bătrâni, așa ca mine, nu mă exclud, sunt deopotrivă și mai activi așa, adică mai merg pe un munte, mai se aruncă în valurile azurii ale mării?

Și ajung acum la ce doream să exprim. Nu știu ce sticlă protejează acest frumos ecran OLED, bănuiesc că nu un safir, adică un material care poate primi și șocuri mai sănătoase. De asemenea, deși este certificat IP68 la apă și la praf (bănuiesc că doar pentru spălatul pe mâini), nu este recomandat pentru băile în mare sau la scufundări. Cred că o variantă mai rugged a sa, cu ecran de safir și posibilitatea utilizării la băile în mare, ar fi și mai de succes.

Ecranul OLED? Se vede superb, fără doar și poate, este lizibil chiar și la lumina zilei, răspunde corect și destul de precis la comenzile tactile, cum de altfel se întâmplă la toate ceasurile Huawei pe care le-am avut la dispoziție pentru review. Ba chiar forma sa dreptunghiulară are avantaje la încadrarea mesajelor text și a afișării diverselor notificări, în raport cu un ecran rotund. Este destul de mare, interfața are caractere mai mari, mai vizibile, ceea ce nu poate fi decât un plus pentru anumite categorii de vârstă.

Există câteva cadrane digitale destul de mișto care vin cu acest ceas, preferatul meu fiind cel Bright Night, adică primul dintre cele patru care-mi plac la acest ceas. Normal, din aplicația Huawei Health pot fi descărcate multe altele, după preferințele fiecăruia.

Cadranele principale la care are acces utilizatorul prin glisare stânga-dreapta pe ecran sunt pentru vizualizarea orei și a tensiunii măsurate (fiecare cadran de ceas afișează alte informații, pașii, ultimele măsurători de tensiune etc), cel al cercurilor de activitate (mers, calorii și activitate), cel pentru măsurarea tensiunii, cel pentru puls, somn, volumul de oxigen, stres și sănătate generală, un altul general cu calendar și funcții telefonice, cel pentru activități sportive gen alergat, ciclism, mers pe munte și mers normal, cel cu fazele lunii, precum și ecranul cu starea vremii și controlul playlist-ului muzical.

Autonomia, o caracteristică destul de importantă pentru un astfel de ceas inteligent, din punctul meu de vedere. Nu accept o zi dau două zile de autonomie, nu am timp să încarc și ceasul seară de seară, cine o face, este treaba sa. În cazul de față, la o utilizare rezonabilă, cu măsurători ale tensiunii arteriale de câteva ori pe zi, plus monitorizarea unor exerciții fizice din programul video premium Huawei Health (cam 30 minute seară de seară), dar și mulți, mulți pași făcuți zilnic, plus notificările de rigoare din aplicațiile permise (messenger, whatsapp, sms), autonomia este pe undeva pe la 5-6 zile. Atenție, cu funcția AOD Always on Display a ecranului activă, pentru că nu suport să am un ecran negru la mână.

De asemenea, când este activată funcția ABPM (Ambulatory Blood Pressure Monitoring), de holter portabil practic, care măsoară tensiunea cel mult la 45 de minute, autonomia este de maxim 2-3 zile. Dar, după un astfel de tur de forță, e normal să fie așa. Că doar nu-l folosești ca holter zi de zi.

Normal, ca la mai toate ceasurile inteligente Huawei, are difuzor și microfon pentru a-l folosi la convorbiri telefonice fără a scoate telefonul de buzunar, o funcționalitate pe care nu de puține ori am folosit-o. Și nu-i lipsește funcția de Print-Screen, în caz ca este nevoie. De exemplu, am folosit-o într-o imagine de mai sus. Dar nu are tastatură virtuală pentru a răspunde la mesajele text.

Huawei Health, ecosistemul complex este disponibil și pentru acest smartwatch Huawei Watch D2

Despre Huawei Health am tot povestit în review-urile recente, ba de la Huawei Watch GT5 Pro sau de la frumosul Huawei Watch Ultimate Green. În continuare sunt la fel de încântat de complexitatea ecosistemului acesteia, atât din punct de vedere al nivelului de raportare pentru toate măsurătorile efectuate cât și din cel al funcționalităților puse la dispoziția utilizatorilor.

Nu are rost să o mai spun dar o să punctez totuși, pe scurt, faptul că am realizat conexiunea cu ceasul fără bătai de cap, în doi timpi și trei mișcări, iar de aici pot fi administrate atât setările principale ale telefonului, aplicațiile instalate, cadranele virtuale, notificările afișate, funcțiile de monitorizare continuă (somn, puls, saturația de oxigen, temperatura, stres) cât și toate funcțiile/rapoartele de monitorizare.

Cele trei cerculețe supreme nu lipsesc nici aici, constituie de altfel baza unui stil de viață sănătos, normal, prin mișcare. Albastru pentru de câte ori te-ai ridicat de la birou sau de pe fotoliu, portocaliu pentru cuantumul minutelor deplasărilor la pas, roșu pentru caloriile consumate pe tot parcursul zilei, funcție de activitățile fizice. Fiecare își ajustează propriul obiectiv zilnic de atins, completarea zilnică a acestor trei simple cerculețe fiind de altfel fundamentul noului stil de viață pe care trebuie să-l adopți.

De asemenea, pot fi monitorizate și caloriile consumate, dacă utilizatorul are răbdarea necesară pentru a le completa în aplicație, ingredient, cu gramaj, cu precizie elvețiană. Am mai spus-o și reafirm faptul că nu am răbdarea necesară pentru a completa zilnic meniul, aștept acele funcții deștepte care să mă ajute în acest sens.

De asemenea, utilizatorul poate monitoriza greutatea corporală, prin introducerea manuală sau automată cu ajutorul unui cântar deștept, și poate crea sau propune planurile necesare pentru scăderea sau, de ce nu, creșterea acesteia.

Dacă vrei să scazi în greutate, cum este cazul meu, poți face un plan prin care ți se recomandă atât exerciții fizice dar și cât să mănânci pentru ați atinge scopul (în plus sau în minus), normal, în cuantum caloric.

Și, la ca orice alt ceas deștept de la Huawei, este monitorizată și calitatea somnului. În fiecare dimineață, când simte el că te-ai trezit, îți și trântește ditamai raportul. Cât te-ai fâțâit în somn, cât ai stat ca lemnul, cât ai dormit adânc etc. Ba chiar îți dă și notă, ca la gimnastică la sol. 😀

Normal, o parte importantă este și cea a monitorizării exercițiilor fizice și, după cum se observă nu l-am menajat deloc pe acest Huawei Watch D2, așa-zis dispozitiv medical, mai degrabă sportivo-medical. 😀 Adică, pe lângă faptul că mi-a luat tensiunea de multe ori, l-am pus la treabă și pe noile exerciții fizice de fitness cu antrenor virtual video dar și la nu mai puțin trei sesiuni de alergare în parc (că și-a revenit genunchiul în parametri 😀 , mă rog, cât de cât).

Foarte tari aceste sesiuni video cu antrenor virtual, chiar sunt gratuite în primele trei luni de la achiziția oricărui smartwatch Huawei de generație nouă. După, cam 40 de lei pe lună din câte am înțeles. Iar celor care nu au timp să meargă special la sală, cred că le pot fi de folos. Cel puțin eu mă bucur la maxim de ele, în primul rând pentru că fac exerciții speciale pentru eternul meu scop de eliminare a țesutului adipos, aka șunculițele. 😀

Seară de seară, după ce mă întorc de la muncă, bag cam 30-40 de minute de fâțâială, că încă nu-i pot spune fitness, care-mi consumă încă vreo 200-300 de calorii.

Ce apreciez la acesta, față de modelele de smartwatch cu cadran rotund, este faptul că pot vedea cu adevărat în timp real pe ecran câte minute s-au scurs din antrenament dar și pulsul.

După cum spuneam, după o pauză pentru regenerarea genunchiului, am reînceput sesiunile de alergare prin parc, în diminețile de weekend, ceea ce vă doresc și vouă. Măsurătorile de viteză și distanță sunt cu siguranță asemănătoare celor realizate cu alte ceasuri de la Huawei, mai dedicate celor care fac sport frecvent.

Conectarea GPS se realizează aproape instant, bașca caracterele text ale informațiilor de monitorizare în timp real sunt mari și mai vizibile pe acest ecran. Me gusta! După cum se observă, în timp real poți vedea pulsul, viteza de deplasare, cadența, timpul scurs de la începutul excercițiului, diferența de nivel, caloriile consumate, intensitatea, harta traseului. Normal, la final sunt disponibile informațiile colectate atât pe ceas, cât mai ales și mai vizibil în aplicația Huawei Health.

Și cam așa arăta presiunea arterială cam la 15 minute după sesiunea de 7km.

Cu siguranță că la fel de bine se descurcă și la monitorizarea traseelor montane. Poate, cândva, îl voi duce și pe un traseu montan. Poate nu pe acesta, ci pe cel negru pe care-l voi cumpăra.

Dar, așa cum era de așteptat, este un ceas care permite monitorizarea multor activități sportive, nivelul său de complexitate și la acest aspect este cel mai vizibil prin imaginea de mai jos. În care am făcut print-screen la toate sporturile pe care le poate monitoriza.

Nu cred că mai trebuie să adaug prea mare lucru. Impresionant, se pare că monitorizează în jur de 80 de activități sportive. Sporturi de vară, sporturi de iarnă, sporturi pe iarbă, sporturi pe gheață, sporturi la munte, sau în sală, sau afară, sau pe bicicletă, sau cu mingea, sau cu greutăți… Și așa mi-am dat seama la cât de puține am folosit eu toate ceasurile inteligente pe care le-am avut la dispoziție până acum. 😀

ABPM (Monitorizarea ambulatorie a presiunii arteriale), tensiune și tensiuni

De când îl am la dispoziție pentru review, l-am folosit de peste 100 de ori pentru măsurarea presiunii arteriale, a tensiunii cum îi spunem noi în popor. Oriunde am avut chef, în casă, la birou, afară pe o băncuță în parc sau rezemat de vreun gard, în mașină, înainte de alergat, după alergat etc.

De menționat că HUAWEI WATCH D2 este proiectat în conformitate cu standardele de certificare internațională stabilite de
Association for the Advancement of Medical Instrumentation (AAMI), precum și de Societatea Europeană de Hipertensiune (ESH), dar și conform standardelor ISO 2018. Mai mult, printr-un proces de testare riguroasă, a obținut certificările europene referitoare la dispozitivele medicale. Adică, deși nu înlocuiește vizita la medic și dispozitivele medicale din clinici și spitale, nu este chiar o jucărie și te poți baza pe acesta că măsoară destul de corect tensiunea arterială.

Cam așa arată raportul cumulat după 12 zile de utilizare. Dacă în 90 dintre măsurări, rezultatele au fost normale sau ușor ridicate, de vreo 26 de ori am trăit și pe tensiuni înalte. Cele mai multe în “fatidica” zi în care am folosit funcția de holter portabil, ABPM, Monitorizarea Ambulatorie a Presiunii Arteriale.

O zi în care, datorită unor vești tulburătoare la nivel personal, la pachet cu perioada mai încărcată la serviciu, emoționalul și-a cam făcut de cap cu tensiunea mea. Și, poate că nu este doar atât. Clar, ar cam trebui să merg la doctor, să mă vadă și un specialist. Ceea ce vă recomand și vouă dacă acest ceas vă măsoară mult prea des valori peste normal.

Desigur, pe timpul zilei am avut grijă să mă așez în poziția corectă, ori de câte ori m-a atenționat că trebuie să măsoare. Adică cu ceasul pe cât se poate în dreptul inimii. Pe stradă, în tramvai, oriunde a venit timpul să o fac (l-am setat din 45 în 45 de minute să măsoare). De cele mai multe ori, în tramvai, pe stradă în picioare, a cam dat eroare de măsurare. Sau nu am măsurat pentru că mă grăbeam să ajung la destinație.

Iar pe timp de noapte, când dormeam practic, nici nu am simțit cum mă strângea ca să facă măsurarea. A făcut-o singurel, fără să mă așez în vreo poziție, cu mâna pe oriunde o fi fost dânsa.

De menționat că pot exista erori de măsurare și dacă nu este așezat în poziția corectă, te va anunța în consecință pentru reluarea acesteia…

…. care, apropo, durează cam 30-40 de secunde.

Prima consecință după semnalul de alarmă primit de la ceas? Cafeaua s-a diminuat drastic, în curând trec iar pe decafeinizată. Și așa nu sunt eu vreun mare cafegiu. Urmează și o vizită la doctor unde cu siguranță că tensiunea va fi perfectă. 😀 Dar îi voi arăta măsurătorile astea și sigur voi face niște analize. Chiar sunt curios să văd ce părere are un doctor despre acest gadget cu valențe medicale.

Concluzii despre Huawei Watch D2

Pro

  • Măsoară tensiunea arterială, pe lângă toți ceilalți parametri fizici comuni la toate smartwatch-urile
  • Ecosistemul complex de aplicații Huawei Health
  • Programele video de antrenament
  • Autonomie chiar decentă, de cel puțin 5 zile
  • Design plăcut, confortabil în purtare
  • Are difuzor și microfon pentru convorbiri telefonice

Contra

  • Nu poate fi utilizat la scufundări în apă, deși este certificat IP68

Huawei Watch D2 nu este neapărat un smartwatch cool, pentru aventurieri și pasionați de sport, cum este Watch Ultimate, sau un GT5 Pro, sau un Watch 4 Pro, deși poate fi privit din această perspectivă printre dispozitivele cu valențe medicale.

Pe de altă parte, este un smartwatch cum nu prea sunt altele pe piață, de altfel certificat la nivel european pentru măsurarea presiunii arteriale. Dacă mai cunoașteți și alte modele, de la alți producători, vă rog dați de știre.

Este un ceas destinat persoanelor cu hipertensiune, celor active cu risc de hipertensiune iar cei care au nevoie de a fi în permanență la curent cu valorile tensiunii, vor fi cu siguranță interesați de capacitățile sale native. Care vin la pachet cu toate celelalte funcții ale unui ceas inteligent, chiar ale unuia de top, plus un sistem complex de monitorizare și raportare prin intermediul ecosistemului Huawei Health.

Este disponibil online în magazinul Huawei, la un preț de 1999 Lei. Eu unul o să-l cumpăr cât de curând, pentru că-mi este necesar pentru a mă cunoaște mai bine, pentru a vedea în primul rând ce măsuri trebuie să iau ca să fie… verde. Pentru sănătatea mea până la urmă.

Și, la fel de important, trebuie să menționez. Funcțiile WATCH D2 nu au scop de prevenție și diagnostic, ci doar de monitorizare. Pot da semnalul de alarmă necesar, care ar trebui urmat imediat de o vizită la medic.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Huawei Watch D2 Review – Am folosit iar un ceas inteligent cu tensiometru. Iar trec pe decaf, ca să fie verde (impresii într-o notă mai personală)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *