Infinix HOT 50 4G Review – Preț de buget dar cu destule calități pentru o experiență rezonabilă în aplicațiile uzuale

Așa cum smartphone-urile flagship au devenit tot mai performante de la o generație la alta, așa cum cele de nivel mediu integrează acum caracteristici împrumutate de la cele de top, tot așa și cele ieftine au devenit tot mai bune odată cu trecerea timpului, acum fiind mai arătoase, cu un ecran mai bun, cu o cameră foto un pic mai eficientă dar și cu capacități de stocare mai generoase.

După cum mi-a demonstrat-o acest Infinix Hot 50, un smartphone din categoria celor de buget dar capabil să mulțumească pretențiile unei anumite categorii de utilizatori, în principal a celor care doresc doar să comunice, să se informeze, să se vânture pe rețelele sociale, practic să beneficieze de o experiență autentică de smartphone fără să cheltuiască o sumă de bani importantă.

Nu, nu este un telefon pentru cei care se joacă titluri mobile cu o grafică complexă și nici pentru entuziaștii în ale fotografiei și filmatului cu smartphone-ul, este un model ieftin dar onest, capabil să asigure o experiență chiar rezonabilă în aplicații uzuale și atât.

Specificațiile modelului Infinix HOT 50 pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele

  • Ecran – IPS de 6.78 inchi, rezoluție FHD+ 1080×2460 pixeli, rată de refresh 120Hz, luminozitate 800nits
  • Procesor – MediaTek Helio G100, Octa-core (2×2.2 GHz Cortex A76& 6×2.0GHz Cortex A55)
  • Chipset grafic – Mail-G57 MC2
  • Memorie RAM – 6GB (+6GB pe unitatea de stocare)
  • Stocare – 256GB + microSD de până la 2TB
  • Rețea – dual-sim, 4G, Wi-Fi AC, Bluetooth, GPS
  • Cameră principală – senzor S5KJN1SQ03-FGX9 de 50MPix, 1/2.76”, F1.6, AF, filmare 2K/30fps sau 1080p/60fps/30fps
  • Cameră frontală – 8MPix (GC08A8, 1/4”, F2.0)
  • Baterie – 5000mAh, încărcare pe fir la 18W
  • Dimensiuni – 167.88mm x 75.63mm x 7.70mm
  • Greutate – 187 grame
  • Sistem de operare – Android 14, interfață XOS 14.5
  • Altele – senzor de amprentă, căști incluse în pachet, sistem audio mono

După cum spuneam și la începutul acestui review, smartphone-urile ieftine sunt acum mai arătoase, nu mai au design-ul ăla cheap, cu plastice groase și finisaje lamentabile. Acest Infinix Hot 50 arată chiar foarte bine pentru categoria din care face parte, cu un design plăcut, carcasă subțire, finisaje de calitate, nu am ce-i reproșa din acest punct de vedere.

Normal, la banii ăștia, nu aveam pretenții de rame metalice, carcasă din sticlă sau metal, ecran acoperit cu cine știe ce Gorilla rezistent sau certificare la scufundare în apă. Niciun smartphone din această categorie nu posedă astfel de calități. Plastic peste tot, așa că recomand o utilizare și manevrare responsabilă, precum și protejarea acestuia cu o husă (vine la pachet) dar și cu o folie peste ecran.

Însă este un smartphone chiar subțire și care stă foarte bine în mână, e plăcut din acest punct de vedere.

M-a frapat prezența acelui modul foto cu trei lentile pe spate, cel puțin una fiind pusă degeaba pe acest telefon. Pentru că în specificații găsim doar o cameră principală de 50Mpix și eventual una de 2Mpix pentru adâncimea de câmp. A treia lentilă… nimic despre aceasta nici în specificații, nici pe internet… Bănuiesc că au folosit aceeași carcasă pentru toată seria de smartphone-uri Infinix Hot 50, modelele superioare având ceea ce trebuie sub a treia lentilă.

De menționat că Infinix Hot 50 are și senzor de amprentă integrat în butonul de Power, unul destul de eficient și responsiv din câte am constatat. Butoanele de ajustare ale volumului sunt poziționate pe muchia dreaptă, deasupra butonului de Power.

Pe muchia inferioară fiind prezente conectorul de 3.5mm pentru căști (culmea, vine și cu căști pe fir la pachet), cel USB-C pentru încărcare și un difuzor. De altfel singurul difuzor pentru muzică, fiind un smartphone cu sistem audio mono, capabil să redea un sound nu foarte calitativ, mai degrabă fiind ok doar pentru a asculta coloana sonoră a vreunui videoclip. Pentru calitate superioară trebuie apelat la o pereche de căști.

Slotul pentru SIM-uri și cardul microSD fiind poziționat pe muchia stângă.

În aceeași notă de eficiență economică, ecranul nu putea fi un Amoled ci avem de-a face cu un IPS cinstit, cu o rezoluție de 1080×2460 pixeli, o luminozitate de 800nits și, atenție, o rată de refresh de 120Hz, ceea ce nu am mai văzut până acum pe un smartphone al acestei categorii. Practic, ecranul este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică frumoasă și un contrast decent. De remarcat că imaginea se estompează ușor dacă este privit din lateral. Iar ziua, pe soare puternic, nu m-aș mira să fie mai greu lizibil, pentru că nu este tocmai luminos în raport cu standardele actuale.

Rata de refresh de 120Hz nu cred că este ajustabilă ca la un ecran Amoled LTPO ci doar în treptele de valoare 120Hz, 90Hz și 60Hz. În aceeași măsură, ar fi trebuit ca interfața și aplicațiile să nu sacadeze datorită acesteia. Numai că, o rată de refresh atât de mare trebuie asistată și de un procesor pe măsură, iar acest Mediatek Helio G100 este unul de buget, așa că interfața și aplicațiile vor sacada, ce-i drept ușor, fără însă a infuența negativ experiența de utilizare.

Pe partea hardware, Infinix Hot 50 vine echipat cu un procesor Mediatek Helio G100, nu tocmai vreo noutate în industrie, asistat de un chipset video Mail-G57 MC2 și de 6GB memorie RAM, care poate fi extinsă cu încă 6GB virtual pe unitatea de stocare internă. Una de 256GB în cazul de față, chiar generoasă pentru un smartphone ieftin, astfel că utilizatorii pot stoca o mulțime de poze și de filmulețe, aplicații și joculețe, fime pe care să le vizualizeze în mod offline.

Practic, o fișă tehnică capabilă să asigure o experiență rezonabilă în aplicațiile uzuale, fie că vorbim de aplicații sociale, navigare pe internet, comunicare scrisă sau video, informare, navigare și orientare etc. Am instalat pe acesta toate serviciile de streaming video online la care sunt abonat, Netflix, Max, SkyShowtime, Prime Video, au funcționat fără probleme. De asemenea, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok merg la fel de bine, nu am întâmpinat nicio situație neplăcută.

Eram curios să văd cum se descură și în anumite jocuri, ala că am instalat Asphalt 9 Legends și CoD Mobile. Merg fără probleme.

Performațele le-am testat cu aplicația de benchmark Geekbench 6, rezultatele mai jos.

Acestea, comparate cu ale altor smartphone-uri pe care le-am avut la review.

După cum se observă, performanțe din gama de telefoane ieftine, însă de ajuns pentru ca experiența de utilizare să fie una chiar decentă.

În aceeași notă, nu este un smartphone 5G, însă nici nu cred că este nevoie de un așa standard pentru această categorie, 4G-ul din dotare fiind chiar suficient pentru ca experiența de comunicare și transfer date over rețelele mobile să fie la cotele rezonabilului.

Bateria din dotare are o capacitate de 5000mAh, de ajuns pentru două zile de utilizare într-un regim moderat. De menționat că vine și cu încărcător pe 18W la pachet.

Puterea de procesare limitată este mai degrabă vizibilă, dacă mă pot exprima așa, în capacitățile de fotografiere și de filmare, acolo unde toate, dar toate smartphone-urile acestei categorii nu au excelat și nici nu o vor face, comparativ cu modelele de nivel mediu sau cu terminalele de top. Nu sunt smartphone-uri pentru fotografiere și nic pentru filmare la nivel profesionist, hai, nici măcar entuziast. Nu au stabilizare optică și nici performanțele necesare pentru accentuarea nivelului detaliilor sau pentru susținerea altor funcții inteligente complexe.

Cât despre capacitățile sale foto, camera principală se descurcă rezonabil în special pe iluminare bună, ziua afară sau într-o încăpere bine luminată. Rezultatele fiind, decente. Noaptea sau în condiții de iluminare slabă rezultatele nu sunt extraordinare, mai ales la nivel de detaliu.

Are moduri de fotografiere destule, ca orice alt smartphone mai potent, de la AICam, Video, Portrait, Supernight și până la SlowMotion, TimeLapse, Dual-Video, Short Video, Pro, Panorama, Documents și AR Shot.

După cum se observă mai sus, imagini rezonabile, cu o paletă coloristică naturală. Normal, dacă le-aș lua la puricat, aș putea constata lipsa acută a detaliilor pe fundal, artefactele, zgomotul de imagine dar în ansamblul lor, pentru categoria sa, calitatea acestora este rezonabilă. Pe timp de noapte situația nu mai este la fel de roz, atât la nivel de detaliu cât și datorită faptului că nu are stabilizare optică, deci imaginile vor ieși “mișcate” iar nivelul detaliilor se reduce drastic.

Însă m-a încântat o funcție a aplicației foto, anume SkyShop, pe care sincer să fiu nu am mai întâlnit-o pe niciun alt smartphone.

Practic, dacă activezi această funcție, pe cer vor apărea norii, norii la apus, Calea Lactee, un curcubeu, stele căzătoare și chiar o super lună. Atenție, pentru rezultate optime acest mod trebuie utilizat predominant ziua, pentru că în alte condiții de iluminare nu va putea delimita corespunzător conturul cu cerul. Mă rog, nu sunt perfecte imaginile dar chiar sunt cool.

Vă dați seama ce imagini ar ieși cu această funcție pe un smartphone de top? Cu detalii mult mai bune?

Cât despre filmare, nu mai vă arăt cum o face, pentru că rezultatele nu sunt extraordinare, pentru că nu are stabilizare optică și imaginile sunt “tremurate”.

Interfața de utilizare este una chiar ok, dinamică, frumos aranjată și colorată, cu tot ceea ce este necesar pentru administrare conform propriilor dorințe.

Nu am văzut multe aplicații bloatware preinstalate. Poate dar WPS Office, însă este o aplicație ce poate fi chiar utilă la nevoie. Normal, are acces la magazinul Google pentru a instala orice aplicație este nevoie. Alte aplicații preinstalate ar fi Recorder, Notepad, WOW Fm, MyHealth, Visha Player dar și Palm Store, un magazin propriu de aplicații.

Concluzii despre Infinix Hot 50

Pro

  • Design plăcut
  • Fișă tehnică decentă pentru ca experiența de utilizare să fie cât mai optimă posibil în aplicațiile uzuale
  • Stocare generoasă cu o capacitate de 256GB, permite extindere prin carduri microSD
  • Ecran cu o rată de refresh de 120Hz
  • Autonomie chiar ok
  • Funcția SkyShop pentru captarea de imagini, una chiar cool
  • Preț corect, este un smartphone destul de ieftin

Contra

  • La banii ăștia nu prea am ce comenta, pentru că este clar că nu are calitățile smartphone-urilor din categorii superioare (nu are stabilizare optică, ecran Amoled etc)

Nu am ce comenta mai multe despre acest Infinix HOT 50. Nu este un smartphone cu pretenții, contează în principal că este capabil să ofere o experiență decentă de utilizare în aplicațiile obișnuite, pe un ecran cu o diagonală destul de mare și cu o autonomie chiar ok, plus o capacitate internă de stocare chiar generoasă pentru această categorie.

Prețul său, bănuiesc că este undeva pe la 1000-1100 de Lei. Doar bănuiesc, pentru că strict acest model cu stocare de 256GB nu l-am văzut online.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *