ASUS Expertbook B5 B5605CVA Review – Laptop pentru sarcini tipice de productivitate și de business, cu ecran generos de 16 inchi și o fișă tehnică în continuare performantă

Laptopurile profesionale și de business, pentru utilizatorii din corporații, sunt o categorie aparte ce se remarcă atât prin posibilitatea de configurare conform propriilor nevoi ale fiecărui departament în parte, printr-o construcție de cea mai bună calitate, la pachet cu o fiabilitate cât mai optimă, precum și cu tot felul de caracteristici și accesorii necesare pentru securitate și management. Și neapărat la pachet cu servicii de business dedicate pentru reparații sau înlocuire cât mai rapid posibil.

Sunt deja cunoscute mărcile importante care activează în acest segment de piață dar, după cum am spus-o și cu o altă ocazie, nici ASUS nu a bătut pasul pe loc. Pe lângă atât de cunoscutele ultraportabile și laptopuri premium din gama Zenbook sau cele de gaming ROG, au și o linie dedicată pentru utilizatorii corporate, Experbook pe numele său.

Iar acest ASUS Expertbook B5 B5605CVA este unul dintre cele mai recente astfel de echipamente ce pătrunde pe piața românească, într-o nouă ediție ce se poate dovedi utilă majorității utilizatorilor ce activează într-o companie.

Specificațiile modelului ASUS Expertbook B5 B5605CVA pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele

  • Ecran – IPS de 16.0 inchi, rezoluție WQXGA (2560×1600 pixeli), format 16:10, luminozitate 400nits, acoperire sRGB 100%
  • Procesor – Intel Core i7-13620H Processor 2.4 GHz (24MB Cache, până la 4.9 GHz, 10 nuclee, 16 fire de execuție)
  • Memorie RAM – 16GB
  • Chipset grafic – Intel UHD
  • Stocare – SSD 1TB M.2 2280 NVMe PCIe 4.0
  • Rețea – Wi-Fi 6E(802.11ax) (Dual band) 2*2 + Bluetooth 5.3, Ethernet Gigabit
  • Conectică – 2x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 2x Thunderbolt 4, suportă display / power delivery, 1x HDMI 2.1 TMDS, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x RJ45 Gigabit Ethernet, Micro SD card reader, Smartcard reader
  • Baterie – 50WHrs
  • Dimensiuni – 35.84 x 25.39 x 1.78 ~ 1.79 cm
  • Greutate – 1.75Kg
  • Altele – tastatură cu iluminare, webcam Full HD, certificare de rezistență US MIL-STD 810H, senzor de amprentă
  • Sistem de operare – Windows 11 Pro

După cum se observă o fișă tehnică nu tocmai de actualitate, nefiind dotat cu cele mai recente procesoare Intel, dar îndeajuns de performantă pentru a satisface nevoile anumitor departamente. Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul ASUS.

Aspectul său exterior este unul tipic laptopurilor profesionale și de business, sobru, practic, fără să se distingă cu vreun element extravagant sau colorat. All-black, carcasă metalică, chiar și pe capacul de contact cu biroul, construcție robustă, sănătoasă, finisaje de cea mai bună calitate, așa cum îi stă bine unui echipament din gama sa.

Un echipament construit pentru o utilizare intensă, în cele mai diverse condiții, fiind certificat conform standardelor de rezistență US MIL-STD 810H.

De remarcat că la review am primit un model cu ecran generos cu o diagonală de 16 inchi care nu este tocmai ușurel, cel puțin nu în raport cu standardele actuale. Practic, acesta cântărește 1.75kg, nu ca un laptop cu ecran de 15.6 inchi de acum 5-6 ani, dar nici ca unul din 2025. Dar poate că acest lucru are legătură și cu standardele de rezistență amintite anterior, care implică constructiv utilizarea unor materiale mei rezistente, implicit mai grele. Dar și datorită faptului că permite un upgrade ulterior.

Ca un demn exemplar al categoriei în care se încadrează, stă foarte bine la capitolul conectică – are 2x USB 3.2 Gen 2 Tip-A, 2x Thunderbolt 4, suportă display / power delivery, 1x HDMI 2.1 TMDS, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x RJ45 Gigabit Ethernet M și microSD card reader.

Practic îi pot fi atașate toate accesoriile necesare unui utilizator modern, poate fi conectat prin fir ethernet la rețeaua companiei, permite extensia spațiului de lucru vizual pe mai multe ecrane. Și de remarcat faptul că are o cameră web cu rezoluție full HD, pentru ca utilizatorul să se vadă cât mai bine posibil în ședințele online. Aceasta poate fi obturată la nevoie, pentru un plus de intimitate.

Laptopurile profesionale trebuie să permită o mentenanță într-un mod pe cât de simplu posibil. Și acum îmi aduc aminte de laptopurile din aceste game așa zise profesionale și de business ce puteau fi achiziționate cu 10-15 ani în urmă, care aveau “ușițe” pentru acces rapid la hard disk sau la memoria RAM. Desfăceai un șurubel și aveai acces la hard disk, la memoria RAM sau la ambele.

Între timp această facilitate a dispărut în totalitate, la toți producătorii, din păcate. Pentru a avea acces la interior trebuie desfăcut tot capacul de pe spate. Bănuiesc că pentru reducerea costurilor de producție că alte motive nu găsesc.

În cazul de față, doar 6 șurubele stau între omul de la IT și interiorul laptopului. Acestea se desfac imediat numai că acest capac metalic trebuie scos cu atenție, cu o pană din plastic iar operațiunea nu este tocmai ușoară, trebuie să tragi un pic cu atenție de el.

În orice caz, de remarcat că permite upgrade la nivel de stocare dar și la memoria RAM, cu sloturi aferente disponibile. Îmi place că bateria are un sistem de prindere fără șurub dar cred că trebuia să fie conectată la placa de bază tot printr-un sistem mai simplu, fără mufă.

Are și senzor care atenționează că s-a pătruns la interior.

Tastatura facilitează redactarea rapidă într-o manieră confortabilă, fiind un accesoriu util celor care redactează documente stufoase. De remarcat că are iluminare de fundal, pentru a fi utilizată și pe întuneric fără reținere, plus bloc numeric, de folos celor care lucrează cu cifre, de exemplu în departamentele financiar-contabile, vânzări etc. Există și butonul Copilot pentru activarea funcțiilor specifice gen ChatGPT de la Microsoft.

Touchpad mare, generos, pe care te poți desfășura în voie, reacționează la diverse gesturi și răspunde rapid la comenzile tactile, astfel că personal nu am avut nevoie de un mouse în aplicațiile pe care le accesez. Pentru cei care doresc și un astfel de accesoriu, există porturile conectoare necesare, pe stânga și pe dreapta, sau o pot face prin conexiune bluetooth.

Butonul de Power este poziționat în tastatură și are integrat un senzor de ampretă, unul care recunoaște rapid datele biometrice înregistrate. Fiind util la un acces rapid la interfața sistemului de operare, implicit la aplicații și documente.

Ecranele de 16 inchi sunt preferatele mele mai nou, pentru că totul se vede altfel, mai mare, mai bine. Dacă ar fi și OLED cu atât mai bine, dar să fim sinceri, într-un departament în care excelul este omniprezent pe suprafața acestuia nu este neapărat necesar să fie afișate culori vibrante. Așa că, în cazul de față, avem de-a face cu o matrice IPS cu o rezoluție WQXGA (2560×1600 pixeli), capabilă să afișeze caractere text clare și imagini la fel, plus o paletă coloristică frumoasă, chiar vibrantă, la pachet cu un contrast onorabil. Este un ecran pe care se văd excelent documentele și foile de calcul tabelar, plus că este în format 16:10 pentru mai mult spațiu vizual pe înălțime.

De remarcat că are și o rată de refresh de 144Hz, caracteristică întâlnită în general la notebook-urile multimedia și de gaming, dar care facilitează în cazul de față tranziții fluide în interfața sistemului de operare și în aplicații.

Sistemul audio integrat m-a impresionat într-un mod plăcut, pentru această categorie de laptopuri, dedicată în special sarcinilor productive, serioase, în care distracția nu-și prea găsește locul. Însă este capabil să redea un sound destul de puternic și de echilibrat, spațial, puțin cam “înfundat” după părerea mea dar chiar ok pentru ședințele online.

Fișa tehnică a acestui ASUS Expertbook B5 B5605CVA pe care l-am avut la dispoziție pentru review nu prezintă vreo noutate, procesorul Intel Core i7-13620H fiind la putere cu vreo doi ani în urmă.

Și, sincer să fiu, am fost cam ofuscat când l-am primit cu această configurație la review. Pentru că de fiecare dată de la ASUS am avut la dispoziție cele mai noi tehnologii iar acum aș fi dorit să văd cum se prezintă noua serie Intel Core Ultra 2. Dar, la rece, mi-am dat seama că într-o companie primează și costurile.

Dacă se dorește achiziționarea unei flote de 100-200-300 de laptopuri, 200 de Euro pe bucată diferența, sau poate mai mult, înseamnă o economie importantă la bugetul IT alocat. Și, să fim sinceri, nu toți angajații au nevoie de cele mai performante tehnologii, fișa tehnică de față fiind pe cât se poate de performantă pentru activitățile desfășurate. Da, nu are NPU pentru AI dar încă am reținerile mele versus prea agresiva campanie de marketing desfășurată, parcă am un flashback cu 3D-ul de pe televizoare (se mai uită careva la filme 3D acasa?).

Și ASUS nu este singura companie care folosește procesoare mai vechi. Chiar de curând am văzut un laptop la fel de nou de la marca care domină piața de profil și care era echipat cu același procesor.

Un procesor Intel Core i7 care este în continuare destul de puternic pentru a rula fără să crâcnească aplicații și suite software de orice gen, de exemplu office, word, excel, powerpoint, comunicare outlook și alți clienți de email, video gen zoom, clienți ERP-CRM, programare, CAD, editare foto chiar și de ce nu video sau grafică la un nivel mediu în proiecte nu foarte complexe.

După cum se observă și în testul benchmark de productivitate PcMark 10.

Performanțe de top la nivelul anului 2023, pentru un echipament fără o placă grafică mai acătării, însă în continuare actuale pentru multe activități de business și profesionale.

Personal aș fi preferat un 32GB memorie RAM în locul acestor 16GB, dar nu contest faptul că și așa este o cantitate rezonabilă pentru majoritatea utilizatorilor dintr-o companie, ce accesează în special suitele office, paginile de internet și eventual clienții ERP-CRM. Pentru ceilalți, care mai lucrează și la o editare foto/grafică/video, un upgrade la 32GB memorie RAM ar fi de bun augur. Și se poate face acest lucru în cazul de față.

Din păcate, modelul de față nu a venit cu vreo placă video mai acătării, nici măcar una Intel Arc, așa că din acest punct de vedere se face mai potrivit departamentelor care lucrează în special cu documente, pentru că la editare grafică/foto/video la nivel profesional, în proiecte stufoase și complexe, nu este terenul său de joacă, cel puțin nu dacă acestea trebuiesc randate sau exportate în perioade de timp cât mai scurte. Așa, la nivel entry-level, de începători, poate face și un export video, numai că trebuie să ai răbdare ca să-și facă treaba.

Soluția de stocare integrată în cazul de față are o capacitate destul de generoasă de 1TB, dacă ne referim strict la faptul că documentele word și excel sau powerpoint nu se compară din punct de vedere al spațiului ocupat cu cele video. Pentru documente, 1TB este mai mult decât suficient. Dar, după cum se observă, o soluție WesternDigital chiar performantă, ce induce un comportament rapid al aplicațiilor și sistemului de operare.

Autonomia de utilizare putea fi mai bună zic eu. Modelul pe care l-am avut la dispoziție pentru review a venit echipat cu o baterie de 50Whrs, cam puțin. Există și posibilitatea echipării cu una la o capacitate de 63Whrs. Chiar și așa autonomia de utilizare duce spre 7 ore la o utilizare în regim office și business, cu internet activ și luminozitatea ecranului la 40% din valoarea sa maximă.

Că tot este la modă acum, nu lipsesc tot felul de soluții așa zise AI ce pot ușura activitățile profesionale. ASUS pune la dispoziția utilizatorilor AI Expert Meet, momentan în variantă beta, ce realizează transcrieri ale întâlnirilor video online precum și un rezumat al acestora. Ba chiar poate fi utilizat un videoclip înregistrat anterior pentru a-i scoate transcriptul. Din păcate, transcriptul nu se realizează și în limba română.

La fel, poate fi descărcat transcriptul și dintr-un videoclip de pe internet sau din altă sursă, vizualizat în timp real.

Aceeași suită ASUS permite și afișarea unui watermark sau a unui business card în timpul conferințelor video online.

Concluzii despre ASUS Expertbook B5 B5605CVA

Pro

  • Construcție de calitate, echipament rezistent, construit pentru o utilizare intensă
  • Fișă tehnică încă performantă, utilă pentru activități de business și productive
  • Permite upgrade cu încă o unitate de stocare dar și la memoria RAM
  • Autonomia de utilizare, de până în 7 ore în regim de business
  • Conectică bogată, cu tot ce este nevoie într-o corporație
  • Ecran cu diagonală generoasă, capabil să afișeze caractere text clare și imagini frumoase
  • Camera web are rezoluție full HD
  • Are slot pentru carduri microSD
  • Funcțiile AI de transcriere în text pentru convorbirile video (doar în engleză sau în limbile de circulație internațională)

Contra

  • Nu este tocmai ușurel, conform standardelor actuale cel puțin
  • Funcțiile AI de transcriere nu au suport pentru limba română

Concluzia este că acest laptop ASUS Expertbook B5 B5605CVA, cu așa o configurație nu tocmai actuală, ba chiar la nivel de an 2023, încă se poate dovedi de folos pentru activități profesionale și de business, ba chiar și de studiu. Pentru că dispune de o fișă tehnică încă destul de performantă, de o capacitate de stocare generoasă și rapidă, de un ecran cu o diagonală chiar generoasă, totul la pachet cu o construcție robustă, capabilă să facă cu succes față unui stil intensiv de utilizare.

Încă nu am aflat prețul său oficial, revin când o să știu aceste informații.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *