Realme GT7 Pro Review – Încă un pas în direcția bună, către elită

Realme este o marcă de smartphone-uri care m-a impresionat plăcut cu modelele sale de nivel mediu lansate recent, cum ar fi Realme 11 Pro+ și Realme 12 Pro+, care au revoluționat practic clasa din care fac parte printr-o serie de caracteristici disponibile anterior pe telefoane mai scumpe. Și, mai nou, mi-a atras atenția cu un smartphone ieftin dar cu destule calități pentru categoria sa, la Realme C75 mă refer.

Iată că de curând a atacat și piața terminalelor de top cu acest Realme GT7 Pro, dotat cu cel mai performant procesor Snapdragon la ora actuală, cu un design chiar modern și fresh, plus alte calități și caracteristici ce-l recomandă drept unul dintre cele mai interesante smartphone-uri ale momentului.

Specificațiile modelului Realme GT7 Pro pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:

  • Ecran – OLED de 6.78 inchi, rezoluție 2780×1264 pixeli, rată de refresh 120Hz, LTPO, luminozitate 2000nits, peak 6500 nits, Dolby Vision, HDR10+
  • Procesor – Qualcomm Snapdragon 8 Elite (2x Oryon V2 Phoenix L la 4.2 GHz + 6x Oryon V2 Phoenix M la 3.53 GHz)
  • Chipset grafic – Adreno 830
  • Memorie RAM – 12GB + 12GB pe stocare
  • Stocare – 512GB
  • Rețea – dual-sim, 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6/7, Bluetooth 5.4, GPS (BDS, GALILEO, QZSS, NavIC și GLONASS), NFC
  • Modul foto principal – principală de 50Mpis, f/1.8 și OIS + telephoto de 50Mpix, f/2.7, OIS și zoom optic 3x + ultrawide de 8 Mpix, f/2.2 (filmare 8K/24fps, 4K/60fps)
  • Cameră selfie – 16Mpix, f/2.5
  • Conectică – USB-C
  • Baterie – 6500mAh, încărcare pe fir la 120W
  • Dimensiuni – 162.5 x 76.9 x 8.6 mm
  • Greutate – 222.8 grame
  • Sistem de operare – Android 15, interfață Realme UI 6.0
  • Altele – senzor de amprentă integrat în ecran, sistem audio stereo, port infraroșu, certificare IP68/IP69

Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul oficial Realme.

Realme GT7 Pro, un smartphone care arată foarte bine, cu o construcție robustă

Din punct de vedere al aspectului său exterior pot spune că este un smartphone care îmi place foarte tare cum arată. Are un design modern, fresh, chiar deosebit, care nu seamănă deloc cu al confraților din grupul său de companii, este un smartphone chiar frumos.

Ar fi fost mișto ca husa de protecție care vine la pachet să fie colorată la fel, pentru a nu-și pierde din personalitatea sa unică.

Mai mult, aspectul său premium este întregit de o construcție robustă, cu finisaje de cea mai bună calitate. Sticlă rotunjită pe margini în partea frontală, ramă din aluminiu rezistent într-o nuanță maronie cu finisare mată, sticlă pe spate (personal mi s-a părut că este un policarbonat) vopsită într-o aprinsă nuanță portocalie cu un model care încearcă să reproducă suprafața planetei Marte privită din spațiu.

Îmi place cum arată și modulul foto principal, pronunțat, cu una dintre muchii puțin alungită, formă pătrată, nu rotundă cum tot este la modă acum. Arată altfel, ceea ce este bine, îi conferă o altă personalitate acestuia. Pe muchia alungită este inscripționat “HYPERIMAGE+”, care-i atestă capacitățile foto-video pe care le vom aborda mai jos.

Mai mult, este smartphone rezistent la contactul cu lichidele fiind certificat IP68/IP69. Producătorul atestă faptul că poate fi scufundat în apă până la o adâncime de 2 metri, timp de 30 de minute. Desigur, nu și în apă de mare.

Butoanele de ajustare ale volumului și cel de Power sunt poziționate la îndemână pe muchia dreaptă. Pe muchia inferioară fiind prezente slotul pentru cardurile nano SIM, conectorul USB-C și un difuzor. Portul infraroșu fiind așezat pe muchia superioară.

Senzorul de amprentă ultrasonic este poziționat sub ecran și acesta detectează rapid datele biometrice înregistrate, din câte am constatat în timpul utilizării. Dar îmi pare alezat un pic cam sus, era de preferat mai spre muchia inferioară.

Camera frontală este poziționată în partea superioară a ecranului.

Ecran de cea mai bună calitate, sistemul audio putea fi un pic mai bun

Realme GT7 Pro este echipat cu un ecran OLED de 6.78 inchi, cu o rezoluție de 2780×1264 pixeli care se vede foarte bine. Este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast excelent și unghiuri largi de vizualizare. De menționat că este și foarte luminos, un atuu la utilizarea într-un mediu ambient puternic însorit.

De remarcat că are o rată de refresh de 120Hz, dinamică, în funcție de aplicația deschisă, astfel că interfața, aplicațiile dar și jocurile se mișcă fluid, fără sacadări sau întârzieri.

Este un ecran de cea mai bună calitate, pe care este o plăcere să vizualizezi atât filme cât și jocuri, în forma HDR chiar. Personal l-am preferat setat pe modul Natural.

Din punctul meu de vedere, sistemul audio putea fi un picuț mai bun. Este capabil să redea un sound clar și puternic dar nu are destui bași pe cât mi-ar face plăcere. Ok pentru gaming mobil sau pentru vizualizarea unui youtube dar pentru audiții muzicale trebuie musai o pereche de căști wireless.

Fișă tehnică de top, bună la orice

Deși este un smartphone lansat comercial anul trecut, Realme GT7 Pro este echipat cu cel mai puternic procesor actual, anume un Snapdragon 8 Elite cu 8 nuclee, susținut de un chipset grafic Adreno 830, de 12GB memorie RAM (expandabili cu încă 12GB pe stocare) și o capacitate de stocare internă de 512GB.

Frumos și performant, fiind unul dintre smartphone-urile de top actuale, capabil să manevreze fără să transpire orice aplicație sau joc de Android. Ba chiar să fie cu adevărat de folos funcțiilor avansate de prelucrare și algoritmilor foto-video, practic să le susțină întocmai ca un smartphone de top.

Chiar eram curios ce scoruri are în Geekbench 6.

După cum se observă, este unul dintre cele mai performante smartphone-uri pe care le-am avut la review până acum.

De remarcat soluția de stocare de 512GB, cu adevărat generoasă, utilă pentru cei care fac multe poze și filmulețe prin vacanțe și nu doar. Sau care pleacă la drum lung cu avionul sau trenul și doresc să descarce offline conținut video cât să le ajungă pentru ore bune.

Este un smartphone 5G, că este dual-sim, că are NFC, practic dispune de cele mai noi, mai moderne și mai performante tehnologii de comunicare și pentru transferul datelor.

De asemene, Realme GT7 Pro se remarcă și la capitolul autonomie, fiind un smartphone echipat cu o generoasă baterie a cărei capacitate este de numai puțin de 6500mAh. Practic, deși dispune de cea mai puternică fișă hardware la ora actuală, autonomia de utilizare poate fi și de până la 2 zile, într-un regim moderat. Normal, dacă este utilizat mai mult la gaming în Performance GT Mode, autonomia scade drastic.

Sincer, nu-mi place faptul că nu vine cu încărcător la pachet, mai ales pentru că doream să testez încărcarea rapidă la 120W. Care, conform producătorului, ar fi pe undeva până în 40 de minute la încărcarea totală. Acesta trebuie achiziționat separat sau folosit cel al telefonului anterior.

Cum face poze Realme GT7 Pro

Fișă tehnică de top, așa că așteptările erau la cote superioare la capitolul foto-video, deși Realme nu este recunoscută (încă) drept un producător de terminale tip camera-phone. Pot spune că nu m-a dezamăgit, deși este loc de mai bine.

Practic, fișa tehnică a modului foto principal sună în felul următor:

  • Cameră principală – senzor Sony IMX 906, rezoluție de 50MPix, 1/1.56inchi, f/1.8, focală de 24mm, pixel de 1.0µm, stabilizare optică OIS, autofocus PDAF
  • Cameră telephoto – tip periscop, senzor Sony IMX882, 50Mpix, 1/1.95inchi, f/2.95, focală de 73mm, pixel de 0.8µm, zoom optic 3x, stabilizare optică OIS, PDAF
  • Cameră ultrawide – senzor Sony IMX355, rezoluție de 8Mpix, 1/4 inchi, f/2.2, focală de 16mm, pixel de 1.12µm, unghi de cuprindere 112˚
  • Filmare 8K/24fps, 4K – 30/60fps, 1080p – 30/60/120/240fps

După cum se observă un sistem foto complet, cu toate camerele necesare – principală, ultrawide și telephoto, ce-i permite captarea unor scene cât mai diverse. Numai că, pe un smartphone atât de potent, atât de promițător, nu avea ce să caute un senzor foto ultrawide atât de slab, cu o rezoluție de doar 8Mpix, acesta fiind cu siguranță unul dintre punctele sale slabe.

Interfața de utilizare a funcțiilor foto-video este una destul de stufoasă, cu mai toate modurile utilizate la ora actuală. Ce am sesizat din punct de vedere al utilizării acesteia

  • Are moduri gen Photo, Video, Portrait, Street, Night, Pro, Hi-Res, Pano, Movie, Slo-Mo, Time-Lapse, LongExposure, Dual-View, Underwater, DocScanner, StarryMode și TiltShift
  • Modul Photo are 5 trepte de zoom – 0.6x (ultrawide), 1x (camera principală), 2x (crop din camera principală), 3x (camera telephoto), 6x (crop din camera telephoto); zoom digital până la 120x se face prin gesturile specifice direct pe ecran
  • De asemenea, modul Photo are filtre diverse (Martian, Fresh, Emerald etc.) și permite retușarea portretelor
  • La apropierea de un subiect, de aproape, cu lentila cu zoom, se activează automat modul Macro, ce poate fi dezactivat
  • Modul Photo are și o funcție AI/Snap de utilizat în condiții dinamice, la care shutter-ul poate declanșa și la viteze de 1/10266s
  • Modul Street are aceleași trepte de zoom, numai că sunt prezentate drept focale – 16mm, 24mm, 49mm, 73mm și 144mm. Are diverse profiluri de culoare gen monocrom, crisp, cinematic etc.
  • Modul Pro permite ajustarea parametrilor principali de fotografiere (viteză 1/8000s-30s, ISO 50-3200, compensare la expunere, focalizarea și balansul de alb)
  • Modul Night se folosește de toate treptele de zoom existente și în cel Photo
  • Filmarea la rezoluții bune, cel puțin 1080p/60fps, are 4 trepte de zoom, 1x, 2x, 3x și 6x. Camera ultrawide este capabilă să filmeze maxim la 1080p/30fps. Permite captarea de fotografii în timpul filmării. Pe filmare pot fi retușate portretele și adăugate filtre. De asemenea, poate fi aleasă virtual diafragma dorită, pentru un control al profunzimii de câmp. Permite și compensarea la expunere.
  • Filmarea 8K/24fps este realizabilă doar cu camera principală
  • Filmarea HDR se face maxim la rezoluție 4K/60fps
  • Modul de stabilizare UltraSteady pe filmare este activ tot așa, până la 4K/60fps, nu și la 8K/30fps
  • Time-Lapse se face la rezoluții 1080psau 4K la 30cps. Permite ajustarea vitezei de captare (până la 1920x) și explică la ce pot fi folosite anumite trepte de viteză, nori, creșterea plantelor etc.
  • Meniul avansat de setări pemite activarea/dezactivarea sunetului la declanșare, al unui grid pentru încadrare, al liniei de nivel, al funcției oglindă pentru selfie-uri, locației GPS, al conservării setărilor la ieșierea din aplicație (expunere, efecte, mod, setări pro etc). Precum și alegerea altor focale, activarea automată a funcției de noapte, corecția distorsiunii portretelor sau sugestii smart.

Cam acestea ar fi caracteristicile și setările importante, cel puțin dintre cele care mă interesează.

Mai sus, poze pe timp de zi sau pe lumină bună. Culori naturale, imagini clare, cu un nivel ridicat al detaliilor, cel puțin la cele realizate cu camerele de 50 de megapixeli. Normal, camera de 8Mpix are lipsuri la capitolul detalii dar imaginile, în întregul lor, sunt decente. Normal, dacă avea și această cameră ultrawide un senzor mai acătării, cu siguranță că rezultatele erau și mai bune. Dar și prețul total al telefonului era mai mare.

Normal că l-am încercat și pe timp de noapte, pe stradă. La fel, cele două camere mai bune dau rezultatele scontate, chiar ok din punctul meu de vedere.

Modul Street în alb și negru, unul dintre preferatele mele. Cu toate cele trei camere din dotare.

Și un exemplu de filmare la rezoluție 4K/60ps unde cred că se putea mai bine. Imaginile sunt destul de clare dar cu un nivel nu tocmai promițător al detaliilor în plan îndepărtat iar stabilizarea optică pare a nu fi tocmai eficientă. Și asta pe timp de zi… Filmările sunt mai ok dacă acțiunea se petrece în apropiere, nu cu scene de ansamblu aflate în depărtare. Aici e loc de mai bine.

Ce am observat pe parcursul utilizării:

  • Are un sistem foto complet, cu trei camere, util în aproape orice situație de fotografiere, de aproape, de departe, de foarte aproape, la portrete, pe zi și pe timp de noapte
  • Pe timp de zi, rezultatele sunt foarte bune dacă sunt captate cu camera principală, cu o paletă coloristică reală și un nivel foarte bun al detaliilor. Nici camera cu zoom 3x nu stă rău în această situație, rezultatele fiind chiar ok. Camera ultrawide se descurcă decent pe lumină bună, fiind utilă la captarea spațiilor largi.
  • Pe timp de noapte, cele mai bune rezultate le are camera principală, cea ultrawide producând rezultate cu un nivel de zgomot accentuat și cu o lipsă acută a detaliilor. De asemenea, am fost mulțumit și de rezultatele camerei telephoto în aceste condiții de iluminare precară
  • De preferat evitarea crop-ului din senzori, adică treptele de zoom 2x și 6x, rezultatele nefiind la același nivel calitativ (mai ales în condiții de iluminare slabă)
  • Focalizarea este rapidă iar stabilizarea optică pe cele două camere de 50Mpix este eficientă și de folos
  • Culoare roșie este mai accentuată în orice condiții de iluminare, ca mai la toate smartphone-urile de altfel
  • Îmi plac cum ies portretele cu camera telephoto (activată în acest mod), clare, cu estompare ca de catifea a fundalului și tonuri naturale ale pielii
  • Algoritmii de procesare Realme sunt tot mai eficienți și mai buni de la ediție la ediție

Ce mi-aș mai fi dorit ca să fie cu adevărat un camera-phone, mă rog, măcar să se apropie de genul acesta de telefoane:

  • O cameră ultrawide cu un senzor mai bun
  • Optică mai de calitate, cu mai puțin pete/flare-uri în contre-jour
  • la filmare se putea mai bine, atât din punct de vedere al calității imaginii cât și al stabilizării

Deși nu se poate compara (momentan) cu greii din domeniu, acest Realme GT7 Pro este capabil să capteze imagini de o calitate foarte bună cu cel puțin două dintre cele trei camere, fiind de folos într-o varietate cuprinzătoare de situații. M-aș putea descurca fără probleme cu ajutorul său într-o vacanță, fără dubii.

Și, ca orice telefon modern, are tot felul de funcții AI de editare a imaginilor. Cum ar fi AI Eraser, cu rezultate destul de ok din câte am constatat. Cu o condiție – background-ul în dreptul căruia se șterge să fie cât mai simplist posibil. Altfel, rezultatul final nu va fi tocmai plăcut. La fel și AI Ultra Clarity, care poate ajusta într-o oarecare măsură imaginile neclare. Ai Sketch, care mi-ar fi plăcut de altfel, nu funcționează momentan.

Cel mai mult mi-a plăcut Realme AI Studio care, cu doar un simplu portret, realizat cât mai bine posibil, te poate transpune în diverse ipostaze, pe malul mării, în personaje animate etc. În funcție de calitatea imaginii dar și de trăsăturile persoanei vor fi rezultate mai aproape de realitate sau nu tocmai exacte. În orice caz, m-am distrat copios împreună cu colegii mei cu această aplicație.

În aceasta ai la dispoziție un credit de 5000 de puncte, generarea unui set de imagini cosumând 10 puncte. Este o aplicație dependentă de internet, așa că nu cred că se fac local aceste generări.

Interfața de utilizare și aplicații

Realme GT 7 Pro vine cu sistem de operare Android 15 pentru care producătorul promite 3 actualizări de sistem, practic până la Android 18, cu update-uri de securitate pe 4 ani. 

Interfața Realme UI 6.0 arată foarte bine, deși nu văd vreo schimbare majoră în design față de ediții mai ieftine de smartphone-uri ale aceluiași producător. Dar este frumos desenată, dinamică și permite ajustările necesare pentru administrarea textului, imaginilor de fundal, iconițelor, layout-ului acestora etc., la fel ca orice alt teminal cu Android.

La nivel de aplicații bloatware, preinstalate, este de apreciat că acestea aproape lipsesc cu desăvârșire. Doar Netflix și Amazon, însă acestea sunt aplicații utile. Normal că oferă acces în magazinul GooglePlay de unde pot fi descărcate și instalate aplicațiile necesare.

Concluzii despre Realme GT7 Pro

Pro

  • Design modern, robust, este un smartphone care arată foarte bine, certificat IP68/IP69
  • Fișă tehnică performantă, bună la orice
  • Soluție de stocare cu o capacitate generoasă, de 512GB
  • Ecran OLED care se vede foarte bine, luminos și cu o rată de refresh de 120HZ
  • Sistem foto complet, capabil de rezultate de calitate în mai toate condițiile
  • Baterie de 6500mAh, pentru două zile de utilizare într-un regim moderat
  • Aplicația AI Studio, pentru portrete funny

Contra

  • Camera foto ultrawide nu-l completează pe deplin la capitolul foto, putea să aibă un senzor mai bun
  • Nu vine cu încărcător la pachet

Din punctul meu de vedere, acest Realme GT7 Pro, cu toate caracteristicile sale actuale, reprezintă încă un pas în direcția bună, de ce nu, chiar către clasa de top, a flagship-urilor. Este una dintre mărcile la care am constatat pe viu evoluția, din 2021 când am avut la review primul model și până acum, diferența fiind ca de la cer la pământ între acestea.

Ca să nu mai spun că mai sunt câteva zile până la MWC Barcelona 2025 unde vor fi prezentate noile modele de nivel mediu Realme 14 Pro dar și un smartphone surpriză, ce promite și mai mult la capitolul foto-video. De-abia aștept…

Din câte am văzut pe internet, are un preț în jurul a 4200 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *