Realme C75 Review – Un smartphone ieftin dar care oferă câteva surprize plăcute pentru categoria din care face parte

Smartphone-urile ieftine nu au excelat niciodată cu ceva anume, cu vreo caracteristică ieșită din comun, cu vreo fișă tehnică mai acătării și spațiu intern de stocare mai generos, cu vreun design mai deosebit, mai plăcut, cu o construcția mai rezistentă, cu vreun sistem foto mai capabil. Prețurile mici impun fără doar și poate restricții atât la nivel constructiv cât și din punct de vedere al componentelor integrate, cel mult despre smartphone-urile acestei categorii puteam și putem spune că funcționează măcar decent, că pot fi folosite la informare, acces aplicații sociale, comunicare prin whatsapp, eventual la vreun Candy Crush sau cine știe ce joculețe anti-plictiseală, cam atât, nimic deosebit, nimic apetisant.

Iată că, în anul de grație 2025, ba chiar la finele lui 2024, are loc o schimbare de paradigmă și pentru această categorie de smartphone-uri la prețuri mici, nebăgate deloc în seamă de către cei pasionați de tehnologie, de telefoane super performante și ultra-capabile pe foto-video. În definitiv, sunt smartphone-uri necesare și utile pentru anumite categorii, atât sociale cât și de vârstă, celor care doresc ca un smartphone să le ofere acces optim în aplicațiile uzuale și atât. Celor care nu au pretenții de fotografiere și de filmare, celor care nu se joacă titluri mobile cu o grafică complexă, celor care vor minimul necesar pentru comunicare, informare și interacțiune online la un preț cât mai mic posibil.

Schimbarea? The Change? Așa cum am sesizat-o la categoria terminalelor de nivel mediu acum vreo doi ani, care acum au camere foto cu stabilizare optică, spațiu intern de stocare de până la 512GB, un design de zici că-s din categoria premium, la fel observ că se petrece și la aceste telefoane cu prețuri de buget. Văd tot mai multe modele cu un design mai atrăgător, cu o construcție mai calitativă, cu un spațiu de stocare intern de până la 256Gb și, cum este cazul modelului de față, cu certificări de rezistență la apă și la șocuri cum n-am mai întâlnit până acum în această gamă de prețuri.

Iar acest exemplar unic în felul său pentru această categorie este nimeni altul decât Realme C75, un model lansat la finele anului trecut dar disponibil acum și pe piața românească. Și, ca să avem un sistem de evaluare cât mai corect, amintesc încă de la început de prețurile sale de comercializare în România – care sunt în jurul a 770 de lei pentru modelul cu 6GB RAM/128GB stocare și de 870 de lei pentru cel cu 8GB RAM/256GB stocare. Cel puțin așa le-am găsit online, acestea pot varia în funcție de magazin.

Mai concret, specificațiile modelului Realme C75 pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:

  • Ecran – IPS de 6.72 inchi, rezoluție FHD+ 2400×1080 pixeli, rată de refresh de 90Hz, luminozitate 580nits, protejat cu sticlă ArmorShell
  • Procesor – MediaTek Helio G92 Max
  • Chipset grafic – Mali-G52 MC2
  • Memorie RAM – 8GB + 8GB pe stocarea internă
  • Stocare – 256GB + extindere pe card microSD
  • Rețea – dual-sim 4G, Wi-Fi AC, Bluetooth 5.0, GPS (AGPS/GPS、GLONASS、BDS、Galileo、GALILEO、QZSS)
  • Cameră foto principală – 50Mpix, 1/2.88”, f/1.8, filmare 1080p/30fps
  • Cameră foto frontală – 8Mpix, f/2.0
  • Conectică – USB-C
  • Baterie – 5892mAh, încărcare rapidă pe 45W
  • Dimensiuni – 165.69×76.22×7.99 mm
  • Greutate – 196 de grame
  • Sistem de operare – Android 14, realme UI 5.0
  • Altele – certificare IP68/IP69, senzor de amprentă

Varianta de top dacă putem spune așa a acestui model, specificațiile complete și caracteristicile acestuia fiind disponibile pe site-ul oficial Realme.

Din punct de vedere al aspectului său exterior pot spune că este cel mai frumos și mai bine lucrat terminal din categoria sa, cu un design modern, fresh și o construcție chiar de calitate, care rivalizează din acest punct de vedere cu modele mai scumpe.

Ecran plat, muchii rotunjite la colțuri, ba chiar rama din jurul acestuia lasă impresia că ar fi metalică. Dar nu este, este doar un plastic foarte bine finisat. Iar capacul de pe spate a fost acoperit cu un policarbonat vopsit într-o nuanță vernil-gălbuie cu finisare mată și pe care amprentele sunt vizibile mai greu. Îmi place și modelul fluid desenat pe capac, îi conferă personalitate, practic este un smartphone care arată foarte bine și care, din acest punct de vedere, pare a fi dintr-o categorie superioară.

Pe lângă faptul că arată chiar foarte bine, mai degrabă aș remarca faptul că este lăudat drept un smartphone foarte rezistent, cum n-am mai văzut în această categorie de prețuri. Aceasta fiind în general o caracteristică a smartphone-urilor de top. De ce? Păi, în primul rând că Realme C75 are certificări IP68/IP69. Ce ne spune asta?

Evaluarea IP68 înseamnă că produsul a trecut testele scufundării în apă dulce statică la o adâncime de până la 1.5 metri timp de până la 30 de minute, cu o diferență de temperatură între apă și dispozitiv mai mică de 5℃. Cea IP69 certifică că a trecut testul în următoarele condiții: jet cu un debit de 15 litri pe minut la 80±5°C, pulverizat din patru unghiuri (0°, 30°, 60°, 90°) în timp ce se rotește cu 5 rotații pe minut, din fiecare unghi pulverizarea realizându-se timp de 30 de secunde, până la 2 minute. Adică rezistă și la lichide fierbinți, pe lângă faptul că poate fi scufundat în apă. Atenție, nu în apă de mare sau în alte lichide corozive.

Mai mult, producătorul a efectuat propriile teste, de unde rezultă următoarele concluzii – smartphone-ul rezistă la scufundare în apă la o adâncime de 0.5 metri timp de 7 zile, la 2 metri timp de 24 de ore și la 2.5 metri timp de 12 ore. Ceea ce este chiar extraordinar. Nu că vă recomand să filmați sau să pozați cu el sub apă, nici nu prea este capabil de cine știe ce rezultate foto-video, dar este un smartphone care promite să reziste la contactele accidentale cu lichidele vărsate sau dacă este scăpat, doamne ferește, în apă (cadă, wc, piscină etc.).

Acest lucru se datorează unei arhitecturi constructive destul de complexe concepută special pentru a fi rezistentă la apă, accesul către componentele importante electronice fiind sigilat practic cu o garnitură specială.

Și nu doar că este rezistent la contactul cu lichidele, la temperatura ambientală sau fierbinți. Realme C75 promite să scape și din căzăturile accidentale de zi cu zi. De exemplu, ecranul tactil este protejat cu o sticlă securizată numită ArmorShell, în care a fost infuzat un amestec de până la 35% litiu, aluminiu și bor, pentru a fi rezistență la zgârieturi și impact (ar fi de 2.6 ori mai rezistentă la șoc și de 4 ori la zgârieturi). Iar structura sa de rezistență internă a fost concepută să absoarbă șocurile inerente unei căderi de la o înălțime de 2 metri prin protejarea componentelor importante cu un material de amortizare. Astfel că a obținut atât certificarea MIL-STD-810H cât și cea de “Rugged Smartphone Certificate” de la TÜV Rheinland.

Practic, prin intermediul acestui model, Realme ridică ștacheta standardelor acestei categorii, cum a făcut-o și la cea de nivel mediu, ei fiind primii la care am văzut stabilizare optică pe camera principală, la cel mai recent model chiar și pe cea cu zoom, stocare de până la 512GB, caracteristici nemaiîntâlnite anterior. Iar, în cazul de față avem de-a face cu un smartphone bun pentru activăți uzuale, ieftin, dar cu o rezistență care-și depășește cu mult clasa, cel puțin dacă ne referim la certificarea IP69, fără să ne mai uităm la cea de rezistență MIL-STD-810H.

Atenție, tot ce am spus mai sus nu îl recomandă drept indestructibil. Ca la orice alt telefon necazul vine când nu te aștepți iar toate certificările menționate anterior îl fac mai degrabă rezistent la apă și la contactul cu lichidele, mai reci sau mai fiebinți. Pentru că la anumite șocuri ecranul tot se poate sparge iar rama din plastic se poate crăpa etc. Nu știi cum cade pe un colț de fier sau pe o treaptă betonată și se alege praful…

Personal l-am pus sub jetul de apă de la chiuvetă minute bune, ceea ce n-am făcut niciodată cu vreun alt telefon, nici măcar cu unul scump. A funcționat fără probleme după aceea. De asemenea, l-am scăpat “accidental” din mână, de vreo câteva ori în scop demonstrativ, nu a pățit nimic.

De menționat că pentru protecție suplimentară la șocuri vine și cu husă în pachet. Deși se recomandă un smartphone extra-rezistent și care nu ar mai avea nevoie de o husă de protecție, eu aș folosi-o totuși.

L-am lăudat destul din punct de vedere constructiv, cred că a venit momentul să-l și critic un pic, deși nu este un capăt de țară. Pe spate atrage fără doar și poate modulul principal cu 3 lentile, care lasă impresia că este echipat cu un sistem foto-video complet. Aia chiar că ar fi fost revoluție…

Numai că, la banii ăștia, nu are cum să fie integrat un sistem foto cu trei camere. Practic, cel puțin o lentilă, dacă nu chiar două, sunt puse cam la mișto acolo. O meteahnă pe care am mai sesizat-o în trecut la acest producător și care pe mine personal mă deranjează. Pentru că practic există doar o singură cameră pe spate, cu un senzor de 50Mpix, sub cea de-a doua fiind nu știu ce senzor, că nici producătorul nu s-a obosit să-l specifice, nici măcar pe site-ul oficial. Și habar nu am de ce s-a optat pentru un astfel de design, cu mai multe așa-zise lentile decât era necesar, mai ales că nu mai există smartphone-uri din aceeași serie mai performante, care să folosească aceeași carcasă, de exemplu un C75 Plus, C75 Pro+ etc, cum am văzut la alți producători sau la modelele de nivel mediu tot Realme. Nah, nu putea să fie perfect chiar totul…

Butoanele de ajustare ale volumului sunt prezente pe muchia dreaptă, sub acestea fiind butonul de Power ce are integrat senzorul de amprentă, de altfel unul destul de eficient din câte am constatat.

Pe muchia inferioară este prezent conectorul USB-C și un difuzor. Observați că nu are conector jack de 3.5mm pentru căști.

Pe muchia stângă se află slotul pentru SIM-uri și cardul microSD.

Ecranul IPS are o diagonală generoasă de 6.72 inchi, o rezoluție FHD+ 2400×1080 pixeli dar și o rată de refresh de 90Hz. Fiind capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică frumoasă, chiar vibrantă și cu un contrast decent, un ecran pe care se văd bine atât filmele cât și pozele sau jocurile.

Cu mențiunea că luminozitatea sa estompează dacă este privit din lateral, ca mai la toate ecranele care dotează smartphone-urile ieftine. Putea fi mai luminos pentru a fi mai lizibil în condiții de soare puternic. Am văzut și ecrane mai luminoase în aceeași categorie de prețuri, ba chiar și cu o rată de refresh mai mare.

Rata de refresh de 90Hz ajută în oarecare măsură la fluidizarea interfeței și a aplicațiilor instalate dar nu este totul chiar perfect, pentru că nu este susținută și de un procesor mai potent. Așa că, să nu vă mire că mai sacadează la trecerea între ecrane și chiar în aplicații. De altfel cum se întâmplă la toate smartphone-urile ieftine. Însă nu pot să nu remarc faptul că funcțiile sale tactile se comportă impecabil iar glisarea cu degetele pe suprafața sa fiind chiar alunecoasă, ca la telefoanele mai scumpe.

Sistemul audio integrat este unul mono și nu pot spune despre acesta că este capabil să redea vreun sound de calitate, așa că, pentru audiții muzicale trebuie apelat la o pereche de căști wireless, pentru că nu are jack de 3.5mm.

Realme C75 vine cu procesor cu opt nuclee MediaTek Helio G92 Max construit pe un proces de 12nm, asistat de un GPU Mali-G52 MP2 și de 8GB memorie RAM tip LPDDR4X, plus opțiunea de a atribui încă 8GB virtuali pe spațiul de stocare. Dacă tot am adus vorba de spațiul de stocare intern, acesta este cu adevărat generos pentru această categorie de terminale ieftine, plus că poate fi extins prin intermediul unui card microSD. Modelul pe care l-am avut la dispoziție pentru review are 256GB capacitate internă de stocare, practic nu ai nevoie de mai mult.

Experiența de utilizare nu pot spune că este chiar ireproșabilă, fără cusur, de altfel ca la orice alt smartphone al acestei categorii. Deși am instalat pe acesta orice am avut nevoie în materie de informare, interacțiune online dar și divertisment, aplicațiile funcționând fără erori, nu pot trece cu vederea că are momente în care se încarcă mai greu sau când trebuie să aștepți una-două secunde să preia o comandă. Mai ales dacă sunt deschise mai multe aplicații în același timp sau când își face update-uri în background.

Nu are conectivitate mobilă 5G, ci doar 4G, însă nici nu cred că este nevoie de mai mult pentru ca experiența de utilizare să fie una la un nivel decent, pe cât se poate de optim.

L-am testat de curiozitate și cu aplicația de benchmark Geekbench 6.

Acestea, comparate cu rezultatele obținute de alte smartphone-uri pe care le-am avut la dispoziție pentru review.

După cum se observă, scorurile sunt din gama entry-level. Însă, după câte am constatat, de ajuns pentru acces în orice aplicație de uz general.

De exemplu, am instalat pe el atât aplicațiile sociale pe care personal le folosesc zilnic (Facebook, Instagram, TikTok, X), precum și serviciile de video streaming la care sunt abonat (Max, Netflix, SkyShowtime, Prime Video), jocul Asphalt, toate au funcționat fără probleme. Ba chiar și Snapseed pentru prelucrarea unor poze sau Waze pentru navigație, la fel, nicio situație neplăcută.

Cu siguranță impresionează și la capitolul autonomie. Realme C75 este echipat cu o baterie a cărei capacitate ajunge la aproape 6000mAh, fiind capabil de cel puțin două zile de utilizare moderată, ba chiar trei zile la stilul meu. Ceea ce este un atuu incontestabil. Vine și cu încărcare rapidă la 45W, adaptorul necesar fiind inclus la pachet.

Din punct de vedere foto-video, ca toate smartphone-urile acestei categorii, nu excelează, dacă-l privești din perspectiva unui fotograf sau entuziast în ale fotografiei. Optică mai slabă, senzori la fel, nema stabilizare optică, procesoare ce nu sunt capabile de manevrarea optimă în timp real a unor algoritmi complecși de post-procesare etc, ingrediente care puse împreună în aceeași oală, pardon, cameră, nu au cum să ofere rezultate care să te lase cu gura căscată.

Dar, după ce am avut curiozitatea să-l pun la treabă în câteva scenarii, pot spune că se distinge cu siguranță printre confrații săi mai săraci în caracteristici foto-video.

Și spun asta pentru că mi-a oferit surprize chiar plăcute pentru un terminal ieftin, care dispune doar de un senzor și care nu are stabilizare optică. Practic, trebuie să te descurci cu acel senzor și nu recomand utilizarea zoom-ului 2x pentru că este digital iar calitatea rezultatelor va fi dezamăgitoare.

Are moduri Photo, Video, Street, Night, Portret, Pano, Pro, Hi-Res, Movie, Slow-Mo, Time-Lapse, Text-Scanner și Tiltshift, adică cam orice ar putea folosi un utilizator pe un smartphone de acest gen.

Hai să vedem cum ies pozele pe timp de zi.

După cum se observă, o paletă coloristică naturală, imagini destul de clare, decente. Desigur, trebuie să constat că detaliile sunt mai vizibile în prim-plan, pentru ca în cel îndepărtat acestea să se estompeze destul de tare, să apară artefactele și zgomotul de imagine. Însă, pentru mulți dintre posibilii utilizatori, calitatea acestora este ceea ce trebuie, nu au nevoie de mai mult.

Acum să fim sinceri, mama are un telefon mult mai ieftin cu ajutorul căruia face tot felul de poze și de pozulițe la căței, pisici și floricelele din grădină, pe care le trimite pe whatsapp prietenelor și nu am auzit-o să fie nemulțumită de calitatea acestor imagini. Așa că, dacă îi dau un astfel de telefon pe mână, cred că ar fi chiar încântată de cum ies pozele.

Însă nu mă așteptam să facă poze atât de bune noaptea.

Sincer să fiu, cu niciun smartphone ieftin nu am reușit să fac poze cât de cât decente pe timp de noapte sau în condiții de iluminare slabă. Numai că, în cazul de față, Realme C75 a reușit să mă convingă. Cu o mână fermă, ba cu două mâini ferme, care să-l țină cât mai stabil posibil pentru aproximativ 3 secunde cât durează expunerea în modul Night, pot ieși rezultate ca mai sus. Normal, detaliile nu sunt la superlativ, ci la polul opus, zgomotul de imagine și artefactele zburdă zglobii peste toată suprafața scenei captate. Însă, cumva, cu algoritmi de prelucrare mai bine puși la punct, iese o imagine chiar decentă și în astfel de condiții. Bravos, Realme!

Și m-am mai jucat cu un mod de fotografiere, cel Street.

Am ales să folosesc varianta de filtru monocrom, pentru că mi se pare că pune mai bine în valoare anumite scene, o anumită stare sau senzație. Iarăși, imagini decente, expresive.

Sincer să fiu, nu am mai întâlnit până acum niciun smartphone de 800 de lei care să se comporte atât de bine la capitolul foto. Se vede că Realme a început să aibă experiență și în această zonă, a fotografiei, cu algoritmi mai bine puși la punct, cu siguranță împrumutați de la confrații mai potenți.

Realme C75 vine cu sistem de operare Android 14 iar interfața de utilizare este curată, frumos desenată, permite ajustarea și administrarea diverșilor parametri, la fel ca pe orice alt telefon de altfel. Nu lipsesc serviciile Google iar ceea ce este nevoie de instalat se poate face prin intermediul magazinului dedicat Google Play, deși are și magazinul propriu cam cu aceleași aplicații.

Ceea ce mă deranjează cel mai tare este faptul că vine cu o tonă de aplicații bloatware preinstalate, gen AliExpress, Amazon dar mai ales cu tot felul de joculețe pe care personal îmi pierd timpul să le dezinstalez de fiecare dată.

Concluzii despre Realme C75

Pro

  • Rezistență superioară, atât la apă cât și la șocurile accidentale
  • Design plăcut, modern, este un terminal frumos
  • Autonomie foarte bună, încărcare rapidă
  • Fișă tehnică de ajuns pentru aplicațiile uzuale
  • Spațiu intern de stocare chiar generos, de 256GB, extensibil prin carduri microSD
  • Ecran decent, cu o diagonală generoasă și o rată de refresh de 90Hz
  • Face poze la o calitate decentă atât pe timp de zi cât și, surpriză, pe timp de noapte

Contra

  • Nu-mi place că au pus trei lentile pe spate dintre care cel puțin una este cam degeaba
  • Ecranul putea fi mai luminos
  • Prea multe aplicații bloatware preinstalate

Realme C75 este fără doar și poate un smartphone cu destule calități pentru categoria sa, certificarea IP68/IP69 ținând capul de afiș dacă mă pot exprima așa, aceasta fiind o caracteristică întâlnită până acum doar pe modele cu mult mai scumpe, premium chiar. Continuăm cu ecranul mare și capabil să afișeze imagini frumoase, cu generoasa capacitate de stocare internă de 256GB, cu faptul că este capabil să asigure o experiență decentă în aplicațiile uzuale, totul cu o autonomie foarte bună.

După cum spuneam, un smartphone ieftin dar cu surprize plăcute…

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *